Header Ads

CA CPT Question Paper 2018 | With Answers PDF | Download Last 10 Year Papers

Edit

CA CPT Question Paper

Candidates who are preparing for Chartered Accountants Common Proficiency Test must go through CA CPT Question Paper 2018. Participating candidates can download CA CPT with Answers PDF and Last 10 Year Papers from here.
Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) is going to conduct CA CPT in the month of December 2018. Only those candidates who are registered with ICAI for Common Proficiency Course (CPC) of Chartered Accountancy are eligible to give CA CPT Exam. Candidates must practice from CA CPT Question Paper to qualify in CA CPT Exam.

CA CPT Question Paper: Important Details

Exam Name
Chartered Accountants Common Proficiency Test
Exam Type
National Level
Conducting Body
The Institute of Chartered Accountants of India
Exam Mode
Offline mode
Exam Level
Entry level national examination
Number of Exam Cities
196 in India and 5 in Overseas
Medium of Exam  
English / Hindi 
Subjects
Four

CA CPT Last 10 Year Papers With Answers PDF

The Common Proficiency Test will be conducted in two sessions. To qualify the Chartered Accountants Common Proficiency Test exam, one must score at least 30% marks in one sitting, and 50% marks in aggregate of all sections.

Download CA CPT Question Paper With Answers PDF Here!!

Chartered Accountant - Common Proficiency Test (CPT) is conducted for candidates who wish to pursue a career in Chartered Accountancy. Participating candidates can also download CA CPT Question Paper from direct links given here. To get more details about CA CPT Question Paper 2018, keep reading this page of www.privatejobshub.in.

CA CPT Question Paper

CA CPT Exam Pattern

CA CPT, or the Common Proficiency Test, is an objective type multiple choice questions based examination. Overview of the CA CPT Question paper is as follows, as determined by past year papers.

CA CPT Exam
Details
Shift
Sections
Marks
Timings
First session of CA CPT
Sec A - Fundamentals of Accounting
40
10:30 am - 12:30 pm (two hours)
Sec B - Mercantile Laws 
60
Second session of CA CPT
Sec C - General Economics
50
2:00 pm - 4:00 pm (two hours)
Sec D - Quantitative Aptitude
50
Total
4 sections
200
4 hours

Also Know What’s New in CA Syllabus

CA CPT Qualifying Marks
  • As per Notification No. I-CA (7)/145/2012 dated 1 August 2012 and made effective from CPT held in Dec 2013 and onwards, the requirement for Passing the Common Proficiency Test is as follows.
  • If the candidate has obtained at least a minimum of thirty percent marks in each section and a minimum of fifty percent marks in the aggregate of all the sections then they will be declared passed in the Common Proficiency Test.
  • When 2500 candidates will appear in CPT then on the same day, the candidates who will secure minimum 60 percent marks up to 10th rank will be able to get the Rank Certificates within the 4 weeks of the declaration of the result.
  • The table below will help candidates understand the minimum qualifying marks better:

Session
Section
Subject
Maximum Marks
Minimum Marks
Morning
A
Fundamentals of Accounting
60
18
Morning
B
Mercantile Law
40
12
Afternoon
C
General Economics
50
15
Afternoon
D
Quantitative Aptitude
50
15
Total
200
100


CA CPT Entrance Exam Question Paper:

Below are some important questions from CA CPT Question Paper:
1. Goods worth Rs.2, 000 were distributed as free samples in the market. The journal entry will be ________
a)    Drawing A/c Dr.2, 000 to Purchases A/c 2,000
b)    Sales A/c Dr.2, 000 to Cash A/c 2,000
c)    Advertisement A/c Dr.2, 000 to Purchases A/c 2,000
d)    No entry

Answer: C

2. If goods are sold but not delivered to the customer, they will be included In ______
a)    Closing inventory
b)    Goods in transit
c)    Sales
d)    Sales returns

Answer: C

3. Johnny purchased goods of Rs.5, 000 for cash at 20% trade discount and 5% cash discount Purchases A/c is to be debited by Rs.______
a)    3 800
b)    5 000
c)    3 750
d)    002

Answer: D

Check Out List of: CA Coaching Classes

4. In the ledger an account shows credit balance at the end of the year. This balance is shown as
a)    To Balance c/d on the debit side
b)    By Balance c/d on the credit side
c)    To Balance b/d on the debit side
d)    By Balance b/d on the credit side

Answer: A

5. Bank Reconciliation Statement is used to show the difference between the balances of
a)    Cash columns of Cashbook & Passbook
b)    Bank columns of Cashbook & Passbook
c)    Cash columns of Cashbook & Bank columns of Cashbook
d)    None of the above

Answer: B

6. Debit balance as per Cash Book of Axe Ltd. As on 31.3.2016 is Rs. 2,000. Cheques deposited but not cleared amounts to Rs. 100 and Cheques issued but not presented of Rs. 150. The bank allowed interest amounting Rs. 100 and collected dividend Rs. 50 on behalf of Axe Ltd. Balance as per Pass Book should be
a)    Rs. 1,700
b)    Rs. 2,000
c)    Rs. 2,100
d)    Rs. 2,200

