Header Ads

GK Questions 5th March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 5th March 2018 PJH

Here on this page of PJH we have covered GK Questions of 5th March 2018 and Current Affairs updates for aspirants, who are preparing to participate in the in any upcoming entrance/ competitive exam of 2018.

Latest updates of current affairs are also provided in this single page so through this you can get all latest and instant updates of 5th March 2018 from here. Team of www.privatejobshub.in has well equipped this page with pin pointed details about GK Questions 5th March 2018 so go through it and grab all latest information.

GK Questions 5th March 2018 PJH

Highlights of Today’s Current Affairs

INDIAN AFFAIRS
  • Cabinet approves Establishment of National Financial Reporting Authority
  • Tamil Nadu Government unveils 24 hour Toll Free Helpline to provide information on education
  • Maharashtra government ties up with Wikipedia to promote Marathi
  • First Mega Food Park in Maharashtra at Satara inaugurated
  • Centre approves Rs 2900 crore to make cities safer for women
  • 27th Technological Conference of IJIRA held in Kolkata
Also Read Out: National Current Affairs

INTERNATIONAL AFFAIRS
  • India has the third highest number of billionaires in the world – Hurun Global Rich List
  • India, Russia, Bangladesh sign pact for Rooppur atomic plant
Want To Read? International Current Affairs
  • BANKING & FINANCE
  • RBI allows higher position limit for FPIs in interest rate futures
BUSINESS
  • Government raises import tax on crude, refined palm oil
Current Highlights: Political Current Affairs

AWARDS & RECOGNITIONS
  • Indian-American scientist Navin Vardarajan awarded grant for cancer research
APPOINTMENTS & RESIGNS
  • Rangarajan Raghavan appointed director & managing director of HCL Infosystems
SCIENCE & TECHNOLOGY
  • World’s largest solar park Shakti Sthala launched in Karnataka
SPORTS
  • Vinesh Phogat settles for silver at Asian Wrestling Championships
OBITUARY
  • Tripura Fisheries Minister Khagendra Jamatia passes away

Question 1: Which Indian city hosted the 2nd India-Korea Business Summit 2018?

A.    Mumbai
B.    Hyderabad
C.    Dehradun
D.   Pune
E.    New Delhi

Answer: E

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi addressed the 2nd India-Korea Business Summit in New Delhi. Union Finance Minister Arun Jaitley, Union Commerce Minister Suresh Prabhu and Minister of Electronics and IT, Ravi Shankar Prasad, also addressed the summit. Theme of India-Korea Business Summit 2018 was “India-Korea: Scaling up the Special Strategic Relationship through Trade and Investments

Question 2: Where did the Union Ministry of External Affairs (MEA) planned to setup “Indian Corners”, which will provide authentic reference material for students who wish to know more about our country?

A.    At educational institutes abroad
B.    At all IIM’s of India
C.    At all IIT’s of India
D.   All the above
E.    None of the above

Answer: A

Explanation:

Union Ministry of External Affairs (MEA) is planning to set up “India corners” at educational institutes abroad, which will provide authentic reference material for students who wish to know more about India. Union Ministry of External Affairs is in the process of identifying libraries in the institutes abroad where ‘India Corner’ can be set up. India corner will comprise a set of books carrying information on different aspects of India.

Question 3: Nitin Gadkari, Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation, laid the foundation stone for National Technology Centre for Ports, Waterways and Coasts (NTCPWC), at _________?

A.    IIT Trichy
B.    IIT Kharagpur
C.    IIT Delhi
D.   IIT Chennai
E.    IIT Mumbai

Answer: D

Explanation:

Nitin Gadkari, Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation, laid the foundation stone for National Technology Centre for Ports, Waterways and Coasts (NTCPWC), at IIT Chennai. An MoU was signed between the Ministry of Shipping and IIT Chennai at the occasion. NTCPWC is set up under the Sagarmala programme of Ministry of Shipping. It will function as a technology arm of the Ministry of Shipping.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 4: Which state announced five lakh rupees health-cum-life insurance scheme for farmers in the state?

A.    Andhra Pradesh
B.    Kerala
C.    Bihar
D.   Punjab
E.    Telangana

Answer: E

Explanation:

Telangana Chief Minister K Chandrasekhar Rao announced five lakh rupees health-cum-life insurance scheme for farmers in the state. Announcement in this regard was made by K Chandrasekhar Rao while addressing the regional conference of Farmers’ Coordination Committees in Karimnagar, Telanagana.

Question 5: Indian Government signed a memorandum of understanding (MoU) with which country’s International Development Research Centre (IDRC) for research collaboration in various fields?

A.    Australia
B.    Canada
C.    USA
D.   China
E.    Germany

Answer: B

Explanation:

On February 22, 2018, Indian Government signed a memorandum of understanding (MoU) with Canada’s International Development Research Centre (IDRC)for research collaboration in various fields. This MoU envisages ‘programme based research support’ in handling current and future global and local developmental challenges. It is to be noted that, since 1972, IDRC has funded 551 research activities worth 159 million Canadian Dollars in India.

