Header Ads

GK Questions 12th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 12th February 2018 PJH

Go through GK Questions on 12th February 2018 which is provided by the team of PJH. Updates of 12th February 2018 will surely going to help you as we have covered all the highlights of latest news. Reading daily GK Quiz will help the individual in all upcoming exams because most of competitive exams include General Knowledge as common section.

Aspirants who are preparing for any exam such as SSC, PSC, Bank, UPSC, GATE etc can read daily date General Knowledge questions from our page. Team of www.privatejobshub.in has well equipped this page with pin pointed details of GK Questions on 12th February 2018 you can go through it and read all latest updates.

GK Questions 12th February 2018 PJH

Highlights of GK Current Affairs

INDIAN AFFAIRS
  • NITI Aayog launches ‘Healthy States, Progressive India Report’
  • National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018 held in New Delhi
  • Pon. Radhakrishnan inaugurates Third Global Procurement Summit in New Delhi
  • Government constitutes Inter-Ministerial Committee to tackle menace of trafficking
  • President inaugurates 88th Mahamastakabhisheka at Shravanabelagola
Also Read Out: National Current Affairs

INTERNATIONAL AFFAIRS
  • Swaraj meets Saudi King, inaugurates Janadriyah festival

BANKING & FINANCE
  • Forbes releases first cryptocurrency rich list; Chris Larsen at the top
BUSINESS
  • India retains top spot as source market for Dubai in 2017
  • Saudi Arabia temporarily bans import of birds, eggs, chickens from India after report of avian flu
  • CCI slaps Rs 136 crore fine on Google for ‘infringing anti-trust conduct’
Current Highlights: Political Current Affairs

APPOINTMENTS & RESIGNS
  • NPCI appoints Biswamohan Mahapatra as non-executive chairman
  • Abhilasha Kumari sworn-in as Chief Justice of Manipur High Court
  • Justice Antony Dominic sworn in as Chief Justice of Kerala
  • ICC appoints Indra Nooyi as first independent female director
  • Pradeep Kumar Rawat appointed as Ambassador of India to Timor-Leste
Check This Also: Latest Online Quiz

SCIENCE & TECHNOLOGY
  • RK Singh launches ASH TRACK Mobile App for better management of fly ash
OBITUARY
  • Australia’s champion javelin thrower Jarrod Bannister passes away
GK Questions and Answers with Explanation

Question 1: Which state government has launched DASTAK campaign to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome (AES) and Japanise Encephalitis (JE) disease?

[A] Uttar Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Andhra Pradesh
[D] Himachal Pradesh

Answer: A

Explanation:

The Uttar Pradesh has launched massive door to door campaign DASTAK in association with UNICEF to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome (AES) and Japanise Encephalitis (JE) disease in the state. The war cry of DASTAK is Darwaja khatkhatao, AES aur JE ko bhagao.

Question 2: Zhang Beiwen has won the 4th edition of India Open Badminton tournament 2018. She hails from which country?

[A] Germany
[B] United States
[C] Thailand
[D] France

Answer: B

Explanation:

Zhang Beiwen, a professional badminton player from America, has won the 4th edition of India Open Badminton tournament 2018 in New Delhi on February 4, 2018. In the final, she defeated Olympics and World Championships Silver medalist PV Sindhu by 21–18, 11–21, 22–20 at Siri Fort Indoor Stadium. It was the fifth meeting between Sindhu and Zhang and the head-to-head record now is 3-2 with Sindhu losing this match.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 3: In the Union Budget 2018, the Union government has announced to build a tunnel through the Sela Pass. The Sela pass is located in which state?

 [A] Sikkim
[B] Arunachal Pradesh
[C] Manipur
[D] Himachal Pradesh

Answer: B

Explanation:

In the Union Budget 2018, the Union Finance Minister Arun Jaitley has announced the government’s plan to build a tunnel through the Sela Pass located at an elevation of 13,700 ft which will ensure faster movement of troops in Tawang, a strategically- located town in Arunachal Pradesh bordering China.

Question 4: Which country is the partner country at the 32nd Surajkund International Crafts Mela 2018?

[A] Uzbekistan
[B] Turkmenistan
[C] Kyrgyzstan
[D] Oman

Answer: C

Explanation:

The 32nd Surajkund International Crafts Mela 2018 has started at Faridabad, Haryana on February 2, 2018. The Mela is organized by the Surajkund Mela Authority and Haryana Tourism in collaboration with Union Ministries of Tourism, Textiles, Culture and External Affairs.


Question 5: Which country has recently joined Ashgabat agreement?

