Header Ads

GK Questions 1st March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 1st March 2018 PJH

After searching a lot on updates of 1st March 2018 we have provided some important and highly searchable questions that can come in upcoming exams of 2018. Provided daily GK quiz is based on daily updates and today team of PJH has covered GK Questions of 1st March 2018 so have a look on latest General Knowledge Questions and start the preparation of exam.

Latest updates of current affairs are also provided in this single page. Took a step ahead and make your routine to read daily GK Questions which will surely going to help you a lot in 2018 examinations. Team of www.privatejobshub.in has covered all updates of GK Questions 1st March 2018 you can go through it and start practicing.

GK Questions 1st March 2018 PJH

Today’s Current Affairs
  • China elected as vice chair of FATF
  • RISE Scheme: IITs set to get 25% of Government loans for higher education institutes
  • First flight test of Rustom-2 UAV successfully conducted in user configuration with higher power engine
  • Indian Navy to host MILAN in March 2018
  • Prime Minister launches Amma two-wheeler scheme in Tamil Nadu
  • UIDAI launches Blue coloured Bal Aadhaar
  • Moon’s water may be widely distributed: Study
  • Assam will mark September 22 as Rhino Day
  • Indian Railways inducts first digitally enabled High Horse Power Locomotives
  • TAPI gas pipeline: Work on Afghanistan section begins

Question 1: Which among the following states has signed a tripartite MoU with the Bureau of Energy Efficiency (BEE) for construction of energy efficient buildings?

A) Andhra Pradesh
B) Karnataka
C) Haryana
D) Maharashtra

Answer: A

Explanation:

The Bureau of Energy Efficiency (BEE) signed a tripartite Memorandum of Understanding (MoU) with the Andhra Pradesh Capital Region Development Authority (APCRDA) and the Andhra Pradesh State Energy Conservation Mission (APSECM), state-designated agency for providing technical assistance to the APCRDA, for construction of energy efficient buildings as per Energy Conservation Building Code (ECBC) – 2017.

Question 2: Who has been appointed as the new Deputy Prime Minister of Australia?

A) Susan Kiefel
B) Tony Smith
C) Barnaby Joyce
D) Michael McCormack

Answer: D

Explanation:

Michael McCormack has been elected Australia’s new deputy prime minister after being selected as the leader of the country’s National Party. He replaces Barnaby Joyce who was forced to resign last week amid public anger over an extramarital affair.


Question 3: What is the rank of India in the Global Corruption Perception Index (CPI) 2017?

A) 81
B) 72
C) 93
D) 66

Answer: A

Explanation:

India has been ranked 81st in the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International, which named the country among the “worst offenders” in terms of graft and press freedom in the Asia Pacific region. In the latest ranking New Zealand and Denmark were placed the highest, with scores of 89 and 88, respectively.

Question 4: Senior Congress leader Suresh Seth passed away due to age related health issues. He was former mayor of which city?

A) Lucknow
B) Chandigarh
C) Indore
D) Ahmedabad

Answer: C

Explanation:

Senior Congress leader and former Indore Mayor, Suresh Seth has passed away. Seth, known for his charismatic and robust personality, was also called as a ‘Lion of Indore’ – he aggressively took up people’s issues and cut across party lines to deliver benefit to the common man.

Question 5: Who among the given boxers has clinched the gold medal in 75-kg category along with best boxer title at the 69th Strandja Memorial Tournament?

A) Amit Panghal
B) Satish Kumar
C) Vikas Krishan
D) Mohammed Hussamuddin

Answer: C

Explanation:

Indian boxer Vikas Krishan won a gold medal and was named the best boxer of the tournament at the 69th Strandja Memorial boxing tournament in Bulgaria. Amit Panghal (49kg) also won a gold medal at the tournament. The Indian contingent at the tournament ended with overall 11 medals, including a silver medal for five-time world champion Mary Kom.

Question 6: Prime Minister Narendra Modi has recently flagged off the Run for New India marathon in which city?

A) New Delhi
B) Surat
C) Kolkata
D) Pune

Answer: B

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi flagged off the ‘Run for New India’ marathon in Surat, Gujarat. The Marathon is aimed at creating awareness about social causes and call upon all to resolve to build a New India.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 7: Which among the following space agencies has started working towards developing igloos for the astronauts on the Moon?

A) JAXA
B) NASA
C) ISRO
D) CNSA

Answer: C

Explanation:

The Indian Space Research Organisation (ISRO) has started working towards developing ‘igloos’ on Moon, called the lunar habitats, for safe keeping of astronauts. The habitats will be built by sending robots and 3D printers to the Moon and using lunar soil. Although no mission plan has been prepared yet, scientists want to have the technology ready for building these structures.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 8: TSR Subramanian who died recently was a well known ____________

A) Politician
B) Journalist
C) Author
D) Actor

Answer: A

Explanation:

TSR Subramanian, former Cabinet Secretary of the Union government has passed away due to prolonged illness.

Question 9: How much amount has been sanctioned by Delhi Government to address air pollution problem in the city?

A) Rs 1,800 crore
B) Rs 1,000 crore
C) Rs 1,500 crore
D) Rs 1,200 crore

Answer: D

Explanation:

In a move to provide Delhi residents relief from the burgeoning air pollution crisis in the city, the central government has sanctioned schemes worth Rs 1,200 crore to keep a check on alarming pollution levels in the capital.


