Header Ads

Railway Current Affairs 2018 Indian Railways GK Latest Updates Online PDF

Edit

Railway Current Affairs

Today in this page we have covered Railway Current Affairsthat will going to help students as well as seniors who have the habit to get updates of Indian Railways. So this page will satisfy all types of visitors.

Reading GK Latest Updates Online is very good habit as it helps students to get qualified in upcoming Railways exam as well as it is beneficial for the individual who want to make their IQ level strong. This page will satisfy all the readers so you can get all the latest Indian Railways Current Affairs 2018 from here.

As we know that, day by day competition level is also increasing and being updated to that level is difficult, but no need to worry about that because our team of www.privatejobshub.in is busy in collecting important and useful informationon Indian Railways GK Current Affairs 2018 in one single page.

Now your search for Railway General Knowledge question is over. The contenders are advised to go through the whole page, as it will going to help you a lot as it covers Latest Indian Railways News, Indian Railways latest Quizzes, Railways GK Questions and more.


Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Railway Current Affairs

  • Kacheguda: India’s ‘first’ energy-efficient railway station.
  • Indian Railways installs Asia’s largest Solid State Interlocking system in West Bengal.
  • SRIJAN idea competition for 635 Stations Development launched at MyGov portal.
  • Indian Railways to set up Coach Factory in Marathwada, Maharashtra.
  • Ministry of Railways launches SFOORTI application.
  • Mumbai’s Matunga Railway Station enters Limca Records for All Woman Staff.
  • India’s first-ever broad gauge air-conditioned AC EMU suburban train flagged off in Mumbai.
  • India’s First National Rail and Transportation University to come at Vadodara.
  • Bio-toilets to be installed in all trains by 2018-end: Government
  • Project Saksham: Railways launches largest time-bound up skilling exercise for its employees.
  • India’s first-ever broad gauge air-conditioned AC EMU suburban train flagged off in Mumbai.
  • Indian Railways Current Affairs Click Here to Download GKToday's Android App from Google Play Email Address Kacheguda: India’s ‘first’ energy-ef.
  • Indian Railways installs Asia’s largest Solid State Interlocking system in West Bengal.
  • Indian Railways to revise flexi-fares system on premium trains.
  • Indian Railway’s first set of solar plant of 5 MW capacity launched.
  • Indian Railways to launch 100 New Suburban Rail Services in Mumbai area.
  • Government appoints AshwaniLohani as New Chairman of Railway Board.
  • CCEA approves closure of Bharat Wagon and Engineering Company.
  • Indian Railways signs first EPC contract with L&T to speed up electrification.
  • India’s first solar powered DEMU train launched.
  • Indian Railways launches RailCloud to optimise server management, resources.
  • Railways, NBCC ink MoU to redevelop 10 railway stations...
  • Fact Box: ISRO’s Satellite-based chips for Unmanned Rail Crossings...
  • Ministry of Railways launches Mission Retro-Fitment...
  • Railways to launch Operation Swarn to revamp Rajdhani, Shatabdi Trains
  • Habibganj Railway Station to become India’s First Private Railway Station.
  • Free Wi-Fi facility inaugurated at 28 Railway Stations.
Also Read Out: National Current Affairs

Railway Latest News
  • What Is MDR? Railways Won't Charge Passengers This Fee For Booking Tickets
  • New Elphinstone Foot Overbridge Opens For Public
  • Railways Going Paperless, No Reservation Charts On Trains From March 1
  • Allegedly Denied Leave, Railway Protection Force Constable Shoots Senior Dead With Service Rifle
  • Humsafar Express Mysore-Udaipur-Mysore Starts Weekly Operation
  • Architect Hafeez Contractor Offers To Design 19 Railway Stations For Free
  • Railway Jobs 2018: Major Changes in Eligibility Criteria, Exam Norms
  • Government Job Recruitment Decreased By Close To 10% In 2016-2017 In Comparison To Previous Year
  • India Woman Cricketer HarmanpreetKaur Set To Bat For Punjab Police
  • All Railway Stations To Have Wi-Fi, Says Report
  • Rs. 10 Lakh Accident Insurance Cover On Railway Bookings On IRCTC
  • All-Women Railway Station In Jaipur's Gandhinagar A First For Rajasthan
  • No Hike In Railways' Exam Fee, Those Who Appear To Get Refund: Piyush Goyal
  • Luxury Travel On Railway Saloons Could Soon Be A Reality
  • Mumbai Railway Vikas Corporation Limited: Recruitment Through GATE For Project Engineer Post
  • Indian Railways To Triple Its Freight Traffic By 2030, Says Piyush Goyal
  • Less Trains Running In Late Than Flights In Fogs: Railway Minister Piyush Goyal
  • All Trains To Have 22 Coaches Soon To Be Able To Run On Any Route
  • Ambala Rail Division's First Woman Locomotive Driver Dies After Childbirth
  • Railway Train Ticket Cancellation, Refund Rules For AC I, AC 2, AC 3, Sleeper Class

