Header Ads

GK Questions 5th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 5th February 2018 PJH

Our team of PJH has taken all major steps to provide latest and important question that are useful for readers in their upcoming Bank, PSC, Railway, UPSC and other related examination. Here, GK Questions on 5th February 2018 are provided that will contain daily GK Quiz and latest current affairs which will be helpful for you in upcoming examinations of 2018.

Applicants can go through below prepared page to get all Gk questions with answers that are based on updates of 5th February 2018. Latest questions with their answers and today’s current affairs of 5th February 2018 are prepared by the team members of www.privatejobshub.in. Go ahead and prepared for your upcoming exams from these presented questions and answers.

GK Questions 5th February 2018 PJH

GK Current Affairs
NATIONAL NEWS
  • Country’s first def industrial corridor to link Chennai with Bengaluru
  • Maharashtra becomes first state to set up welfare board for transgenders
  • India’s biggest floating island released in Neknampur lake
Also Read Out: National Current Affairs

INTERNATIONAL NEWS
  • Sri Lanka celebrated its 70th Independence Day today
Want To Read? International Current Affairs

ECONOMY
  • Maharashtra has largest share in India’s export and GST base: Economic Survey
  • CBEC to be renamed CBIC by April
SPORTS
  • Sindhu loses to Beiwen Zhang in India Open final
  • Golfer Shubhankar wins Maybank Championship
Current Highlights: Political Current Affairs

AWARDS
  • Malaysian chef wins International Young Chef Olympiad 2018
BOOK LAUNCH
  • Anjana Sukhani pens book for housewives’ budgeting blues

Question 1: In which city of Assam, Prime Minister Narendra Modi inaugurated Global Investors Summit 2018 – ‘Advantage Assam’ on February 3, 2018?

1. Dispur
2. Sonitpur
3. Guwahati
4. Rangiya
5. Maibang

Answer: 3

Explanation:

On February 3, 2018, Prime Minister Narendra Modi inaugurated Global Investors Summit 2018 – ‘Advantage Assam’ in Guwahati. The two-day Global Investor Summit 2018, aims to showcase manufacturing opportunities in Assam and related geostrategic advantages to foreign and domestic investors.

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 2: Which State Government launched four schemes aimed at promoting entrepreneurship in agriculture and allied sectors among the economically backward segments of the state?

1. Madhya Pradesh
2. Bihar
3. Assam
4. Manipur
5. Maharashtra

Answer: 5

Explanation:

Maharashtra State Government launched four schemes aimed at promoting entrepreneurship in agriculture and allied sectors among the economically backward segments of the state. One of the scheme is about extending loan along with interest subsidy while second scheme is for promoting group farming.

Question 3: Government has announced how many crore for the Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahaabhiyan (KUSUM) scheme which is aimed at promoting use of solar energy for pumps and encourage use of barren land for setting up decentralised solar power plants?

1. Rs 170000 crore
2. Rs 160000 crore
3. Rs 150000 crore
4. Rs 140000 crore
5. Rs 145000 crore

Answer: 4.

Explanation:

On February 2, 2018, Power and Renewable Energy Minister, R K Singh stated that, government will implement a Rs 140000-crore Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahaabhiyan (KUSUM) scheme as announced in Union Budget 2018. KUSUM is aimed at promoting use of solar energy for pumps and encourage use of barren land for setting up decentralised solar power plants.

Question 4: Where is the India’s largest Floating Treatment Wetland (FTW) inaugurated?

1. Mumbai
2. Hyderabad
3. Bhubaneshwar
4. Kolkata
5. Patna

Answer: 2

Explanation:

On 2nd February 2018, the Floating Treatment Wetland (FTW) on Neknampur Lake was inaugurated in Hyderabad. The Floating Treatment Wetland (FTW) on Neknampur Lake was inaugurated on World Wetlands Day (February 2). The size of the FTW is 3,000 sq. ft. It has been formed by the joint efforts of Dhruvansh, the Hyderabad Metropolitan Development Authority, the Ranga Reddy district administration and other organizations.

Question 5: Which State Government has signed a memorandum of understanding (MoU) with National Building Construction Corporation (NBCC) for setting up a twin tower trade centre in the state?

1. Manipur
2. Assam
3. Arunachal Pradesh
4. Bihar
5. Karnataka

Answer: 2

Explanation:

Assam State Government has signed a memorandum of understanding (MoU) with National Building Construction Corporation (NBCC) for setting up a twin tower trade centre in Guwahati. Estimated cost of construction of Twin Tower Trade Centre is Rs. 1950 crore. Construction will commence in July 2018 and will be completed within a period of 60 months. Green technologies will be used in various phases of construction. The building design & structure would reflect rich natural heritage and culture of Assam.


