Header Ads

GK Questions 28th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 28th February 2018 PJH

Today let’s study GK Questions of 28th February 2018 which are prepared by the team members of PJH. Following General Knowledge questions includes all updates of 28th February 2018 in which international current affairs, national current affairs, sports updates, business, politics and other latest updates are covered. This page will surely be going to be very helpful for all individual who are going to appear in upcoming exams as reading daily GK Quiz is very helpful in competitive exams

Applicants can read the daily current affairs and practice through GK Questions for upcoming exam. Candidates can bookmark our web page so that they can get instant update as soon as we post a daily GK questions and answer page. As the competition level is increasing to qualify in any exam so you must read daily General knowledge so that no event can be left. Team of www.privatejobshub.in has well equipped this page with pin pointed details of February 2018 go through it

GK Questions 28th February 2018 PJH

Today’s Current Affairs
  • China elected as vice chair of FATF
  • RISE Scheme: IITs set to get 25% of Government loans for higher education institutes
  • First flight test of Rustom-2 UAV successfully conducted in user configuration with higher power engine
  • Indian Navy to host MILAN in March 2018
  • Prime Minister launches Amma two-wheeler scheme in Tamil Nadu
  • UIDAI launches Blue coloured Bal Aadhaar
  • Moon’s water may be widely distributed: Study
  • Assam will mark September 22 as Rhino Day
  • Indian Railways inducts first digitally enabled High Horse Power Locomotives
  • TAPI gas pipeline: Work on Afghanistan section begins
Also Read Out: National Current Affairs

General Knowledge Questions and Answers

Question 1: The ICSB International Conference on Sustainable Biofuel 2018 was held in which city?

A) Mumbai
B) Hyderabad
C) New Delhi
D) Pune

Answer: C

Explanation:

A two- day International Conference on Sustainable Biofuels is jointly being organized by Department of Biotechnology, Government of India (GOI) on behalf of Mission Innovation and Biofuture Platform in New Delhi.

Question 2: The DRDO successfully conducted the test flight of its long-endurance unmanned aerial vehicle (UAV) named _______ on February 25, 2018

A) Rustom 1
B) Rustom 2
C) Rustom 3
D) Rustom 4

Answer: B

Explanation:

India’s premier defence research institute Defence Research and Development Organisation (DRDO) carried out “successful” test flight of its Rustom 2 drone, a medium-altitude long-endurance unmanned aerial vehicle (UAV), at Chalakere in Karnataka’s Chitradurga district.

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 3: Who among the following has become the first Indian gymnast to clinch an individual medal at the 2018 Gymnastics World Cup held in Melbourne?

A) Aruna Budda Reddy
B) Pranati Nayak
C) Dipa Karmakar
D) J. J. Shobha

Answer: A

Explanation:

Aruna Budda Reddy became the first Indian gymnast to clinch an individual medal at the Gymnastics World Cup in Melbourne by securing bronze in the women’s vault.

Question 4: The 15th edition of BioAsia took place in which city?

A) Adilabad
B) Nizamabad
C) Warangal
D) Hyderabad

Answer: D

Explanation:

15th edition of BioAsia, the annual flagship event of the Government of Telangana, was held from 22nd – 24th February, 2018 in Hyderabad.

Question 5: Which city hosted the seventh meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations?

A) New Delhi
B) Kathmandu
C) Patan
D) Hyderabad

Answer: B

Explanation:
The seventh meeting of the Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations began in Kathmandu, Nepal. The two-day meeting will mainly focus on the 1950 treaty, border issues, and trade and transit, according to a member of the group.

Question 6: Veteran Bollywood actor Sridevi passed away recently. She was conferred with which among the given civilian award for her contribution to the entertainment industry?

A) Padma Bhushan
B) Bharat Ratna
C) Padma Shri
D) Padma Vibhushan

Answer: C

Explanation:

Veteran Bollywood actress Sridevi, who had an illustrious career spanning over four decades, has passed away in Dubai. She was 54. A versatile actor, Sridevi made her Bollywood debut in 1978 with “Solva Sawan”. In 2013, the Government of India awarded Sridevi the Padma Shri, the country’s fourth highest civilian accolade for her contributions to the entertainment industry.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 7: Recently, the scientists have discovered a new plant species from two protected National Parks in the state of West Bengal. The newly found species has been named after whom?

A) A. P. J. Abdul Kalam
B) Homi Bhabha
C) C. V. Raman
D) Vikram Sarabhai

Answer: A

Explanation:

Scientists from the Botanical Survey of India have identified a new plant species from two protected National Parks in West Bengal. Named Drypetes kalamii, it is a small shrub found to be shorter version of its close relative Drypetes ellisii. The plant is named after former President Abdul Kalam.

Question 8: Who among the following has won the 2018 Austrian Open International Challenge (Badminton)?

A) Chetan Anand
B) H. S. Prannoy
C) Parupalli Kashyap
D) Ajay Jayaram

Answer: C

Explanation:

Reigning Commonwealth Games champion Parupalli Kashyap overcame Malaysia’s June Wei Cheam in straight games in the men’s singles final to clinch the Austrian Open International Challenge (Badminton), his first international title in over three years.


