Header Ads

GK Questions 4th March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 4th March 2018 PJH

Here, team of PJH is back with GK Questions 4th March 2018!!! Readers can practice with Daily GK Quiz that is provided daily date wise which will be helpful for All Upcoming Exams of 2018. Our complete current affairs help you to get more marks in competitive exams of 2018.

This page has been summarized by all the Latest GK, MCQ, Questions and Answers of all latest events of todays. Fetch all facts about GK Questions 4th March 2018 from below section of page, well listed by team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 4th March 2018 PJH

Today’s Current Affairs
  • ATGM Nag successfully test fired in desert conditions
  • Union Cabinet approves Action Plan for Champion Sectors in Services
  • CCEA doubles Bank guarantee limit for pulses & oilseeds for NAFED
  • Core sector grows at 6.7% in January 2018
  • Pakistan admits being added grey list of FATF
  • DAC approves Rs. 9,435-crore procurement proposals for three services
  • Manufacturing growth falls to four-month low in February 2018: PMI
  • Cabinet approves agreement between India and Jordan on Customs Matters
  • Cabinet approves MoU between India and Jordan on Cooperation in Health Sector
  • Cabinet approves MoU between India-Jordan for mining, beneficiation of Rock Phosphate

Question 1: What is the sum allocated by a high level committee chaired by Union Home Minister, Rajnath Singh, for nine states which suffered from natural calamities during 2017-18?

A.    Rs 4000 crore
B.    Rs 4500 crore
C.    Rs 5000 crore
D.   Rs 5500 crore
E.    Rs 6000 crore

Answer: E

Explanation:

On February 26, 2018, a high level committee chaired by Union Home Minister, Rajnath Singh approved a central assistance of around Rs 6000 crore for nine states which suffered from natural calamities during 2017-18. Central assistance from the National Disaster Response Fund (NDRF) amounting to Rs 1055.05 crore for Gujarat, Rs 420.69 crore for Uttar Pradesh, Rs 420.57 crore for Rajasthan and Rs 838.85 crore for West Bengal has been approved by the committee. All these states were affected by floods during 2017-18.

Question 2: How many Champion Services Sectors were approved by the Union Cabinet to give focused attention for promoting their development and realising their potential?

A.    10
B.    12
C.    14
D.   16
E.    18

Answer: B

Explanation:

Union Cabinet approved the Commerce Ministry’s proposal to give focused attention to 12 identified Champion Services Sectors for promoting their development and realising their potential. Focused attention on select Service Sector is necessary as services sector as a whole contributes significantly to India’s Gross Domestic Product (GDP), exports and job creation.


Question 3: In which state, Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti, launched the Swajal pilot project?

A.    West Bengal
B.    Odisha
C.    Karnataka
D.   Rajasthan
E.    Maharashtra

Answer: D

Explanation:

Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti, launched the Swajal pilot project at Village Bhikampura, in Rajasthan. Swajal is a community owned drinking water programme for sustained drinking water supply. 90% of the project cost will be provided by Central Government while remaining 10% of the project cost will be contributed by the local community. Budget of Rs. 54.17 lakh has been allocated for Swajal Project at Bhikampura.

Question 4: In which Indian city, the Aviation Multi Skill Development Centre was launched recently?

A.    Mumbai
B.    Chandigarh
C.    Allahabad
D.   Gandhinagar
E.    Baroda

Answer: B

Explanation:

Union Civil Aviation Minister, P. Ashok Gajapathi Raju inaugurated a one-of-its-kind aviation multi skill development centre in Chandigarh. This aviation multi skill development centre in Chandigarh is a Corporate Social Responsibility (CSR) initiative of Airports Authority of India (AAI) and has been set up by the National Skill Development Corporation (NSDC) and the Aerospace and Aviation Sector Skill Council of India.

Question 5: India’s first defence industrial ‘Quad’ (quadrilateral corridor) will link chennai with how many other cities of Tamil Nadu, to promote industries manufacturing weapons and military equipments?

A.    4
B.    5
C.    6
D.   7
E.    8

Answer: A

Explanation:

Union Defence Ministry has started the process to set up India’s first defence industrial ‘Quad’ (quadrilateral corridor) linking Chennai with four other cities of Tamil Nadu to promote industries manufacturing weapons and military equipments. ‘Quad’ project in Tamil Nadu will connect Chennai with Hosur, Coimbatore, Salem and Tiruchirappalli.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 6: Which State Cabinet approved a proposal to bring in legislation for awarding death penalty to those found guilty of raping girls aged 12 years or less?