Question 6: In which State the first ever Butterfly Park was inaugurated?

1. Karnataka
2. Uttar Pradesh
3. Maharashtra
4. Punjab
5. Uttarakhand

Answer: 2.

Explanation:

Uttar Pradesh State Government inaugurated state’s first ever butterfly park in Kanpur. Estimated cost for constructing this butterfly park is Rs. 1 crore. In order to attract butterflies, 100 species of flowers have been planted in the park. So far, more than 50 species of butterflies have already been spotted in this park.

Question 7: Which country has permitted doctors to create three-parent babies through mitochondrial donation, in a move to prevent passing of incurable genetic diseases from mothers to babies?

1. Russia
2. Sweden
3. Australia
4. UK
5. USA

Answer: 4

Explanation:

UK has permitted doctors to create three-parent babies through mitochondrial donation, in a move to prevent passing of incurable genetic diseases from mothers to babies. The Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) has permitted to apply the procedures to two women in Newcastle, England.

Question 8: Union Finance Minister, Arun Jaitley, in his Budget address on February 1, 2018, announced that government will build a tunnel through the Sela Pass. Where is this Sela Pass located?

1. Jammu & Kashmir
2. Uttarakhand
3. Himachal Pradesh
4. Arunachal Pradesh
5. Punjab

Answer: 4.

Explanation:

Union Finance Minister, Arun Jaitley, in his Budget address on February 1, 2018, announced that government will build a tunnel through the Sela Pass in Arunachal Pradesh. Sela pass is located at an elevation of 13700 ft between Tawang and West Kameng districts of Arunachal Pradesh. From Defence perspective, these districts hold strategic significance as they are located near to India-China Border.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 9: In which state, the 32nd Surajkund International Crafts Mela 2018 was inaugurated?

1. Bihar
2. Jharkhand
3. Haryana
4. West Bengal
5. Rajasthan

Answer: 3

Explanation:

32nd Surajkund International Crafts Mela began on February 2, 2018 in Surajkund, Haryana. It was inaugurated by Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath. This event provides a platform for the artists and craftsmen from across the world to showcase their countries’ rich diversity, cuisine and traditions.

Question 10: With an aim at advancing trade, investment, science and innovation ties between India and Britain, New Manchester-India Partnership (MIP) was launched in which city on 1st Feb 2018?

1. Mumbai
2. London
3. Manchester
4. New Delhi
5. Pune

Answer: 2

Explanation:

New Manchester-India Partnership (MIP) aimed at connecting Indian companies with Northern regions of England was launched in London, UK on February 1, 2018. Manchester is referred to as the Northern Powerhouse in Britain. This partnership is aimed at advancing trade, investment, science and innovation ties between India and Britain.

Question 11: Government of China and Government of Pakistan along with which organization have signed a USD 4 million agreement to provide assistance to help the people of Fata and Balochistan region in Pakistan?

1. UNICEF
2. UNESCO
3. United Nations Development Programme
4. World Health Organization
5. World Trade Organization

Answer: 3

Explanation:

Government of China, United Nations Development Programme (UNDP) and Government of Pakistan have signed a USD 4 million agreement to provide assistance to help the people of Fata and Balochistan region in Pakistan.


Question 12: Under the Union Budget 2018, India’s annual financial allocation to Nepal (through Union Ministry of External Affairs) for 2018-19 has nearly doubled to Rs. ______ crore.

1. Rs. 750 crore
2. Rs. 725 crore
3. Rs. 700 crore
4. Rs. 650 crore
5. Rs. 600 crore

Answer: 4.

Explanation:

Under the Union Budget 2018, India’s annual financial allocation to Nepal (through Union Ministry of External Affairs) for 2018-19 has nearly doubled to Rs. 650 crore. Every year, Union Budget allocates a specific amount to Ministry of External Affairs for India’s ‘development and diplomatic engagement’.

Question 13: Name India’s first sentiment index for micro and small enterprises (MSEs), launched by Finance Minister Arun Jaitley?

1. CriSidMSME
2. SidCriIndex
3. CriSidIndex
4. SidCriEx
5. CriSidEx

Answer: 5

Explanation:

On February 3, 2018, Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Arun Jaitley launched CriSidEx , India’s first sentiment index for micro and small enterprises ( MSEs). This index has been developed jointly by CRISIL & Small Industries Development Bank of India (SIDBI).

Question 14: India’s first defence industrial corridor will link which two cities of India?

