Header Ads

GK Questions 10th March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 10th March 2018 PJH

If you practice daily GK Quiz then this will going to help you in your upcoming exams. That’s why team of PJH prepared daily date wise GK questions and answers and today we are here with GK Questions 10th March 2018.

Not only students will get help from this page but also those who have a habit of reading daily updates can also go through this page and get all types of current affairs and daily news through this page. If you want to read daily General Knowledge Questions then you have to bookmark PJH web page.

Scroll down the page which is well created by the team of www.privatejobshub.in to know updates of 10th March 2018. By practicing GK Quiz daily surely you can qualify GK section in your upcoming exams.

GK Questions 10th March 2018 PJH

GK Highlights of 10th March 2018
NATIONAL NEWS
  • Centre sanctions Rs 1,000 crore for research and innovation
  • Nitin Gadkari launches Sukhad Yatra App and Toll-free Emergency number for Highway users
  • Animal Welfare Board of India headquarters shifted from Chennai to Haryana
  • Mumbai Airport named world’s best for quality service
INTERNATIONAL NEWS
  • Washington becomes 1st state to approve net-neutrality rules
  • AAI participates in World ATM Congress in Spain
BANKING
  • European development bank approves India’s membership
BUSINESS
  • Mukesh Ambani richest Indian, Jeff Bezos tops Forbes world’s rich list
  • Paytm founder Vijay Sharma youngest Indian billionaire
OBITUARY
  • Veteran broadcaster Shivaji Dasgupta passes away

Question 1: Name the mobile app launched by the Union Government for the Highway users on March 7, 2018

A) Suhana Safar
B) Subh Safar
C) Subh Yatra
D) Sukhad Yatra

Answer: D

Explanation:

Union Minister for Road Transport & Highways, Shipping, Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Shri Nitin Gadkari launched a mobile App named Sukhad Yatra and Toll-free Emergency number 1033 for Highway users in New Delhi.

Question 2: How much amount has recently been sanctioned by the Union Government for the second phase of the Impacting Research Innovation and Technology (IMPRINT) India programme?

A) Rs 1500 crore
B) Rs 1000 crore
C) Rs 2000 crore
D) Rs 2500 crore

Answer: B

Explanation:

In a major boost for research and innovation in the country, the Central Government has sanctioned a sum of Rs. 1000 crore for the phase two of the Impacting Research Innovation and Technology (IMPRINT) India programme. Under the IMPRINT-I Programme, 142 projects at a cost of Rs. 318.71 crore are already under implementation.

Question 3: Name the US state which has become the first such state to enact its own net-neutrality law

A) Wahington
B) New York
C) Montana
D) New Jersey

Answer: A

Explanation:

Setting up a likely legal fight with the Trump administration, Washington has become the first state to enact its own net-neutrality requirements after U.S. regulators repealed Obama-era rules designed to keep the internet an even playing field.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 4: According to the rating agency CRISIL, India’s GDP is expected to grow at ________ percent for 2018-19

A) 6%
B) 7.5%
C) 7%
D) 6.5%

Answer: B

Explanation:

The GDP growth is seen rising to a respectable 7.5 per cent next fiscal from 6.5 per cent expected this fiscal, propelled by domestic consumption, policy push, and synchronised global growth, according to Crisil.

Question 5: How much amount of fund has been approved by the government under the Nirbhaya fund for the safety of women in 8 major cities?

A) Rs 3,000 crore
B) Rs 3,900 crore
C) Rs 2,000 crore
D) Rs 2,900 crore

Answer: D

Explanation:

Women and Child Development Ministry has approved projects worth over Rs 2,900 crore under the Nirbhaya fund for eight major cities to make them safer for women. These cities are Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Bengaluru, Hyderabad, Ahmedabad and Lucknow.


Question 6: Who has been appointed as the new Chief Minister of Nagaland?

A) Vamuzo Phesao
B) Shurhozelie Liezietsu
C) Neiphiu Rio
D) TR Zeliang

Answer: C

Explanation:

Nagaland Governor PB Acharya has appointed Neiphiu Rio as the Chief Minister of the state. He will replace TR Zeliang.

Question 7: Name the President of Vietnam who was on 3 days visit to India for various bilateral conversations?

A) Tran Dai Quang
B) Norodom Sihamoni
C) Bounnhang Vorachith
D) Maha Vajiralongkorn

Answer: A

Explanation:

Vietnam President Tran Dai Quang arrived on a three-day visit to India at the invitation of his Indian counterpart Ram Nath Kovind.  Vietnam is an important partner in southeast Asia and is currently the country coordinator for India with the Association of Southeast Asian Nations (Asean) regional bloc, a role that will be handed over to Thailand later this year.

Current Highlights: Political Current Affairs


Question 8: How much amount has  been sanctioned under the Swadesh Darshan Scheme of Ministry of Tourism?

A) Rs. 5639.86 crore
B) Rs. 5636.89 crore
C) Rs. 5633.88 crore
D) Rs. 5638.87 crore

Answer: D

Explanation:

A total amount of Rs. 5638.87 crore was sanctioned with release of Rs. 2148.17 crore since 2014-15 till date under the Swadesh Darshan Scheme of Ministry of Tourism.

Question 9: Which among the following private sector lender has launched first of its kind home loan linked to government’s T-Bill?

A) Citi India
B) Dhanlaxmi Bank
C) Karnataka Bank
D) Bandhan Bank

Answer: A

Explanation:

Citi India has launched India’s first home loan linked to the 3-month Government of India Treasury Bill benchmark rate. This will give home buyers the opportunity to take part in a floating rate benchmarked to a publicly available external reference rate, which is driven by market forces, and in line with international markets such as the US, Singapore, Taiwan and Hong Kong.