[A] India
[B] China
[C] Israel
[D] Iraq

Answer: A

Explanation:

India has recently joined Ashgabat Agreement on the establishment of an International Transport and Transit Corridor between the Iran, Oman, Turkmenistan and Uzbekistan. The agreement was signed in April 2011, which envisages facilitation of transit and transportation of goods between Central Asia and the Persian Gulf.

Question 6: Which state government has won the 2018 Geospatial World Excellence Award?

[A] West Bengal
[B] Gujarat
[C] Punjab
[D] Odisha

Answer: D

Explanation:

The Odisha government has bagged the Geospatial World Excellence Award- 2018 for successful IT application for tracking of mineral production, dispatch and value accrued on real time basis through its i3MS website based software. The award was given by Y.S. Chowdray, the Union Minister of State Science & Technology, in the Geospatial World Forum Meeting held at Hyderabad.


Question 7: Who has been honoured with the 2018 Sahitya Akademi Bhasha Samman award?

[A] Thakazhi Sivasankara Pillai
[B] Rahul Sankarnarayan
[C] Shesh Anand Madhukar
[D] Visvanatha Satyanarayana

Answer: C

Explanation:

Shesh Anand Madhukar, the eminent Magahi writer & scholar, has been honoured with the 2018 Sahitya Akademi Bhasha Samman award at Sahitya Akademi Auditorium, New Delhi. The award consists of Rs 1 lakh cheque and a memento. Madhukar is the 2nd writer of Magahi language to be given the award. He has been working extensively for the development of the language.

Question 8: Who has taken charge as the new Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army?

[A] J S Sandhu
[B] Anil Chauhan
[C] P S Jain
[D] A K Bhatt

Answer: B

Explanation:

Lt. Gen Anil Chauhan, who has vast experience in counter-insurgency operations, has taken charge as the new Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army. As DGMO, Lt Gen Chouhan will oversee various operations of the Indian Army including along the LoC in Jammu and Kashmir. He succeeded Lt General A K Bhatt, who has taken charge of the 47th Corps Commander of Srinagar-based 15 Corps (also called the Chinar Corps) of the Indian Army.

Question 9: Which city is hosting the 2nd edition of Nobel Prize Series-India 2018?

[A] Panaji
[B] Chandigarh
[C] New Delhi
[D] Kochi

Answer: A

Explanation:

The 2nd edition of the Nobel Prize Series – India 2018 was inaugurated in Panaji, Goa on February 1, 2018. The theme of Nobel Prize Series – India 2018 is “Science Impacts Lives”. The event is jointly organized by the Department of Biotechnology (DBT), Ministry of Science and Technology, India along with the Government of Goa and Nobel Media AB.

Question 10: Mary Kom has won gold in which weight category at the 2018 India Open boxing Tournament?

[A] 64kg category
[B] 60kg category
[C] 54kg category
[D] 48kg category

Answer: D

Explanation:

In Boxing, five-time world champion Mary Kom has clinched gold in the 48 kilogram category among women at the 2018 India Open boxing Tournament in New Delhi . She won against Filipino Josie Gabuco in the final by 4-1.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 11: Who has been appointed the new vice-chancellor of Banaras Hindu University (BHU)?

[A] Neeraj Tripathi
[B] B A Chopade
[C] Kuldeep Mehta
[D] Ajay Singh

Answer: B

Explanation:

B A Chopade has been appointed the new vice-chancellor of Banaras Hindu University (BHU). He is at present the vice-chancellor of Babasaheb Ambedkar Marathwada University. President Ram Nath Kovind, who is the Visitor to the university, approved Chopade’s appointment recently.

Question 12: Srihari Natraj has grabbed gold medal in 100-metre Backstroke category in swimming at the Khelo India School Games. He hails from which state?

[A] Madhya Pradesh
[B] Uttarakhand
[C] Maharashtra
[D] Karnataka

Answer: D

Explanation:

Srihari Natraj of Karnataka has grabbed the gold medal in 100-metre Backstroke category in swimming in the Khelo India School Games at the Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi. In Boys high jump, Delhi’s Shahnawaz Khan won the gold medal. Ikram Ali Khan of Madhya Pradesh clinched gold in Boys Discus Throw. In Girls 800-metre running, Maharashtra’s Tai Bamhane grabbed the gold medal. In Boys category, Anu Kumar of Uttarakhand came first.

Question 13: Which state government has launched the ‘Gobardhan Yojana’ to support farmers?

