Header Ads

BARC Previous Year Question Papers 2018 With Answers (ECE/CSE/EEE) PDF

Edit

BARC Previous Papers

BARC Previous Year Question Papers 2018:  Download the PDF of BARC Previous Papers for ECE, CSE, and EEE from here. To crack the Online Exam easily, applicants actually need the Previous Year Question Papers of BARC.

Download BARC Previous Papers 2018 PDF from here and start preparation accordingly with the help of BARC Previous Year Question Papers. Check BARC Previous Papers with Answers from here which will help the applicants to know which type of question will come in exam.

BARC (OCES/DGFS) Previous Papers:

The BARC 2018 Previous Papers will also assist applicants in identifying their strong and weak areas. BARC OCES/DGFS 2018 Exam will be conducted from 28-03-2018 to 03-04-2018 for recruitment to Post of Scientific Officers.

In addition, regular practice through the BARC OCES DGFS Previous Papers assists the applicants in identifying the most important, the moderately important and less important topics.

Appliers can collect the remaining information about BARC Sample Question Papers through the below section of this page which is well created by the team members of www.privatejobshub.in

BARC Previous Papers

BARC Previous Papers Download PDF:

BARC Previous Year Question Papers
BARC Previous Papers PDF
BARC Previous Papers For General Aptitude
BARC Previous Paper for ECE
BARC Previous Paper for CSE
BARC Previous Paper for EEE


BARC Previous Papers with Solutions:

Question 1: A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

1.    45 km/hr
2.    50 km/hr
3.    54 km/hr
4.    55 km/hr

Answer: 2

Question 2: An aeroplane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in 5 hours. To cover the same distance in 1 hours, it must travel at a speed of:

1.    300 kmph
2.    360 kmph
3.    600 kmph
4.    720 kmph

Answer: 4

Question 3: A man standing at a point P is watching the top of a tower, which makes an angle of elevation of 30º with the man's eye. The man walks some distance towards the tower to watch its top and the angle of the elevation becomes 60º. What is the distance between the base of the tower and the point P?

1.    43 units
2.    8 units
3.    12 units
4.    Data inadequate
5.    None of these

Answer: 4


Question 4: A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is:

1.    Rs. 120
2.    Rs. 121
3.    Rs. 122
4.    Rs. 123

Answer: 2

Question 5: Lacquer paints

1.    are generally applied on structural steel
2.    are less durable as compared to enamel paints
3.    consist of resin and nitro-cellulose
4.    contain alcohol as thinner
5.    all the above.

Answer: 5

Question 6: Pick up the polymineralic rock from the following:

1.    Quartz sand
2.    Pure gypsum
3.    Magnesite
4.    Granite
5.    None of these

Answer: 4

Download Here: BARC Exam Syllabus

Question 7: For quality control of Portland cement, the test essentially done is

1.    setting time
2.    soundness
3.    tensile strength
4.    consistency
5.    all the above

Answer: 5

Question 8: The most commonly used semiconductor material is

1.    silicon
2.    germanium
3.    mixture of silicon and germanium
4.    none of the above

Answer: 1

Question 9: The coil of a moving iron instrument has a resistance of 500 Ω and an inductance of 1 H. It reads 250 V when a 250 V dc is applied. If series resistance is 2000 Ω, its reading when fed by 250 V, 50 Hz ac will be

1.    260 V
2.    252 V
3.    250 V
4.    248 V

Answer: 4


Question 10: The number 65,000 expressed in scientific notation as a number between 1 and 10 times a power of ten is

1.    0.65 × 104
2.    6.5 × 104
3.    65 × 104
4.    650 × 103

Answer: 2

Question 11: When the speed at which a conductor is moved through a magnetic field is increased, the induced voltage

1.    increases
2.    decreases
3.    remains constant
4.    reaches zero

Answer: 1

Question 12: The friction experienced by a body, when in motion, is known as

1.    rolling friction
2.    dynamic friction
3.    limiting friction
4.    static friction

Answer: 2


Question 13: The coefficient of restitution for elastic bodies is one.

1.    Correct
2.    Incorrect

Answer: 2

Question 14: The softness or hardness of a grinding wheel depends upon the type & amount of bonding material used. For general purpose cutter grinding __________ grinding wheel is normally used.

1.    hard
2.    soft
3.    silicon carbide
4.    aluminium oxide

Answer: 4

Question 15: Tin based white metals are used, where bearings are subjected to

1.    high pressure & load
2.    low pressure & load
3.    high temperature
4.    large surface wear

Answer: 1


Question 16: Friction factor for fluid flow in pipe does not depend upon the

1.    pipe length
2.    pipe roughness
3.    fluid density & viscosity
4.    mass flow rate of fluid

Answer: 1

Question 17: Which of the following statements should be used to obtain a remainder after dividing 3.14 by 2.1 ?

1.    rem = 3.14 % 2.1;
2.    rem = modf(3.14, 2.1);
3.    rem = fmod(3.14, 2.1);
4.    Remainder cannot be obtain in floating point division.

Answer: 3

Question 18: In mathematics and computer programming, which is the correct order of mathematical operators ?

1.    Addition, Subtraction, Multiplication, Division
2.    Division, Multiplication, Addition, Subtraction
3.    Multiplication, Addition, Division, Subtraction
4.    Addition, Division, Modulus, Subtraction

Answer: 2


Question 19: Which of the following cannot be checked in a switch-case statement?

1.    Character
2.    Integer
3.    Float
4.    enum

Answer: 3

Question 20: In which stage the following code #include<stdio.h> gets replaced by the contents of the file stdio.h

1.    During editing
2.    During linking
3.    During execution
4.    During preprocessing

Answer: 4


Importance of Solving BARC Previous Year Question Papers:

Importance of BARC Solved Papers and BARC Previous Papers are given below:
  • BARC Previous Year Question Papers helps to analyze your preparation level.
  • BARC Previous Papers will help you to understand the Exam pattern and its difficulty level.
  • BARC Previous Year Question Papers boosts your confidence and enhances your exam temperament.
  • BARC Previous Year Papers gives you an idea about the topics important for the examination point of view.
  • Practicing BARC Model Papers and BARC Sample Papers will give you an idea of the real exam scenario.
Check Here: The Secrets" - Toppers Don't Share With Anyone

Final Words:

Applicants can download the BARC Previous Year Question Papers 2018 through this page. You can also subscribe our free email section to get the updated details regarding BARC Previous Papers. Bookmark the web portal by pressing Ctrl+D option for getting latest updates regarding BARC Previous Year Question Papers.

If you have any query about BARC Previous Papers then you can leave it in the comment box. Contenders can also follow us on Facebook and Google+ to get the latest updates regarding BARC Previous Year Question Papers.

Check More Related Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.