Question 6: What is the fund allocated in Union Budget 2018 for the 23 IIT’s under RISE scheme?

A.    Rs 300000 crore
B.    Rs 250000 crore
C.    Rs 200000 crore
D.   Rs 150000 crore
E.    Rs 100000 crore

Answer: E

Explanation:

23 Indian Institutes of Technology (IITs) will be getting the largest portion of loans on offer under Revitalising Infrastructure and Systems in Education (RISE) scheme. During Union Budget 2018 speech, Union Finance Minister, Arun Jaitley had announced RISE scheme with a corpus of Rs 100000 crore.

Question 7: Unique Identification Authority of India (UIDAI), introduced a ‘Baal Aadhaar’ card for children below the age of _________ years?

A.    5
B.    7
C.    9
D.   10
E.    12

Answer: A

Explanation:

On February 26, 2018, Unique Identification Authority of India (UIDAI), introduced a ‘Baal Aadhaar’ card for children below the age of five years.’Baal Aadhaar’ Card will be of Blue Colour. No biometric details will be needed for ‘Baal Aadhaar’. However, when the child turns five, a mandatory biometric update will be required, which is to be done by taking the child to any nearby Aadhaar centre.


Question 8: Indian Navy’s ________ Command will be hosting a multinational mega event ‘MILAN 2018’ from 6th – 13th March, 2018?

A.    Goa
B.    Andaman & Nicobar
C.    Odisha
D.   Gujarat
E.    Daman & Diu

Answer: B

Explanation:

Indian Navy’s Andaman & Nicobar Command will be hosting a multinational mega event ‘MILAN 2018’ from 6th – 13th March, 2018 at Port Blair. Conducted biennially since 1995, MILAN is a congregation of navies of several countries, organised by Indian Navy at the Andaman and Nicobar Islands, under the aegis of the Andaman and Nicobar Command. Objective behind this event is to foster co-operation through naval exercises and professional interactions.

Question 9: Reserve Bank of India (RBI) raised the exposure limit under exchange traded currency derivatives (ETCD) for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to ________, across all currency pairs?

A.    USD 50 million
B.    USD 75 million
C.    USD 100 million
D.   USD 150 million
E.    USD 200 million

Answer: C

Explanation:

Reserve Bank of India (RBI) raised the exposure limit under exchange traded currency derivatives (ETCD) for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to USD 100 million across all currency pairs. As of now, four currency pairs, viz. USD/INR, EUR/INR (Euro), GBP/INR (Great British Pound) and JPY/INR (Japanese Yen) are traded on Indian exchanges. This instrument is primarily used by Indian exporters and importers and foreign portfolio investors (FPIs) to hedge their risk against currency price fluctuations.

Question 10: Which bank has recently partnered with Celebrus Capital Ltd (Celebrus), to offer online equity trading and demat services to its customers?

A.    Catholic Syrian Bank
B.    Postal Payments Bank
C.    Paytm Bank
D.   Airtel Bank
E.    None of these

Answer: A

Explanation:

Catholic Syrian Bank Ltd (CSB) has partnered with Celebrus Capital Ltd (Celebrus), to offer online equity trading and demat services to its customers.As per the terms of the tie-up, CSB’s customers will be able to open a Celebrus trading account free of cost. Besides, customers opening trading accounts will enjoy preferred rates on brokerage charges and Annual Maintenance Charges (AMC) on the demat account.

Question 11: Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and Indian Ocean Rim Association’s Regional Center for Science and Technology Transfer (IORA-RCSTT) has signed an MoU for designating Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants (CIMAP) in which Indian city?

A.    Lucknow
B.    Allahabad
C.    Ahmadabad
D.   Chennai
E.    Bangalore

Answer: A

Explanation:

Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Indian Ocean Rim Association’s Regional Center for Science and Technology Transfer (IORA-RCSTT) for designating Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants (CIMAP) in Lucknow as the coordinating centre on medicinal plants. This MoU was signed by Anil Kumar Tripathi, the Director of CIMAP and A Sedrpousan Director of IORA-RCSTT, in Iran.

Question 12: Who was appointed the National Goodwill Ambassador for Pakistan by the United Nations Development Programme?

A.    Luis Figo
B.    Samina Baig
C.    Pedro Couch
D.   Andrea Marin
E.    Hagi Smiley

Answer: B

Explanation:

On 26th February about the Sustainable Development Goals, especially the ones related to climate change, environmental protection, youth and women’s empowerment.


Question 13: Who was appointed the new Director General of Police (DGP) of Bihar?

A.    S A Mariza
B.    Kamila Milani
C.    Jelena George
D.   K S Dwivedi
E.    Gavin Rajah

Answer: D

Explanation:

KS Dwivedi has been named the new Director General of Police (DGP) of Bihar. KS Dwivedi will take charge as Director General of Police (DGP) of Bihar on 1st March 2018. He will replace PK Thakur. PK Thakur will retire from his post on 28th February 2018. KS Dwivedi is an Indian Police Service (IPS) Officer of 1984 batch. His current position is Director General (training) in Bihar. His appointment as DGP of Bihar was made by Bihar Chief Minister Nitish Kumar.

