Header Ads

XAT Previous Year Papers - Sample Questions Paper Solutions Download Pdf

Edit

XAT Previous Year Papers

XAT Previous Year Papers
Students who are preparing for the Xavier Aptitude Test (XAT) can get the XAT Previous Year Papers from here. We are unfolding some Sample Questions with its Solutions. The previous year question papers helps the students to know that what the exactly question format of XAT.

Xavier Aptitude Test (XAT) is an entrance exam which is conducted for admission of qualified students to XLRI School of Business Management and Human Resources and some other prominent business schools in India. The students can go through the questions and answers given below to get an idea about what kind of questions can be asked in XAT.

XAT Previous Year Papers

Decision Making

Q1: Saloni joined the organization in 1979 when she was 38 years old as an officer. She is unmarried and live in a rented house with her mother. She doesn’t own her house.
Answer:  All conditions of eligibility are satisfied.

Q2: Vishal Kohli stays in a rented house with his wife and three children. He was born on 12th July 1949. He has been working in the organization of the last 12 years out of which five years as a manager.

Answer: A condition is missing that- “Not has his/her own house”


Quantitative Ability & Data Interpretation

Q1: Ten years ago, P was half of Q in age. If the ratio of their present ages is 3:4, what will be the total of their present ages?
  1. 45
  2. 40
  3. 35
  4. 30
Answer: 3

Q2: Father is aged three times more than his son Sunil. After 8 years, he would be two and a half times of Sunil's age. After further 8 years, how many times would he be of Sunil's age?
  1. 4 times
  2. 5 times
  3. 2 times
  4. 3 times
Answer: 3

Q3. A man's age is 125% of what it was 10 years ago, but 83 1/3 % of what it will be after ten 10 years. What is his present age?
  1. 70
  2. 50
  3. 60
  4. 40
Answer: 2

Q4: The sum of the present ages of a son and his father is 60 years. Six years ago, father's age was five times the age of the son. After 6 years, what will be son's age?
  1. 23 years
  2. 22 years
  3. 21 years
  4. 20 years
Answer: 4


Q5: A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of his son is:
  1. 14 years  
  2. 18 years
  3. 20 years  
  4. 22 years
Answer: 4

Q6: Six years ago, the ratio of the ages of Kunal and Sagar was 6 : 5. Four years hence, the ratio of their ages will be 11 : 10. What is Sagar's age at present?
  1. 16 years        
  2. 18 years
  3. 20 years        
  4. Cannot be determined
  5. None of these
Answer: 1

Q7: The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father's age was five times the age of the son. After 6 years, son's age will be:
  1. 12 years  
  2. 14 years
  3. 18 years  
  4. 20 years
Answer: D


Q8: At present, the ratio between the ages of Arun and Deepak is 4 : 3. After 6 years, Arun's age will be 26 years. What is the age of Deepak at present ?
  1. 12 years  
  2. 15 years
  3. 19 and half        
  4. 21 years
Answer: B

Q9: Sachin is younger than Rahul by 7 years. If their ages are in the respective ratio of 7 : 9, how old is Sachin?
  1. 16 years  
  2. 18 years
  3. 28 years  
  4. 24.5 years
  5. None of these
Answer: 4

General Awareness

Q1: In which state the Himalayan Kumbh is held? 
  1. Madhya Pradesh
  2. Assam
  3. Jammu & Kashmir
  4. Uttarakhand
Answer: 4


Q2: Ankita Raina is related with which of the following sports?
  1. Tennis
  2. Badminton
  3. Snooker
  4. Hockey
Answer: 1

Q3: Recently, the first multilateral talk on Lethal Autonomous Weapons (LARs) or Killer robots was held at ___?
  1. Zurich
  2. Moscow
  3. Geneva
  4. New York
Answer: 3

Q4: The proposed “Ken-Betwa” river linking project is in which state?
  1. Madhya Pradesh
  2. Odisha
  3. Gujarat
  4. Maharashtra
Answer: 1

Q5:In which year was Pulitzer Prize established?

  1. 1917
  2. 1918
  3. 1922    
  4. 1928
Answer: 1

Q6: Gandhi Peace Prize for the year 2000 was awarded to the former President of South Africa along with

  1. Sathish Dawan
  2. C. Subramanian
  3. Grameen Bank of Bangladesh
  4. World Healt Organisation
Answer:3 

Essay Writing

The XAT essay writing has no particular syllabus. We have provided some topics which are asked in XAT question papers in the past few years:
  • 'Corruption is the root cause of economic slowdown in India'
  • Statement 1 - Poverty is a big menace in India. Due to its complexity and    magnitude, most of the government initiatives fail.
  • Earth provides enough to satisfy everybody’s need but not everybody’s greed 
  • 'India has one of the largest pools of talented manpower, but few innovations and patented products.'
  • Economic growth without environmental damage – a mirage or a reality.
  • Gender Imbalance would lead to Third World War.
  • The Inherent vice of Capitalism is unequal sharing of blessings and the inherent virtue of Socialism is equal sharing of misery

Notification & Updates related to XAT

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.