A.    Punjab
B.    Maharashtra
C.    Haryana
D.   Karnataka
E.    Kerala

Answer: C

Explanation:

Haryana State Cabinet approved a proposal to bring in legislation for awarding death penalty to those found guilty of raping girls aged 12 years or less. This decision was taken at Haryana State Cabinet Meeting chaired by Chief Minister, Manohar Lal Khattar.

Question 7: ‘SRIJAN’ is related to which of the following?

A.    Indian Airways
B.    ISRO
C.    Indian National Congress
D.   Indian Railways
E.    Indian Army

Answer: D

Explanation:

On 26th January 2018, ‘SRIJAN’ (Station Rejuvenation through Joint Action), an idea competition, in a move to redevelop nearly 600 major railway stations in India, was announced at MyGov portal. SRIJAN (Station Rejuvenation through Joint Action) was launched by Indian Railway Stations Development Corporation Limited (IRSDC).

Question 8: What is the position of India on Inclusive Internet Index 2018?

A.    45th
B.    47th
C.    50th
D.   55th
E.    70th

Answer: B

Explanation:

India has ranked 47th out of 86 countries on Inclusive Internet Index 2018. This year’s ranking marks a drop of 11 spots as compared 36th rank in 2017. Inclusive Internet Index is commissioned by Facebook and is conducted by The Economist Intelligence Unit (EIU). Inclusive Internet Index 2018 assesses the performance of countries in four categories of inclusion viz. Accessibility, Affordability, Relevance and Readiness. It covers 91% of world population residing in 86 countries.

Question 9: Which city hosted the seventh meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations 2018?

A.    Pokhara
B.    Kathmandu
C.    Mumbai
D.   Kolkata
E.    Banaglore

Answer: B

Explanation:

On 24th and 25th February 2018, the seventh meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations was held in Kathmandu, Nepal. Issues like the 1950 Peace and Friendship treaty, trade, environment, border and hydropower were discussed in the meeting. Nepal coordinator of EPG Dr Bhekh Bahadur Thapa said that, a positive report on the issues discussed in the meeting will be submitted in a few months. EPG’s next meeting will be conducted in New Delhi.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 10: Moody’s Investors Service has stated that India’s Gross Domestic Product (GDP) is estimated to grow at _____% in the calendar year 2018?

A.    6.4%
B.    6.9%
C.    7.2%
D.   7.6%
E.    7.9%

Answer: D

Explanation:

Moody’s Investors Service has stated that India’s Gross Domestic Product (GDP) is estimated to grow at 7.6% in the calendar year 2018. Moody’s has outlined that Indian economy has started to recover from the negative impact of demonetisation in November 2016 and disruption caused by Goods and Services tax (GST) roll out in July 2017.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 11: In a bid to become a paperless organisation, Employees Provident Fund Organisation (EPFO) has made it mandatory to file online claims for provident fund (PF) withdrawals above Rs ______.

A.    25 lakh
B.    20 lakh
C.    15 lakh
D.   10 lakh
E.    5 lakh

Answer: D

Explanation:

In a bid to become a paperless organisation, Employees Provident Fund Organisation (EPFO) has made it mandatory to file online claims for provident fund (PF) withdrawals above Rs 10 lakh. Online claims for withdrawals of above Rs 5 lakh under the Employees Pension Scheme 1995 has also been made mandatory. Claims of only those subscribers will be processed, who have an active universal account number (UAN).

Question 12: Who won the Laureus World Sportsman of the Year and Comeback of the Year awards at the 2018 Laureus World Sports Awards, in Monaco?

A.    Francesco Totti
B.    J. J. Watt
C.    Armel Le Cleac’h
D.   Marcel Hug
E.    Roger Federer

Answer: E

Explanation:

Swiss tennis star Roger Federer won the Laureus World Sportsman of the Year and Comeback of the Year awards at the 2018 Laureus World Sports Awards, in Monaco. Roger Federer had won the Australian Open and Wimbledon titles in 2017. Serena Williams bagged the World Sportswoman of the Year award. She had won her 23rd grand slam in 2017.


Question 13: Who was appointed the Group Chief Risk Officer of Punjab National Bank (PNB)?

A.    A K Pradhan
B.    R K Narayanan
C.    Jeevi Prakash
D.   Gladston Nicho
E.    Albert Rajhu

Answer: A

Explanation:

A K Pradhan has been appointed as the Group Chief Risk Officer of Punjab National Bank (PNB). Mr. Pradhan was earlier holding the post of a General Manager. Although the functions and responsibilities of the Group Chief Risk Officer have not been disclosed by PNB, the decision for this appointment seems to be in wake of Rs 12700 crore fraud unearthed at one its branches.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 14: Additional Chief Secretary Sudhir Tripathi has been appointed as the new chief secretary of which state?

