Header Ads

GK Questions 4th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 4th February 2018 PJH

Today GK Questions of 4th February 2018 are prepared by the team of PJH in which we have covered all the updates of 4th February 2018.aspirants who want to get all types of current affairs such as national, international, sports, business etc all are covered under one roof and provided daily GK quiz will help you a lot in all upcoming exams of 2018.

General Knowledge of any person should be good enough that he must know about the latest happenings of the worldwide which can be possible only when you read daily GK Questions. On the other hand if you daily go through with GK Quiz it will result well in all upcoming exams. So read out the page of www.privatejobshub.in and also go through latest Current Affairs of 4th February 2018 that are provided here.

GK Questions 4th February 2018 PJH

Latest GK Current Affairs
INDIAN AFFAIRS
  • Centre Sanctions New Project to Control Pollution of River Sal at Navelin, Goa
  • Maharashtra govt approves new wildlife sanctuary at Ghodazari
  • International Conference on ‘Demetrios Galanos and His Legacy’ begins in New Delhi
  • Environment Ministry launches ‘Green Good Deeds’ campaign for climate change and global warming
  • 2018 Kala Ghoda Arts festival organised in Mumbai Vice President Naidu Inaugurates First International Kala Mela in New Delhi
Also Read Out: National Current Affairs

INTERNATIONAL AFFAIRS
  • India contributes $1 mn to UN Development Partnership Fund
Want To Read? International Current Affairs

BANKING & FINANCE
  • Government makes PAN mandatory for transactions over Rs. 2.5 lakh
APPOINTMENT & RESIGNS
  • Justice Syed Mahmud Hossain appointed new chief justice of Bangladesh
AWARDS & RECOGNITION
  • MIFF 2018 honours Shyam Benegal with V Shantaram Lifetime Achievement Award
Current Highlights: Political Current Affairs

SCIENCE & TECHNOLOGY
  • Japan launches mini-rocket with microsatellite
SPORTS
  • Shubhankar Sharma clinches Maybank Championship
OBITUARY
  • BJP MP from Kairana Hukum Singh passes away
Check This Also: Latest Online Quiz

BOOKS & AUTHORS
  • PM Modi pens book ‘Exam Warriors’, a stress-buster for students
IMPORTANT DAYS
  • World Cancer Day – February 4

Question 1: The 10th edition of Geospatial World Forum was held in which city?

A) Hyderabad
B) Mumbai
C) New Delhi
D) Gurgaon

Answer: A

Explanation:

The 10th edition of Geospatial World Forum successfully concluded after week-long collective discussions and engaging interactions in Hyderabad International Convention Centre from 15-19 January 2018


Question 2: Who is the author of the book titled Exam Warriors, a stress buster for students?

A) Sushma Swaraj
B) Narendra Modi
C) Smriti Irani
D) Pranab Mukherjee

Answer: B

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi’s new book – Exam Warriors – launched aims to help students breeze through their examinations. The book reportedly urges young students to tackle their examinations with zeal and energy. Modi has constantly reiterated the fact the exams should be viewed as ‘festivals’ in order to reduce stress, on his monthly talk show – Mann ki Baat.

Question 3: Who among the following has recently been appointed as the Director-General of Sports Authority of India (SAI)?

A) Pradeep Kumar Sinha
B) N K Sinha
C) Neelam Kapur
D) Siddhanth Das

Answer: C

Explanation:

Senior-most Indian Information Service (IIS) officer Neelam Kapur was appointed Director-General of Sports Authority of India (SAI). She is at present the Principal Director General of the Directorate of Field Publicity (DFP). It is for the first time that an IIS officer has been appointed as SAI chief.

Question 4: Indian Railways has planned to set up a massive rail coach factory in which district of Marathwada region in Maharashtra?

A) Latur
B) Nanded
C) Aurangabad
D) Parbhani

Answer: A

Explanation:

Railways Minister Piyush Goyal announced that the Railways will set up a coach factory in Maharashtra’s Latur district. The new coach plant will create an industrial ecosystem in the drought-prone region boosting shift from agriculture to industry.

Question 5: The Government of India has made PAN mandatory for any entity entering into a financial transaction of Rs 2.5 lakh or more with effect from ______

A) June 1
B) July 1
C) March 1
D) April 1

Answer: D

Explanation:

The government has made Permanent Account Number (PAN) mandatory for any entity conducting financial transactions of ₹2.5 lakh or more. Adding that an Aadhaar-like identity number is being developed for enterprises, the government said PAN will also be used as a Unique Entity Number for non-individuals from April 1.