Railway General Knowledge Question and Answers

Question1: When was the first train steamed off in India?
A.    1848
B.    1853
C.    1875
D.   1880
Answer: B

Question 2:Which of the following is the headquarters of the newly established railway zone ‘East Coast Railways’?
A.    Vishakhapattnam
B.    Kolkata
C.    Hyderabad
D.   Bhubaneswar
Answer: D

Question 3: Which train in India has the longest route length?
A.    Howrah - Jammu TawiHimgiri Express
B.    Kanyakumari - Jammu TawiHimsagar Express
C.    Kanyakumari - Dibrugarh Vivek Express
D.   Guwahati-Thiruvanthapuram Express
Answer: C

Question 4: Where is the Railway Staff College located?
A.    Pune
B.    Delhi
C.    Vadodara
D.   Allahabad
Answer: C

Question 5: On which of the following is the longest railway bridge in India located?
A.    River Ganges
B.    Vembanad Lake
C.    River Brahmaputra
D.   Chilka Lake
Answer: B

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 6: In which of the following cities are located 3 zonal headquarters of Indian Railways?
A.    Guwahati
B.    Mumbai
C.    New Delhi
D.   Kolkata
Answer: D

Question 7: Who of the following is known for having designed the first railway timetables?
A.    George Bradman
B.    George Bernard Shaw
C.    George Bradshaw
D.   George Brummel
Answer: C

Question 8: Which of the following is the largest railway junction in India?
A.    Delhi
B.    Bhatinda
C.    Mathura
D.   Allahabad
Answer: C

Question 9: Which of the following is the eastern-most division of the Indian Railways?
A.    Tinsukia
B.    Lumding
C.    Rangiya
D.   Katihar
Answer: A

Question10: Over which of the following rivers is the world's highest railway bridge in Kashmir being constructed?
A.    Chenab
B.    Jhelum
C.    Sutlej
D.   Indus
Answer: A

Current HighlightsPolitical Current Affairs

Question11: Gorakhpur which has the longest railway platform in the world is located in which of the following states?
A.    Odisha
B.    West Bengal
C.    Uttar Pradesh
D.   Chhattisgarh
Answer: C

Question12: Which of the following stations has all the three guages viz. broad, metre and narrow?
A.    Lucknow
B.    Chandigarh
C.    Shimla
D.   Siliguri
Answer: D

Question13: What is the width of broad guage railway line in India?
A.    5 feet 3 inches
B.    5 feet 6 inches
C.    4 feet 11 inches
D.   5 feet 4 inches
Answer: B

Question14:Arrangement made to divert the trains from one track to another, is known as
A.    Railway point
B.    Railway crossing
C.    Turnout
D.   Railway junction
E.    None of these
Answer:C

Question15:At a rail joint, the ends of adjoining rails, are connected with a pair of fish plates and
A.    2 fish bolts
B.    4 fish bolts
C.    6 fish bolts
D.   8 fish bolts
Answer:B


Question16:When was the nationalization of Indian Railways done?
A.    1952
B.    1950
C.    1951
D.   1954
Answer:B

Question17:In which year Research, Design and Standard organization was established?
A.    1954
B.    1957
C.    1959
D.   1967
Answer:B

Question18:Railway Staff College is situated at
A.    Bangalore
B.    Secundrabad
C.    Chennai
D.   Vadodara
Answer: D

Question19: Which of the gauges is used in the hilly areas?
A.    Broad gauge
B.    Meter gauge
C.    Narrow gauge
D.   Special gauge
Answer: C

Question 20: Where is the extreme north of India a railway station?
A.    Jammutavi
B.    Amritsar
C.    Pathancoat
D.   Guwahat
Answer:A


Candidates, if you have any doubts regarding Railway Current Affairs 2018, then comment us in below provided box one of our representatives will get into touch with you as soon as possible. You can also follow us on face book, Google plus and twitter. So stay with us…!

More Links Related To Railway


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.