Header Ads

GK Questions 15th March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam


GK Questions 15th March 2018 PJH

Today PJH team has covered GK Questions on 15th March 2018 that will going to help students as well as other individual who have the habit to get updated with worldwide. Daily GK Quiz will satisfy all types of visitors and will be very helpful for those who are preparing for any upcoming exams.

GK Questions 15th March 2018 PJH

Question 1: The Union Government has launched TB-free India Campaign from which city to eradicate TB from India by 2025?

[A] Lucknow [B] Varanasi
[C] New Delhi [D] Gandhi Nagar

Answer: C

The Delhi End TB Summit has started in New Delhi on 13th March 2018, which is co-hosted by the Union Health Ministry, WHO South East Asia Regional Office and Stop TB Partnership. In it, Prime Minister Narendra Modi has launched a TB-free India Campaign to eradicate Tuberculosis (TB) from India by 2025, five years ahead of a globally-set deadline.

Question 2: The first-ever Indo-French Knowledge Summit was held in which city?

[A] Varanasi [B] New Delhi
[C] Chennai [D] Shimla

Answer: B

The first-ever Indo-French Knowledge Summit was held in New Delhi and coincided with the state visit of French President Emmanuel Macron to India. The purpose of the summit was to design a roadmap of Franco-India cooperation for the next five years, in collaboration with companies.

Question 3: The Union Government has constituted the tribunal to solve Mahanadi Water dispute between Odisha & Chhattisgarh. Who will be the Chairman of the tribunal ?

[A] AM Khanwilkar [B] Indermeet Kaur Kochhar
[C] Ravi Ranjan     [D] Kirtipal Singh

Answer: A

The Union Government has constituted a 3-member Mahanadi Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river’s water. Supreme Court Judge AM Khanwilkar will be the Chairman of the tribunal, with Justice Ravi Ranjan of the Patna High Court and Justice Indermeet Kaur Kochhar of the Delhi High Court being the other two members.

Question 4: The Festival of Democracy will be celebrated in which city of Rajasthan?

[A] Kota        [B] Udaipur
[C] Jaisalmer [D] Jaipur

Answer: D

The Festival of Democracy will be celebrated in Jaipur, Rajasthan on March 17, 2018 to discuss developmental dialogues relevant to democracy in the country. It is being organised by Anjaneya Seva Samiti in collaboration with Talk India Foundation. It will hold discussions about vivid aspects of the nation ranging from politics to cinema.

Question 5: India’s first national coastal policing academy has set up in which district of Gujarat?

[A] Ahmedabad           [B] Gir Somnath
[C] Devbhumi Dwarka [D] Junagadh

Answer: C

India’s first national coastal policing academy has been set up in Devbhumi Dwarka district of Gujarat to train police forces in effectively safeguarding the Indian shoreline. The academy, named National Academy of Coastal Policing (NACP), will start functioning from a campus of Gujarat’s Fisheries Research Centre located in coastal Okha from April 2018.

Question 6: India has offered how much amount of Line of Credit (LoC) to Mauritius for defence procurement?

[A] $100 million [B] $500 million
[C] $300 million [D] $200 million

Answer: A

During the visit of President Ram Nath Kovind, India has offered a $100 million dollar Line of Credit (LoC) to Mauritius for defence procurement to help its security capacity. India also agreed to sell a Multi-Purpose Offshore Petrol Vessel to the island nation, which will be financed through the LoC.

Question 7: The National Crime Records Bureau (NCRB) has celebrated its 33rd Inception Day on which date?

[A] March 11 [B] March 12
[C] March 10 [D] March 13

Answer: A

The National Crime Records Bureau (NCRB) celebrated its 33rd Inception Day on March 11, 2018 in their newly constructed Complex at Mahipalpur, New Delhi and released “Citizen Services” Mobile APP. This single App is a bouquet of various essential police related services to the citizen.

Question 8: Which platform has been launched by the Government of India (GoI) as an association of all-India metro rail companies?


Answer: B

P K Sinha, the Union Cabinet Secretary , has launched “I-METROS” an association of all Indian Metro Rail companies at the Conference on “Indian Metros: Collaborating for Excellence” in Metro Bhawanhere on March 8. The platform will be a forum for exchange of ideas, pooling of knowledge and sharing of experience, best practices, innovations etc. among the Indian Metro Rail companies to nurture excellence in performance.

