Header Ads

GK Questions 27th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 27th February 2018 PJH

To get all the latest Current Affairs and daily GK Questions from all the sections in one single page is next to impossible. If, you have the habit of reading daily GK Quiz then PJH page will help you as we provide daily date wise GK Questions and today we have come with GK Questions on 27th February 2018. Aspirants can continue with this page and get all the latest updates from this page.

By reading daily General Knowledge Questions and Answers, aspirants can get prepare for their upcoming exam because most of the exams includes GK Questions as one of their section to examine the skills of individual. Go through provided information that is prepared by the team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 27th February 2018 PJH

Today’s Highlights on Current Affairs
National News
  • PM Modi Launches Subsidised ‘Amma’ Two-Wheeler Scheme In Tamil Nadu
  • Tamil Nadu Govt, Microsoft tie-up to accelerate cloud technology adoption
  • CII partnership summit begins in Vizag
  • Economic Times Global Business Summit held in New Delhi
  • Chhattisgarh to electrify all households by September
  • Indo-Seychelles joint Army exercise begins 
  • India, France to jointly hold ISA Summit in March
  • Assam to Observe ‘Rhino Day’ on September 22
Also Read Out: National Current Affairs

Banking & Finance
  • RBI introduces Ombudsman Scheme for NBFCs
  • RBI asks banks to link SWIFT to core banking by April 30
Check This Also: Latest Online Quiz

Appointments
  • Rahul Mahajan appointed Rajya Sabha TV Editor-in-Chief
  • Priyanka quits as brand ambassador for Nirav Modi’s brand
Want To Read? International Current Affairs

Important Days
  • Senior journalist Neelabh Mishra passes away
Also Read Here: List of Important Days 2018


Question 1: What is the deadline set by RBI to link SWIFT system with Core Banking Solutions (CBS) of banks?

A) March 31, 2018
B) April 30, 2018
C) July 31, 2018
D) June 30, 2018

Answer: B

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) has directed banks to link the SWIFT (Society for World Interbank Financial Telecommunication System platform) — a global financial messaging service which was miused by jeweller Nirav Modi at Punjab National bank — with the core banking solutions (CBS) of banks by April 30, 2018.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question2: The Indian Army is conducting the joint military exercise named Lamitye with the Army of which country?

A) Singapore
B) Kazakhstan
C) Indonesia
D) Seychelles

Answer: D

Explanation:

The eighth joint military exercise between the Indian Army and Seychelles People’s Defence Forces began from February 24 in Seychelles. Indo-Seychelles counter insurgency/counter terrorism exercise is named ‘Lamitye’, which means friendship.

Question 3: Which city is hosting the third Partnership Summit of the Confederation of Indian Industry (CII)?

A) Bhubaneswar
B) Kochi
C) Visakhapatnam
D) Chennai

Answer: C

Explanation:

The third Partnership Summit of the Confederation of Indian Industry (CII) will began in Vizag, Andhra Pradesh, with over 2,000 delegates attending the meet. About 40 percent of the delegates belong to other countries.

Question 4: The state government of Chhattisgarh has set the target to electrify all the household in the state by _______

A) September 2018
B) April 2018
C) December 2018
D) July 2018

Answer: A

Explanation:

Chhattisgarh Chief Minister Raman Singh announced that the state government is aiming to provide power supply to every household by September 2018.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 5: Neelabh Mishra who passed away recently was a __________ by profession

A) Author
B) Politician
C) Journalist
D) Physician

Answer: C

Explanation:

Senior journalist and editor-in-chief of National Herald, Neelabh Mishra, has passed away. He was critically ill and with complications resulting from non-alcoholic liver cirrhosis.

Question 6: UIDAI has come up with ________ coloured Aadhaar known as Baal Aadhaar card for children below the age of 5 years

A) Pink
B) Blue
C) Red
D) Yellow

Answer: B

Explanation:

Unique Identification Authority of India (UIDAI) has now introduced a blue coloured ‘Baal Aadhaar’ card for children below the age of 5 years. To recall all children below the age of 5 don’t need to give biometric details for getting an Aadhaar card. UIDAI said that a blue coloured Baal Aadhaar will be issued to children below 5 years and when the child does become 5, then he/she has to submit biometric authentication. Failing to do so within the next 7 years would result in suspension of the Aadhaar card.

Question 7: The Economic Times Global Business Summit 2018 was held in which city?

A) Kochi
B) Hyderabad
C) Gurgaon
D) New Delhi

Answer: D

Explanation:

The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed the Economic Times Global Business Summit in New Delhi, on the theme: New Economy – New Rules.

Question 8: The state government of Assam has declared which day to be observed as Rhino Day in the state?

A) September 22
B) October 18
C) December 29
D) August 7

Answer: A

Explanation:

The Assam government has announced to observe September 22 as ‘Rhino Day’ to generate public awareness on protection of the one-horned pachyderm.


Question 9: Who has been appointed as the Editor-in-Chief of Rajya Sabha TV?

A) Swapan Dasgupta
B) Gurdeep Singh Sappal
C) Surya Prakash
D) Rahul Mahajan

Answer: D

Explanation:

Senior journalist Rahul Mahajan was appointed Editor-in-Chief of Rajya Sabha TV, owned and operated by the Upper House of Parliament.

