Header Ads

GK Questions 2nd March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 2nd March 2018 PJH

Those who want to enhance their knowledge can read GK Questions of 2nd March 2018 that are prepared by PJH team which will contain all the updates of 2nd March 2018. General Knowledge section is a valuable content that helps the individual to get updated with worldwide and also it helps in upcoming competitive or entrance exams.

We provide daily date wise GK Questions and answers so you can collect daily updates from here. If you daily read GK question and answers and latest updates of current affairs then, not only your knowledge will be updated but also you will be able to qualify your exam. So bookmark our web page that is www.privatejobshub.in

GK Questions 2nd March 2018 PJH

Highlights of Today’s Current Affairs:

NATIONAL NEWS
  • Govt. hopeful of achieving agriculture credit flow target by 2022
  • Govt sanctions Rs. 1200 cr to clear pollution in Delhi
  • PM Modi Flags Off ‘Run for New India’ Marathon in Surat
  • ISRO plans to build ‘igloos’ on Moon for astronauts
  • Bureau of Energy Efficiency enters into MoU with Andhra
Also Read Out: National Current Affairs

INTERNATIONAL NEWS
  • China becomes Vice President of Financial Action Task Force (FATF)
Want To Read? International Current Affairs

SPORTS
  • Vikas Krishan wins gold, named best boxer of tournament in Bulgaria
  • Sameer beats ex-world no. 2 to win Swiss Open
APPOINTMENTS
  • Michael McCormack named as Australia’s new Deputy Prime Minister
Current Highlights: Political Current Affairs

OBITUARIES
  • Former Cabinet Secretary TSR Subramanian passes away
  • BJP MLA Manganlal Shah passes away

Question 1: The Indian Navy will host the multi-national MILAN series of exercises in which state/UT?

[A] Daman & Diu
[B] Gujarat
[C] West Bengal
[D] Andaman and Nicobar islands

Answer: D

Explanation:

The Indian Navy will host the multi-national MILAN series of exercises under the theme of ‘Friendship Across the Seas’ at Port Blair in Andaman and Nicobar islands from March 6 to March 13, 2018. Besides fostering co-operation through naval exercises and professional interactions, MILAN also provides an excellent opportunity to the participating navies to come together in a spirit of collaboration and mutual understanding to nurture stronger ties.

Question 2: Who has been elected the new Deputy Prime Minister of Australia?

[A] Michael McCormack
[B] Mathias Cormann
[C] Mathias Cormann
[D] Barnaby Joyce

Answer: A

Explanation:

Michael McCormack has been elected as the new Deputy Prime Minister of Australia, after being selected as the leader of the country’s National Party. McCormack succeeded former Deputy Prime Minister Barnaby Joyce who was forced to resign last week amid public anger over an extramarital affair with his former press secretary.

Question 3: TSR Subramanian, who passed away recently, was the well-known former secretary in which department of India?

[A] Secretary-General of the Lok Sabha
[B] National Security Adviser
[C] Cabinet Secretary of India
[D] Secretary-General of the Rajya Sabha

Answer: C

Explanation:

TSR Subramanian (79), the former Cabinet secretary of India, has passed away in New Delhi on February 26, 2018. He served as the cabinet secretary from 1996 to 1998. Subramanian worked hard to protect the bureaucracy from political interference. He was part of a group of bureaucrats that filed a PIL seeking directions from the Supreme Court for insulating bureaucracy from political interference following which the Supreme Court rolled out key civil services reforms in 2013.

Question 4: What is the theme of the 21st National conference on e-Governance 2018?

[A] Internet of Things and e-Governance
[B] Technology for Accelerating Development
[C] Artificial Intelligence & e-Governance
[D] Technology for Humankind

Answer: B

Explanation:

The 21st edition of National conference on e-Governance has started in Hyderabad, Telangana with theme “Technology for Accelerating Development” on February 26, 2018. The conference, which is jointly organised by the Government of India (GoI) and Telangana Administrative Reforms department, will provide a forum for Secretaries of Administrative Reforms and Information Technology of the Centre and the State Governments, IT Managers and software solution providers to exchange views, discuss issues and analyse various solution frameworks.

Question 5: Which high-level committee of Union Government has recently approved financial assistance to several flood affected states?

[A] Rajiv Gauba committee
[B] Rajnath Singh committee
[C] Arun Jaitley committee
[D] Rajiv Kumar committee

Answer: B

Explanation:

The high-level committee for Central Assistance Chaired by Union Home Minister Rajnath Singh has approved financial assistance of Rs 1711 crore for Bihar which was affected by floods in 2017. The committee also approved assistance of Rs 1055 crore for Gujarat which was also affected by floods.


