Header Ads

Math Online Quiz | Free Math Practice Test for Classes IX-X and XI-XII MCQs

Edit

Math Online Quiz

Mathematics is a subject which needs only practice. As much you practice you will be confident and also accuracy in result will come. But for practice it is not possible to buy so many books so, the best way to practice is Maths Online Quiz. With the help of this page you can practice Free Math Test for Classes IX-X and XI-XII.

In the below sections, some Math Practice Test Questions and Answers are provided below for the practice of Classes IX-X and XI-XI. Students can go through below listed Math Practice Test and start solving in Free Maths MCQs. Team of www.privatejobshub.in has well prepared this by providing Math Online Quiz in free so, just continue with this page and practice for your coming exams.

Math Online Quiz

Practice more and more of Mathematics by solving more and more Mathematics Online Quiz because it is not possible to purchase so many books and start solving them. So, its better you practice with free Mathematics Practice Test for Classes IX-X and XI-XII which is provided in MCQs form.

List of some Math MCQs questions and answers are listed below for free practice. Candidates can go through Mathematics Online Quiz which includes all main topics of Mathematics. So, you just go through the list of Math Practice Test and practice for your examination.

Free Math Practice Test for Classes IX-X and XI-XII MCQs

Question 1: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

A.    120 metres
B.    180 metres
C.    324 metres
D.   150 metres

Answer: D

Question 2: Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angle of elevation of the top of the lighthouse is observed from the ships are 30° and 45° respectively. If the lighthouse is 100 m high, the distance between the two ships is:

A.    173 m
B.    200 m
C.    273 m
D.   300 m

Answer: C    

Question 3: A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

A.    Rs. 650
B.    Rs. 690
C.    Rs. 698
D.   Rs. 700

Answer: C


Question 4: A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

A.    3.6
B.    7.2
C.    8.4
D.   10

Answer: B   
 
Question 5: A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is:

A.    Rs. 120
B.    Rs. 121
C.    Rs. 122
D.   Rs. 123

Answer: B    


Question 6: In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

A.    6.25
B.    6.5
C.    6.75
D.   7

Answer: A

Question 7: If one-third of one-fourth of a number is 15, then three-tenth of that number is:

A.    35
B.    36
C.    45
D.   54

Answer: D

Question 8: Which of the following statements is not correct?

A.    log10 10 = 1
B.    log (2 + 3) = log (2 x 3)
C.    log10 1 = 0
D.   log (1 + 2 + 3) = log 1 + log 2 + log 3

Answer: B


Question 9: What decimal of an hour is a second ?

A.    .0025
B.    .0256
C.    .00027
D.   .000126

Answer: C

Question 10: A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has?

A.    45
B.    60
C.    75
D.   90

Answer: D 

Question 11: The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:

A.    276
B.    299
C.    322
D.   345

Answer: C

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 12: What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?

A.    2
B.    3
C.    18
D.   21
E.    None of these

Answer: A

Question 13: What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?

A.    2
B.    3
C.    18
D.   21
E.    None of these

Answer: A


Question 14:  Which of the following is a prime number ?
A.    33
B.    81
C.    93
D.   97

Answer: D

Question 15:  What is the unit digit in {(6374)1793 x (625)317 x (341491)}?

A.    0
B.    2
C.    3
D.   5

Answer: A

Question 16:  Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5?  

A.    1/ 2       
B.    2/ 5       
C.    8/ 15     
D.   9/ 20

Answer: D

Question 17:  A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?  

A.    10/ 21    
B.    11/ 21    
C.    2/ 7       
D.   5/ 7

Answer: A


Question 18:  In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor green?

A.    1/ 3       
B.    3/ 4       
C.    7/ 19
D.   8/ 21     
E.    9/ 21

Answer: A

Question 19:  What is the probability of getting a sum 9 from two throws of a dice?  

A.    1/ 6       
B.    1/ 8       
C.    1/ 9
D.   1/ 12

Answer: C

Question 20:  Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?

A.    3/ 4       
B.    1/ 4
C.    3/ 8
D.   7/ 8

Answer: D

Final and Important Note:

We hope you are satisfied with Math Online Quiz provided on the above section of this page. Apart from this, you are advised to stay connected with our web page to get all the latest updates time to time.


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.