Header Ads

Indian History Quiz | GK Questions & Answers, Trivia, Online Test (MCQ)

Edit

Indian History Quiz

Indian History Quiz: Check General Knowledge Questions & Answers on Indian History here!! With the help of Indian History Quiz you may be familiar with the glory of our history which is used to design question paper in competitive examinations.

You may solve Indian History Online Test while check given 20 Quiz on Indian History with Answers also. Given History GK Questions & Answers and Trivia Modern Indian History Quiz is design as per your comfort.

History Online Quiz Details

Apart from solving Indian History Online Quiz Test, you may download Indian History GK Questions & Answers PDF and check MCQ Based on History for the preparation of the competitive examination.

To know more about Indian History Quiz, you are suggested to move their cursor downwards and grab rest of the details from this page which is well furnished by the team members of www.privatejobshub.in.

History Quiz

Indian History Questions and Answers

Question1. Three major powers that emerged in southern India in the 7th century AD were

Cheras
Cholas
Chalukyas
Pallavas
Pandyas

1.    I, II, V
2.    II, III, IV
3.    III, IV, V
4.    I, II, IV

Answer: Option 1

Question2. The term 'Yavanapriya' mentioned in ancient Sanskrit texts denoted

1.    ivory
2.    pepper
3.    a fine variety of Indian muslin
4.    damsels sent to the Greek court for dance performance

Answer: Option 2


Question3. The Timariots Governors and the Revenue Contractors, on their part reason in this manner: "Why should the neglected state of this land create uneasiness in our minds and why should we expend our money and time to render it fruitful? We may be deprived of it in a single moment, and our exertions would benefit neither ourselves nor our children." This statement was made by

1.    Monserrate
2.    Tavernier
3.    Manrique
4.    Bernier

Answer: Option 4

Question4. The ultimate ownership of land during the post-Gupta period lay with

1.    the cultivator
2.    the village community
3.    the king
4.    the joint family

Answer: Option 3


Question5. To which of the republic of Buddha belong?

1.    Licchavis
2.    Sakyas
3.    Mallas
4.    None of the above

Answer: Option 2

Question6. There was a sharp class division at Harappa and Mohen-jodaro. This is clear from the

1.    Indus seals excavated
2.    religious beliefs of the Harappans
3.    tools and implements used by the Harappans
4.    different types of dwellings excavated

Answer: Option 4


Question7. The title given by the British Government to Mahatma Gandhi which he surrendered during the non-cooperation movement was

1.    Hind Keasri
2.    Kaiser-e-Hind
3.    Rai Bahadur
4.    Rt. Honorable

Answer: Option 2

Question8. Tipu sultan was the ruler of

1.    Hyderabad
2.    Madurai
3.    Mysore
4.    Vijayanagar

Answer: Option 3


Question9. The term yavanika meant

1.    foreign goods
2.    dancer
3.    curtain
4.    theatre

Answer: Option 3

Question10. The term Khalisa in Mughal administration signified the

1.    entire Imperial establishment
2.    land owned b the emperor himself
3.    religious land grants
4.    land from where revenue was collected for the Imperial Treasury

Answer: Option 2

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question11. Visakhadatta sketches the event after the death of Samudragupta in his work

1.    Mudrarakasam
2.    Devi Chand Guptam
3.    Mrichekakatika
4.    Malavikagnimitra

Answer: Option 1

Question12. The system of Dual Government during the latter half of the 18th century AD is associated with the name of

1.    Clive
2.    Comwallis
3.    Waren Hastings
4.    William Bentinck

Answer: Option 1


Question13. 'The Vedas contain all the truth was interpreted by

1.    Swami Vivekananda
2.    Swami Dayananda
3.    Raja Rammohan Roy
4.    None of the above

Answer: Option 2

Question14. The term samanta, meaning a feudatory from the sixth century AD, originally meant a

1.    slave
2.    cultivator
3.    neighbor
4.    foreigner

Answer: Option 3


Question15. To evolve a peaceful settlement of the conflict between India and China, which of the following non-aligned Afro-Asian nations participated in a conference held in December 1962?

1.    Burma (now Myanmar), Combodia, Indonesia and UAR
2.    Burma, Sri Lanka, Combodia and Indonesia
3.    Burma, Indonesia, Ghana and Sri Lanka
4.    All of the above

Answer: Option 4

Question16. The text of the document called Mahzar, by which Akbar assumed the role of supreme arbiter in the matters of religion is found in

1.    Nizamuddin's Tabaqat-I-Akbari
2.    Arif Quandahari's Tarikh-I-Alfi
3.    Abul Fazl's Akbarnama
4.    Badauni's Muntakahab-ut-Tawarikh

Answer: Option 3


Question17. Tulsidas, the author of Ramcharitmanas, was a contemporary of which of the following rulers?

1.    Akbar
2.    Humayun
3.    Shahjahan
4.    Sher Shah Suri

Answer: Option 1

Question18. To meet the educational needs of the people, the Madarasa-I Nasiri was built in the region of

1.    Qutub-ud-din Aibak
2.    Iltutmish
3.    Ruknuddin Firoz Shah
4.    Jalal-id-din Khilji

Answer: Option 2


Question19. The weekly Commonweal was founded by

1.    Annie Besant
2.    Bipan Chandra Pal
3.    Bal Gangadhar Tilak
4.    Sarojini Naidu

Answer: Option 1

Question20. Ustad Mansur was a famous painter in the region of

1.    Shajahan
2.    Akbar
3.    Humayun
4.    Jahangir

Answer: Option 4

Download Here: Indian History Quiz PDF

Final Words!!

Candidates are suggested to press the above mentioned direct link to download Top Indian History Quizzes while you are suggested to be in touch with us for Latest Indian History Quiz or you may follow us on Facebook and Google plus also.

Start Your Test

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.