Question 6: Kanakalata Mohanty, the noted author has passed away. She was associated with which language?

[A] Malayalam
[B] Tamil
[C] Telugu
[D] Odia

Answer: D

Explanation:

Kanakalata Mohanty (82), the noted Odia author, has passed away in Bhubaneswar, Odisha  on February 26, 2018. She has written several novels, including ‘Ete Andhara’, ‘Kete Jwala’ and ‘Anuradha’, and more than 100 short stories. She was also recognized by All India Radio (AIR) as a noted lyricist, particularly for her devotional songs on Lord Jagannath.

Question 7: Who has bagged the prestigious Aravindan Puraskaram for the best debutant director of 2017?

[A] Sanju Surendran
[B] P S Manu
[C] Sagar Chaya Vanchar
[D] Atanu Ghosh

Answer: C

Explanation:

Sagar Chaya Vanchar, director of Marathi film ‘Redu’ (Radio), has bagged the prestigious Aravindan Puraskaram for the best debutant director of 2017, instituted in memory of iconic Malayalam filmmaker late G Aravindan. The award, comprising a cash prize of Rs 25,000, a memento and a citation, is instituted by the Chalachitra Film Society.

Question 8: What is the theme of the 15th Edition of BioAsia conference 2018?

[A] Right Time, Right Now
[B] Power of the Fast, Force of the Future
[C] Leveraging India to Succeed Globally
[D] New Era of Life sciences

Answer: A

Explanation:

The 15th Edition of BioAsia conference 2018 was held in Hyderabad with theme “Right Time, Right Now” from February 22-24. It is the annual flagship life sciences and pharmaceuticals conference of the Telangana Government. About 1500 delegates from 55 countries participated in the 3-day conference with focus on strategies to take on the rapid phase of change, ways to develop new models for distribution and healthcare delivery, among others.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 9: The Tamil Nadu government has tied up with which software company to accelerate cloud technology adoption?

[A] Alphabet
[B] Tata
[C] Infosys
[D] Microsoft

Answer: D

Explanation:

The Tamil Nadu government has tied up with Microsoft to accelerate cloud technology adoption. The partnership aims to reform education sector, build tech capacity and enhance digital literacy across all levels. As a part of the agreement, Microsoft will adopt 7 schools identified by the government and train their teachers and students around building 21st century skills which includes critical thinking, creative coding and gaming, app development, robotics, and entrepreneurship.

Question 10: The 7th Meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India Relations was recently held in which city?

[A] Kanpur
[B] Shimla
[C] Kathmandu
[D] New Delhi

Answer: C

Explanation:

The 7th meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations was held in Kathmandu, Nepal on February 25, 2018. The various bilateral issues including 1950 Peace and Friendship treaty, trade, environment, border and hydropower were discussed during the two-day meeting.


Question 11: The Union Government has launched 2nd project of Swajal Yojana in which state?

[A] Uttar Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Chattisgarh
[D] Gujarat

Answer: B

Explanation:

Uma Bharti, the Union Minister of Drinking Water and Sanitation, has launched the 2nd project of Swajal Yojana at village Bhikampura, Karauli, Rajasthan with a budget of more than Rs 54.17 lakh. Besides ensuring the availability of clean drinking water to every household round the year, the project would also generate employment.

Question 12: Recently, CSIR has signed MoU with IORA to designate CIMAP as coordinating center on medicinal plants. Where is the headquarters of Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants (CIMAP)?

[A] Lucknow
[B] Jaipur
[C] Bhopal
[D] Delhi

Answer: A

Explanation:

The Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) has signed a MoU with the Regional Center for Science and Technology Transfer (RCSTT) of Indian Ocean Rim Association (IORA) for designating Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants, Lucknow (CSIR-CIMAP) as Coordinating Center on Medicinal Plants.

Question 13: Who led the Indian delegation at the 20th Conference of Commonwealth Education Ministers (20CCEM)?

[A] Satya Pal Singh
[B] Manoj Sinha
[C] Mahesh Sharma
[D] Jitendra Singh

Answer: A

Explanation:

Dr. Satya Pal Singh, the Union Minister of State for Human Resource Development (Higher Education), led the Indian delegation at the 20th Conference of the Commonwealth Education Ministers (20CCEM) in Nadi, Fiji during 19-23 February 2018. The theme of the Conference was “Sustainability and Resilience: Can Education Deliver?” The purpose of the conference is to discuss solutions to some of the Commonwealth’s most pressing education challenges, including low enrolment rates in preschool, primary and secondary schools, low adult literacy and persisting gender disparities in education.

