Header Ads

UKPSC Previous Year Papers Solved Question Papers Model Sample Papers

Edit

UKPSC Previous Year Papers

UKPSC Previous Year Papers
Applicants who are searching UKPSC previous year question papers then you are at right place. Here on this page we are providing previous year Solved Question papers and Model Sample papers of UKPSC. UKPSC (Uttarakhand Public Service Commission) conducts the various recruitments in every year. Selection Process will base on the written examination.

UKPSC Conducts various examination for various recruitments such as A.P.O. Exam, Lower Subordinate (Pre & Main) Exam, Forest Ranger (Pre) Exam, PCS (J) Pre Exam, A.E. Exam, J.E etc. Candidates who are going to appear for UKPSC Recruitment they should know about which type of paper will come in UKPSC exam. Therefore we are providing UKPSC Sample Paper. 


These papers will help you during the preparation of exams.  More details about model paper of UKPSC are mentioned below:

UKPSC Previous Year Papers

Below are some questions that commonly come in UKPSC Exams.

1) Madam Curie:
  1. Discovered Vaccination
  2. Invented Dynamite
  3. Isolated Radium
  4. Discovered Theory of Evolution
Ans. 1

2) The author of the book "The Wonder That was India" is:
  1. Amartya Sen
  2. A.L. Basham
  3. R.C. Dutt
  4. Rabindra Nath Tagore
Ans. 2


3) The First Women Supreme Court Judge was:
  1. C. Fatima Beevi
  2. Anna Chandy
  3. Kadambini Ganguli
  4. Laila seth
Ans. 1

4) World population day is celebrated on
  1. June 11
  2. July 11
  3. April 11
  4. None of these
Ans.2

5) LOTI is the currency of:
  1. Sudan
  2. Libiya
  3. Barundi
  4. Lesotho
Ans. 4

6) Copper is produced in:
  1. UP and Rajasthan
  2. Rajasthan and Bihar
  3. Bihar and UP
  4. Orissa and Rajasthan
Ans.2

7) The chairman of the Planning Commission of India is:
  1. President
  2. Prime Minister
  3. Vice President
  4. None of them
Ans. 2


8) Five Year Plans in India are approved by
  1. Parliament
  2. National Development Council
  3. Planning Commission
  4. None
Ans.2

9) How many members can be nominated to Lok sabha by President?
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
Ans. 1

10) Acharya Vinoba Bhave's Paunar Ashram is in:
  1. Bihar
  2. Gujarat
  3. Maharashtra
  4. West Bengal
Ans. 3

11) Himalayan Mountaineering Institute is at
  1. Darjeeling
  2. Dehradun
  3. Marmago 
  4. Dispur
Ans. A


12) Gabriel Daniel Fahrenheit was
  1. a German Physicist
  2. developed the mercury thermometer in 1714
  3. devised temperature scale
  4. All of the above
Ans. 4

13) During the first crusade, crusaders reached Jerusalem and captured it in
  1. 1000 AD  
  2. 1099 AD
  3. 1200 AD  
  4. 1515 AD
Ans. 2

14) Dr. Linus Carl Pauling is the only person to have won two Nobel prizes individually for
  1. Chemistry in 1954, Peace Prize in 1962
  2. Peace Prize in 1954, Chemistry in 1962
  3. Physics in 1954, Medicine in 1962
  4. Medicine in 1954, Physics in 1962
Ans. 1

15) Free market is
  1. a condition in the international market where nations do not impose customs duty or other taxes on import of goods
  2. market where the price of a commodity is determined by free play of the forces of supply and demand
  3. ports that are exempted from payment of customs duty on articles of commerce, primarily to encourage tourism
  4. None of the above
Ans. 2

16) East Timor, which became the 191st member of the UN, is in the continent of
  1. Asia   
  2. Africa
  3. Europe
  4. South America
Ans.1


17) Dumping is
  1. selling of goods abroad at a price well below the production cost at the home market price
  2. the process by which the supply of a manufacture's product remains low in the domestic market, which batches him better price
  3. prohibited by regulations of GATT
  4. All of the above
 Ans. 4

18) For the Olympics and World Tournaments, the dimensions of basketball court are
  1. 26 m x 14 m      
  2. 28 m x 15 m
  3. 27 m x 16 m      
  4. 28 m x 16 m
Ans. 2

 19) Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of
  1. Tennis     
  2. Volleyball
  3. Basketball
  4. Cricket
Ans. 2

20) Each year World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on
  1. May 8     
  2. May 18
  3. June 8     
  4. June 18
Ans. 1

Note:

Applicants may direct download previous year question papers.

Have a Look On Below Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.