Header Ads

GK Questions 25th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 25th February 2018 PJH

The main objective of this web page is to spread the awareness of the General Knowledge and daily current affairs to every person in the comfort of visitors. So, that’s why we cover daily date wise GK Quiz for readers and today team of PJH has provided GK Questions 25th February 2018.

Now your search for daily General Knowledge question is over. The contenders are advised to go through the whole page, as it will going to help you a lot in upcoming exams because in provided questions we have covered all Latest News, latest Quizzes, GK Questions and more. Fetch all details that are presented by the team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 25th February 2018 PJH

GK Current Affairs
NATIONAL NEWS
  • Government Sets Up the “NITI Forum for Northeast”
  • Centre constitutes committee to study Brahmaputra and flood control measures in Assam
  • Railways to set up coach factory at Latur
  • Andhra Pradesh government, Facebook India collaborate for IT projects
  • PM announces Rs 20,000-cr Defence Industrial Corridor in Bundelkhand
  • Delhi Govt. to launch ‘Mission Buniyaad’ to fix learning crisis in Delhi Schools
INTERNATIONAL NEWS
  • India, Indonesia Joint Military Drill ‘Garuda Shakti’ Begins
  • Google Launches Google Pay To Take On Apple Pay
BANKING & FINANCE
  • PNB Fraud: RBI sets up panel, asks banks to strengthen SWIFT system
  • Capital First gets NHB nod for merger with IDFC Bank
ECONOMY
  • NITI Aayog Budget Allocation Increased by More than 20%
  • India 12th among 52 lower middle-income nations having highest infant mortality rates
SPORTS
  • Srikanth, Sindhu to lead India’s badminton charge in CWG 2018
OBITUARY
  • BJP MLA Kalyan Singh passes away

Question 1: Which city is hosting the National conference on doubling farmers income?

[A] Hyderabad
[B] New Delhi
[C] Kochi
[D] Chennai

Answer: B

Explanation:

The National conference on “Agriculture 2022- Doubling Farmers’ Income” has started at National Agriculture Science Complex (NASC) in New Delhi on February 19, 2018. It is organized by the Union Ministry of Agriculture & Farmers Welfare (MoA&FW). The 2-day conference is organized with a view to identifying various critical issues relating to agriculture and farmers’ welfare and finding appropriate solutions.

Question 2: Which city is hosting the regional conference of southern states on water resources?

[A] Hyderabad
[B] Thiruvananthapuram
[C] Kochi
[D] Chennai

Answer: A

Explanation:

The Union Water Resources ministry is holding the regional conference of southern states in Hyderabad on February 20, 2018 to resolve the pending inter-state water issues. During the meeting, issues such as the implementation of the latest orders of the Supreme Court on sharing of Cauvery waters, interlinking of rivers like Godavari-Cauvery, notification of jurisdiction of Krishna and Godavari Water Management Boards, Polavaram Project are among issues scheduled to come up for discussion.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 3: Which committee has been constituted by the Union Government to study Brahmaputra and flood control measures in Assam?

[A] Rajiv Kumar committee
[B] Prithvi Gupta committee
[C] Nishal Jain committee
[D] Kirti Kumar committee

Answer: A

Explanation:

The Union Government has constituted a committee headed by Rajiv Kumar, the Vice Chairman of the NITI Aayog, to study the Brahmaputra and flood control measures in Assam and neighboring states.

Question 4: The UK – India Joint research projects on clean water & energy has launched in which city?

[A] Pune
[B] Jaipur
[C] New Delhi
[D] Bhopal

Answer: C

Explanation:

The UK – India Joint research projects on ‘Water Quality Research’ and ‘Energy Demand Reduction in Built Environment’ were launched in New Delhi on February 20, 2018. The projects were jointly launched by NITI Aayog member Dr V K Saraswat, Department of Science and Technology Secretary Ashutosh Sharma and Research Councils UK- India Director Daniel Shah.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 5: M.S. Anantharaman, who passed away, was noted personality of which musical instrument?

[A] Guitar
[B] Violin
[C] Tabla
[D] Sarangi

Answer: B

Explanation:

Noted violinist M.S. Anantharaman (94), an exponent of Parur style of violin playing, has passed away in Chennai, Tamil Nadu on February 19, 2018. The Parur School is known for its violin recital by mixing the basic features of Carnatic and Hindustani styles.

