Header Ads

GK Questions 11th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 11th February 2018 PJH

GK section in PJH is collection of latest current events and daily General Knowledge questions. We update GK section almost daily and today we have collected GK Questions on 11th February 2018. Contenders can read daily GK quiz and current affairs through this they can prepare for their upcoming exams also.

With the help of GK Questions and answers you will get all types of updates that are happening around you. Our team of www.privatejobshub.in has provided General Knowledge questions and answers that are based on 11th February 2018. You can follow it and read daily updates for your coming exam preparation.

GK Questions 11th February 2018 PJH

GK Current Affairs Of Today
  • CCI fines Google Rs.136 crore for search bias
  • Government approves construction of over 1.86 lakh more houses under PMAY-Urban
  • India ranks 44 in US Chamber’s Intellectual Property Index
  • Janadriyah: Sushma Swaraj inaugurates Saudi Arabia’s National Heritage Festival
  • Khelo India School Games: Haryana tops in medal tally
  • President inaugurates 88th Mahamastakabhisheka at Shravanabelagola
  • Cabinet approves Amendment to MSME Act to change classification criteria
  • Nuclear capable Prithvi-II missile successfully test fired
  • Defence Ministry constitutes Vinay Sheel Oberoi Committee to expedite capital acquisition
  • CCEA approves enhancement of target under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana

Also Read Out: National Current Affairs
Current Highlights: Political Current Affairs

General Knowledge Questions and Answers

Question 1: Where is the headquarter of International Cricket Council (ICC)?

A) The Hague, Netherlands
B) Geneva, Switzerland
C) Dubai, United Arab Emirates
D) Paris, France

Answer: C

Explanation:

The current ICC president is Zaheer Abbas. The current CEO is David Richardson

Question 2: Who is the Chairman of the Competition Commission of India (CCI)?

A) Smita Jhingran
B) Devender Kumar Sikri
C) Prakash Kumar Singh
D) B C Tripathi

Answer: B

Explanation:

Competition Commission of India is a statutory body of the Government of India responsible for enforcing The Competition Act, 2002 throughout India and to prevent activities that have an appreciable adverse effect on competition in India. It was established on 14 October 2003. It became fully functional in May 2009 with Dhanendra Kumar as its first Chairman

Question 3: Who among the following has been appointed as the brand ambassador of Muthoot Group?

A) Amitabh Bachchan
B) Akshay Kumar
C) Deepika Padukone
D) Virat Kohli

Answer: A

Explanation:

The Muthoot Group has roped in Amitabh Bachchan as brand ambassador to represent them in their national campaigns.


Question 4: Who is the author of the book titled ‘Even When There Is A Doctor’, on the child health care?

A) D.C. Katoch, KS Sethi and Shashi Ranjan
B) Krishnan Sivaramakrishnan, Pramod Kumar Pathak and Ishwara N. Acharya
C) Rajesh Chokhani, Daniel E. Richards and Manoj Nesari
D) Yashwant Amdekar, Rajesh Chokhani and Krishnan Sivaramakrishnan

Answer: D

Explanation:

Legendary Indian cricketer Sachin Tendulkar and his wife Anjali Tendulkar launched a book on child health care titled ‘Even When There Is A Doctor’. Penned down by Dr Yashwant Amdekar along with Dr Rajesh Chokhani and Krishnan Sivaramakrishnan, the book describes the role of an individual or parents in improving their child’s health.

Question 5: Name the web portal and the mobile App launched by the Ministry of Power for the better management of fly ash produced by thermal power plants

A) MY ASH APP
B) FLY ASH APP
C) ASH TRACK
D) ASH DOC

Answer: C

Explanation:

Power Ministry launched a web-based monitoring system and a fly-ash mobile application. It will act as an interface between producers and consumers. The ASH TRACK Mobile App will manage 200 million tonnes of fly ash by tracking coal-based power plants situated within 100 km and 300 km from given location and availability of fly ash.

Question 6: What is the rank of India in the 2018 Global Intellectual Property (IP) index?

A) 53
B) 29
C) 30
D) 44

Answer: D

Explanation:

India has substantially improved its ranking, to 44, in the latest Global Intellectual Property (IP) index released by the US Chambers of Commerce. India’s overall score is 30 per cent (12.03 out of 40) in the latest edition of the index.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 7: Who among the given women entrepreneurs has been appointed as the first independent female director of International Cricket Council (ICC) Board?

A) Naina Lal Kidwai
B) Indra Nooyi
C) Chanda Kochhar
D) Kiran Mazumdar Shaw

Answer: B

Explanation:

PepsiCo Chairman and CEO Indra Nooyi has been appointed to the International Cricket Council (ICC) Board as the governing body’s first independent female director. Nooyi will join the Board in June this year to align with the term of the ICC Independent Chairman.

Question 8: Which among the following industries has been awarded the Golden Peacock Award 2017 for corporate social responsibility (CSR)?

A) Reliance Industries Limited (RIL)
B) Larson & Toubro Limited
C) Tata Motors Limited
D) HSBC India

Answer: A

Explanation:

Reliance Industries (RIL) has been awarded the Golden Peacock Award 2017 for corporate social responsibility (CSR) initiatives. The award was a recognition, in particular, of the work done by its CSR arm Reliance Foundation under Founder and Chairman Nita Ambani.

Question 9: Which state has won the highest number of medals in the first edition of the Khelo India School Games concluded in New Delhi?

A) Karnataka
B) Delhi
C) Maharashtra
D) Haryana

Answer: D

Explanation:

The first Khelo India School Games concluded in New Delhi with sports powerhouse Haryana topped the overall medal tally. The state won 102 medals which include 38 gold and 26 silver. Maharashtra with 111 medals finished second while Delhi with 94 medals came third.

