Header Ads

JAIIB Previous Year Question Papers (Accounting and Finance) Solved Paper

Edit

JAIIB Previous Year Question Papers

Those, who are starting their preparation of Indian Institute of Bankers Examinations conducts by Indian Institute of Banking & Finance (IIBF), then you should do practice of JAIIB Previous Year Question Papers.

On this page we have provided JAIIB written exam of Accounting and Finance Solved Papers, which will assist you about the pattern / scheme of exam and also you will get to know the difficulty level of examination with the help of JAIIB Previous Year Question Papers.

JAIIB Exam Details:

Indian Institute of Banking & Finance (IIBF) conducts Junior Associate of the Indian Institute of Bankers Examinations twice in a year. This year 2nd time exams are going to be held on 04-11-2018, 11-11-2018 and 18-11-2018.

Candidates are suggested to prepare from JAIIB Previous Year Question Papers to get qualifying marks in examination. Download the PDF files of JAIIB accounting and finance for bankers previous year question papers from below ward of this page, tailored by the team of project www.privatejobshub.in

JAIIB Previous Year Question Papers

JAIIB previous year question papers free download PDF

Here below we have provided direct links to get JAIIB previous year question papers PDF, you may hit on appropriate link and within few seconds respective JAIIB exam previous year question papers PDF will be displayed on your digital screen:

Principles and Practices of Banking
JAIIB PPB Sample Questions for Nov 2017
Accounting and Finance for Bankers
JAIIB AFB Sample Questions for Nov 2017
Legal and Regulatory Aspects of Banking
JAIIB Legal Sample Questions for Nov 2017

JAIIB-Accounting &  Finance  For Bankers-Mod-C Model   Questions

Following are the questions and answers, you must read these important questions before appearing in examination: 

Q 1: Which of the following may not be part of the Bank reconciliation process?

1.    Interest on overdraft
2.    Dishonour of cheque
3.    Cash drawn from bank
4.    Cheque deposited but not collected

Answer: 3

Q2: Reconciliation of overcasting on receipts side of cash book

1.    Increases the  balance in the cash book.
2.    Increases the balance in the passbook.
3.    Decreases the balance in the cash book.
4.    Decreases the balance in the passbook.

Answer: 3

Q3: Which of the following is true?

1.    Bank Reconciliation Statement (BRS) is an account.
2.    BRS is prepared by the bank.
3.    BRS shows causes of disagreement between cash book & passbook.
4.    BRS shows only excess of cash book over passbook.

Answer: 3

Download Here: JAIIB Syllabus 2018

Q4: If a trader enjoys an overdraft facility, then

1.    His passbook will show debit balance.
2.    His cash book will show debit balance
3.    excess of deposits over withdrawals
4.    None of the above

Answer: 1

Q5:  Direct deposit by a customer in the bank

1.    Shows a higher passbook balance than cash book.
2.    Shows a lesser passbook balance than cash book.
3.    Shows no difference.
4.    None of the above.

Answer: 1

Q6: Machinery worth (WDV) 1000/- sold for 1200/- is entered in sales register. The rectification is

1.    Credit sales 1200/-, debit machinery 1000/- and debit P&L a/c 200/-.
2.    Debit sales 1200/- , credit machinery 1000/- and credit P&L a/c 200/-.
3.    Credit machinery 1200/-, debit sales 1000/- and debit P&L a/c 200/-.
4.    Debit machinery 1200/-, credit sales 1000/- and credit P&L a/c 200/-.

Answer: 2


Q7: Sales return of amount Rs.1000 from Vijay was wrongly entered in purchase book. The rectification is

1.    Debit sales to the extent of Rs.2000.
2.    Credit purchases to the extent of Rs.2000
3.    Credit Vijay Rs.2000, debit sales and purchases to the extent Rs.1000, each.
4.    Debit sales return by Rs.1000 and credit purchases by Rs.1000

Answer: 4

Q8: Which of the following will not affect Trial Balance?

1.    Goods sold on credit not recorded in books.
2.    Overstating of sales register.
3.    Rent account credited instead of debit.
4.    Salary debited to the extent ½ the amount.

Answer: 1

Q9: Suspense a/c is not used in which of the following cases.

1.    Before trial balance.
2.    After trial balance.
3.    Before final accounts.
4.    None of the above.

Answer: 1


Q10: Which of the following is true?

1.    Trial balance ensures arithmetical accuracy.
2.    Trial balance errors are not located then the difference is sent to suspense a/c.
3.    Trial balance is base for final accounts.
4.    All of the above.

Answer: 4

Q11: Which of the following are true?

1.    Nominal accounts always have credit balances.
2.    Real accounts always have debit balances.
3.    Debit balance in ledger account is credit balance in trial balance.
4.    P&L a/c appears in trial balance.

Answer: 2

Q12: Freight expenses for moving new machinery to factory is

1.    Revenue expenses
2.    Deferred revenue expenditure
3.    Capital expenditure
4.    None of the above

Answer: 3

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Q13: Which of the following is false?

1.    Replacement of defective part of machinery is revenue expenditure
2.    Daily wages paid for erection /installing of machinery is capital expenditure
3.    Underwriting  commission for issue of shares is revenue expenditure
4.    Excess of sale price of Machinery over its W D Value but less than cost price is treated as revenue receipt

Answer: 3

Q14: Which of the following is not a deferred revenue expenditure?

1.    Preliminary expenses for setting up a company.
2.    Amount raised through Rights issue.
3.    Huge sales promotion expenditure in launch of new product
4.    Cost of preparing project report

Answer: 2

Q15: For an expense to be classified as revenue or capital depends on

1.    Kind of expense
2.    Duration of the benefit of the expenditure
3.    Effect on revenue earning capacity
4.    All of the above

Answer: 4


Q16: Cost of goods sold is

1.    Opening stock + purchases + closing stock
2.    Opening stock + purchases – closing stock
3.    Opening stock – purchases + closing stock
4.    None of above

Answer: 2

Q17: In LIFO method of inventory valuation

1.    Issue of stocks to production is at latest price
2.    Closing stock is at latest price
3.    Both a) & b)
4.    Neither a) nor b)

Answer: 1

Q18: In FIFO method of inventory valuation

1.    Closing stock is at latest price
2.    Issue of stocks to production is at earliest price
3.    Both a) & b)
4.    Neither a) nor b)

Answer: 3


Q19: Which of the following is most desirable?

1.    Pricing issue of goods to match current material costs
2.    Overstating profits
3.    Understating profits
4.    none of the above

Answer: 1

Q20: As per accounting standards which of the following is not a preferred method

1.    LIFO
2.    FIFO
3.    WACM
4.    All of them

Answer: 1

With the help of JAIIB principles and practices of banking previous year question papers, candidates will able to get knowledge of the entire exam process as they will get to know which type of questions will be asked in exam, how many questions will be asked in exam, what is the time duration of exam etc.

So candidates are suggested to prepare for exams as according to JAIIB previous year question papers with answers to get qualifying marks in exam.


Important Dates:

Examination Date
Time
Subjects
04-11-2018
ONLINE - Will be given in the admit Letter
Principles & Practices of Banking
11-11-2018
ONLINE - Will be given in the admit Letter
Accounting & Finance for Bankers
18-11-2018
ONLINE - Will be given in the admit Letter
Legal & Regulatory Aspects of Banking

Note:

For more details regarding JAIIB Previous Year Question Papers, you may visit the Official Link.

Take Help From These Preparation Stuff

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.