Question 6: Ghodazari has achieved the status of a new wildlife sanctuary recently. The newly approved sanctuary is located in which state?

A) Assam
B) Maharashtra
C) Odisha
D) Uttar Pradedesh

Answer: B

Explanation:

The Maharashtra government has approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state. The sanctuary, in the North East of Tadoba, will include 159 sq km of Brahmapuri forest.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 7: Name the first Indian to be honored with the WHO’s prestigious IhsanDogramaci Family Health Foundation Prize

A) Dinesh Arora
B) V. K. Saraswat
C) Vinod Paul
D) Rajiv Kumar

Answer: C

Explanation:

In a first for an Indian, NITI Aayog Member Vinod Paul has been chosen to receive WHO’s prestigious IhsanDogramaci Family Health Foundation Prize for his services in the field of family health.

Question 8: The Government of India has announced the world’s largest healthcare scheme covering more than 100 million poor families of the country. Under the scheme, an amount of Rs ______ would be made available every year to the poor families towards healthcare

A) Rs 5,00,000
B) Rs 1,00,000
C) Rs 2,50,000
D) Rs 1,50,000

Answer: A

Explanation:

India announced a national healthcare scheme for half a billion of its poorest citizens in a major giveaway to voters in the final budget before a general election. Finance Minister Arun Jaitley said India’s most vulnerable families would be able to access up to Rs 500,000 a year for hospital cover through the initiative. The government currently provides 30,000 rupees towards healthcare for poor families, but that sum is insufficient to cover most medical procedures.

Question 9: Who has been conferred with the 2018 Sahitya Akademi Bhasha Samman?

A) Nand Bhardwaj
B) Rahmat Tarikere
C) Waryam Singh Sandhu
D) Shesh Anand Madhukar

Answer: D

Explanation:

Magahi writer Shesh Anand Madhukar, who has been working extensively for the development of the language, was honoured with this year’s Sahitya Akademi Bhasha Samman award.

Question 10: Which country has created Guinness World Record by launching world’s longest zip line?

A) Switzerland
B) China
C) United Arab Emirates
D) Russia

Answer: C

Explanation:

The United Arab Emirates has made a record by opening the world’s longest zip line, measuring 2.83 kms in length. Guinness World Records officials certified the zip line in Ras al-Khaimah.

Question 11: The two days Global Investors’ Summit 2018 was held in which state?

A) Assam
B) Madhya Pradesh
C) Rajasthan
D) Maharashtra

Answer: A

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi inaugurated the two-day Global Investors’ Summit ‘Advantage Assam’ in Guwahati, Assam, a first of its kind initiative in the northeast. The two-day event, started on 3rd Feb, will showcase the state’s manufacturing opportunities and geostrategic advantages to foreign and domestic investors.

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 12: When is the World Wetlands Day observed?

A) February 1
B) January 31
C) January 30
D) February 2

Answer: D

Explanation:

World Wetlands Day occurs annually on February 2nd, marking the date of the adoption of the Convention on Wetlands on February 2, 1971. Established to raise awareness about the value of wetlands for humanity and the planet, WWD was celebrated for the first time in 1997 and has grown remarkably since then.

Question 13: Name the campaign recently launched by the Ministry for Environment, Forest and Climate Change to sensitise the people about the dangers of global warming and climate change

A) Green Climate Action
B) Quality Action for Greenary
C) Green Good Deeds
D) Combat Global Warming with Green Movement

Answer: C

Explanation:

Union Ministry for Environment, Forest and Climate Change launched  ‘Green Good Deeds’ campaign. The campaign launched by the ministry aims to sensitise the people and students, in particular, about climate change and global warming. Environment Minister Dr Harsh Vardhan appealed to the teaching community to join the campaign. He said, a mobile application named Dr Harsh Vardhan developed to reach out to people across India on the campaign, has also been launched recently.

Question 14: Who has been conferred with the Lifetime achievement award at the 15th Mumbai International Film Festival for Documentary, Short and Animation Films?

