Header Ads

GK Questions 16th March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 16th March 2018 PJH

Latest information about all major events happening in our country and worldwide are furnished. With the help of daily GK Quiz page you will get the latest updates in one single page.  Applicants can follow GK Questions of 16th March 2018 for qualifying in any competitive exam/ entrance exam/ quiz competitions because most of the exams have General Knowledge section to examine the IQ level of individual. To get qualified in this section is possible only when you read daily updates.

GK Questions 16th March 2018 PJH

Question 1: Name the digital addressing system launched by Google to make searching for Indian addresses simpler

A) Plus Codes
B) Dot Site
C) Locate Spot
D) Plus Point

Answer: A

Explanation:
Technology giant Google made ‘searching for Indian addresses’ on Google Maps a tad bit simpler, by announcing Plus Codes, a simple location-based digital addressing system. Besides, the company also added Voice Navigation in six additional Indian languages, to its system.

Question 2: The state government of Haryana has constituted a panel to study and find solution to polluted water flowing in Yamuna river affecting the four districts of the state. Who will head the committee?

A) Ram Bilas Sharma
B) Abhimanyu Singh Sindhu
C) Om Parkash Dhankhar
D) Manohar Lal Khattar

Answer: C

Explanation:
The Haryana government announced setting up of a committee to find a solution to polluted water flowing in Yamuna river affecting the four districts of the state. The committee, led by State Agriculture and Farmers Welfare Minister Om Parkash Dhankhar, will discuss the issue with the Delhi government and the Centre.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 3: Recently, Narendra Jha passed away. He was a renowned ________

A) Politician
B) Actor
C) Journalist
D) Surgeon

Answer: B

Explanation:
Noted film and television actor Narendra Jha has passed away following a heart attack. He was 55. The actor best is known for his performances in films such as “Raees”, “Kaabil” and “Haider”.

Question 4: Which among the given Union Ministries is soon to set up an innovation cell to boost innovation in the Ministry?

A) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
B) Ministry of Social Justice and Empowerment
C) Ministry of Science and Technology
D) Ministry of Human Resource Development

Answer: D

Explanation:
An Innovation Cell in the Ministry of Human Resource Development will be created to further strengthen the innovation efforts. It will be headed by a Scientist and comprise of a senior Ministry official and young professionals who bring to the table new ideas in promoting innovation.


Question 5: Name the Indian film to win the international Grand Prix de Montreal title at the 21st edition of Film Pour Enfants de Montreal Film (FIFEM)

A) Sapna
B) Halkaa
C) Bachpan
D) Puncture

Answer: B

Explanation:
Indian filmmaker Nila Madhab Panda’s “Halkaa”, which had its world premiere at the 21st edition of Film Pour Enfants de Montreal Film (FIFEM), has bagged the Grand Prix de Montreal. “Halkaa” was selected among seven international children’s films from different countries in the official competition of the festival.

Question 6: What is the estimated GDP growth of India as predicted by the World Bank for the financial year 2018-19?

A) 7.9%
B) 7.6%
C) 7.5%
D) 7.3%

Answer: D

Explanation:
The World Bank today projected India’s GDP growth at 7.3% for the next financial year and accelerates further to 7.5% in 2019-20.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 7: What is the name of the mobile application launched by the Government to provide an interface between fly ash producers and the potential users?

A) FLYASH
B) ASHAPP
C) ASHTRACK
D) ASHWAY

Answer: C

Explanation:
For the better management of fly ash waste from thermal power plants across country, Government has reduced the GST rates on fly ash and its products to 5%. Further, to facilitate 100% ash utilization by all coal based thermal power plants, a web portal for monitoring of fly ash generation and utilization data of Thermal Power Plants and a mobile based application titled “ASHTRACK” has been launched that will help to establish a link between fly ash users and power plants executives for obtaining fly ash for its use in various areas.

Question 8: The Asia-Pacific Regional Conference of the International Association of Chiefs of Police (IACP) was held in which city?

A) New Delhi
B) Mumbai
C) Gandhinagar
D) Lucknow

Answer: A

Explanation:
Home Minister Rajnath Singh has inaugurated the two-day Asia-Pacific Regional Conference of the International Association of Chiefs of Police (IACP) in New Delhi. The theme of the conference is “Challenges to Policing in 2020 – How is Cyber Space shaping our approach to Cybercrime and Terrorism, how do we perform within it and take advantage of it”.


Question 9: Indian short film ‘Shunyata’ has been conferred with an award at Best of India Short Film Festival in Los Angeles. The film features which among the following stars?

A) Irrfan Khan
B) Jackie Shroff
C) Amitabh bachchan
D) Anupam Kher

Answer: B

Explanation:
Actor Jackie Shroff’s short film “Shunyata” has won an award at Best of India Short Film Festival in Los Angeles, US. The 22-minute fiction film directed by Chintan Sarda was selected to be in top six from amongst thousands of entries and was played at a theatre in Los Angeles.

Question 10: Which among the following Ministries has been honored with the Certificate of Appreciation for successfully implementing e-Office in the Ministry?

A) Ministry of Power
B) Ministry of Human Resource Development
C) Ministry of Defence
D) Ministry of Railways

Answer: A

Explanation:
Ministry of Power has been awarded with the Certificate of Appreciation for the commendable work done towards successful implementation of e-Office in the Ministry.


