Header Ads

GK Questions 12th March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 12th March 2018 PJH

To enhance your General Knowledge read out GK Questions of 12th March 2018. You can read daily date wise GK Quiz from our web page as we update daily GK Questions answers on daily basis that will be very fruitful for the students who are preparing for any upcoming exams of 2018.

GK Questions 12th March 2018 PJH


Question 1: Portsmouth College has offered to teach its students 'Hinglish', a mix of Hindi and English languages. This college belongs to which of the following country?

A-United States  B-  Australia 
C-Canada            D- United Kingdom

Answer: D
Explanation:
UK's Portsmouth College has offered to teach its students 'Hinglish', a mix of Hindi and English languages, becoming the country's first educational institution to do so.
Question 2: According to the Knight Frank Wealth Report 2018, Mumbai ranks _____ among the top 20 costliest cities in the world.

A. 12th      B. 15th 
C. 16th      D. 14th

Answer: C
Explanation:
According to the Knight Frank Wealth Report 2018, Mumbai ranks 16th among the top 20 costliest cities in the world.

Question 3: Recently, Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) announced its exit from the proposed light metro project for two cities in

A. Tamil Nadu            B. Kerala 
C. Andhra Pradesh      D. Telangana

Answer: B
Explanation:
Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) announced its exit from the proposed light metro project for Thiruvananthapuram and Kozhikode in Kerala.

Do You Know? Shortcuts To Prepare For Exam Quickly

Question 4: The Central government launched biodegradable sanitary napkins under the name ‘Suvidha’, priced at

A. Rs. 2.50 per pad    B. Rs. 4 per pad 
C. Rs. 3 per pad         D. Rs. 1.50 per pad

Answer: A
Explanation:
Government launches biodegradable sanitary napkins, priced at Rs 2.50 per pad

Question 5: US President Donald Trump to meet North Korean leader Kim Jong un for 1st time by

A. April 2018           B. June 2018 
C. May 2018            D. March 2018

Answer: C
Explanation:
US President Donald Trump to meet North Korean leader Kim Jong un for 1st time by May 2018.

Question 6: To mark 70 years of the Indo-Russia ties, an event named “Vision for Future” 2018 held in
A. New Delhi             B. Bangalore 
C. Kolkata                  D. Hyderabad

Answer: A
Explanation:
An event named 'Vision for Future' was inaugurated at the Pravasi Bhartiya Kendra in New Delhi to commemorate 70 years of the Indo-Russia ties.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 7: An event named “Vision for Future” commemorates how many years of Indo-Russia ties?

A. 50 years        B. 40 years 
C. 60 years        D. 70 years

Answer: D
Explanation:
An event named 'Vision for Future' was inaugurated at the Pravasi Bhartiya Kendra in New Delhi to commemorate 70 years of the Indo-Russia ties.

Question 8: World ATM (Air Traffic Management) Congress WATMC 2018 held in

 A. Spain        B. Canada 
C. Malaysia    D. Singapore

Answer: A
Explanation:
The Airports Authority of India (AAI) participated and showcased its achievements and initiatives in World ATM Congress (WATMC) 2018 held at IFEMA, Feria de Madrid, Spain from March 6 to 8.

Question 9: For Women Entrepreneurs of India, on the occasion of International Women’s Day, MSME launched a portal named:-

A. e-Samvad     B. Udyam Sakhi 
C. Shakthi         D. Mathru Poorna

Answer: B
Explanation:
At the Ambedkar International Centre, New Delhi, Minister of MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) - Giriraj Singh launched a portal named "Udyam Sakhi" for women entrepreneurs of India.

Check Here: How Students Can Manage Their Study Timing

Question 10: India defeated Bangladesh in the second T20I series of the Nidahas Trophy. This is the India’s _____ consecutive T20I victory.

A. Fourth         B. Fifth 
C. Sixth           D. Third

Answer: C
Explanation:
India defeated Bangladesh by six wickets in the second T20I of the Nidahas Trophy in Colombo, to register their sixth consecutive T20I victory and maintain their 100% win record in T20Is against them.

Question 11: India defeated Bangladesh by six wickets in the second T20I of the Nidahas Trophy, held in

A. Colombo     B. Galle 
C. Dambulla    D. Kandy

Answer: A
Explanation:
India defeated Bangladesh by six wickets in the second T20I of the Nidahas Trophy in Colombo, to register their sixth consecutive T20I victory and maintain their 100% win record in T20Is against them.

Question 12: Railway introduce a semi high speed train on Delhi - Jaipur route to reduce travel time to

A. 90 minutes     B. 120 minutes 
C. 145 minutes   D. 180 minutes

Answer: A
Explanation:
The Railway Ministry is planning to introduce a semi-high speed train on the Delhi-Jaipur route which would operate at the speed of 200 kmph and cover the distance within 90 minutes.

Read Here: How To Make A Study Plan For Exam

Question 13: Recently, How much amount does RBI imposed as penalty on SBI over counterfeit notes?

A. Rs. 10 lakh       B. Rs. 20 lakh 
C. Rs. 40 lakh       D. Rs. 30 lakh

Answer: C
Explanation:
The Reserve Bank has slapped a penalty of Rs 40 lakh on SBI (State Bank of India) for not complying with its directions on detection and impounding of counterfeit notes.

Question 14: Competition Commission of India (CCI) imposed a fine of over _____ crore on Jet Airways, IndiGo, and SpiceJet, for unfair business practices.

A. Rs. 54 crore      B. Rs. 45 crore 
C. Rs. 62 crore      D. Rs. 71 crore

Answer: A
Explanation:
The Competition Commission of India (CCI) imposed a fine of over Rs. 54 crore on Jet Airways, IndiGo, and SpiceJet over alleged cartelisation, unfair business practices with respect to fixing fuel   surcharge on cargo transport.

Do You Know? How To Study At The Last Minute For Exams

Question 15: How many crore rupees has been approved as compensation package for the refugees from Pakistan-occupied Kashmir (PoK) living in Jammu and Kashmir?

A. Rs 5,000-crore       B. Rs 4,000-crore 
C. Rs 2,000-crore       D. Rs 6,000-crore

Answer: C
Explanation:
The Central government had sanctioned a Rs 2,000-crore compensation package for the refugees from Pakistan-occupied Kashmir (PoK) living in Jammu and Kashmir.


You must practice daily GK questions as they will not only enhance your knowledge but also helps you in your upcoming exams and interviews. Join us on Facebook or Google+ to get latest and instant updates of 2018. Bookmark our web page that is www.privatejobshub.in.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.