Header Ads

BHEL Placement Papers For Mechanical, Electrical, ECE With Answers PDF Download

Edit

BHEL Placement Papers

BHEL Placement Papers
Candidates who are going to apply for BHEL recruitment exam they can take help through BHEL Placement Papers For Mechanical, Electrical, ECE With Answers. Aspirants can check and download BHEL Placement Papers with Answers in the form of PDF through online mode.

In this section we are providing you BHEL placement papers (Mechanical, Electrical and ECE with Answers) for downloading in PDF format which will contain pattern and some questions that are usually asked by BHEL during recruitment. Through these placement papers fresher’s candidates can get an idea about the pattern and questions asked by BHEL.

BHEL Placement Papers

BHEL Placement Papers For Mechanical, Electrical, ECE With Answers

Below you can find some questions and pattern of BHEL that are common for all braches like Mechanical, Electrical, ECE and the PDF link of placement papers for download.

1. For the purpose of comparison, the steam generating capacity of a boiler is generally expressed in terms of
  1. Equivalent evaporation
  2. kg/hr
  3. Steam pressure
  4. Thermal efficiency
Ans. 1

2. One of the following methods is adopted for governing of steam turbines in a power plant
  1. Hit and miss governing
  2. Blow off in boiler
  3. Throttle governing
  4. Speed control
Ans. 3


3. An aircraft gas turbine operates on
  1. Sterling cycle
  2. Bryton cycle
  3. Rankine cycle
  4. Otto cycle
Ans. 2

4. The output of a gas turbine is 300 KW and its efficiency is 20 percent, the heat supplied is
  1. 150 KW
  2. 6000 KW
  3. 600 KW
  4. 15 KW
Ans. 4

5. Which of the following is not used as a refrigerant?
  1. Carbon monoxide
  2. Ammonia
  3. Sulphur dioxide
  4. Carbon dioxide
Ans. 1

6. A J-K master slave flip-flop could be converted into a T flip-flop by making
  1. J = sqrt(K)
  2. k = sqrt(J)
  3. J = K
  4. CLK = 0
Ans. 4


7. The bridge used for measurement of inductance is
  1. Wheatstone Bridge
  2. Kelvin Double Bridge
  3. Anderson Bridge
  4. Schering Bridge
Ans. C

8. A three and half digit voltmeter could measure a maximum voltage of
  1. 100 Volts
  2. 1000 Volts
  3. 2000 Volts
  4. 10,000 Volts
Ans. B

9. Lissajou's figures are used in a CRO while measuring
  1. Voltage Magnitude
  2. Voltage Gain
  3. Frequency
  4. Wave Form
Ans. C

10. The type of transmission used for sound in TV transmission is
  1. AM
  2. FM
  3. PCM
  4. PWM
Ans. B


11. The friction experienced by a body, when in motion, is known as
  1. rolling friction
  2. dynamic friction
  3. limiting friction
  4. static friction
Ans: B

12. Two balls of equal mass and of perfectly elastic material are lying on the floor. One of the balls with velocity v is made to strike the second ball. Both the balls after impact will move with a velocity
  1. v
  2. v/2
  3. v/4
  4. v/8
Ans: B

13. The object of caulking in a riveted joint is to make the joint
  1. free from corrosion
  2. stronger in tension
  3. free from stresses
  4. leak-proof
Ans: D

14. A body is subjected to a tensile stress of 1200 MPa on one plane and another tensile stress of 600 MPa on a plane at right angles to the former. It is also subjected to a shear stress of 400 MPa on the same planes. The maximum normal stress will be
  1. 400 MPa
  2. 500 MPa
  3. 900 MPa
  4. 1400 MPa
Ans: D


15. The stress induced in a body, when suddenly loaded, is __________ the stress induced when the same load is applied gradually.
  1. equal to
  2. one-half
  3. twice
  4. four times
Ans: C

16. Batteries differ from fuel cells in that
  1. a battery is a closed system
  2. a battery uses hydrogen and oxygen to create electricity
  3. a battery uses a polymer electrolyte membrane
  4. none of the above
Ans: A

17. What are the unit and symbol for current?
  1. Ampere, A
  2. Coulomb, I
  3. Ampere, Q
  4. Ampere, I
Ans: D


18. Which part of an atom has no electrical charge?
  1. Electron
  2. Neutron
  3. Proton
  4. All of the above
Ans: B

19. Which voltage source converts chemical energy to electrical energy?
  1. Electrical generator
  2. Battery
  3. Solar cell
  4. Electronic power supply
Ans: B

20. An atom’s atomic number is determined by the number of:
  1. neutrons minus protons
  2. protons
  3. electrons
  4. neutrons
Ans: B

Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) is an Indian integrated power plant equipment manufacturing company based in New Delhi, India. BHEL is engaged in design, engineering, manufacture, construction etc. servicing of a wide range of products and services for the core sectors of the economy, like Power, Transmission etc.


Every year BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited) conducts its recruitment drive for hiring talented young freshers and experienced candidates belonging to different streams like Mechanical, Electrical, and ECE. Number of candidates appears for exam. For better preparation candidates may check previous year paper from here

Note:

To acquire most recent details you may log on to Facebook and Google +.

Have a look on Below Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.