Question 11: The National Crime Records Bureau (NCRB) celebrated its _______ Inception Day on 11th March, 2018.

A) 38th
B) 49th
C) 27th
D) 33rd

Answer: D

Explanation:
The National Crime Records Bureau (NCRB) celebrated its 33rd Inception Day on 11th March, 2018 and released “Citizen Services” Mobile App. The Mobile App template is a bouquet of 9 police related services, has been launched for the citizens. These services will provide smooth interface between Citizens and Police.

Question 12: Veteran physicist Stephen Hawking died due to old age. He belonged to which country?

A) United States
B) Australia
C) United Kingdom
D) France

Answer: C

Explanation:
Prominent British theoretical physicist Professor Stephen Hawking has passed away. The theoretical physicist is known for his groundbreaking work with black holes and relativity. In 1963, Professor Hawking contracted a motor neuron disease that gradually paralysed him over the decades. He was still able to communicate using a single cheek muscle attached to a speech-generating device.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 13: India’s tallest flag has recently been rolled out in which of the following place of Karanataka?

A) Kalaburagi
B) Mysuru
C) Bengaluru
D) Belagavi

Answer: D

Explanation:
The 9,600 sq.ft flag on a 110 m flag pole has been unfurled in Belagavi, Karnataka. Schoolchildren, NGO members, leaders and others gathered at the Kote Kere lake front to witness a unique celebration: the unfurling of what is claimed to be the country’s tallest national flag.

Question 14: How much amount of Line of Credit (LoC) has been announced by India to Mauritius for defense procurement?

A) USD 100 million
B) USD 200 million
C) USD 150 million
D) USD 250 million

Answer: A

Explanation:
India has announced a new Line of Credit of USD 100 million for defense procurement by Mauritius as the two sides signed many agreements on the second day of President Ram Nath Kovind’s visit. President Kovind also inaugurated the World Hindi Secretariat building in Mauritius

Question 15: The Indian government has formed an association of all-India metro rail companies named ___________ for better exchange of ideas and innovations.

A) G-Metros
B) I-Metros
C) C-Metros
D) S-Metros

Answer: B

Explanation:
The Union Housing Ministry has launched ‘I-Metros’, an association of all-India metro rail companies, which will act as a forum of exchange of ideas and innovations.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 16: According to the 5th Annual Survey of India’s City-Systems (ASICS) by Janaagraha Centre for Citizenship and Democracy, which Indian city has emerged as the top city to show improvement in quality of governance?

A) Surat
B) Kolkata
C) Pune
D) Bengaluru

Answer: C

Explanation:
According to a survey conducted by Janaagraha Centre for Citizenship and Democracy, Pune has emerged as the top city to show improvement in quality of governance. The other cities that came in the top five include Kolkata, Thiruvananthapuram, Bhubaneswar and Surat while Bengaluru, Chandigarh, Dehradun, Patna and Chennai constituted the bottom five cities.


Question 17: Uttar Pradesh’s biggest 75 MW solar power plant has been inaugurated in which of the following cities by PM Modi and French President Emmanuel Macron?

A) Lakhimpur Kheri
B) Mirzapur
C) Kanpur
D) Ghaziabad

Answer: B

Explanation:
Prime Minister Shri Narendra Modi and French President Shri Emmanuel Macron inaugurated Uttar Pradesh’s biggest solar power plant of 75 MW (101DC) capacity in Mirzapur. Built at a cost of around Rs.528 crores, the 75 MW solar plant at Vijaypur village in Mirzapur, will generate 13 crore units of electricity per annum.


Question 18: The book on women safety titled Mahila Suraksha has been launched by which state government to empower women folk of the state?

A) Gujarat
B) Rajasthan
C) Himachal Pradesh
D) Uttar Pradesh

Answer: C

Explanation:
To empower womenfolk, Himachal Pradesh Chief Minister Jai Ram Thakur released a handbook titled ‘Mahila Suraksha’ on women safety. The booklet talks about measures required for personal safety and safeguards regarding crimes, including sexual harassment at workplace. It also contains important telephone and helpline numbers

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 19: India’s first Centre for Design and Innovation (CDI) will be established in which of the following cities?

A) Gurugram
B) Noida
C) Pune
D) Chennai

Answer: A

Explanation:
Noida-based IVS school of Design unveiled a plan for setting up of Centre for Design and Innovation (CDI).  The campus will be set up in Gurugram and will offer courses for freshers, mid-as well as senior-level professionals in design thinking, innovation, strategy and management.

Question 20: Name the first Indian state to conduct a household survey at state and district level to estimate the multidimensional poverty of the state?

A) West Bengal
B) Tamil Nadu
C) Karnataka
D) Andhra Prdaesh

Answer: D

Explanation:
Andhra Pradesh stands at 51st rank globally in Multidimensional Poverty Index according to a household survey conducted in the state. Andhra Pradesh becomes the first Indian state to conduct a household survey at state and district level to estimate the multidimensional poverty of the state.

We the team of www.privatejobshub.in hopes this page helps you and proves beneficial for you and our team wishes you best of luck for your upcoming exams. If any individual is having any query or have any suggestion related to GK Questions of 16th March 2018 you can simply comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards it.

Get Here GK March Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.