Question 9: Which bank has launched instant overdraft ‘InstaOD’ facility for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)?

[A] State Bank of India [B] HDFC Bank
[C] ICICI Bank             [D] Bank of Baroda

Answer: C

The ICICI Bank has launched instant overdraft ‘InstaOD’ facility for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) in a completely online and paperless manner. Customers can get overdraft facility up to Rs 15 lakh for a year anytime, anywhere using the bank’s Internet and mobile banking app.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 10: The Gangrel Dam is built across which river in Chhattisgarh?

[A] Mahanadi River [B] Ganga River
[C] Yamuna River   [D] Tapti River

Answer: A

The Gangrel Dam, also known as the R.S. Sagar Dam, is built across the Mahanadi River in Dhamtari district of Chhattisgarh. It is the longest dam in Chhattisgarh. This dam supplies year round irrigation, allowing farmers to harvest two crops per year. The dam also supplies 10 MW of hydro-electric power capacity.

GK Questions in HINDI

Question 1:  इनमे से किस स्थान पर 650 करोड़ रुपये की लागत से बने सोलर प्लांट का शुभारंभ किया गया है?

. दिल्ली      . पंजाब
. उत्तर प्रदेश . मुंबई

Answer: .

Question 2:  प्रधानमंत्री नरेन्द्र मोदी किस शहर में टीबी उन्मूलन शिखर सम्मेलन का उदघाटन करेंगे?

. दिल्ली . मुंबई
. केरल  . चेन्नई

Answer: .

Question 3:  SIPRI रिपोर्ट के अनुसार कौन सा देश विश्व का सबसे बड़ा हथियार खरीददार है?

. चीन  . जापान
. भारत . इंग्लैंड

Answer: .

Question 4:  इनमे से किसने पुलिस अन्वेषण में उत्कृष्टता हेतुकेंद्रीय गृह मंत्री पदक देने के प्रस्ताव को मंजूरी दी है?

. केंद्र सरकार . रामनाथ कोविंद
. रेल मंत्रालय . हरियाणा सरकार

Answer: .

Question 5:  किस सरकार ने महानदी जल विवाद न्यायाधिकरण गठित किया है?

. राज्य सरकार       . केंद्र सरकार
. उत्तर प्रदेश सरकार . पंजाब सरकार

Answer: .

Question 6:  हाल ही में किस देश के वैज्ञानिकों ने अंतरिक्ष में तारों के बीच पानी की खोज की है?

. चीन  . जापान
. इंग्लैंड . अमेरिका

Answer: .

Question 7:  हाल ही में किस बैंक ने बचत खातों में मिनिमम बैलेंस पर 75% तक जुर्माना घटाया है?

. यस बैंक         . केनरा बैंक
. बैंक ऑफ़ बड़ोदा . एसबीआई

Answer: .

Question 8:  इनमे से कौन सी कंपनी मोबाइल के बाद अब फ्रिज और वॉशिंग मशीन भी बनाएगी?

. जिओ        . एयरटेल
. माइक्रोमैक्स . लावा

Answer: .

Question 9: डीजीसीए ने _______ और गो एयर के 11 320 नियो विमानों की उड़ान रोकी है?

. एयर इंडिया . इंडिगो
. दोनों         . किंगफ़िशर

Answer: .

Question 10: पूर्व सेबी प्रमुख यू.के. सिन्हा को किस कम्पनी का नॉन एग्जिक्युटिव इंडिपेंडेंट डायरेक्टर नियुक्त किया गया है?

. वेदांता लिमिटेड . इनफ़ोसिस लिमिटेड
. रॉयल लिमिटेड  . हेल्थ आर्गेनाइजेशन

Answer: .

All the related details of 15th March 2018 have been provided in this page which covers General Knowledge questions. Aspirants can read the provided information as it will be going to be useful in your upcoming exams.

Join us on Facebook, Whatsapp, Email or twitter to get latest and instant updates. Subscribe if for free and get daily updates direct tour inbox.

Get Here GK March Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.