Question 14: The Central institute of Psychiatry is located in which city?

[A] Shimla
[B] Pune
[C] Ranchi
[D] Kolkata

Answer: C

Explanation:

The Central institute of Psychiatry is one of the premier training centers in India for mental health professionals. It is directly governed by the Government of India and is located in Kanke, Ranchi in Jharkhand.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 15: Who has won the gold in the men’s event at the IDBI Federal Life Insurance New Delhi Marathon 2018?

[A] Gopi Thonakal
[B] Nirbhay Athare
[C] Bahadur Singh Dhoni
[D] Nitendra Singh Rawat

Answer: A

Explanation:

Reigning Asian Champion Gopi Thonakal retained his title at the IDBI Federal Life Insurance New Delhi Marathon in New Delhi on February 26. Gopi, who is also in the Indian Army, had clocked 2 hour, 15 minute and 16 seconds to clinch the gold under ideal running conditions. However, he missed the tough Commonwealth Games qualification mark set by the Athletics Federation of India by three minutes.

Question 16: Bhanu Kumar Shastri, who passed away recently, was the former MP of which constituency in Rajasthan?

[A] Jaipur
[B] Udaipur
[C] Kota
[D] Jodhpur

Answer: B

Explanation:

Bhanu Kumar Shastri (93), the founder member of Bharatiya Jana Sangh and former MP, has passed away in Udaipur, Rajasthan on February 24, 2018. He was the member of Lok Sabha from Udaipur in Rajasthan and was also chairman of Khadi Board.


Question 17: The Aditya Birla Idea Payments Bank has started operations. As per which section of the Banking Regulation Act 1949, the RBI issued licence to the bank?

[A] Section 23 (1)
[B] Section 24 (1)
[C] Section 22 (1)
[D] Section 21 (1)

Answer: C

Explanation:

The Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd (ABIPBL) has become the 5th entity to begin operations as a payments bank with effect from February 22, 2018. The ABIPBL is a joint venture between Aditya Birla Nuvo Ltd (51%) and Ideal Cellular (49%). The Reserve Bank of India (RBI) has issued a licence to the bank under Section 22 (1) of the Banking Regulation Act, 1949 to carry on the business of payments bank in India.

Question 18: Which country has been elected as the vice-president of the Financial Action Task Force (FATF)?

[A] India
[B] China
[C] Japan
[D] Indonesia

Answer: B

Explanation:

China has been elected as the vice-president of the Financial Action Task Force (FATF) at the plenary meeting in Paris on February 23, 2018. In its plenary meeting, the FATF placed Pakistan under “grey list” to monitoring in its International Cooperation Review Group until June 2018 for compliance of Anti-Money Laundering and Combating Finance of Terrorism regulations.

Question 19: The Assam government will observe ‘Rhino Day’ on which date to generate public awareness on protection of the one-horned pachyderm?

[A] September 21
[B] September 22
[C] September 23
[D] September 24

Answer: B

Explanation:

The Assam government will observe September 22 as ‘Rhino Day’ to generate public awareness on protection of the one-horned pachyderm. It was officially declared at the 10th meeting of the State Board for Wildlife, which was chaired by Chief Minister Sarbananda Sonowal.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 20: The Jawahar Sagar Dam is built across which river in Rajasthan?

[A] Tapti river
[B] Chambal river
[C] Narmada river
[D] Son river

Answer: B

Explanation:

The Jawahar Sagar Dam is a dam across the Chambal River. It is situated about 24 km (15 mi) south-west of Kota, Rajasthan. The dam has a catchment area of 27, 195 km ² and provides relief to the people of the area during times of severe water shortage. It is one of the dams which have been built under the Chambal Valley project of State of Rajasthan and Madhya Pradesh. The dam also produces 99 MW (3×33 MW) of hydropower.

Candidates can bookmark on this page for getting instant access of daily updates and current affairs. This page is always updated by the team of www.privatejobshub.in on daily basis to provide you whole information in respect to General Knowledge.

You can follow us on Google Plus and Facebook too. For any query or any suggestion in respect of GK Questions 2nd March 2018 comment in below provided comment box our team will soon reply towards it.

Get Here GK January Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.