Header Ads

Free Airline Pilot Aptitude Test | Online Sample Mock Test Questions With Explanations

Edit

Pilot Aptitude Test

To get qualified in Air Force exams, you must practice with Free Airline Pilot Aptitude Test questions and answers for your better preparation of the exams. It is very important for the individuals to solve more and more of Pilot Aptitude Test Online Sample Mock Test questions which are also provided below with the explanation of answers for the easiness of our readers.

Free Pilot Aptitude Sample Mock Test question, which contains 20 different questions from the various topics like: numerical reasoning, verbal reasoning, Quant, General Knowledge etc is provided below. Only practice will leads you to achieve success in Air Force exams. So, follow the provided Pilot Aptitude Test Mock Test Questions which are prepared below by the team members of www.privatejobshub.in.

Pilot Aptitude Test

Question 1: The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

A.    200 m
B.    225 m
C.    245 m
D.   250 m

Answer: C

Explanation:

Speed =45 x5m/sec=25m/sec.
18 2
Time = 30 sec.
Let the length of bridge be x metres.
Then,  130 + x=25
30 2
 2(130 + x) = 750
 x = 245 m.

Question 2: A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

A.    Rs. 650
B.    Rs. 690
C.    Rs. 698
D.   Rs. 700

Answer: C

Explanation:

S.I. for 1 year = Rs. (854 - 815) = Rs. 39.
S.I. for 3 years = Rs.(39 x 3) = Rs. 117.
Principal = Rs. (815 - 117) = Rs. 698.

Question 3: A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

A.    Rs. 4991
B.    Rs. 5991
C.    Rs. 6001
D.   Rs. 6991

Answer: A

Explanation:

Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.
 Required sale = Rs. [ (6500 x 6) - 34009 ]
   = Rs. (39000 - 34009)
   = Rs. 4991.


Question 4: A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has?

A.    45
B.    60
C.    75
D.   90

Answer: D

Explanation:
Let number of notes of each denomination be x.
Then x + 5x + 10x = 480
 16x = 480
 x = 30.
Hence, total number of notes = 3x = 90.

Question 5: A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B's share?

A.    Rs. 500
B.    Rs. 1500
C.    Rs. 2000
D.   None of these

Answer: C

Explanation:
Let the shares of A, B, C and D be Rs. 5x, Rs. 2x, Rs. 4x and Rs. 3x respectively.
Then, 4x - 3x = 1000
 x = 1000.
 B's share = Rs. 2x = Rs. (2 x 1000) = Rs. 2000.

Question 6: The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years What is the age of the youngest child?

A.    4 years
B.    8 years
C.    10 years
D.   None of these
Answer: A

Explanation:
Let the ages of children be x, (x + 3), (x + 6), (x + 9) and (x + 12) years.
Then, x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50
 5x = 20
 x = 4.
 Age of the youngest child = x = 4 years. 


Question 7: A father said to his son, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the father's age is 38 years now, the son's age five years back was:

A.    14 years
B.    19 years
C.    33 years
D.   38 years
Answer: A

Explanation:

Let the son's present age be x years. Then, (38 - x) = x
 2x = 38.
 x = 19.
 Son's age 5 years back (19 - 5) = 14 years.

Question 8: A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B's share?

A.    Rs. 500
B.    Rs. 1500
C.    Rs. 2000
D.   None of these

Answer: C

Explanation:

Let the shares of A, B, C and D be Rs. 5x, Rs. 2x, Rs. 4x and Rs. 3x respectively.
Then, 4x - 3x = 1000
 x = 1000.
 B's share = Rs. 2x = Rs. (2 x 1000) = Rs. 2000.

Question 9: Which one of the following is not a prime number?

A.    31
B.    61
C.    71
D.   91

Answer: D

Explanation:

91 is divisible by 7. So, it is not a prime number.


Question 10: What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?

A.    2
B.    3
C.    18
D.   21
E.    None of these

Answer: A

Explanation:
 23) 1056 (45
      92
      ---
      136
      115
      ---
       21
      ---
 Required number = (23 - 21) = 2.  

Question 11: If aman can do a work in 80 days and puneet can complete a work in 120 days. Than how many days they take together to complete the same work?

A.    46
B.    48
C.    38
D.   56
Answer: B

Question 12: Calculate −3x+2 <= −4:

A.    x≥2
B.    x≥4
C.    x≥3
D.   x≥2.5

Answer: A


Question 13: Find odd one:

A.    121
B.    1331
C.    110
D.   134

Answer: D

Question 14: 17.978+28.008+37.984−13.969−10.003

A.    59.998
B.    58.998
C.    62.998
D.   61.998
Answer: A

Question 15: If sumit can do a piece of work in 12 days and shashi can do a same piece of work in 6 days than how many days they take together to complete same work?

A.    6
B.    8
C.    4
D.   2
Answer: C

Question 16: Find the odd man out.

A.    ZW
B.    TQ
C.    SP
D.   NL
E.    PM
Answer: D

Question 17: 7777 ÷ 77 ÷ 7

A.    14.428
B.    15.625
C.    18.965
D.   13.589
Answer: A

Question 18: 22.005% of 449.999

A.    85           
B.    100             
C.    125             
D.   75               
E.    150

Answer: B


Question 19: What is 500/0.8=?

A.    625
B.    525
C.    620
D.   685
E.    425

Answer: A

Question 20: If an aircraft is travelling at 300 knots, how many miles will it travel in 3 hours and 40 minutes?

A.    1,260 NM
B.    1,100 NM
C.    990 NM
D.   1,200 NM

Answer: B

So, start your preparation from today only and share your experience with us! You can write us, comment us. You are free to ask any of your doubts or query related to Pilot Aptitude Test as our helping team will there for you 24*7. Stay connected and bookmarks our page for latest questions.



6 comments:

  1. Hello sir I want in Hindi questions papes's pilot

    ReplyDelete
  2. Dubai is plus 4 so the answer is 05:00

    ReplyDelete
  3. How to solve question 18? Does it use 1:60 rule?
    And also can someone please explain why method is wrong for question 20. My answer is 1.25 as a result of 25/20. Help!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Change to seconds n devide. U will get 75 seconds. So it is 1m 15min

      Delete
  4. what is the site for pilot aptiude test

    ReplyDelete
  5. Pilot Aptitude Test ke old paper chahiye

    ReplyDelete

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.