Question 14: Which Space Organisation has started work on building igloos (referred to as lunar habitats) on the Moon?

A.    NASA
B.    CNES
C.    ISRO
D.   Roscosmos
E.    JAXA

Answer: C

Explanation:

Indian Space Research Organisation (ISRO) has started work on building igloos (referred to as lunar habitats) on the Moon. These lunar habitats will be built by sending robots and 3D printers to the Moon. It will be built from lunar soil and other material. Scientists, have already designed five prototypes of the lunar habitat.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 15: In which river basin, CSIR-National Institute of Oceanography, Goa has discovered the methane gas flares and active cold seeps from the seabed?

A.    Krishna Godavari basin
B.    Bakra Beas basin
C.    Mahanadi Godavari basin
D.   Brahmani Baitarni basin
E.    Pennar Cauvery basin

Answer: A

Explanation:

CSIR-National Institute of Oceanography, Goa has announced the discovery of methane gas flares and active cold seeps from the seabed in the Krishna Godavari basin in the Bay of Bengal. The seep sites discovered by CSIR-NIO are distributed over a water depth of 900 metres to 1,900 metres.

Question 16: Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has introduced new facilities to link Universal Account Number (UAN) with Aadhaar through _______________ app?

A.    Aadhaar Mobile App
B.    UIDAI Mobile App
C.    UMANG Mobile App
D.   UAN Mobile App
E.    EPFO Mobile App

Answer: C

Explanation:

Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has introduced new facilities to link Universal Account Number (UAN) with Aadhaar. Now UAN can be linked with Aadhaar through EPFO Link in UMANG Mobile App. This has been introduced in addition to the existing facility available at EPFO’s website: www.epfindia.gov.in >> Online Services >> e-KYC Portal>> LINK UAN AADHAAR.


Question 17: Name the lake that has become the single largest habitat of Irrawaddy dolphins in the world?

A.    Pulicat
B.    Loktak Lake
C.    Wular Lake
D.   Chilika Lake
E.    Dal Lake

Answer: D

Explanation:

Chilika Lake in Odisha has become the single largest habitat of Irrawaddy dolphins in the world. A Chilika Development Authority (CDA) official said that, 155 Irrawaddy dolphins have been identified in the Chilika Lake. This information has been provided based on the preliminary report of the first ‘Annual Monitoring’ of the Chilika Lake conducted recently. The ‘Annual Monitoring’ was performed to count the number of marine mammals and to analyse the hydrological impacts of removal of pen culture.

Question 18: Who won the IDBI Federal Life Insurance New Delhi Marathon 2018 title in the women’s category and thereby retained the title she won last year?

A.    Nitendra Rawat
B.    Monika Athare
C.    Jyoti Gawte
D.   Monica Raut
E.    Bipasha Jain

Answer: B

Explanation:

Gopi Thonakal and Monika Athare won titles in the men’s and women’s category respectively, at the IDBI Federal Life Insurance New Delhi Marathon and retained the titles they won last year. Gopi Thonakal finished in 2 hours, 15 minutes and 16 seconds and won the title in men’s category.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 19: Kanakalata Mohanty recently passed away. Who was she?

A.    Writer
B.    Singer
C.    Dancer
D.   Actor
E.    Athlete

Answer: A

Explanation:

Odia writer Kanakalata Mohanty passed away after suffering from old age related ailments at a private hospital in Odisha. Kanakalata Mohanty was 82 years old. She has authored 12 novels and over 100 short stories. Her important novels are Ete Andhara, Kete Jwala and Anuradha. She was associated with the All India Radio as a lyricist. She sang devotional songs and was also a popular speaker on Odia language.

Question 20: Prabodh Panda died recently due to heart attack at his residence. He was the former MP and State Secretary of which state?
A.    Rajasthan
B.    Bihar
C.    Haryana
D.   West Bengal
E.    Gujarat
Answer: D

Explanation:

Prabodh Panda, former MP and State Secretary of West Bengal for Communist Party of India (CPI), died due to heart attack, at his residence in Kolkata. Prabodh Panda was 72 years old. He served as national President of the All India Kisan Sabha. He was a three-time MP from Midnapore. He was first elected to the Lok Sabha in 2001. Then he was re-elected in 2004 and 2009.

All stuff concerning to 5th March 2018 is provided in this page which will assist you in preparing for competitive exam. Stay connected with us to acquire daily date wise updates and read latest GK Question and answers and read daily Current Affairs.

Candidates can bookmark on this page for getting instant access of daily updates and current affairs. This page is always updated by the team of www.privatejobshub.in on daily basis to provide you whole information in respect to General Knowledge.

Get Here GK January Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.