Header Ads

GK Questions 13th March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 13th March 2018 PJH

Today our PJH team has provided the excellent and useful GK questions in English as well in Hindi because it will be useful for those students those who have Hindi as a mode of language in competitive exams. So, have a look on below section and read out GK Questions on 13th March 2018 which covers all the updates of today. Practicing daily GK Quiz will surely be very useful for you in upcoming exam of 2018.

GK Questions on 13th March 2018

General Knowledge Questions With Answers

Question 1: Which among the following bodies has tied up with NITI Aayog to launch the Women Entrepreneurship Platform (WEP) initiative?

A) FICCI
B) NASSCOM
C) ASSOCHAM
D) CSO

Answer: A

Explanation:

The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (Ficci) has tied-up with NITI Aayog for the Women Entrepreneurship Platform (WEP) initiative. Through a joint programme, Ficci and NITI Aayog shall provide hand-holding, mentorship, capacity building, scaling up and networking support to 100 technology led women enterprises over a period of five years.

Question 2: When is the International Women’s Day observed?

A) March 9
B) March 6
C) March 10
D) March 8

Answer: D

Explanation:

International Women’s Day is celebrated on March 8 every year. Before the UN adopted it in 1977, the day was mostly celebrated in socialist and Communist countries. The Day is dedicated to celebrating womanhood, their social, political, cultural, economic achievements and their significant contributions to society. The day also emphasises the importance of gender equality.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 3: Recently, the government of India has sanctioned an agreement with UN for re-construction of earthquake hit homes in which country?

A) Mexico
B) Nepal
C) North Korea
D) Bhutan

Answer: B

Explanation:

In a reconstruction bid for earthquake-ravaged Nepal, the Government of India has sealed an agreement with United Nations Development Program (UNDP) and United Nations Office for Project Services (UNOPS) to build 50, 000 homes for quake victims. The agreement signed will provide socio- technical facilitation to the earthquake victims of Gorkha, the epicenter of 2015’s earthquake and the Nuwakot district of Nepal.

Question 4: On the eve of Women’s Day, the Government of India has launched biodegradable sanitary napkins under the name ______

A) Laabh
B) Suvidha
C) Saubhagya
D) Adhikar

Answer: B

Explanation:

Shri Ananthkumar launched ‘Suvidha’, the 100% Oxo-biodegradable Sanitary Napkin, under the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP). The affordable sanitary napkin will be available for Rs. 2.50 per pad at over 3200 Janaushadhi Kendrasacross India and would ensure ‘Swachhta, Swasthya and Suvidha’for the underprivileged Women of India.


Question 5: Recently, Justice Gita Mittal has been conferred with the 2017 Nari Shakti Puraskar. She is the acting Chief Justice of which High Court?

A) Bombay High Court
B) Allahabad High Court
C) Delhi High Court
D) Guwahati High Court

Answer: C

Explanation:

Delhi High Court acting Chief Justice Gita Mittal has been conferred with “Nari Shakti Puraskar”. Justice Mittal is one of the 30 individual awardees who have been selected for the Puraskar. This year, 30 individual awardees and nine institutional awardees are selected for these Puraskars. The Ministry of Women and Child Development announces these national level awards for eminent women, organisations and institutions.

Question 6: The Reserve Bank of India has recently imposed a fine of Rs 40 lakh on which bank for non-compliance with directions issued by it on ‘Detection and impounding of counterfeit notes’?

A) State Bank of India
B) Bank of Baroda
C) Oriental Bank of Commerce
D) Syndicate Bank

Answer: A

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of Rs. 40 lakh on State Bank of India (SBI) for non-compliance of its directions on detection and impounding of counterfeit notes.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 7: Who among the following has been honored with the 2018 Pritzker Prize?

A) Brinda Somaya
B) Raj Rewal
C) Hafeez Contractor
D) Balkrishna Doshi

Answer: D

Explanation:
Indian architect Balkrishna Doshi was awarded this year’s Pritzker Prize for being able to interpret architecture and transform it into buildings that respect Eastern culture, at the same time that he has improved the quality of life in his homeland.  He is the first Indian to win the award.

Question 8: The Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance has joined hands with which of the following housing finance company to sell its insurance products to latter’s customers?

