Header Ads

GK Questions 7th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 7th February 2018 PJH

The latest GK Quiz Question and Answers will help you to get all the updates related to Banking sector, railways and regarding the economical changes in the country and outside the country. That’s why our PJH team provides daily GK Quiz and today we have covered GK Questions 7th February 2018 go through the updates and read provided GK Questions and Answers that will be useful for you in upcoming exams of 2018.

For the better preparation of the competitive exam you can scroll down on this page and have some idea about the objective type question and answers related to 7th February 2018.

GK Questions 7th February 2018 PJH

Current Affairs Today
  • India contributes $1 mn to UN Development Partnership Fund
  • US Air Force chief General David L. Goldfein flies Tejas aircraft
  • Sweden commits record $370m aid to UN World Food Programme
  • Maratha Light Infantry celebrates 250th anniversary
  • Sudeep Lakhtakia took charge as new Director General of NSG
  • Environment Ministry launches Green Good Deeds campaign
  • 4th February: World Cancer Day
  • Exam Warriors: Book written by Narendra Modi released
  • India wins Under-19 World Cup 2018
  • CriSidEx: CRISIL, SIDBI launches India’s first MSE Sentiment Index

Question 1: Which State Government has approved Ghodazari as a new wildlife sanctuary in the state?

1. Madhya Pradesh
2. Odisha
3. Punjab
4. Bihar
5. Maharashtra

Answer: 5

Explanation:

Maharashtra State Government has approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state. This decision was taken at the 13th meeting of the Maharashtra State Board for Wildlife, held on January 31, 2018. The meeting was chaired by Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis.

Question 2: Which state government inaugurated the International Conference on ‘Demetrios Galanos and His Legacy’ 2018 on February 3, 2018?

1. Manipur
2. New Delhi
3. Mizoram
4. Assam
5. Bihar

Answer: 2

Explanation:

International Conference on ‘Demetrios Galanos and His Legacy’ was inaugurated at Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) in New Delhi on February 3, 2018. Demetrios Galanos was a Greek scholar who came to India to study in the nineteenth century. He stayed in India for 47 years (for 40 years he lived in the city of Varanasi).

Question 3: What is the campaign that has been launched by Environment Ministry to sensitise students about climate change and global warming?

1. Clean Environment
2. Clean and Green
3. No Global Warming
4. Go Green
5. Green Good Deeds

Answer: 5

Explanation:

On February 3, 2018, Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Dr Harsh Vardhan appealed to the teaching community to join the ‘Green Good Deeds’ campaign. This campaign has been launched by Environment Ministry to sensitise students about


Question 4: In which Indian city, Kala Ghoda Arts festival 2018 was inaugurated?

1. Mumbai
2. Chennai
3. Bhubaneswar
4. Indore
5. Patna

Answer: 1

Explanation:

Kala Ghoda Arts Festival is an annual multicultural festival held in the Kala Ghoda area of South Mumbai. Kala Ghoda Arts festival 2018, which is the 20th edition of this festival, began on February 3, 2018. This year’s theme is ‘Hara Ghoda’ (Green Horse) focusing on sustainability and environment-friendliness. Art enthusiasts can witness an amalgamation of contemporary art illustrations, dance, theatre, music, literature and food during the course of this 9-day art festival.


Question 5: In which country, the world’s longest zip line, measuring 2.83 kilometres in length was opened at?

1. United Arab Emirates
2. Iran
3. Iraq
4. China
5. Japan

Answer: 1

Explanation:

World’s longest zip line, measuring 2.83 kilometres in length opened in Ras Al Khaimah, the smallest state of United Arab Emirates.This 2.83km zip line allows thrill seekers to jump from the peak of Jebel Jais, UAE’s highest mountain. It created a Guinness World Record for world’s longest zip line. Jebel Jais Mountain in Ras Al Khaimah, is at an elevation of 1934 m. above sea level and is considered the highest point of the United Arab Emirates.

Question 6: India recently joined Ashgabat Agreement, a Multimodal transport agreement for setting up of an international transport and transit (of goods) corridor, linking Central Asia with the Persian Gulf. Who are the founding members of this agreement?

1. Turkmenistan, Iran
2. Oman, Uzbekistan
3. Iraq, Afghanistan
4. All the above
5. 1&2

Answer: 5

Explanation:

India formally joined Ashgabat Agreement, a Multimodal transport agreement for setting up of an international transport and transit (of goods) corridor, linking Central Asia with the Persian Gulf. Turkmenistan, Iran, Oman and Uzbekistan (together referred to as founding members) had signed this agreement in April 2011.

