Header Ads

MPPSC Previous Year Question Paper डाउनलोड (Pre-Main) State Service/Engg

Edit

MPPSC Previous Year Question Paper

MPPSC Previous Year Question Paper: Download here MPPSC Previous Year Question Paper!! By the help of MPSSC Past Year question paper you would know the questions which are usually asked in the examination.    

Contenders who have applied for State Service/Engg Exam can download MPPSC Previous Year Question Paper for prelims as well as Mains exam to start their preparation and to score qualifying marks in examination.

MPPSC previous year paper 2018:

पिछले साल पेपर को बेहतर तैयारी के लिए सबसे अच्छा संसाधन माना जाता है। आने वाले एमपीपीएससी भर्ती परीक्षा के लिए आवेदन करने वाले उम्मीदवार प्रीप्लिम्स के साथ- साथ मेन्स परीक्षा के लिए भी एमपीपीएससी पिछले साल के प्रश्न पत्र डाउनलोड कर सकते हैं। पिछले साल एमपीपीएससी प्रीलीम्स और मेन के प्रश्न पत्र आपको न केवल अपनी परीक्षा तैयार करने के लिए शुरुआती बिंदु प्रदान करते हैं, बल्कि इसमें सभी प्रासंगिक विषयों और प्रश्न शामिल होते हैं जिन्हें अक्सर परीक्षा में पूछा जाता था। हमे इस पेज पर MPPSC Previous Year Question Paper डाउनलोड करने क लिनक्स दिए है तो आप यहाँ से डाउनलोड करे|

Candidates can access MPPSC previous year paper and gain an insight into important topics asked in Madhya Pradesh Public Service Commission examinations. So start solving below provided Previous Year MPPSC Question Papers.

We advise you to solve these MPPSC Model papers on regular basis to achieve good marks; we the team of www.privatejobshub.in has provided detailed information regarding MPPSC Previous Year Question Paper so have a look…

MPPSC previous year paper

Direct links to download MPPSC Previous Year Question Paper for Prelims exam-

MPPSC Previous Year Question Paper
MPPSC Previous Year Question Paper For Paper 1
MPPSC Previous Year Question Paper For Paper 2
State Service Preliminary Exam 2018
State Service Preliminary Exam - 2015
State Service Preliminary Exam – 2016
State Service Preliminary Exam – 2017

Direct links to download MPPSC Previous Year Paper for Mains exam:

You may directly Download MPPSC Question Paper 2018 from the below provided table:

MPPSC Previous Year Paper
MPPSC Previous Year Question Paper 
MPPSC Previous Year Question Paper 
State Service Main Examination – 2018
State Service Main Examination - 2015
State Service Main Examination- 2016
State Service Main Examination – 2017
Optional Paper-Botany
Zoology
Physics
Chemistry
Mathematics
Geology
Agriculture
Statistics
Forestry
Civil Engineering
Mechanical Engineering
Chemical Engineering
Computer Science Engineering
Electronics Engineering
Electrical Engineering
Horticulture
Environmental Science
Animal husbandry and Veterinary science

MPPSC Previous Year Question and Answers

Question 1: According to principle of conservation of energy, the total momentum of a system of masses in any direction remains constant unless acted upon by an external force in that direction.

1.    True
2.    False

Answer: 2

Question 2:   The friction experienced by a body, when in motion, is known as

1.    rolling friction
2.    dynamic friction
3.    limiting friction
4.    static friction

Answer: 2

Question 3: The term 'force' may be defined as an agent which produces or tends to produce, destroys or tends to destroy motion.

1.    Agree
2.    Disagree

Answer: 1


Question 4: The range of projectile on a downward inclined plane is __________ the range on upward inclined plane for the same velocity of projection and angle of projection.

1.    less than
2.    more than
3.    equal to

Answer: 2

Question 5: If the resultant of two equal forces has the same magnitude as either of the forces, then the angle between the two forces is

1.    30°
2.    60°
3.    90°
4.    120°

Answer: 4

Question 6: Irrigation canals are generally aligned along

1.    ridge line
2.    contour line
3.    valley line
4.    straight line.

Answer: 1


Question 7: The length of a meander is the distance along the river between the tangent point of one curve to the tangent point of

1.    reverse curve
2.    next curve of the same order
3.    reverse curve plus the width of the river
4.    none of these.

Answer: 2

Question 8: According to G.W. Pickles the effect of confining the flood water of a river between levee, is to increase

1.    rate of flood wave
2.    water surface elevation during floods
3.    maximum discharge
4.    velocity and scouring action
5.    surface slope of streams above the leveed portion.

Answer: 5

Question 9: In a canal syphon, the flow is

1.    under atmospheric pressure
2.    pipe flow
3.    with critical velocity
4.    under negative pressure.

Answer: 2


Question 10: When a canal and a drainage approach each other at the same level, the structure so provided, is

1.    an aqueduct
2.    a syphon
3.    a level crossing
4.    inlet and outlet.


Answer: 3

Question 11: A CST-9 sleeper consists of

1.    two inverted triangular pots on either side of rail seat
2.    a central plate with a projected key and box on the top of plate
3.    a tie bar and 4 cotters to connect two cast iron plates
4.    a single two way key provided on the gauge side to hold the rail to sleeper
5.    All the above.