Question 10: Who among the following has been nominated to be the new Chief Minister of Tripura?

A) Samir Ranjan Barman
B) Biplab Kumar Deb
C) Manik Sarkar
D) Dasarath Deb

Answer: B

Explanation:

Biplab Kumar Deb will be the new Chief Minister of Tripura. He will replace Manik Sarkar.

Question 11: What is the total allocation approved under the PRASHAD scheme of the government for the holistic development of identified pilgrimage and heritage destination?

A) Rs.687.92 crore
B) Rs.667.92 crore
C) Rs.677.92 crore
D) Rs.697.92 crore

Answer: A

Explanation:

Under the PRASHAD scheme, 23 projects have been sanctioned to 15 States for a total amount of Rs.687.92 crore with release of Rs.241.28 crore since 2015-16 till date. The objective of the ‘National Mission on Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive (PRASHAD) is of holistic development of identified pilgrimage and heritage destination.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 12: What is the expected GDP growth of India for the fiscal 2018-19 according to the Kotak Economic Research report?

A) 7 percent
B) 6.9 percent
C) 7.5 percent
D) 7.1 percent

Answer: D

Explanation:

According to a report by Kotak Economic Research, the Indian economy is likely to recover gradually to 7.1 per cent in 2018-19 financial year as GST related disruptions have smoothened and consumption levels have improved.

Question 13: Name the Indian city to launch India’s first helicopter taxi service?

A) Kolkata
B) Chennai
C) Bengaluru
D) Hyderabad

Answer: C

Explanation:

India’s first helicopter taxi service was launched in Bengaluru to fly passengers from Kempegowda International Airport to Electronic City. The service is expected to reduce the time taken to cover the distance from 2 hours to 15 minutes. The helicopter will seat up to six people apart from the pilot and the service will cost Rs. 3,500 plus GST.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 14: Who among the following Indian has emerged as the top ranked Indian in the 2018 World Billionaire List?

A) Acharya Balkrishna
B) Lakshmi Mittal
C) Azim Premji
D) Mukesh Ambani

Answer: D

Explanation:

According to Forbes’ 2018 ‘World’s Billionaires’ list, Mukesh Ambani’s net worth has soared to $40.1 billion, making him the richest Indian for the 11th year in a row, while Amazon founder Jeff Bezos toppled Bill Gates as the world’s wealthiest person.

Question 15: In a move to have better coordination between the environment ministry and the the board, the headquarter of the Animal Welfare Board of India (AWBI) has been shifted from Chennai to ____________

A) Agra, Uttar Pradesh
B) Ballabhgarh, Haryana
C) Indore, Madhya Pradesh
D) Panchkula, Haryana

Answer: B

Explanation:

The headquarters of the Animal Welfare Board of India (AWBI) has been shifted from Chennai to Haryana’s Ballabhgarh for “better coordination” between the environment ministry and the the board.

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 16: The 2018 World ATM Congress (WATMC) is being held in which country?

A) France
B) Portugal
C) Spain
D) Germany

Answer: C

Explanation:

The Airports Authority of India (AAI) is participating in World ATM Congress (WATMC) 2018 being held at IFEMA, Feria de Madrid, Spain from March 6 to 8.

Question 17: Shivaji Dasgupta passed away due to age related issues. He was a veteran ________

A) Sports Journalist
B) Social Worker
C) Broadcaster
D) Agricultural Scientist

Answer: C

Explanation:

Shivaji Dasgupta, a doyen of Indian broadcasting has passed away after prolonged illness. He was 71.

Question 18: Name the Indian Airports which have been ranked as the world’s best airport in handling over 40 million passengers annually as per the Airports Council International (ACI) report

A) Cochin & Pune
B) Hyderabad & Lucknow
C) Bengaluru & Chennai
D) Mumbai & Delhi

Answer: D

Explanation:

Airports Council International (ACI), a trade association of 1,953 airports in 176 countries, announced its annual airport service quality (ASQ) awards and Mumbai (Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport) tied with Delhi (Indira Gandhi International Airport) for the top position among airports handling over 40 million passengers annually. Beijing and Shanghai Pudong have been ranked second.


Question 19: The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) has approved India’s membership. This makes India to become _____ member of the global financial institution.

A) 69th
B) 58th
C) 74th
D) 62nd

Answer: A

Explanation:

India is all set to become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) after shareholders of the international financial institution gave their nod to the country’s candidature. The formal membership process will now get underway, which includes the purchase of shares by India at an estimated cost of around €1 million.

Question 20: According to the Forbes’ 2018 ‘World’s Billionaires’ report, who has topped the list as the world’s wealthiest person?

A) Mark Zuckerberg
B) Jeff Bezos
C) Bill Gates
D) Warren Buffet

Answer: B

Explanation:

According to Forbes’ 2018 ‘World’s Billionaires’ list, Mukesh Ambani’s net worth has soared to $40.1 billion, making him the richest Indian for the 11th year in a row, while Amazon founder Jeff Bezos toppled Bill Gates as the world’s wealthiest person.

To know daily about General Knowledge Questions and Answers with their Explanation, candidates are required to keep a regular view on our web page that is www.privatejobshub.in.

If you have any queries or doubts related GK Questions 10th March 2018 then feel free to ask us by typing it in the below given comment box, we will surely get back to your problem as soon as possible.

Get Here GK January Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.