Question 10: The Reserve Bank of India (RBI) has launched Ombudsman Scheme for Non-Banking Financial Companies (NBFCs). The scheme has come into force from ____________

A) February 21, 2018
B) February 22, 2018
C) February 23, 2018
D) February 24, 2018

Answer: C

Explanation:

As announced in its Monetary Policy Statement on February 7, India’s central bank, Reserve Bank of India (RBI), has now launched the Ombudsman Scheme for Non-Banking Financial Companies (NBFCs). The scheme shall come into effect and force from February 23, 2018.


Question 11: Recently, PM Modi has launched the subsidised Two Wheeler Scheme in which state?

A) Gujarat
B) Tamil Nadu
C) Uttar Pradesh
D) Delhi

Answer: B

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi launched the subsidised scooter scheme for working women on the occasion of the 70th birth anniversary celebrations of late Tamil Nadu leader J Jayalalithaa.

Question 12: Who among the given actresses has recently quit as the global ambassador of jewellery designer Nirav Modi’s brand?

A) Priyanka Chopra
B) Aishwarya Rai
C) Anuskha Sharma
D) Shilpa Shetty

Answer: A

Explanation:

Actress Priyanka Chopra’s spokesperson has confirmed that she has quit as the global ambassador of jewellery designer Nirav Modi’s brand following allegations of money laundering against him.

Question 13: In collaboration with which country, India will jointly hold an International Solar Alliance (ISA) Summit on March 11 in New Delhi?

A) Japan
B) Russia
C) United States
D) France

Answer: D

Explanation:

Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) Secretary Anand Kumar announced that Prime Minister Narendra Modi and France President Édouard Philippe will jointly hold an International Solar Alliance (ISA) Summit at the President house in New Delhi on March 11.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 14: The government of Tamil Nadu has partnered with which technology giant to enhance the integration of technology in teaching and learning environment?

A) Apple
B) Microsoft
C) Google
D) Facebook

Answer: B

Explanation:

The government of Tamil Nadu announced signing an agreement with IT Major Microsoft to improve the integration of technology in teaching and learning in the state.

Question 15: The newly functional Ombudsmen scheme for NBFCs will have offices in how many cities?

A) Two
B) Three
C) Four
D) Five

Answer: C

Explanation:

The offices of the NBFC Ombudsmen will function at four metro centres, namely, Chennai, Kolkata, Mumbai and New Delhi, and will handle complaints of customers in the respective zones.

Question 16: SWIFT was founded in which year?

A) 1973
B) 1999
C) 1984
D) 1966

Answer: A

Explanation:

SWIFT was founded in Brussels in 1973 under the leadership of its inaugural CEO Carl Reuterskiöld (1973–1983) and was supported by 239 banks in fifteen countries. It started to establish common standards for financial transactions and a shared data processing system and worldwide communications network designed by Logica.


Question 17: What does ‘CORE’ stands for in Core Banking Solutions (CBS)

A) Central Online Real-time Equity
B) Centralized Online Real-time Exchange
C) Credit Of Rate Exchange
D) Council Of Returns Experts

Answer: B

Explanation:

CORE stands for Centralized Online Real-time Exchange

Question 18: Indian armed forces successfully test fired nuclear-capable ____________ ballistic missile Dhanush recently.

A) Air-To-Air
B) Surface-To-Surface
C) Air-To-Surface
D) Surface-To-Air

Answer: B

Explanation:

India successfully test-fired the nuclear-capable ‘Dhanush’ ballistic missile with a strike range of 350 kms from a naval ship off Odisha coast. The surface-to-surface missile, a naval variant of the indigenously-developed ‘Prithvi’ missile, was test-fired from the ship positioned near Paradip in the Bay of Bengal. ‘Dhanush’ missile is capable of carrying a payload of 500 kg and hitting both land and sea-based targets.

Question 19: Which among the following states has become the first state of India to launch a digital platform named Nivesh Mitra aimed to clear projects digitally?

A) Uttar Pradesh
B) Gujarat
C) Karnataka
D) Haryana

Answer: A

Explanation:

UP has become the first state in the country where projects can now be cleared digitally, without any human interface. The digital platform, a single-window system called Nivesh Mitra, was launched by Prime Minister Narendra Modi during the inauguration session of the UP Investors’ Summit. Nivesh Mitra will now allow investors to apply for project clearances online.

Question 20: Who is the President of the Confederation of Indian Industry (CII) for 2017-18?

A) Shobana Kamineni
B) Rakesh Bharti Mittal
C) Chandrajit Banerjee
D) Uday Kotak

Answer: A

Explanation:

Ms. Shobana Kamineni, Executive Vice-Chairperson, Apollo Hospitals Enterprises Limited (AHEL) is the President of CII for the year 2017-18. Rakesh Bharti Mittal, Bharti Enterprises is President-Designate and Uday Kotak, Executive Vice Chairman and Managing Director, Kotak Mahindra Bank Limited is the Vice President. Chandrajit Banerjee is the Director General

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.