Question 7: Government has made certain amendments in the Prevention of Money-laundering Act, 2002 (PMLA) through Finance Act 2018 in order to enhance its effectiveness and widen its scope. In this amendment which section was included as scheduled offence under PMLA?

1. Section 247 of Companies Act dealing with ‘money-laundering’
2. Section 347 of Companies Act dealing with ‘property’
3. Section 447 of Companies Act dealing with ‘crime’
4. Section 467 of Companies Act dealing with ‘offence’
5. Section 447 of Companies Act dealing with ‘fraud’

Answer: 5

Explanation:

Government has made following amendments in the Prevention of Money-laundering Act, 2002 (PMLA) through Finance Act 2018 in order to enhance its effectiveness and widen its scope. Definition of “proceeds of crime” has been amended to include “property equivalent held outside the country. Applicability of bail conditions has been made uniform to all the offences under PMLA. climate change and global warming.

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 8: Name the Shipyard which has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with United Shipbuilding Corporation (USC), Russia to collaborate and engage in Design, Development and Execution of contemporary, State-of-Art vessels for Inland and Coastal Waterways?

1. ABG Shipyard Limited, Mumbai
2. West Coast Shipyard Limited, Goa
3. Cochin Shipyard Limited, Cochin
4. Mandovi Drydocks Limited, Goa
5. Bengal Shipyard Limited, Kolkata

Answer: 3

Explanation:

Cochin Shipyard Limited (CSL) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with United Shipbuilding Corporation (USC), Russia to collaborate and engage in Design, Development and Execution of contemporary, State-of-Art vessels for Inland and Coastal Waterways.

Question 9: The Department of Telecom (DoT) in partnership with which educational institution will set up a development centre for 5G technologies?

1. IIT, Delhi
2. IIM, Bangalore
3. IIT, Chennai
4. IIM, Ahmadabad
5. SRM University

Answer: 3

Explanation:

Finance Minister Arun Jaitley, announced that, the Department of Telecom (DoT) in partnership with IIT, Chennai, will set up a development centre for 5G technologies. The development centre to be set up by Department of Telecom in collaboration with IIT, Chennai will work on the development of 5G technologies.

Question 10: In which Indian city, Vice President of India, M. Venkaiah Naidu inaugurated the First International Kala Mela (Art Festival)?

1. Pune
2. Kolkata
3. New Delhi
4. Bangalore
5. Mysore

Answer: 3

Explanation:

On February 4, 2018, Vice President of India, M. Venkaiah Naidu inaugurated the First International Kala Mela (Art Festival) at Indira Gandhi National Centre for the Arts, New Delhi. This festival has been organised by Lalit Kala Akademi, India’s premier institution for the promotion of Art and Culture. During the course of this festival (4th – 18th February, 2018), around 800 artists will showcase their art works.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 11: In which state, the Union Ministry of Environment, Forest & Climate Change has sanctioned a new project to control pollution in river Sal?

1. Odisha
2. Goa
3. Karnataka
4. Maharashtra
5. Madhya Pradesh

Answer: 2

Explanation:

Union Ministry of Environment, Forest & Climate Change has sanctioned a new project to control pollution in River Sal at Navelim town in Goa. This project has been sanctioned under National River Conservation Plan. It envisages construction of 32 kms of sewers and sewage treatment plant of 3 million litres per day (MLD).

Question 12: What is the additional amount contributed by India to UN Development Partnership Fund earmarked for South-South cooperation?

1. $1 billion
2. $2 billion
3. $1 million
4. $2 million
5. $1.5 million

Answer: 3

Explanation:

On February 1, 2018, India contributed an additional $1 million to the India-UN Development Partnership Fund earmarked for South-South cooperation. This latest contribution of India is aimed at intensifying its partnerships with other developing countries.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 13: As per Finance Bill 2018, __________ would be used as the Unique Entity Number for non-individuals.

1. Passport Number
2. Passbook Number
3. Aadhar Number
4. PAN Number
5. Driving License Number

Answer: 4

Explanation:

As announced in Union Budget 2018, providing Permanent Account Number (PAN) will be mandatory for any entity entering into a financial transaction of Rs 2.5 lakh or more with effect from April 1, 2018. As per Finance Bill 2018, through which the Budget is passed, Permanent Account Number (PAN) would be used as Unique Entity Number for non-individuals.

Question 14: Who was appointed the Chief Justice of Bangladesh?