A.    Bihar
B.    Assam
C.    Jharkhand
D.   Punjab
E.    GOA

Answer: C

Explanation:

Additional Chief Secretary Sudhir Tripathi has been made the new chief secretary of Jharkhand. Sudhir Tripathy replaces Rajbala Verma as Jharkhand Chief Secretary. Rajbala Verma retired from his position on 28th February 2018. Sudhir Tripathy is a 1985 batch IAS (Indian Administrative Service) Officer. He was the Additional Chief Secretary in the state health department.

Question 15: Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) has developed a multivendor e-commerce website and mobile app named _________ to help fishermen sell their products and marine catch directly to the customers.

A.    Fishcatch
B.    Fishsales
C.    Marinefisheries
D.   Marinefishsales
E.    Marinefishcatch

Answer: D

Explanation:

Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) has developed a multivendor e-commerce website and mobile app named ‘marinefishsales’ to help fishermen sell their products and marine catch directly to the customers. The website and mobile app were developed under the National Innovations on Climate Resilient Agriculture (NICRA) project of CMFRI. This has been done in a move to increase the income of coastal community.


Question 16: J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare, launched the ‘‘Viral Load testing for all People Living with __________ disease?”

A.    Cancer
B.    HIV/AIDS
C.    Sclerosis
D.   Asthma
E.    Arthritis

Answer: B

Explanation:

J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare, launched the ‘‘Viral Load testing for all People Living with HIV/AIDS (PLHIV),” initiative. This initiative will offer free of cost viral load testing for 12 lakh people living with HIV/AIDS on treatment in India at least once a year. J P Nadda said that, regular viral load testing will improve utilization of 1st line regimens.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 17: Penny Vincenzi recently passed away. Who was she?

A.    Journalist
B.    Novelist
C.    Guitarist
D.   Violinist
E.    Golfer

Answer: B

Explanation:

Penny Vincenzi, a popular British novelist, passed away. Penny Vincenzi was 78 years old. Cause of her death and other details were not revealed. She started her career as a journalist. In 1989, she published her first novel “Old Sins”. She has published nearly 17 novels and two story collections. In 2017, she published her last book “A Question of Trust”.

Question 18: Kanchi acharya Sri Jayendra Saraswathi died after suffering from breathing problems, at a hospital in Kancheepuram, Tamil Nadu. Who was she?

A.    Lawyer
B.    Dietician
C.    Golfer
D.   Spinner
E.    Spiritual Leader

Answer: E

Explanation:

Kanchi acharya Sri Jayendra Saraswathi died after suffering from breathing problems, at a hospital in Kancheepuram, Tamil Nadu. Jayendra Saraswathi was 82 years old. He was the 69th head of the Kanchi mutt. He was considered one of the most influential spiritual leaders of his time. He was born in Irulneeki village of Tiruvarur district, Tamil Nadu in 1935. He became the head of the Kanchi mutt in 1994.


Question 19: On 28th February 2018, S Ratnavel Pandian, former Supreme Court judge, died following a short term illness in Chennai, Tamil Nadu. He served as the acting Chief Justice of which court?

A.    Delhi High Court
B.    Madras High Court
C.    Bombay High Court
D.   Calcutta High Court
E.    Gujarat High Court

Answer: B

Explanation:

On 28th February 2018, S Ratnavel Pandian, former Supreme Court judge, died following a short term illness in Chennai, Tamil Nadu. S Ratnavel Pandian was 89 years old. He was Supreme Court judge in the 1988 to 1994 period. After his retirement from Supreme Court, he served as chairperson of the National Commission for Backward Classes. He hailed from Thirupadaimarudur village in Tirunelveli district, Tamil Nadu.

Question 20: When is the National Science Day celebrated all over India?

A.    25th February
B.    26th February
C.    27th February
D.   28th February
E.    29th February

Answer: D

Explanation:

On 28th February 2018, National Science Day was celebrated all over India. National Science Day is celebrated all over India every year, to mark the discovery of the Raman effect by Indian physicist Sir CV Raman on 28th February 1928. Sir CV Raman was honoured with the Nobel Prize in Physics in 1930.

Above information about GK Questions 4th March 2018 is going to help our viewers to get updated with latest GK MCQ Questions and answers. If you encounter any trouble regarding GK Current Affairs, then you can ask from us in below commenting section of this page. To fetch more information about latest Current Affairs, stay tuned with us. 

Get Here GK January Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.