A) Anwar Jamal
B) Shyam Benegal
C) Kabir Khan
D) Gauhar Raza

Answer: B

Explanation:

Veteran filmmaker Shyam Benegal was conferred with V Shantaram Lifetime achievement award at the 15th Mumbai International Film Festival for Documentary, Short and Animation Films. The filmmaker was honoured with the award for his outstanding contribution in the field of feature and documentary films. The award carries a trophy, a citation and cash prize of Rs 10 lakh.


Question 15: The 2nd edition of Nobel Prize Series India 2018 has been inaugurated in which Indian state?

A) Goa
B) Maharashtra
C) Karnataka
D) Haryana

Answer: A

Explanation:

The 2nd edition of ‘Nobel Prize Series India 2018 with a theme Science Impact Lives’ and the ‘Nobel Science Exhibition and the India Science Exhibition: Ideas Changes the world’ was inaugurated by Chief Minister Manohar Parrikar in Goa.

Question 16: The Department of Economic Affairs (DEA) has entered into US $ 375 million loan agreement with which financial institution for the Jal Marg Vikas Project (JMVP)?

A) World Bank
B) Asian Development Bank
C) European Bank for Reconstruction and Development
D) Asian Infrastructure Investment Bank

Answer: A

Explanation:

Inland Waterways Authority of India (IWAI) signed a project agreement with the World Bank, even as the latter entered into a US $ 375 million loan agreement with the Department of Economic Affairs (DEA), Ministry of Finance for Jal Marg Vikas Project (JMVP).

Question 17: India’s first sentiment index for micro and small enterprises (MSEs), launched on February 3, has been developed jointly by CRISIL and ________

A) RBI
B) EXIM
C) SIDBI
D) NABARD

Answer: C

Explanation:

The Union Minister for Finance and Corporate Affairs Shri Arun Jaitley launched CriSidEx, India’s first sentiment index for micro and small enterprises ( MSEs) developed jointly by CRISIL & SIDBI. CriSidEx is a composite index based on a diffusion index of 8 parameters and measures MSE business sentiment on a scale of 0 (extremely negative ) to 200 ( extremely positive).


Question 18: Name the theme state for the 32nd Surajkund International Crafts Mela 2018

A) Madhya Pradesh
B) Uttar Pradesh
C) Gujarat
D) Rajasthan

Answer: B

Explanation:

The annual Surajkund crafts mela has begun in Faridabad, Haryana. Uttar Pradesh, which is the theme state for the first time, is focusing on religious tourism, rural tourism and spiritual tourism apart from showcasing its art, culture and heritage in the mela. Kyrgyzstan is the Partner Nation for 32nd Surajkund International Crafts Mela 2018.

Question 19: Prime Minister Narendra Modi launched the first Khelo India School Games (KISG) recently. Which among the following statements is/are not true regarding KISG?

I Khelo India is an U-19 age category event
II The KISG will be held across 16 disciplines annually
III 1,000 best athletes at the Khelo India Games will get scholarship of Rs 5 lakh for 8 years

A) Only I
B) Both I & III
C) Only III
D) All Are Correct

Answer: A

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi launched Khelo India Games and said it was the first step towards making the country a strong contender at the Olympic level. A revamped version of the original National School Games, Khelo India is an U-17 event which will feature only 16 disciplines which have been identified as most likely to win medals at the Olympic Games. The best 1,000 athletes at the Khelo India Games will get scholarship of Rs 5 lakh every year for a period of eight years.

Question 20: How much amount has been sanctioned by the Home Ministry for construction of infrastructure for Border Security Force (BSF) and Indo Tibetan Border Police (ITBP)?

A) Rs. 369.84 crore
B) Rs. 351.99 crore
C) Rs. 370.10 crore
D) Rs. 345.50 crore

Answer: A

Explanation:

Laying emphasis on building infrastructure along the Indo-Pak and Sino-India borders, the government has sanctioned total of Rs. 369.84 crore to the BSF and the ITBP for construction of bunkers and special climate- controlled huts in forward areas. BSF, ITBP will build bunkers, fortify border out-posts and construct special climate- controlled huts.

Provided General Knowledge questions are based on Indian Economy, Indian Polity and Constitution, World Geography and many other sections. All the updates from all the sections have been covered in this so you can get all updates from here.

Individuals can bookmark our page by pressing control + D. Our team of www.privatejobshub.in has provided daily GK Questions with their explanations, to make your General Knowledge strong keep a regular eye on our web page.

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.