Header Ads

GK Questions 14th March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 14th March 2018

Interested to know daily GK Quiz and practice General Knowledge questions then read daily GK page of covered by PJH team. Today, we have covered GK Questions of 14th March 2018 aspirants can go through provided GK Questions and practice with it for all upcoming exams. Provided GK questions and answers with explanation will help you a lot for the individuals who are preparing for competitive or entrance exams.


Question 1: Which bank Reduces Charges on Non-Maintenance of Minimum Balance?

A. State Bank of India B. RBL Bank  
C. Axis Bank               D. Federal Bank

Answer: A
Explanation:
State Bank of India Reduces Charges On Non-Maintenance Of Minimum Balance.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 2: Which country announces USD 100 Ml LoC For Mauritius?

A. Australia     B. India  
C. Pakistan     D. Japan

Answer: B
Explanation:
India country announces USD 100 Ml LoC For Mauritius.

Question 3: Who launches number of schemes for poor in Varanasi recently ?

A. Shri Narendra Modi B. Shri Suresh Prabhu  
C. Shri Vivek Misra     D. Shri Narayana Swamy

Answer: A
Explanation:
Shri Narendra Modi launches number of schemes for poor in Varanasi recently.


Question 4: Which state Central Government Forms Tribunal to Solve Mahanadi Water Dispute between Odisha?

A. Chattisgarh B. Tamil Nadu  
C. Kerala        D. Andhra Pradesh

Answer: A
Explanation:
Central Government Forms Tribunal To Solve Mahanadi Water Dispute Between Odisha and Chattisgarh.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 5: Whom to inaugurate Delhi End TB Summit and to launch Tuberculosis Free India Campaign?

 A. Shri Narendra Modi B. Shri Arun Jaitley  
C. Shri Dinesh Yadav   D. Shri Venkatesh Kumar

Answer: A
Explanation:
Shri Narendra Modi to inaugurate Delhi End TB Summit and to launch Tuberculosis Free India Campaign.

Question 6: How many Pacts did India and France to Major Boost To Defence, Nuclear Energy Cooperation?

A. 14  B. 15  
C. 18  D. 25

Answer: A
Explanation:
India and France 14 pacts to Major Boost To Defence, Nuclear Energy Cooperation.


Question 7: From Which month GST Council Approves Rollout Of E-Way Bill recently?

A. April   B.  May  
C. March D. June

Answer: A
Explanation:
GST Council Approves Rollout Of E-Way Bill recently in April.

Question 8: Which country Ink 14 Pacts with India Major Boost To Defence, Nuclear Energy Cooperation?

A. Pakistan B. Indonesia  
C. Russia    D.  France

Answer: D
Explanation:
India and France Ink 14 Pacts with India Major Boost To Defence, Nuclear Energy Cooperation.


Question 9: Which state Passes Bill to Award Death Penalty for Those Who Rape Girls under 12 Years of Age?

A. Rajasthan              B. Tamil Nadu  
C. Madhya Pradesh     D. Himachal Pradesh

Answer: A
Explanation:
Rajasthan state Passes Bill To Award Death Penalty For Those Who Rape Girls Under 12 Years Of Age.

Question 10: Which place First Ever Multinational Naval Exercise At Sea Begins recently?

A. Andaman and Nicobar Islands B. Lakshadweep Islands  
C. Maldives                               D. North Sentinel Island

Answer: A
Explanation:
First Ever Multinational Naval Exercise At Andaman and Nicobar Islands Sea Begins recently.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 11: Which union minister got additional Charge Of Civil Aviation Ministry ?

A. Shri Arun Jaitley                B. Shri Rajesh Sharma  
C. Shri Prakash Javadekar      D.Shri Suresh Prabhu

Answer: D
Explanation:
Union minister Shri Suresh Prabhu got additional Charge Of Civil Aviation Ministry.

Question 12: Which country Won Best Exhibitor Award At ITB- Berlin ?

