Header Ads

GK Questions 26th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 26th February 2018 PJH

After having an overview of 26th February 2018, team of PJH has prepared GK Questions on 26th February 2018. Contenders can go through this page completely and read daily GK Quiz from this web page that will be useful for all upcoming exams.

Make a habit of reading daily GK Page date wise from our web page that is prepared by the team of www.privatejobshub.in because reading daily General Knowledge will help you a lot to score good marks in upcoming competitive or entrance exam as most of the exams includes General Knowledge Questions and Answers.

GK Questions 26th February 2018 PJH

Read Today’s Current Updates
  • Petro: Venezuela becomes first country to launch virtual currency
  • First night trial of Prithvi-II missile successfully conducted
  • India offers $1 million aid to Tonga
  • India to host first International Solar Alliance summit
  • DAC approves procurement of BMP-2 infantry combat vehicles and survey training vessel
  • Avani Chaturvedi: First woman fighter pilot to fly fighter jet
  • MoUs worth Rs 4.28 lakh crore inked at UP Investors Summit
  • Jaipur’s Gandhinagar railway station becomes 1st fully women operated non-suburban station
  • Light transport aircraft SARAS successfully completes second test-flight
  • N Gopalaswami Committee to select top 20 educational institutes of eminence

Question 1: Which among the listed railway stations has become India’s first all-women railway station in the main line category of the Indian Railways?

A) Gandhi Nagar
B) Alwar
C) Bandikui
D) Phulera

Answer: A

Explanation:

Gandhi Nagar of Jaipur, Rajasthan became country’s first all-women railway station in the main line category of the Indian railways. Gandhi Nagar railway station has a footfall of nearly 7000 passengers per day and of the 50 trains which pass by, 25 trains halt.


Question 2: The Aditya Birla Idea Payments Bank has become the fourth entity to commence operations as a payments bank with effect from February 22, 2018. Which is the first bank to do so?

A) Paytm Payments Bank
B) India Post Payments Bank
C) FINO Payments Bank
D) Airtel Payments Bank

Answer: D

Explanation:

Aditya Birla Idea Payments Bank became the fourth such entity to begin operations since issuance of licenses to 11 firms by RBI in August 2015. Telecom major Bharti Airtel was the first to begin the payments bank operations in November 2016. Other two such banks are Paytm Payments Bank and India Post Payments Bank.

Question 3: Who among the following female Indian Air Force officer has become country’s first woman to fly fighter jet, MiG-21 aircraft, solo?

A) Nivedita Choudhary
B) Priya Jhingan
C) Avani Chaturvedi
D) Punita Arora

Answer: C

Explanation:

Indian Air Force officer Avani Chaturvedi has become the country’s first woman to fly a fighter jet solo, as she operated Russian-made MiG-21 aircraft in her first training sortie. She is one of the three from the first women-batch inducted into IAF fighter stream in 2016. Notably, women are barred from combat roles in the Army and Navy.


Question 4: What is the new interest rate applicable on deposits in Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) for the year 2017-18?

A) 8.45%
B) 8.55%
C) 8.65%
D) 8.75%

Answer: B

Explanation:

Retirement fund body Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has reduced the interest rate on deposits to 8.55% for 2017-18 from 8.65% for 2016-17 following a general decline in interest rates. The move will affect around 6 crore subscribers and leave EPFO with a surplus of Rs 586 crore against Rs 695 crore in the previous financial year.

Question 5: Name the mobile App launched during the UP Investors Summit enabling the people to avail the public services from home

A) e-Sugam
B) e-Ekta
C) e-Suvidha
D) e-Saathi

Answer: D

Explanation:

At the UP Investors Summit, the government launched a mobile application – e-Saathi. Through the app, people will be able to avail public services sitting at home. The state government was working to double the capacity of seats in skill development from 500 to 1,000.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 6: When is the International Mother Language Day (IMLD) observed?

A) February 21
B) February 20
C) February 22
D) February 23

Answer: A

Explanation:

International Mother Language Day (IMLD) is a worldwide annual observance held on 21 February to promote awareness of linguistic and cultural diversity and promote multilingualism.

Question 7: What is the rank of India among the list of targeted countries for Web Application Attacks (WAA) in the year 2017 as per a recent report?

A) 6th
B) 9th
C) 7th
D) 10th

Answer: C

Explanation:

According to a report, nearly 40 per cent of over 53,000 cyber attacks in India occurred in the financial services sector during 2017, placing it at the 7th spot in the list of targeted countries for Web Application Attacks (WAA)

Question 8: The nuclear-capable medium range missile Prithvi – II which was recently test fired successfully by the Indian Army is _________ type of missile

A) Surface To Air
B) Surface To Surface
C) Air To Surface
D) Air To Air

Answer: B

Explanation:

India successfully test-fired nuclear-capable medium range surface to surface missile Prithvi-II off the Odisha coast Prithvi-II, which has a strike range of 350 km, is capable of carrying 500-1,000 kg of warheads and is thrusted by liquid propulsion twin engines.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 9: How much amount has been contributed by the Government of India as relief package for the Pacific Ocean Kingdom of Tonga that was recently devastated by Cyclone Gita?

A) $ 1 million
B) $ 1.5 million
C) $ 0.5 million
D) $ 2 million

Answer: A

Explanation:

According to United Nations (UN), India is contributing $1 million for relief efforts in the Pacific Ocean Kingdom of Tonga that was devastated by Cyclone Gita last week. Of that $500,000 would be given as immediate relief to Tonga and another $500,000 would be allocated to it from the India-UN Development Partnership Fund (I-UNDPF).