Question 10: The 21st National Conference on e-Governance was held in which city?

A) New Delhi
B) Hyderabad
C) Indore
D) Kochi

Answer: B

Explanation:

The Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG), Government of India, along with the Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India in association with Government of Telangana is organizing the 21st National Conference on e-Governance on February 26- 27, 2018 in Hyderabad, Telangana. The theme of the Conference this year is, ‘Technology for accelerating Development’.

Question 11: BJP MLA Manganlal Shah passed away recently. He hailed from which state?

A) Uttarakhand
B) Gujarat
C) Maharshtra
D) Chhattisgarh

Answer: A

Explanation:

Manganlal Shah, Bharatiya Janata Party (BJP) MLA from Tharali, has passed away.

Question 12: What is the agriculture credit flow target set for the financial year 2018-19?

A) Rs. 10 lakh crore
B) Rs. 11 lakh crore
C) Rs. 9 lakh crore
D) Rs. 12 lakh crore

Answer: B

Explanation:

Union Finance Minister Arun Jaitley said that the agriculture credit flow target of Rs. 11 lakh crore for 2018-19 is achievable by the banking sector. Jaitley said that this target would contribute to the momentum towards doubling the farmers’ income by 2022.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 13: Name the winner of the 2018 Swiss Open Super 300 Badminton Tournament in men’s single category

A) Abhishek Yelegar
B) Gurusai Dutt
C) Sameer Verma
D) Anura Prabhudesai

Answer: C

Explanation:

Indian shuttler Sameer Verma beat former world number two Jan O Jorgensen and clinched the men’s singles title at the $150,000 Swiss Open Super 300 tournament.

Question 14: Which country has been elected as the Vice President of the Financial Action Task Force (FATF)?

A) Germany
B) India
C) Russia
D) China

Answer: D

Explanation:

China has become the vice chair of the Financial Action Task Force (FATF), a global body mandated to combat terror financing.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 15: The Aditya Birla Idea Payments Bank has become the fourth entity to commence operations as a payments bank with effect from February 22, 2018. Which is the first bank to do so?

A) Paytm Payments Bank
B) India Post Payments Bank
C) FINO Payments Bank
D) Airtel Payments Bank

Answer: D

Explanation:

Aditya Birla Idea Payments Bank became the fourth such entity to begin operations since issuance of licenses to 11 firms by RBI in August 2015. Telecom major Bharti Airtel was the first to begin the payments bank operations in November 2016. Other two such banks are Paytm Payments Bank and India Post Payments Bank.


Question 16: Who among the following female Indian Air Force officer has become country’s first woman to fly fighter jet, MiG-21 aircraft, solo?

A) Nivedita Choudhary
B) Priya Jhingan
C) Avani Chaturvedi
D) Punita Arora

Answer: C

Explanation:

Indian Air Force officer Avani Chaturvedi has become the country’s first woman to fly a fighter jet solo, as she operated Russian-made MiG-21 aircraft in her first training sortie. She is one of the three from the first women-batch inducted into IAF fighter stream in 2016. Notably, women are barred from combat roles in the Army and Navy.

Question 17: The intergovernmental organization, Financial Action Task Force (FATF), has its headquarter in which country?

A) Paris, France
B) Beijing, China
C) Geneva, switzerland
D) New York, United States

Answer: A

Explanation:

The Financial Action Task Force (on Money Laundering) (FATF), also known by its French name, Groupe d’action financière(GAFI), is an intergovernmental organization founded in 1989. The FATF Secretariat is housed at the OECD headquarters in Paris.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 18: The Bureau of Energy Efficiency was founded in which year?

A) 1999
B) 2004
C) 2000
D) 2002

Answer: D

Explanation:

The Bureau of Energy Efficiency is an agency of the Government of India, under the Ministry of Power created in March 2002 under the provisions of the nation’s 2001 Energy Conservation Act

Question 19: The Government of India has decided to set up NITI Forum for North-East to formulate roadmap for sustainable growth in NER. The forum will be co-chaired by Minister of State for the Ministry of Development of North Eastern Region, Jitendra Singh and __________

A) Amitabh Kant
B) Bibek Debroy
C) Rajiv Kumar
D) Ramesh Chand

Answer: C

Explanation:

The Union Government has issued order setting up the ‘Niti Forum for North-East’. The forum will be co-chaired by the Vice-Chairman of NITI Aayog Mr Rajiv Kumar and Minister of State (I/C), Ministry of Development of Northeastern Region (DoNER), Dr Jitendra Singh.


Question 20: What is the rank of India among 52 low-middle income countries having highest infant mortality rates as per the recent report by UNICEF?

A) 12th
B) 9th
C) 27th
D) 20th

Answer: A

Explanation:

According to a report by UNICEF, India ranks 12th among 52 low-middle income countries having highest infant mortality rates with over six lakh children dying within the first month of their birth in 2016.

Keep a regular eye on our web page as we update General knowledge question and answers on daily basis so that all daily and latest updates are covered in our page and can be useful for readers. Aspirants may fetch all related details of 1st March 2018 from this page that is prepared by the team members of www.privatejobshub.in.

Get Here GK January Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.