Answer: D


7. Average inventory = Rs.30,000. Closing Inventory is Rs. 5,000 more than Opening inventory. Then the value of closing inventory will be
a)    Rs.32,500
b)    Rs.35,000
c)    Rs.30,000
d)    Rs.60,000

Answer: A

8. At the time of finalization of Financial Statements, Bad debts written off are to be referred to Provisions
a)    Provisions
b)    Reserves
c)    Capital A/c
d)    Profit & Loss A/c

Answer: D

9) From the following find out the correct equation
A=Opening Inventory
B=Purchase
C=Closing Inventory
D=Cost of goods sold
a)    D-A=B+C
a)    A+B=D-C
b)    A-C=D+B
c)    A+B=C+D

Answer: D


10) General manger gets 6% Commission on net Profit After Charging Such Commission. Gross Profit after Rs 60,000 and Other Indirect expenses other than Managers Commission are Rs 70000. Commission is Rs.
a)    3000
b)    3396
c)    3500
d)    None Of the above

Answer: C

11) A decrease in the provision for doubtful debts would result in:
a)    An increase in liabilities.
b)    A decrease in working capital.
c)    A decrease in net profit.
d)    An increase in net profit.

Answer: D

12)Capital at the end of the year Rs.5,00,000 Drawings during the year Rs.50,000 Profit for the year Rs.1,00,000 Interest on opening capital @ 10% per annum will be
a)    50,000
b)    5,50,000
c)    45,000
d)    55,000

Answer: C


13) An amount of Rs.68,000 was paid on 3/3/17 for advertisement in a newspaper. This was published in the newspaper on 3/4/17. This expenditure will be shown as __
a)    Liability in the balance sheet on 31/3/17
b)    Prepaid expenses on the assets side of Balance Sheet on 31/3/17
c)    An expense in the Profit and Loss A/c for the year ended 31/3/17
d)    None of the above

Answer: B

14) Opening capital = Rs.5,00,000 Drawings = Rs.1,20,00Assets = Rs.8,500 Liabilities =Rs.75,00. Closing Capital & Profit will be Rs._
a)    8,50,000 & 3,95,000
b)    7,75,000 & 3,95,000
c)    7,75,000 & 1,55,000
d)    8,50,000 & 3,55,000

Answer: B

15) Goods of the sale price of Rs.8000 were sent to a customer on sale or return basis. Till the end of the year the goods were neither returned nor approved. The profit is 25% on cost. The inventory with customer to be included to the closing inventory of the trader will be Rs
a)    6400
b)    7000
c)    6000
d)    6500

Answer: A


16)A bill Of Rs 40000 was discounted by p with his bank for 39000 at maturity the bill returned dishonored noting charges amounted to 500 how much amount will the bank deduct from p‘s bank balance at the time of such dishonor?
a)    Rs40000
b)    Rs39000
c)    Rs 39500
d)    40500

Answer: D

17) X draws a bill On 1/04/16 for 60000 for 3 months y accepted it 2/02/16.the bill was discounted on 2/05/06 @ 12% p.a the amount of discounted will be Rs
a)    1800
b)    1200
c)    600
d)    1300

Answer: B

18) A draws a bill on B for Rs 100000 for 3 months. The bill was discounted with bank at 15% p.a half of the proceeds are remitted to the amount Received by B will be Rs
a)    33334
b)    25000
c)    30000
d)    48125

Answer: D


19) While preparing BRS Mr. x Found that a biLl of exchange for Rs 5000 which was discounted with bank was dishonored and the bank paid nothing of Rs 100.the entry required in the books of X will be
a)    Customer A/c Dr 5100 to bank A/C 5100
b)    Customer A/C DR. 5000 To Bank Charges A?c 100
c)    Customer A/c Dr 5000 Bank Charges ac dr 100 to bank a/c 5100
d)    Customer A/c DR 5100 To Bank A/c Dr 5100 To Bank A/c 5000 to Bank Charges A/c 100

Answer: A

20) If consignor draws a bill on consignee and discounted it with the banker, the discounting charges will be debited in
a)    General a/c
b)    Consignment a/c
c)    Consignee a/c
d)    Trade receivable a/c

Answer: A

Download CA CPT Question Paper of Previous Year

CA CPT Question Paper
Download Links
CA CPT Jun 2017 Question Paper and Answer Key
CA CPT Dec 2016 Question Paper and Answer Key
CA CPT June 2016 Question Paper and Answer Key
CA CPT Dec 2015 Question Paper and Answer Key

Final Note:

Candidates can download CA CPT Question Paper by following direct links given above. If you have any query about CA CPT Question Paper do comment in the below given comment box. You can also subscribe to our free mail service to get latest updates and facts directly in your mailbox.

Have a Look On Below Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.