Question 9: Name the first ever Indian Athlete who has been banned by the National Anti Doping Agency (NADA) for the possession of an illegal drug

A) Jagtar Singh
B) Jithin Paul
C) Gopal Saini
D) Shivnath Singh

Answer: B

Explanation:
The National Anti Doping Agency (NADA), for the first time in Indian sport, has banned an athlete for the possession of an illegal drug. The disciplinary committee handed over a suspension of four years to hurdler Jithin Paul.


Question 10: How many new firms has recently been launched by Paytm in a move to enter into insurance sector of the country?

A) Two
B) Three
C) Four
D) One

Answer: A

Explanation:

Digital payments startup Paytm has launched two insurance companies, Paytm Life Insurance and Paytm General Insurance. Paytm Founder Vijay Shekhar Sharma, CFO Madhur Deora, and Shankar Prasad Nath are the three signatory stakeholders in both the companies.

Question 11: What is the total outlay of the National Urban Housing Fund (NUHF) approved by the government to achieve Housing For All by 2022?

A) Rs 50,000 crore
B) Rs 60,000 crore
C) Rs 80,000 crore
D) Rs 1,00,000 crore

Answer: B

Explanation:

The Union Cabinet approved setting up of a ₹60,000-crore National Urban Housing Fund (NUHF) to facilitate the implementation of the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) Mission and to ensure that every poor living in the urban areas has a home by 2022.


Question 12: M.S. Anantharaman who passed away recently was a renowned player of which musical instrument?

A) Flute
B) Tabla
C) Sitar
D) Violin

Answer: D

Explanation:

Noted violinist M.S. Anantharaman, an exponent of Parur style of violin playing has passed away.

Question 13: How much amount of loan has been signed between the government of India and the Asian Development Bank (ADB) for water supply project in Bihar?

A) $85 million
B) $80 million
C) $84 million
D) $82 million

Answer: C

Explanation:

The Government of India and Asian Development Bank (ADB) signed a $84 million loan for improvement and expansion of water supply in Bhagalpur and Gaya towns in Bihar. The tranche 2 loan is part of the $200 million multi-tranche financing facility (MFF) for the Bihar Urban Development Investment Program that was approved by ADB in 2012.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 15: Which among the following states has become the first state of India to launch a digital platform named Nivesh Mitra aimed to clear projects digitally?

A) Uttar Pradesh
B) Gujarat
C) Karnataka
D) Haryana

Answer: A

Explanation:

UP has become the first state in the country where projects can now be cleared digitally, without any human interface. The digital platform, a single-window system called Nivesh Mitra, was launched by Prime Minister Narendra Modi during the inauguration session of the UP Investors’ Summit. Nivesh Mitra will now allow investors to apply for project clearances online.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 16: What is the rank of India in the Global Corruption Perception Index (CPI) 2017?

A) 81
B) 72
C) 93
D) 66

Answer: A

Explanation:

India has been ranked 81st in the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International, which named the country among the “worst offenders” in terms of graft and press freedom in the Asia Pacific region. In the latest ranking New Zealand and Denmark were placed the highest, with scores of 89 and 88, respectively.

Question 17: Senior Congress leader Suresh Seth passed away due to age related health issues. He was former mayor of which city?

A) Lucknow
B) Chandigarh
C) Indore
D) Ahmedabad

Answer: C

Explanation:

Senior Congress leader and former Indore Mayor, Suresh Seth has passed away. Seth, known for his charismatic and robust personality, was also called as a ‘Lion of Indore’ – he aggressively took up people’s issues and cut across party lines to deliver benefit to the common man.


Question 18: Who is the CEO of National Anti Doping Agency (NADA)?

A) Sir Craig Reedie
B) Navin Agarwal
C) Vijay Goelindian
D) Rahul Bhatnagar

Answer: B

Explanation:

National Anti-Doping Agency also referred to as NADA is the national organisation responsible for promoting, coordinating, and monitoring the doping control program in sports in all its forms in India.

Question 19: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) was formed in which year?

A) 1958
B) 1955
C) 1952
D) 1950

Answer: A

Explanation:

The Defence Research and Development Organisation (DRDO) is an agency of the Republic of India, charged with the military’s research and development, headquartered in New Delhi, India. It was formed in 1958 by the merger of the Technical Development Establishment and the Directorate of Technical Development and Production with the Defence Science Organisation.

Question 20: The Botanical Survey of India (BSI) is located in which city?

A) Hyderabad
B) New Delhi
C) Kolkata
D) Lucknow

Answer: C

Explanation:

Botanical Survey of India (BSI), founded 13 February 1890, is Government of India Ministry of Environment, Forest and Climate Change’s organization for survey, research and conservation of plant resources, flora and endangered species of India

By going through daily General knowledge quiz individual will get help and at the last time you can also revise any date of questions through our page. So, aspirants may acquire all the latest news through this page to answers the questions easily related to Current Affairs.

I hope after reading this page you will definitely come to know about the some aspects that will help you in for upcoming examination. Connect with our page that is www.privatejobshub.in on Facebook Or Google + to get latest and instant updates.

Get Here GK January Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.