Header Ads

Indian Geography Quiz | Online Test, GK Question And Answers (MCQ)

Edit

Indian Geography Quiz

Indian Geography Quiz: Solve Indian Geography Quiz on regular basis because Geography is one of the important topics in General Knowledge section. By solving Online Geography Quiz, you will be able to remember the important questions which can come in the exam. 

For the ease of students, we have provided Indian Geography questions/GK Question and Answers (MCQ) on this page. This will surely help you in better preparation. You would know the significant questions of the Geography section by the aid of this page.  

Geography Question And Answers:

This Online Practice Test is valuable for preparing any competitive exam and to score good marks. It is advised to read all the important instructions before attempting Online Practice Test. The final result will appear after completion of test.   

For getting more details about Indian Geography Quiz/ Indian Geography Questions you need to scroll down the whole page which is well updated by the team members of www.privatejobshub.in

Indian Geography Quiz

Geography Questions & Answers:

Question1: The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river

1.    Ganga
2.    Cauvery
3.    Narmada
4.    Godavari

Answer: Option 4

Question2: The percentage of irrigated land in India is about

1.    45
2.    65
3.    35
4.    25

Answer: Option 3

Question3: The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

1.    north of Tropic of Cancer
2.    south of the Equator
3.    south of the Capricorn
4.    north of the Equator

Answer: Option 4


Question4: The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

1.    the Palghat gap
2.    the Bhorghat pass
3.    the Thalgat pass
4.    the Bolan pass

Answer: Option 1

Question5: The principal copper deposits of India lie in which of the following places?

1.    Hazaribag and Singbhum of Bihar
2.    Khetri and Daribo areas of Rajasthan
3.    Anantapur in Andhra Pradesh
4.    Siwaliks in Uttar Pradesh and in Karnataka

Answer: Option 1

Question6: The Yarlung Zangbo river, in India, is known as

1.    Ganga
2.    Indus
3.    Brahmaputra
4.    Mahanadi

Answer: Option 3


Question7: The Salal Project is on the river

1.    Chenab
2.    Jhelum
3.    Ravi
4.    Sutlej

Answer: Option 1

Question8: The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is

1.    North-eastern zone
2.    North-western zone
3.    Southern zone
4.    None of the above

Answer: Option 3

Question9: The percentage of earth surface covered by India is

1.    2.4
2.    3.4
3.    4.4
4.    5.4

Answer: Option 1

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question10: The present forest area of India, according to satellite data, is

1.    increasing
2.    decreasing
3.    static
4.    decreasing in open forest area but increasing in closed forest area

Answer: Option 2

Question11: The India's highest annual rainfall is reported at

1.    Namchi, Sikkim
2.    Churu, Rajasthan
3.    Mawsynram, Meghalaya
4.    Chamba, Himachal Pradesh

Answer: Option 3

Question12:  The refineries are Mathura, Digboi and Panipat are set up by

1.    Indian Oil Corporation Ltd.
2.    Hindustan Petroleum Corporation Ltd.
3.    Bharat Petroleum Corporation Ltd.
4.    Crude Distillation unit of Madras Refineries Ltd.

Answer: Option 1


Question13: What is the predominant type of Indian agriculture?

1.    Commercial agriculture
2.    Extensive agriculture
3.    plantation agriculture
4.    subsistence agriculture

Answer: Option 4

Question14: The Radcliffe line is a boundary between

1.    India and Pakistan
2.    India and China
3.    India and Myanmar
4.    India and Afghanistan

Answer: Option 1

Question15: Which of the following has a potential for harnessing of tidal energy in India?

1.    Gulf of Cambay
2.    Gulf of Mannar
3.    Backwaters of Kerala
4.    Chilka lake

Answer: Option 1


Question16: The typical area of sal forest in the Indian peninsular upland occurs

1.    on the western ghats
2.    between the Tapti and the Narmada
3.    to the north-east of the Godavari
4.    on the Malwa plateau

Answer: Option 4

Question17: The state having a largest area of forest cover in India is

1.    Arunachal Pradesh
2.    Haryana
3.    Madhya Pradesh
4.    Assam

Answer: Option 3

Question18: The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.

1.    1901
2.    1921
3.    1941
4.    1951

Answer: Option 2


Question19: The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at

1.    Guwahati
2.    Jamnagar
3.    Mumbai
4.    Chennai

Answer: Option 2

Question20: The only state in India that produces saffron is

1.    Assam
2.    Himachal Pradesh
3.    Jammu and Kashmir
4.    Meghalaya

Answer: Option 3

Final Words:

To get more details in regards to Indian Geography Quiz, you have to bookmark this page www.privatejobshub.in by using CTRL+D. You may follow us on Facebook and Google plus for more updates regarding Geography Quiz.  

Start Your Test

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.