Question 6: Which film has won the best film award at the 71st British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) Awards?

[A] The Shape of Water
[B] Call Me by Your Name
[C] Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
[D] Darkest Hour

Answer: C

Explanation:

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri has won the best film award at the 71st British Academy Film Awards at the Royal Albert Hall in London, England on February 18, 2018. The movie was directed by Martin McDonagh. The movie is about a woman seeking justice for her daughter’s murder.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 7: Who has won the 2018 Rotterdam Open men’s singles tennis tournament?

[A] Grigor Dimitrov
[B] David Goffin
[C] Stan Wawrinka
[D] Roger Federer

Answer: D

Explanation:

Roger Federer, a Swiss professional tennis player, has won the 2018 Rotterdam Open men’s singles tennis tournament by defeating Grigor Dimitrov in the final by 6-2-6-2 in Rotterdam, Netherlands. It was his 97th career title. This was Federer’s 3rd title in Rotterdam following successes in 2005 and 2012. In the Open era, only American Jimmy Connors has won more titles than Federer, with 109.

Question 8: Which company has got audio-visual production rights of the 11th of the Indian Premier League (IPL-2018)?

[A] Oppo
[B] Reliance
[C] Star India
[D] Vodafone

Answer: C

Explanation:

Star India, the official broadcaster for the Indian Premier League (IPL), has got the audio-visual production rights of the 11th edition of the Indian Premier League (IPL-2018). The 2018 IPL will be held in Mumbai, Maharashtra from April 7 to May 27. The announcement was made on February 19 when the BCCI opened the bids for the audio-visual production rights for the IPL and the 2018-19 domestic cricket season.


Question 9: Which of the following start-ups has been recognized as the Startup of the Year 2017?

[A] 9Stacks
[B] Milkbasket
[C] Vahdam Teas
[D] WishBerry

Answer: B

Explanation:

Milkbasket, India’s first and largest micro-delivery platform, has been recognised as ‘Startup of the Year’ 2017 at the 7th Small Business Awards held in New Delhi. The startup of the year award is dedicated to young SMEs, aged 7 years or less, with great potential to become big in local/international markets.

Question 10: Which country to host global World Environment Day (WED-2018) celebrations?

[A] India
[B] China
[C] South Africa
[D] Brazil

Answer: A

Explanation:

India will be the global host of 2018 World Environment Day (WED), which is scheduled to be held on June 5, 2018. The theme “Beat Plastic Pollution” urges governments, industry, communities, and individuals to come together and explore sustainable alternatives and urgently reduce the production and excessive use of single-use plastic polluting our oceans, damaging marine life and threatening human health.


Question 11: Which Empowered Expert Committee (EEC) has been constituted by the University Grants Commission (UGC)?

[A] Pritam Singh committee
[B] Jorge Paulo Lemman committee
[C] Tarun Khanna committee
[D] N Gopalaswami committee

Answer: D

Explanation:

The University Grants Commission (UGC) has recently constituted a four-member Empowered Expert Committee (EEC), which is being entrusted to conduct the appraisal of applications for short listing 20 Institutions of Eminence. N Gopalaswami, former Chief Election Commissioner of India is the Chairperson of the committee.

Question 12: Which union minister has launched New Swajal Project in Uttarkashi district of Uttarakhand?

[A] Narendra Modi
[B] Maneka Gandhi
[C] Uma Bharati
[D] Arun Jaitely

Answer: C

Explanation:

Uma Bharati, the Union minister of Drinking Water and Sanitation, has launched the Bagori Ganga Gram project, New Swajal Project at Bagori and Gangotri Iconic Place at Dunda village in Uttarkashi district of Uttarakhand on February 20, 2018. Besides creating cleanliness, providing basic amenities to the people of Ganga bank villages, these projects would also generate employment.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 13: Which country has recently declared to impose a ‘carbon tax’ from 2019 to cut its greenhouse gas emissions?