[A] Assam
[B] Gujarat
[C] Rajasthan
[D] Haryana

Answer: D

Explanation:

The Haryana government has launched the ‘Gobardhan Yojana’ to provide for the sale of organic manure and cow urine with an aim to benefit farmers. Under this scheme, a provision of Rs 11 crore has been made to provide benefits of various projects. According to official release, the Gobardhan Yojana would help in doubling the income of farmers and next time, the MSP would be given with additional benefit of 50% over the cost of production.

Question 14: Michael N Hall has been chosen for the 2018 Genome Valley Excellence Award of Telangana. He hails from which country?

[A] United States
[B] France
[C] Switzerland
[D] Japan

Answer: C

Explanation:

Eminent molecular biologist Professor Michael N Hall of the Biozentrum University of Basel, Switzerland, has been chosen for the 2018 Genome Valley Excellence Award for his pioneering work in discovering the nutrient-activated TOR (Target of Rapamycin) proteins and their central role in the metabolic control of cell growth. The award will be presented to him during BioAsia 2018, an annual flagship event of the Telangana government.


Question 15: Which country has successfully launched the world’s smallest rocket to carry tiny satellite into orbit?

[A] China
[B] Japan
[C] Australia
[D] South Africa

Answer: B

Explanation:

The Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) has successfully launched the world’s smallest rocket with the ability to put a tiny satellite into orbit. The experimental SS-520 sounding rocket lifted off from the Uchinoura Space Center. It carried a microsatellite TRICOM-1R, a three-unit CubeSat weighing about 3 kilograms.

Question 16: The Ghodazari Wildlife Sanctuary (GWS) will come up in which state?

[A] Tamil Nadu
[B] Karnataka
[C] Odisha
[D] Maharashtra

Answer: D

Explanation:

The Maharashtra Government has recently approved Ghodazari Wildlife Sanctuary in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state. The decision was taken at the 13th meeting of the Maharashtra State Board for Wildlife, chaired by Chief Minister Devendra Fadnavis. The sanctuary, in the North East of Tadoba, will include 159 sq km of Brahmapuri forest. This will not only save the forest but will also improve tourism in nearly 40 villages in the area.

Question 17: Which online security campaign has been launched by Google India to safeguard internet users?

[A] #SecureInternetKiya
[B] #OnlineSecurityKiya
[C] #InternetSafetyKiya
[D] #SecurityCheckKiya

Answer: D

Explanation:

Google has launched new online security campaign #SecurityCheckKiya in India to promote security awareness among general public. The purpose of the campaign is to protect young and first-time web users from account hijacking, safeguard Android devices from malicious apps and secure all their personal data if they lose their device

Question 18: Who has won the ‘Times Power Women of the Year 2017’– Pune for Global PR award?
[A] Pooja Chopra

[B] Sonali Kulkarni
[C] Shabnam Asthana
[D] Niharika Kumari

Answer: C

Explanation:

Shabnam Asthana, an Indian public relations expert, speaker, and entrepreneur, has been honoured with the ‘Times Power Women of the Year 2017’- Pune for Global PR. The Times Group recently celebrated the invaluable contribution of women by introducing The Times Power Woman 2017 (Pune) awards. These awards were initiated to celebrate the victories of women who have been a great source of inspiration.

Question 19: Who has been sworn-in as the new Chairman of the Federal Reserve?

[A] Jerome H Powell
[B] Janet Yellen
[C] Ben Bernanke
[D] Randal K. Quarles

Answer: A

Explanation:

Jerome Hayden Powell has been sworn-in as the new Chairman of the Federal Reserve for a four-year term on February 5, 2018. The oath was administered by Vice Chairman Randal K. Quarles in the Board Room. He succeeded Janet Yellen, the first woman to lead the US central bank in its 100-year history. He was nominated to the position by President Donald Trump on November 2, 2017, and was later confirmed by the United States Senate. Prior to this appointment, Powell served as a member of the Federal Reserve Board of Governors .

Question 20: The Gandhi Sagar Dam is built on which river in Madhya Pradesh?

[A] Narmada
[B] Chambal
[C] Son
[D] Tapti

Answer: B

Explanation:

The Gandhi Sagar Dam is built on Chambal river and is located in the Mandsaur & Neemuch district of Madhya Pradesh. It is a masonry gravity dam, standing 62.17 metres (204.0 ft) high, with a gross storage capacity of 7.322 billion cubic metres from a catchment area of 22,584 km2.

After going through provided questions and highlights of current affairs hope you will get satisfied and you have attained all the updates of 12th February 2018. We have tried to cover all updates of in our Questions we hope that they have proven useful for you.

You can also subscribe us for free and get the notification as soon as we update daily General Knowledge questions on our web page that is www.privatejobshub.in.

Get Here GK February Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.