Header Ads

GK Questions 8th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 8th February 2018 PJH

Students can acquire newest GK Questions on 8th February 2018 that are prepared by PJH team that is based on today’s affairs. General knowledge is a common topic for all competition exams so it will be very useful in preparation of upcoming exams of 2018.

By going through all competition exam syllabuses we have listed some important GK questions that are based on today’s current affairs. So, go through provided updates of 8th February 2018 that are provided by the expert team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 8th February 2018 PJH

Daily Current Affairs
NATIONAL NEWS
  • India successfully test-fires nuclear capable Agni-1 missile
  • Govt launches Start-up-India ranking framework
  • Centre releases Rs. 65,000 cr. under SC special assistance plan
  • Uber, Ministry of Road Transport and Highways join hands for road safety awareness
  • Haryana Govt launches ‘Gobardhan Yojana’ to support farmers
  • Mumbai airport becomes world’s busiest single-runway airport
INTERNATIONAL NEWS
  • Dubai retains rank as world’s busiest international airport
Want To Read? International Current Affairs

ECONOMY
  • Google India, NCERT bring ‘Digital Citizenship’ lessons to schools
TECHNOLOGY
  • First ever chat based job search app ‘Empzilla’ launched
  • MobiKwik launches ‘Magic’ SaaS-based digital enterprise solutions suite
APPOINTMENTS
  • NITI Aayog CEO Amitabh Kant granted extension till June 2019
You Can Also Check: General Knowledge Questions

General Knowledge Questions and Answers

Question 1: Which State Government has approved Ghodazari as a new wildlife sanctuary in the state?

1. Madhya Pradesh
2. Odisha
3. Punjab
4. Bihar
5. Maharashtra

Answer: 5

Explanation:

Maharashtra State Government has approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state. This decision was taken at the 13th meeting of the Maharashtra State Board for Wildlife, held on January 31, 2018. The meeting was chaired by Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis.

Question 2: Which state government inaugurated the International Conference on ‘Demetrios Galanos and His Legacy’ 2018 on February 3, 2018?

1. Manipur
2. New Delhi
3. Mizoram
4. Assam
5. Bihar

Answer: 2

Explanation:

International Conference on ‘Demetrios Galanos and His Legacy’ was inaugurated at Indira Gandhi National Centre for the Arts (IGNCA) in New Delhi on February 3, 2018. Demetrios Galanos was a Greek scholar who came to India to study in the nineteenth century. He stayed in India for 47 years (for 40 years he lived in the city of Varanasi). During the course of his stay, Demetrios Galanos compiled a Sanskrit-English-Greek lexicon of about 9000 words.


Question 3: What is the campaign that has been launched by Environment Ministry to sensitise students about climate change and global warming?

1. Clean Environment
2. Clean and Green
3. No Global Warming
4. Go Green
5. Green Good Deeds

Answer: 5

Explanation:

On February 3, 2018, Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Dr Harsh Vardhan appealed to the teaching community to join the ‘Green Good Deeds’ campaign. This campaign has been launched by Environment Ministry to sensitise students about climate change and global warming.

Question 4: In which Indian city, Kala Ghoda Arts festival 2018 was inaugurated?

1. Mumbai
2. Chennai
3. Bhubaneswar
4. Indore
5. Patna

Answer: 1

Explanation:

Kala Ghoda Arts Festival is an annual multicultural festival held in the Kala Ghoda area of South Mumbai. Kala Ghoda Arts festival 2018, which is the 20th edition of this festival, began on February 3, 2018. This year’s theme is ‘Hara Ghoda’ (Green Horse) focusing on sustainability and environment-friendliness.

Question 5: Which state Government will set up a Transgender Welfare Board for the first time?

1. Rajasthan
2. Gujarat
3. Madhya Pradesh
4. Odisha
5. Maharashtra

Answer: 5.

Explanation:

Maharashtra Minister of state for Social Justice Dilip Kamble has stated that Maharashtra State Government will set up a Transgender Welfare Board in a month’s time. Board’s primary task will be to look after education, employment, housing, and health schemes for transgenders and also to protect their Constitutional and human rights.

Question 6: Which is the world’s busiest single-runway airport?

1. Indira Gandhi International Airport – New Delhi
2. Chhatrapati Shivaji International airport, Mumbai
3. Bengaluru International Airport – Bengaluru
4. Netaji Subhash Chandra Bose International Airport, Kolkata
5. Rajiv Gandhi International Airport – Hyderabad

Answer: 2.

Explanation:

ChhatrapatiShivaji International airport, Mumbai created a new world record for single-runway operations by handling 980 arrivals and take-offs in 24 hours.By operating 980 flight on January 20, 2018, Mumbai Airport surpassed its own record of 974 flights in 24 hours reported on December 6, 2017.