1. Chennai and Mumbai
2. Chennai and Ahmadabad
3. Chennai and Thiruvanandapuram
4. Chennai and Bengaluru
5. Chennai and Pune

Answer: 4

Explanation:

Defence minister Nirmala Sitharaman has announced that, out of the two defence industrial production corridors that was mentioned in the Union Budget 2018, the first defence industrial corridor will link Chennai and Bengaluru. Finance Minister Arun Jaitley said that, two defence industrial production corridors will be developed by the government, when he presented the Union Budget 2018.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 15: Who won the 4th edition of International Young Chef Olympiad (YCO) 2018 in Kolkata?

1. Henna Sung
2. Ban Kurla
3. Lai Jia Yi
4. Kunal Kapur
5. Abhijit Saha

Answer: 3

Explanation:

Malaysia’s Lai Jia Yi won the 4th edition of International Young Chef Olympiad (YCO) in Kolkata. Indian student chef Surya Sekhar Roy Choudhury secured the second position. Lai Jia Yi was awarded the YCO 2018 Trophy along with a cash prize of USD 10,000. The trophy and cash prize were presented by Chefs Sanjeev Kapoor, David Foskett, and founder and chief mentor of IndiSmart Group and IIHM – Suborno Bose.

Question 16: The Department of Defence Production formed a task force to study the use of Artificial Intelligence (AI) in national security perspective. Who will lead this force?

1. Shaun Kenworthy
2. Karen Anand
3. Johan Kurkela
4. Ranveer Brad
5. N Chandrasekaran

Answer: 5

Explanation:

The Department of Defence Production formed a task force lead by N Chandrasekaran to study the use of Artificial Intelligence (AI) in national security perspective. N Chandarsekaran is the chairman of Tata Sons. The task force consists of 17 members.

Question 17: Who was appointed the vice-chancellor of Banaras Hindu University (BHU) by the Human Resource Development (HRD) Ministry?

1. Jiajun Mathew
2. Suborno Bose
3. B A Chopade
4. Sanjeev Kapoor
5. Ankur Biston

Answer: 3

Explanation:

B A Chopade has been appointed as the vice-chancellor of Banaras Hindu University (BHU) by the Human Resource Development (HRD) Ministry. B A Chopade is currently the vice-chancellor of Babasaheb Ambedkar Marathwada University. BHU Registrar Neeraj Tripathi had been holding the additional charge of BHU vice-chancellor since October 2017. Previous BHU vice-chencellor Girish Chandra Tripathi left on leave two months before his term ended. This created chaos in BHU campus in September 2017.

Question 18: Which country successfully launched ‘Zhangheng 1’, its first seismo-electromagnetic satellite to study seismic precursors?

1. China
2. Japan
3. Thailand
4. Vietnam
5. Russia

Answer: 1

Explanation:

China successfully launched ‘Zhangheng 1’, its first seismo-electromagnetic satellite to study seismic precursors. A Long March-2D rocket was launched from Jiuquan Satellite Launch Centre in Gobi Desert. It carried the China Seismo- Electromagnetic Satellite (CSES) of 730 kg into a sun-synchronous orbit at a height of 500 km.


Question 19: By defeating Australia, which country won the U-19 Cricket World Cup at the Bay Oval, Mount Maunganui, in New Zealand?

1. New Zealand
2. South Africa
3. Argentina
4. India
5. Srilanka

Answer: 4

Explanation:

On 3rd February 2018, India won the U-19 Cricket World Cup at the Bay Oval, Mount Maunganui, in New Zealand. India defeated Australia in the final by eight wickets. The team was led by Prithvi Shaw. Man of the Match was conferred on Manjot Kalra. This is the fourth U-19 World Cup title for India. Earlier India had won the U19 World Cup in 2000, 2008 and 2012.

Question 20: Louis Zorich passed away recently. Who was he?

1. Singer
2. Actor
3. Musician
4. Teacher
5. Doctor

Answer: 2

Explanation:

On 30th January 2018, actor Louis Zorich passed away at his residence in New York City, US. Louis Zorich was 93 years old. He was well-known for the TV show show “Mad About You”. He has acted in movies like Coogan’s Bluff, Popi, Cold Turkey, Fiddler on the Roof, The Muppets Take Manhattan, and Dirty Rotten Scoundrels. He was nominated for Tony award in 1969.

As GK questions are given with their explanation, which will help you to remind the answer last long. So read the explanation carefully. After going through list of General knowledge questions with answers candidates must have obtain all updates related to 5th February 2018.

If you have any query or any suggestion related to this then comment us on below mentioned comment box.  Above information about GK Questions 5th February 2018 is provided by the team members of www.privatejobshub.in candidates can bookmark our web page for all related details.

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.