[A] India
[B] Singapore
[C] Malaysia
[D] Japan

Answer: B

Explanation:

The Singapore government will impose a ‘carbon tax’ from 2019 to cut its greenhouse gas emissions and make companies more competitive as global agreements on climate change take effect. According to government, the tax would be levied on all facilities producing 25,000 tonnes or more of greenhouse gas emissions a year.

Question 14: Which committee has been constituted by the Reserve Bank of India (RBI) to look into bank frauds?

[A] Y H Malegam committee
[B] A.K. Misra committee
[C] Nandkumar Saravade committee
[D] S Raman committee

Answer: A

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) has constituted a new 5-member expert Committee under the chairmanship of Y H Malegam, a former member of the Central Board of Directors of RBI, to look into the reasons for wide divergence by banks in asset classification and provisioning by banks and measures to prevent frauds.


Question 15: Which country has won the 5th Commonwealth bridge championship 2018?

[A] China
[B] Australia
[C] India
[D] Japan

Answer: C

Explanation:

The Indian team, led by Kiran Nadar, won the 5th Commonwealth bridge championship, held from February 14 to 18 in Gold Coast, Australia. India beat Australia 103-65 in the final, after negotiating 11 rounds of qualification phase, followed by the knock-out stage from the quarterfinals. B. Satyanarayana, Jaggy Shivdasani, Rajeshwar Tewari, Sunit Chokshi and Keyzad Anklesaria were the other members.

Question 16: Which city is hosting the 2018 Sanskriti Mahotsav ‘Swachhagrah – Bapu ko Kaaryaanjali”?

[A] Hyderabad
[B] Varanasi
[C] Patna
[D] Shillong

Answer: B

Explanation:

The Sanskriti Mahotsav “Swachhagrah – Bapu ko Kaaryaanjali” has started at the Man Mandir Ghat and Assi Ghat in Varanasi, Uttar Pradesh on February 21, 2018 to celebrate the creative and cultural industries in Varanasi and to focus attention on the need for Swachhta by using cultural forms.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 17: The Union Cabinet has recently approved Silkyara Bend-Barkot Tunnel as part of ‘Chardham Mahamarg Pariyojana’. The tunnel is located in which state?

[A] Jammu & Kashmir
[B] Uttarakhand
[C] Himachal Pradesh
[D] Punjab

Answer: B

Explanation:

The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval to the construction of 4.531 km long 2-Lane Bi-Directional Silkyara Bend-Barkot Tunnel in Uttarakhand as part of ‘Chardham Mahamarg Pariyojana’.


Question 18: Which telecom company has signed pact with Japan’s NTT AT for futuristic technologies & 5G test?

[A] Vodafone
[B] Idea
[C] Reliance
[D] BSNL

Answer: D

Explanation:

State-owned telecom firm BSNL and Japan’s NTT AT along with their Indian partner Virgo Corps, have signed a MoU (memorandum of understanding) to collaborate in futuristic technologies such as artificial intelligence / IoT and jointly create a 5G test bedan agreement to collaborate in developing futuristic technologies.


Question 19: Which country is hosting the 22nd edition of the World Congress on Information Technology (WCIT-2018)?

[A] Brazil
[B] United States
[C] India
[D] Japan

Answer: C

Explanation:

The 22nd edition of the World Congress on Information Technology (WCIT-2018) has been inaugurated by Prime Minister Narendra Modi through a video conference in Hyderabad on Feb 19, which will continue till Feb 21. The WCIT is held for the first time in India. Beside this, the 26th edition of NASSCOM India Leadership Forum (ILF) was also held in the same venue later on.

Question 20: Where is the headquarters of the Centre for Policy Research (CPR)?

[A] Kochi
[B] Lucknow
[C] New Delhi
[D] Jaipur

Answer: C

Explanation:

The Centre for Policy Research (CPR) is an Indian think tank focused on public policy. It was established in 1973 and located in New Delhi. It is one of 27 national social science research institutes recognized by the Indian Council of Social Science Research (ICSSR), the apex advisory body of the Government of India for the promotion of research in the social sciences.

All information concerning to GK Questions 25th February 2018 for Competitive Exams are going to help you to boost up your knowledge. These provided questions will help you to get daily updates.

Join us on Facebook or Google + for daily updates.  Our team of www.privatejobshub.in will daily provide daily general knowledge updates so stay tuned with us for getting more updates.

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.