Answer: 5

Question 12: A scissors cross-over consists of

1.    two pairs of points, four acute angle crossings and two obtuse angle crossings
2.    four pairs of points, four acute angle crossings and four obtuse angle crossings
3.    four pairs of points, six acute angle crossings and two obtuse angle crossings
4.    two pairs of points, six acute angle crossings and four obtuse angle crossings.

Answer: 3

Question 13: To design a cross-over between parallel tracks, the required components are:

1.    two switch, points, two acute angle crossings and two check rails
2.    two switch points, two acute angle crossings and four check rails
3.    two switch points, two acute angle crossings and six check rails
4.    None of these.

Answer: 2


Question 14: Charles Vignoles invented the flat footed rails in

1.    1814
2.    1836
3.    1846
4.    1856
5.    1873

Answer: 2

Question 15: To prevent percolation of water into formation, moorum is used as a blanket for

1.    black cotton soil
2.    sandy soil
3.    clayey soil
4.    all the above.

Answer: 1

Question 16: In India the rails are manufactured by

1.    open hearth process
2.    duplex process
3.    both (a) and (b)
4.    neither (a) nor (b)

Answer: 3

Download Here: MPPSC Syllabus

Question 17: Mr. W. Simms, the consulting Engineer to the Government of India recommended the gauge for Indian railways

1.    1.435 m as adopted in England
2.    1.800 m as per Indian conditions
3.    1.676 m as a compromise gauge
4.    1.000 m as a standard gauge

Answer: 3

Question 18: If absolute levels of rails at the consecutive axles A, B, and C separated by 1.8 metres are 100.505 m, 100.530 m, and 100.525 m respectively, the unevenness of rails, is

1.    0.065 m
2.    0.055 m
3.    0.045 m
4.    0.035 m

Answer: 1

Question 19: Rail section first designed on Indian railways, was

1.    double headed
2.    bull headed
3.    flat footed
4.    (a) and (b) simultaneously

Answer: 1


Question 20: Distance between inner faces of the flanges, is kept

1.    equal to the gauge distance
2.    slightly less than the gauge distance
3.    slightly more than the gauge distance
4.    None of these.

Answer: 2

Question 21: Mr. W. Simms, the consulting Engineer to the Government of India recommended the gauge for Indian railways

1.    1.435 m as adopted in England
2.    1.800 m as per Indian conditions
3.    1.676 m as a compromise gauge
4.    1.000 m as a standard gauge

Answer: 3

Question 22: If absolute levels of rails at the consecutive axles A, B, and C separated by 1.8 metres are 100.505 m, 100.530 m, and 100.525 m respectively, the unevenness of rails, is

1.    0.065 m
2.    0.055 m
3.    0.045 m
4.    0.035 m

Answer: 1


Question 23: A CST-9 sleeper consists of

1.    two inverted triangular pots on either side of rail seat
2.    a central plate with a projected key and box on the top of plate
3.    a tie bar and 4 cotters to connect two cast iron plates
4.    a single two way key provided on the gauge side to hold the rail to sleeper
5.    all the above.

Answer: 5

Question 24: Charles Vignoles invented the flat footed rails in

1.    1814
2.    1836
3.    1846
4.    1856
5.    1873

Answer: 2

Question 25: To design a cross-over between parallel tracks, the required components are:

1.    two switch, points, two acute angle crossings and two check rails
2.    two switch points, two acute angle crossings and four check rails
3.    two switch points, two acute angle crossings and six check rails
4.    none of these.

Answer: 2


Question 26: Which one of the following statements is correct ?

1.    Snow albedo falls at all wave length with the increase of grain size
2.    The effect of grain size on reflection is maximum in the near-IR region
3.    The effect of grain size on reflection is low in the visible region of the spectrum
4.    All of these

Answer: 4

Question 27: The refractive index of the ocean water:

1.    increases with salinity
2.    increases with temperature
3.    decreases with salinity
4.    decreases with temperature

Answer: 1

Question 28: The arrangement of terrain features which provides attributes: the shape, size and texture of objects, is called :

1.    spectral variation
2.    spatial variation
3.    temporal variation
4.    None of these

Answer: 2

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 29: Electromagnetic radiation:

1.    produces a time varying magnetic field and vice versa
2.    once generated, remains self-propagat-ing.
3.    is capable to travel across space
4.    consists of magnetic and electric fields
5.    All of these

Answer: 5

Question 30: Pick up the important characteristic of a target which facilitates its identification from the following:

1.    spectral variation
2.    spatial variation
3.    temporal variation
4.    polarisation variation
5.    All of these

Answer: 5


Here we are suggesting some preparation books to crack the MPPSC examination.

Political Theory
Amal Ray, Mohit Bhattacharya.
Comparative Politics
R. Chilkote
Political Theory
Amal Ray & Mohit Bhattachary
Introduction to Indian Constitution
D.D. Basu
A History of Political thought
J.P. Suda
Modern Political Theory
Madan Gandhi
Political Theory
O.P. Gauba
Indian politics
Lakshmikanth

Check Out: State PSC Jobs

Note:

Go through the official link to know more about MPPSC Previous Year PapersDear applicants! Here on this page we have provided the MPPSC Previous Year Paper with solutions, hope that will beneficial to you. If you have any query or suggestions regarding above given MPPSC Previous Year Question Paper then you may comment us in comment box or bookmark this page by pressing ctrl+d.

Have a Look On Below Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.