1. Justice Syed Mahmud Hossain
2. Justice Surendra Singh Mithra
3. Justice Dipak Misra
4. Justice Abdur Rahman
5. Justice Syed Refaat Ahmed

Answer: 1

Explanation:

Justice Syed Mahmud Hossain has been appointed as Chief Justice of Bangladesh. Bangladesh President Md Abdul Hamid administered Justice Syed Mahmud Hossain’s oath as the 22nd chief justice of the Supreme Court in Dhaka. The previous Chief Justice Surendra Kumar Sinha resigned in November 2017. Justice Md Abdul Wahhab Miah was appointed as the acting chief justice. Syed Mahmud Hossain was born on 31 December 1954. He started practicing as a lawyer in 1981.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 15: Who was awarded the V Shantaram Lifetime Achievement Award of the Mumbai International Film Festival for Documentary, Shorts & Animation Films – MIFF 2018 on 3rd February 2018?

1. Salma Masud Chowdhury
2. Abdul Wahhab
3. Johan Jaane
4. Soorya Prakash
5. Shyam Benegal

Answer: 5

Explanation:

On 3rd February 2018, film maker Shyam Benegal was awarded the V Shantaram Lifetime Achievement Award of the Mumbai International Film Festival for Documentary, Shorts & Animation Films – MIFF 2018. The V Shantaram Lifetime Achievement Award was presented to Shyam Benegal by C Vidyasagar Rao, Governor of Maharashtra, at the MIFF 2018 Valedictory Function at the National Centre for the Performing Arts (NCPA) in Mumbai.

Question 16: Which country successfully launched a mini-rocket that sent a microsatellite into orbit?

1. China
2. USA
3. England
4. Japan
5. Canada

Answer: 4

Explanation:

Japan successfully launched a mini-rocket that sent a microsatellite into orbit. The No. 5 vehicle of the SS-520 series took off from the Uchinoura Space Center in Kagoshima prefecture, Japan. The rocket is 10 m long. It weighs 2.6 tons. It is claimed to be the smallest satellite-carrying rocket in the world. The rocket successfully put a microsatellite into its desired orbit.


Question 17: Name the Indian Golfer, who won the Maybank Championship, at the Saujana Golf and Country Club, in Malaysia?

1. Jeev Milkha Singh
2. Shubhankar Sharma
3. Anirban Lahiri
4. Arjun Atwal
5. Aditi Ashok

Answer: 2

Explanation:

Indian golfer Shubhankar Sharma won the Maybank Championship, at the Saujana Golf and Country Club, in Malaysia. Shubhankar Sharma holed 10 birdies and finished 10-under-par 62 in the finals. He won the Maybank Championship. He was awarded USD 500,000. Jorge Campillo finished in the second position. Pablo Larrazabal and Ryan Fox finished in the third position.


Question 18: Hukum Singh passed away recently. Who was he?

1. Doctor
2. Musician
3. Teacher
4. Politician
5. Dietician

Answer: 4

Explanation:

Hukum Singh, a BJP MP from Kairana in Uttar Pradesh, died at JP Hospital, in Noida. Hukum Singh was 79 years old. He was suffering from breathing difficulties. He is survived by five daughters. Hukum Singh started his law practice in 1969. He entered politics around 1974. His followers fondly called him ‘Babu Sahab’. He was member of the Uttar Pradesh state assembly for 7 times.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 19: When is the World Cancer Day observed all over the world?

1. 1st February
2. 2nd February
3. 3rd February
4. 4th February
5. 5th February

Answer: 4

Explanation:

On 4th February 2018, World Cancer Day was observed all over the world. World Cancer Day is observed every year on 4th February. The World Cancer Day was founded by the Union for International Cancer Control (UICC) in the idea of supporting the goals of World Cancer Declaration that was written in 2008.

Question 20: Who is the author of the book ‘Exam Warriors’?

1. Sumitra Mahajan
2. Ram Nath Kovind
3. Arvind Kejriwal
4. Sushma Swaraj
5. Narendra Modi

Answer: 5

Explanation:

On 3rd February 2018, ‘Exam Warriors’, a book written by Prime Minister Narendra Modi was launched. The book ‘Exam Warriors’ was released by External Affairs Minister Sushma Swaraj. Prime Minister Narendra Modi was present during the release. This book has been published by Penguin India. It consists of 208 pages. This book has been written by Prime Minister Narendra Modi, in order to inspire youth and help them face difficult situations like examinations, with fresh and new energy.

Aspirants can get the Current Affairs 2018 on this single page created by the team of www.privatejobshub.in. Candidates are also advised to bookmark this web page using Ctrl + D keys to get instant access of all the crucial information regarding Gk Quiz Question and Answers on daily basis.

For more queries regarding GK Questions 7th February 2018, you may leave your valuable comments in the below sated comment box, we will give you a positive response as soon as possible and try to solve all your queries.  

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.