Header Ads

General Science Quiz | Practice Quizzes (MCQs) Questions/Answers Online

Edit

General Science Quiz

General Science Quiz: Start Practice of competitive examination by solving General Science Quiz!!! Free General Science Practice Quizzes and given General Science Questions For Competitive Exams can help you to evaluate your actual preparation.

For your comfort, we have provided General Science Questions and Answers in English as well as in Hindi. Apart from it, you may download General Science MCQ PDF that contains questions of Physics, Chemistry, and Biology also and start preparation of the exam.

General Science Quizzes

The provided Basic General Science Questions And Answers In Hindi/ English will surely help you in practicing well for your upcoming examination. So we advise you to solve General Science Quiz For Competitive Exams and evaluate your performance now!

Don’t feel sad if you do not get good marks in this test, as practice makes a man perfect. So what are you waiting for? Scroll down the page and start yours General Science Quiz! We have also provided the General science Practice Quizzes PDF; you can download it from the below-provided link.

General Science Quiz

General Science Quiz Questions With Answers

Question1: Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products?

1.    Television
2.    Refrigerator
3.    Tube light
4.    Cooking gas

Answer: 2

Question2: Balloons are filled with

1.    nitrogen
2.    helium
3.    oxygen
4.    argon

Answer:  2

Question3: Which metal pollute the air of a big city?

1.    Copper
2.    Chromium
3.    Lead
4.    Cadmium

Answer:  3


Question4: Bell metal is an alloy of

1.    nickel and copper
2.    zinc and copper
3.    brass and nickel
4.    tin and copper

Answer:  4

Question5: Which of the following does not contain a coinage metal?

1.    Silver and Gold
2.    Zinc and Gold
3.    Copper and Silver
4.    Copper and Gold

Answer:  2

Question6: Water is a good solvent of ionic salts because

1.    it has a high specific heat
2.    it has no colour
3.    it has a high dipole moment
4.    it has a high boiling point

Answer:  3


Question7: Which of the following is not an isotope of hydrogen?

1.    Tritium
2.    Deuterium
3.    Protium
4.    Yttrium

Answer:  4

Question8: The main constituents of pearls are

1.    calcium oxide and ammonium chloride
2.    calcium carbonate and magnesium carbonate
3.    aragonite and conchiolin
4.    ammonium sulphate and sodium carbonate

Answer:  2

Question9: Amalgams are

1.    highly coloured alloys
2.    alloys which contain mercury as one of the contents
3.    alloys which have great resistance to abrasion
4.    alloys which contain carbon

Answer:  2


Question10: Which of the following is the lightest metal?

1.    Mercury
2.    Lithium
3.    Lead
4.    Silver


Answer:  2

Question 11: Which of the following are the ingredients of gun metal?

1.    Iron, Zinc, Titanium
2.    Iron, tin
3.    Iron, Brass, Tin
4.    Copper, Tin

Answer: 4

Question 12: From which mineral is radium obtained?

1.    Pitchblende
2.    Rutile
3.    Haematite
4.    Limestone

Answer: 1

Question 13: The variety of coal in which the deposit contains recognizable traces of the original plant material is

1.    Bitumen 
2.    Peat 
3.    Anthracite 
4.    Lignite 

Answer: 2

Question 14: Tetraethyl lead is used as

1.    Pain killer 
2.    Fire extinguisher 
3.    Mosquito repellent 
4.    Petrol additive 

Answer: 4

Question 15: Which of the following is used as a lubricant?

1.    Graphite 
2.    Silica 
3.    Iron Oxide 
4.    Diamond 

Answer: 1


Question 16:The age of most ancient geological formations is estimated by

1.    Ra - Si method
2.    Potassium - argon method
3.    C14 method
4.    Uranium - lead method

Answer: 4

Question 17:Who suggested that most of the mass of the atom is located in the nucleus?

1.    Thompson
2.    Bohr
3.    Rutherford
4.    Einstein

Answer: 3

Question 18:One kilometre is equal to how many miles?

1.    0.84
2.    0.5
3.    1.6
4.    0.62

Answer: 4
Question 19:Kilohertz is a unit which measures

1.    Power used by a current of one ampere
2.    Electromagnetic radio wave frequencies
3.    Voltage
4.    Electric resistance

Answer: 2

Question 20:One horse power is equal to

1.    746 watts
2.    748 watts
3.    756 watts
4.    736 watts

Answer: 1


General Science Quiz

We advise you solve General Science Quiz on regular basis for the better result, as solving mock test is the best preparation method for any of the examination. This will help you to boost up your performance as well as the speed of answering the questions.

We have provided the answer along with the question so that you can analyze your performance and works on your week points. This Online General Science MCQs Test is mainly prepared with the motive to provide you quality stuff!

Start Your Test

Note:

We really Hope the provided General Science Quiz will help you in the better preparation of the exam. We suggest you solve one mock test daily to crack the exam effectively and efficiently.

Our expert team is preparing some more General Science practice test. You can join us on Facebook, Google plus, and youtube to get latest updates If you have any query then you can ask it in the below mentioned comment box.

Have a Look On Below Links


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.