A. India         B. Pakistan  
C. Sri Lanka  D. Indonesia

Answer: A
Explanation:
India country Won Best Exhibitor Award At ITB- Berlin.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 13: Which country won 27th Sultan Azlan Shah Cup recently ?

A. India      B. South Korea  
C. Australia D. New Zealand

Answer: C
Explanation:
Australia country won 27th Sultan Azlan Shah Cup recently.

Question 14: Which bank signed International Solar Alliance Pact To Promote Solar Energy?

A. Asian Development Bank B. Bank of Bahrain and Kuwait  
C. Bank of America             D. Barclays Bank

Answer: A
Explanation:
Asian Development Bank signed International Solar Alliance Pact To Promote Solar Energy.

Question 15: For whom Telangana Launches India's 1st State-Led Incubator ?

A. Students B. Workers  
C. Men       D. Women

Answer: D
Explanation:
Telangana Launches India's 1st State-Led Incubator for Women.

GK Question with Answers - In Hindi

Question 1: हाल ही में ब्रिटेन के कौशल राजदूत के रूप में संजीव गुप्ता को कौन नियुक्त करता है?

A. प्रिंस चार्ल्स B. जॉन पीटर
C. राजेश शर्मा D. विलियम्स पीटर

Answer: A


Question 2: सागर में सबसे पहले कभी-कभी बहुराष्ट्रीय नौसेना व्यायाम शुरू होता है?

A. अंडमान और निकोबार द्वीप समूह B. लक्षद्वीप द्वीप समूह
C. मालदीव                              D. नॉर्थ सेंटिनल आइलैंड

Answer: A

Question 3: किस राज्य ने हाल ही में अपना पहला साइबर पुलिस स्टेशन खोला?

A. हरियाणा B. आंध्र प्रदेश
C. बिहार    D. तमिलनाडु

Answer: A

Question 4: किस केंद्रीय मंत्री को नागरिक उड्डयन मंत्रालय का अतिरिक्त प्रभार मिला?

A. श्री अरुण जेटली     B. श्री राजेश शर्मा
C. श्री प्रकाश जावड़ेकर D. श्री सुरेश प्रभु

Answer: D

Question 5: प्रधान मंत्री ने किस शहर में राष्ट्रीय पोषण मिशन की स्थापना की है?

A. जयपुर  B. बूंदी
C. झुनझुनु D. उदयपुर

Answer: C

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 6: आईटीबी-बर्लिन में कौन सा देश का सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शनकर्ता पुरस्कार था?

A. पाकिस्तान B. भारत
C. श्रीलंका     D. इंडोनेशिया

Answer: B

Question 7: प्रेस सूचना ब्यूरो (पीआईबी) का नया प्रमुख कौन होगा?

A. कपिल मेहता B. अरुण जोशी
C. सीतांशु कर   D. फ्रैंक नोरोन्हा

Answer: C

Question 8: किस देश ने हाल ही में 27 वें सुल्तान अझलन शाह कप जीता था?

A. भारत       B. दक्षिण कोरिया
C. ऑस्ट्रेलिया D. न्यूजीलैंड

Answer: C


Question 9: दी गई टीमों में से 27 वें सुल्तान अजनलन शाह कप को किसने जीत लिया है?

A. मलेशिया B. ऑस्ट्रेलिया
C. इंग्लैंड    D. न्यूजीलैंड

Answer: B

Question 10: किस बैंक ने सौर ऊर्जा को बढ़ावा देने के लिए अंतर्राष्ट्रीय सौर समझौते पर हस्ताक्षर किए?

A. एशियन डेवलपमेंट बैंक B. बहरीन और कुवैत के बैंक
C. बैंक ऑफ अमेरिका     D. बार्कलेज बैंक

Answer: A

We have listed GK Questions of 14th March 2018 in Hindi as well as English in above section of page. This crucial Latest News, Objective GK Questions are going to boost up your knowledge as well as skills. So candidates can start their preparation by using above stated Gk Questions with Answers and current affairs and score good marks in the upcoming examination. Connect with us by bookmarking our web page that is www.privatejobshub.in.

Get Here GK March Question and Answers Links


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.