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 7: According to the latest India research report by green energy market tracker Mercom Capital, India has achieved how many Giga wattcumulative solar power capacity?

1. 10 GW
2. 20 GW
3. 50 GW
4. 100 GW
5. 150 GW

Answer: 2

Explanation:

According to the latest India research report by green energy market tracker Mercom Capital, India has achieved 20 GW (Giga watt) cumulative solar power capacity. Out of 20 GW, utility-scale cumulative installations stand at approximately 18.4 GW, while rooftop solar accounts for another 1.6 GW. 20 GW capacities have been attained four years ahead of the 2022 target set under National Solar Mission.

Question 8: Which country has signed a Strategic Partnership Agreement with United Nations World Food Programme by giving an aid of 370 million dollars to World Food Programme (WFP) for the next 4 years?

1. Norway
2. China
3. Japan
4. Sweden
5. USA

Answer: 4.

Explanation:

On 2nd February 2018, Sweden signed a Strategic Partnership Agreement with United Nations World Food Programme, committing 370 million dollars to World Food Programme (WFP) for the next 4 years. Sweden’s contribution for the 2018-2021 period is the biggest contribution made by a donor within the WFP Strategic Partnership Agreement.

Question 9: Which State Government, in association with United Nations Children’s Fund (UNICEF) launched ‘DASTAK’, a door to door campaign to eradicate deadly Acute Encephalitis (AE) Syndrome and Japanese Encephalitis (JES) disease from the state?

1. Gujarat
2. Odisha
3. Maharashtra
4. Uttar Pradesh
5. Punjab

Answer: 4

Explanation:

Uttar Pradesh State Government, in association with United Nations Children’s Fund (UNICEF) launched ‘DASTAK’, a door to door campaign to eradicate deadly Acute Encephalitis (AE) Syndrome and Japanese Encephalitis (JES) disease from the state. ’DASTAK’ campaign was launched by UP Chief Minister Yogi Adityanath in Lucknow on February 5, 2018.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 10: Name the Indian Cricketer in Forbes India 30 Under 30 list.

1. Jasprit Bumrah
2. Hardik Pandya
3. Virat Kohli
4. K L Rahul
5. Cheteshwar Pujara

Answer: 1

Explanation:

Four Indian sportspersons – JaspritBumrah, Harmanpreet Kaur, Savita Punia and Heena Sidhu – have featured in this year’s Forbes India 30 Under 30 list.i. 24-year old, Indian fast bowler JaspritBumrah had a fantastic 2017. During 2017, he claimed 39 wickets in 23 ODIs. He was also named in the International Cricket Council’s (ICC’s) One Day International (ODI) Team of The Year.

Question 11: Nicos Anastasiades won President re-election for second five-year term. He is the president of which country?

1. Yemen
2. Turkey
3. Cyprus
4. Kuwait
5. Jordan

Answer: 3

Explanation:

On 4th February 2018, Cyprus President Nicos Anastasiades won re-election for second five-year term. Nicos Anastasiades secured 56 % of the votes and beat his opponent Stavros Malas who scored 44 % of votes. Nicos Anastasiades is 71 years old. He has been serving as President of Cyprus since 2013. Earlier, he was the leader of the political party Democratic Rally. Stavros Malas is 50 years old. He was Minister of Health in the government of Cyprus from 2011 to 2012.

Question 12: Who was appointed the State Election Commissioner of Odisha?

1. Belatee Pertin
2. S.D.Sharma
3. Ramakanth Reddy
4. Naba Kumar Nayak
5. Rabi Narayan Senapati

Answer: 4

Explanation:

Naba Kumar Nayak has been appointed as the State Election Commissioner in Odisha.Naba Kumar Nayak replaces Rabi Narayan Senapati. Naba Kumar Nayak is a retired IAS officer. He had been a member and the chairman in-charge of the Staff Selection Commission (SSC). He has also held positions like Joint Chief Electoral Officer, Collector of Puri and Mayurbhanj districts and Deputy Relief Commissioner.

Question 13: Who was the first Chief of Staff of the US Air Force,flew a sortie in the indigenous Light Combat Aircraft (LCA) ‘Tejas’ at the Indian Air Force (IAF) station in Jodhpur, Rajasthan?

1. General AjitRaizada
2. General David L Goldfein
3. General M. Modassir
4. General H.C.Joshi
5. General C. Ropianga

Answer: 2

Explanation:

On February 3, 2018, General David L Goldfein, chief of staff of the US Air Force, flew a sortie in the indigenous Light Combat Aircraft (LCA) ‘Tejas’ at the Indian Air Force (IAF) station in Jodhpur, Rajasthan. This is the first time that any Chief of Staff of the US Air Force flew LCA ‘Tejas’

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 14: By defeating PV Sindhu, who won the women’s singles finals of India Open Super 500 at Siri Fort Complex in New Delhi on 4th February 2018?