A) HDFC
B) Repco Home
C) Can Fin Homes
D) LIC Housing Fin

Answer: C

Explanation:

Canara HSBC Oriental Bank of Commerce Life Insurance has joined hands with Can Fin Homes for a three-year corporate agency tie up to sell its policies to potential home buyers. All the life insurance products of the company would be made available to customers of Can Fin Homes.

Question 9: What is the theme of the International Women’s Day 2018?

A) Empowering Women, Empowering Humanity: Picture it
B) Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives
C) Women in the Changing World of Work: Planet 50-50 by 2030
D) Equality for Women is Progress for All

Answer: B

Explanation:

The International Women’s Day 2018 theme is “Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives”


Question 10: What is the rank of India in the Mastercard Index of Women Entrepreneurs (MIWE) 2018?

A) 52
B) 46
C) 49
D) 35

Answer: A

Explanation:

India ranked 52 among 57 countries studied for the Mastercard Index of Women Entrepreneurs (MIWE), according to the findings of its second edition.

GK Questions Of 13th March 2018- IN HINDI

Question 1: भारतीय नौसेना द्वारा आयोजित निम्न युद्ध खेल में से कौन सा हाल ही में संपन्न हुआ?

A.    मिलन
B.    एनकोर
C.    बिशमा
D.   वर्न

Answer: B

Question 2: किस अभिनेता ने ऑस्कर 2018 में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता का पुरस्कार जीता?

A.    गैरी ओल्डमैन
B.    बी डैनियल कालुया
C.    डेंज़ल वॉशिंगटन
D.   डैनियल डे-लुईस

Answer: A

Question 3: निम्न में से कौन सा देश भारत की सबसे बड़ी क्रूड ऑयल सप्लायर बन गया है जो 38.9 मिलियन टन (एमटी) तेल के साथ है?

A.    इराक
B.    ईरान
C.    सऊदी अरब
D.   संयुक्त अरब अमीरात

Answer: A

Question 4: महिला फिल्म महोत्सव 2018 के 9 वें संस्करण का विषय क्या है?

A.    सुरक्षित भविष्य
B.    यात्रा महिलाएं
C.    जीने के लिए जानें
D.   अपने आप से मिलो

Answer: B


Question 5: झारखंड में दामोदर नदी की सहायक नदी के किनारे पर कोनार बांध का निर्माण किया गया है?

A.    बरकर नदी
B.    बोकारो नदी
C.    जमुआ नदी
D.   कोनार नदी

Answer: D

Question 6: भारत का पहला हेलीकॉप्टर टैक्सी सेवा किस शहर का शुरू हुआ?

A.    बेंगलुरु
B.    हैदराबाद
C.    कोलकाता
D.   नई दिल्ली

Answer: A

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 7: ग्लोबल फायर पावर इंडेक्स (जीएफपीआई -2017) के अनुसार, सैन्य शक्ति के संदर्भ में दुनिया का भारत का स्थान क्या है?

A.    8th
B.    4th
C.    6th
D.   9th

Answer: B

Question 8: कौन सा देश डिजिटल कानूनी निविदाप्रभु जारी करने के लिए दुनिया का पहला देश बन जाएगा?

A.    किरिबाती
B.    फिजी
C.    मार्शल द्वीप समूह
D.   नाउरू

Answer: C

Question 9: 9 से 11 मार्च तक भारत के राष्ट्रीय फिल्म अभिलेखागार (एनएफएआई) द्वारा महिला फिल्म महोत्सव का 9 वां संस्करण (डब्ल्यूएफएफ -018) का आयोजन किया जाएगा?

A.    नई दिल्ली
B.    मुंबई
C.    पुणे
D.   भोपाल

Answer: C

Also Read Out: National Current Affairs

Question 10: कर्नाटक सरकार द्वारा गठित 7 सदस्यीय विशेषज्ञ समिति ने किस समुदाय के लिएधार्मिक अल्पसंख्यक दर्जा मांगा था?

A.    यहूदी
B.    रोहिंग्यास
C.    लिंगायत
D.   दलितों

Answer: C

Candidates may get detailed information of GK Questions 13th March 2018, through this web page. Interested participants may bookmark www.privatejobshub.in to gather Latest Current Affairs, by simply pressing Ctrl + D. If you have any query then you can ask in comment box which is provided below.


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.