Question 10: How much amount of fine has been imposed by the Competition Commission of India (CCI) on Google for unfair business practices regarding online search?

A) Rs 126 crores
B) Rs 136 crores
C) Rs 146 crores
D) Rs 156 crores

Answer: B

Explanation:

The Competition Commission of India (CCI) has imposed a fine of around Rs. 136 crores on search engine major Google for unfair business practices in the Indian market for online search. The penalty is being imposed on Google for infringing anti-trust conduct. It was alleged that Google is indulging in abuse of dominant position in the market for online search through practices leading to search bias and search manipulation, among others.


Question 11: Which state will host the 7th Annual India Golf Expo in April 2018?

A) Haryana
B) Maharashtra
C) Karnataka
D) Rajasthan

Answer: C

Explanation:

The Golf Industry Association (GIA) announced that the 7th Annual India Golf Expo will be held on April 20 and 21 in Bengaluru, Karnataka. The two-day expo will bring together experts from different domains, drawn from across the globe to share knowledge and best practices for the development and sustenance of the sport in the country.

Question 12: The book titled ‘Mere Sapnon ka Bharat’, recently released by Home Minister Rajnath Singh, is a compilation of interviews of which former minister?

A) P. V. Narasimha Rao
B) I K Gujral
C) Manmohan Singh
D) Atal Bihari Vajpayee

Answer: D

Explanation:

Union Home Minister Rajnath Singh released a book titled “Mere Sapnon ka Bharat”. It is a compilation of interviews of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee by Tarun Vijay, an ex-MP, at a function in New Delhi.

Question 13: How much amount has been allocated towards the Prime Minister’s Research Fellows’ (PMRF) scheme in the Union Budget 2018-19?

A) Rs 1,650 crore
B) Rs 1,750 crore
C) Rs 1,550 crore
D) Rs 1,450 crore

Answer: A

Explanation:

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved the implementation of the ‘Prime Minister’s Research Fellows’ (PMRF) scheme with an outlay of Rs 1,650 crore for seven years beginning 2018-19.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 14: The GST Council has lowered the GST rate on admission to amusement parks and ballet among other entertainment spots from earlier 28 percent to _____ percent

A) 20%
B) 18%
C) 25%
D) 16%

Answer: B

Explanation:

In its Meeting held on 18th January, 2018, the GST Council had recommended reduction of GST rate on services by way of admission to Amusement Parks including theme parks, water parks, joy rides, merry-go-rounds, go-carting and ballet from 28% to 18%. These services hitherto attracted GST @ 28%.

Question 15: The 10th edition of the International Plastics Exhibition, PlastIndia, has been inaugurated in which Indian city?

A) Gurugram, Haryana
B) Ranchi, Jharkhand
C) Gandhinagar, Gujarat
D) Mumbai, Maharashtra

Answer: C

Explanation:

The 10th edition of an international plastics exhibition, PlastIndia, began in Gujarat capital Gandhinagar. The six-day expo-cum-conference hopes to garner a business of around Rs 5,500 crore as buyers and sellers from around 28 countries meet at the event.


Question 16: How much amount has been allocated by the Government of India to West Bengal government for electrification of 881 km of rail network in the state?

A) Rs 721.50 crore
B) Rs 771.54 crore
C) Rs 751.59 crore
D) Rs 791.51

Answer: B

Explanation:

The Union Budget tabled by Finance Minister Arun Jaitley has allotted Rs 771.54 crore for electrification of 881 km of rail network in West Bengal. The electrification plans would cover all three railway zones – Eastern Railway, South Eastern Railway and North East Frontier Railway – which run through the state.

Question 17: Mobile App named ‘Pollution Metre’ has been launched by which state to spread awareness against pollution in the state?

A) Gujarat
B) Arunachal Pradesh
C) Kerala
D) Madhya Pradesh

Answer: D

Explanation:

The Madhya Pradesh government launched a mobile application “pollution metre” to spread awareness against pollution in the western part of the state. It has been developed with the help of a private firm and the Madhya Pradesh Pollution Control Board. With the help of the app, anybody can check the status of air, water and noise pollution in their respective areas.


Question 18: The 2018 Winter Olympics Games have been organised at _________

A) Sochi, Russia
B) Tokyo, Japan
C) Pyeongchang, South Korea
D) Beijing, China

Answer: C

Explanation:

The 23rd Olympic Winter Games officially kicked off with a colourful ceremony at Pyeongchang in South Korea. The festivities launched what organizers say is the largest Winter Olympics yet, with 92 countries participating.

Question 19: Which country is at the top spot in the 2018 Global Intellectual Property (IP) index?

A) United States
B) Britain
C) Sweden
D) Germany

Answer: A

Explanation:

The US is at the top of the IP index list with 37.98 points, followed by Britain (37.97) and Sweden (37.03)

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 20: Which among the following banks has recently unveiled a new musical logo called MOGO as a part of its branding initiative?

A) Karur Vysya Bank
B) Kotak Mahindra Bank
C) IndusInd Bank
D) DCB Bank

Answer: C

Explanation:

IndusInd Bank launched its new Sonic Identity, which is essentially a musical logo called ‘MOGO’, as part of its branding initiatives. The objective for associating to a sonic identity is building the Bank’s brand imagery with the strategic use of music and sound for brand experiences and audience connection.

You can join us on Facebook or Google + or bookmark our web page that is www.privatejobshub.in to get daily General Knowledge Questions and Answers with explanation. You can subscribe us also so that you get updated as soon as post a new page.

Also, you will get all updates direct to your inbox with any charge. If you have any query related to GK Questions 11th February 2018 then comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards it.

Get Here GK February Question and Answers Links


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.