1. Carolina Marin
2. Wang Yihan
3. Sung Ji-hyun
4. Beiwen Zhang
5. Gao Ling

Answer: 4

Explanation:

On 4th February 2018, India’s PV Sindhu lost to America’s Beiwen Zhang in the women’s singles finals of India Open Super 500 at Siri Fort Complex in New Delhi. PV Sindhu was defeated 18-21, 21-11, 20-22 by Beiwen Zhang in the women’s singles finals. Beiwen Zhang won the women’s singles title of India Open 2018.

Question 15: Which team won the 8th Hockey India Senior Women National Championship 2018 (B Division)?

1. Bengaluru Hockey Association
2. Steel Plant Sports Board
3. Central Reserve Police Force
4. Kerala Hockey
5. Indian Railway Department

Answer: 3

Explanation:

Central Reserve Police Force (CRPF) team has won 8th Hockey India Senior Women National Championship 2018 (B Division). In the final match played in Ranchi, Jharkhand on February 4, 2018, CRPF team defeated Kerala Hockey by a margin of 7-0. From the CRPF team, Pricilia Tirkey scored 4 goals, while Pragya Mourya, Siddhi Singh and Bharti Thakur scored one goal each.

Question 16: Lakshmi Devi passed away recently. Who was she?

1. Singer
2. Actor
3. Dancer
4. Doctor
5. Teacher

Answer: 2

Explanation:

On 3rd February 2018, Telugu actor Lakshmi Devi died after suffering a cardiac arrest, at Manikonda, in Hyderabad, Telangana. Lakshmi Devi was 78 years old. She was a Telugu actor and a skilled acting teacher.


Question 17: Who is the author of the book ‘Hisaab Kitaab’, a book on household budgeting?

1. Actress Yana Gupta
2. Actress Aarti Chhabria
3. Actress Amrita Arora
4. Actress Celina Jaitly
5. Actress Anjana Sukhani

Answer: 5

Explanation:

Actress Anjana Sukhani is writing a book named ‘HisaabKitaab’, a book on household budgeting. Anjana Sukhani is writing ‘HisaabKitaab’ based on her experiences. The book is based on the dynamics of household budgeting. Anjana Sukhani has acted in films like “Salaam-e-Ishq”, “Golmaal Returns” and “Allah KeBanday”.

Question 18: Which Military Regiment of Indian Army has completed 250 glorious years of raising?

1. Scinde Rifles Regiment
2. Maratha Light Infantry Regiment
3. Carnatic Infantry Regiment
4. Royal Sikh Pioneers Regiment
5. Rajputana Rifles Regiment

Answer: 2

Explanation:

Maratha Light Infantry Regiment (an infantry regiment of the Indian Army) has completed 250 glorious years of its raising. Currently, Maratha Light Infantry Regiment is one of the oldest and most decorated infantry regiment of the Indian Army.

Question 19: In which Indian city, Vice President of India, M. Venkaiah Naidu inaugurated the First International Kala Mela (Art Festival)?

1. Pune
2. Kolkata
3. New Delhi
4. Bangalore
5. Mysore

Answer: 3

Explanation:

On February 4, 2018, Vice President of India, M. Venkaiah Naidu inaugurated the First International Kala Mela (Art Festival) at Indira Gandhi National Centre for the Arts, New Delhi. This festival has been organised by Lalit Kala Akademi, India’s premier institution for the promotion of Art and Culture. During the course of this festival (4th – 18th February, 2018), around 800 artists will showcase their art works.


Question 20: In which state, the Union Ministry of Environment, Forest & Climate Change has sanctioned a new project to control pollution in river Sal?

1. Odisha
2. Goa
3. Karnataka
4. Maharashtra
5. Madhya Pradesh

Answer: 2

Explanation:

Union Ministry of Environment, Forest & Climate Change has sanctioned a new project to control pollution in River Sal at Navelim town in Goa. This project has been sanctioned under National River Conservation Plan. It envisages construction of 32 kms of sewers and sewage treatment plant of 3 million litres per day (MLD).

Get aware with the happening around you, as these questions will help you a lot in upcoming exams of 2018. All information concerning GK Questions 8th February 2018 for Competitive Exams is going to help you to boost up your knowledge.

By going through daily updates of general knowledge on daily basis individual will be able to connect with the world and also students will get help for upcoming competitive exam. Our team of www.privatejobshub.in will daily provide general knowledge updates so stay tuned with us for getting more updates about GK Current Affairs.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.