Question 10: Name the bank which has acquired 26% percent stake in Equirus Capital?

A) IDFC Bank
B) Kotak Mahindra Bank
C) Federal Bank
D) Axis Bank

Answer: C

Explanation:

Private sector lender Federal Bank made its foray into investment banking by acquiring a minority 26 per cent stake in Equirus Capital, a boutique investment bank. It would widen the product offerings to a spectrum of wholesale clients by offering comprehensive financial solutions.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 11: K Kunjiraman Panoor who passed away due to old-age was a renowned _______ writer and civic rights activist.

A) Telugu
B) Malayalam
C) Kannada
D) Tamil

Answer: B

Explanation:

Veteran author and civic rights activist K Panoor has passed away owing to age related illness. An author of many articles and books, which also included ‘Ha Naxalbari’ and ‘Keralathile America’, he was honoured by Kerala Sahithya Akademi in 2006, considering his comprehensive contribution to literature.

Question 12: The UP Investors Summit 2018 was held in which city?

A) Lucknow
B) Agra
C) Varanasi
D) Gorakhpur

Answer: A

Explanation:

UP Investors Summit 2018 was held in Lucknow from February 21-22


Question 13: What was the theme of the 2018 International Mother Language Day (IMLD)?

A) Towards Sustainable Futures through Multilingual Education
B) Books for Mother-Tongue Education
C) Our Languages, Our Assets
D) Inclusion In and Through Education

Answer: C

Explanation:

The theme of International Mother Language Day 2018 is “Our languages, our assets.”

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 14: Which is the wrong statement regarding Payments Bank?

A) Payments bank can give loans
B) They can accept demand deposits with a maximum balance of Rs 1 lakh per customer
C) It can issue debit cards
D) The bank can act as business correspondent to another bank

Answer: A

Explanation:

A payments bank is not allowed to give loans. It is authorised to accept demand deposits with a maximum balance of Rs 1 lakh per customer. It can issue debit cards but not credit cards. Besides, it can also act as a business correspondent to another bank.

Question 15: Three ace badminton players have been made the incharge to superhead the Indian badminton team’s campaign at the 2018 Commonwealth Games. Who among the listed players is not among the three?

A) Kidambi Srikanth
B) PV Sindhu
C) Parupalli Kashyap
D) Saina Nehwal

Answer: C

Explanation:

India’s highest ranked men’s singles player Kidambi Srikanth and Olympic medallists PV Sindhu and Saina Nehwal will lead the country’s challenge in the 2018 Commonwealth Games, which is slated to be held in Gold Coast, Australia from April 4.


Question 16: Which among the given countries has achieved the top rank in the list of the countries having highest infant mortality rates according to UNICEF?

A) Iceland
B) Singapore
C) Estonia
D) Japan

Answer: D

Explanation:

Babies born in Japan, Iceland and Singapore have the best chance of survival, while newborns in Pakistan, the Central African Republic and Afghanistan face the worst odds with Japan being ranked first and Pakistan being ranked last.

Question 17: The state government of Andhra Pradesh has collaborated with which technology giant to take up innovative pilot IT projects in the state?

A) Facebook India
B) Google
C) Amazon
D) Microsoft

Answer: A

Explanation:

Facebook India will work with the Andhra Pradesh government in order to take up innovative pilot projects in the state. Both of then have decided to work on providing internet facility to every household through fiber grid project, internet, WiFi, and TV services at nominal cost of Rs 149.


Question 18: The 2018 India International Textiles Expo (IITExpo) has been organized in which city?

A) Dubai
B) Wellington
C) Colombo
D) Kathmandu

Answer: C

Explanation:

A three-day India International Textiles Expo (IITExpo) of India began in Sri Lankan capital of Colombo. It is being organized by Powerloom Development & Export Promotion Council (PDEXCIL) with the support of Union Ministry of Textiles & Ministry of Commerce & Industry.

Question 19: The state government of Maharashtra has recently signed an MoU with the Ministry of Railways to set up a rail coach factory in which city?

A) Kolhapur
B) Latur
C) Lonavala
D) Amravati

Answer: B

Explanation:

The Ministry of Railways and the Maharashtra government signed a Memorandum of Understanding (MoU) to set up a rail coach factory at Latur, Maharashtra. The project aims to generate direct employment to thousands and manifold indirect employment opportunities in Marathwada, one of the most backward regions of the state.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 20: Garuda Shakti is an annual military exercise of Indian Army and Army of _________

A) Bangladesh
B) Indonesia
C) Sri Lanka
D) Vietnam

Answer: B

Explanation:

The Indian and Indonesian armies began the sixth edition of their annual military exercise named ‘Garuda Shakti’ in Bandung, Indonesia. The exercises will include experience sharing in counter-terrorism operations, close quarter combat, and other areas of special operations.

To acquire daily details on General Knowledge Questions with explanation, candidates are required to visit our web page that is www.privatejobshub.in on regular basis. Follow us on Facebook, Whatsapp or Email to get the regular updates directly on your wall.

You may also subscribe to our free mail services for notifications directly into your mailbox. For any query or any suggestion in respect of GK Questions 26th February 2018, leave your comments in below mentioned comment box. Our team will soon reply you towards it.

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.