Header Ads

Java Interview Experience 2017 – Share Some Of Your Experiences With Us

Edit

Java Interview Experience


Java Interview Experience 2017: Hello friends!!!! Today I am going to share my Java Interview Experience with you. Well candidates think that Java interview questions are tricky and it is too hard to face it.

Tricky Java interview questions have some surprise element on it and if you try to answer it with common sense you will fail because it needs some specific knowledge. I described some more excited elements at below section for you and I advised you to Share Some of Your Experiences with us also which will assist others a lot so have a look please!!!

As you know that there are two rounds as selection procedure for hired as Java Developer. Fits is Telephonic interview and second is personal interview. Here on this page I described my both experiences with you which help you. The Interview which was conducted by the selection committee of Java was good.

From this Interview, I have achieved huge knowledge as this is a highly esteemed organizations and well professional took my interview. I will share my complete Java Interview Experience step wise with you on this entire page which is well designed by the team members of privatejobshub.in.

Check Now: Interview Tips For Freshers / Experienced

Java Interview Experience

First of all I informed you that most of the tricky Java questions comes from confusing concepts like function overloading and overriding, Multi-threading which is really tricky to master, character encoding, checked vs unchecked exceptions and subtle Java programming details like Integer overflow. We need to maintain our attitude and analytical thinking while answering of tricky Java question it will helps even if you don't know the answer.

Rounds Conducted:

My interview started on telephone first place and when I got qualified in telephonic interview then only I appeared the next round that is of document verification and on site Interview.
  • Telephonic Interview
  • Personal Interview

Telephonic Interview

First of all Interviewer called me, asked my introduction and I had given my detailed intro consist qualification, family, aim and all. After that interviewer told some questions which are well mentioned below-

Ques1. How much time does it take to retrieve an element if stored in HashMap, Binary tree, and a Linked list? How it change if you have millions of records?

Answer: In Hash Map it takes O(1) time, in the binary tree it takes O(logN) where N is a number of nodes in the tree and in linked list it takes O(n) time where n is a number of element in the list. Millions of records don't affect the performance if the data structure is working as expected e.g. Hash Map has no or relatively less number of collision or binary tree is balanced. If that's not the case then their performance degrades as a number of records grow.

Ques2. What is the difference between forking a process and spawning a thread?

Answer: When you fork a process, the new process will run the same code as parent process but in different memory space, but when you spawn a new thread in existing process, it just creates another independent path of execution but share same memory space.

Study From: Interview Questions and Answers

Ques3. What is a critical section?

Answer: A critical section is the part of a code, which is very important and in multi-threading must be exclusively modified by any thread. Semaphore or mutex is used to protect critical section. In Java, you can use synchronized keyword or Reentrant Lock to protect a critical section.

Ques4. What is the difference between a value type and a reference type?

Answer: A value type is a more optimized type and always immutable e.g. primitive int, long, double and float in Java while a reference type points to an object, which can be mutable or Immutable. You can also say that value type points to a value while reference type points to an object.

Ques5. What is loose-coupling?

Answer: Loose coupling is a desirable quality of software, which allows one part of the software to modify without affecting another part of the software. For example, in loosely coupled software, a change in UI layout should not affect the back-end class structure.

Interviewer: Nice to talk with you and we will meet soon in Personal Interview. You will be informed through mail or call.

Me: Thank you sir, it was a great moment to talk with you. Yaa!!! Sure sir I will wait to meet with you.

It was awesome moment for me and I was little bit nervous that time but after the beginning of conversation I was fine and confident.


Personal Interview

When I reached at the Interview venue I found that many candidates have appear for an interview for this posts and the procedure of documents verification was going on. I was quiet worried to see them but I trusted on me. I took entry in the interview room and wish everyone after that my interview started with intro and these type of questions which are stated below-

Question1. What will happen if you put return statement or System.exit () on try or catch block? Will finally block execute?

Answer: It is one of the tricky Java question because many programmers think that no matter what, but the finally block will always execute. But this statement is challenge for them as in the try or catch block or calling System. Exit () from try or catch block. Answer of this tricky question in Java is that finally block will execute even if you put a return statement in the try block or catch block but finally block won't run if you call System. Exit () from try or catch block.

Read Out: 5 Benefits of Formal Dressing at Job Interview

Question2. If a method throws Null Pointer Exception in the super class, can we override it with a method which throws Runtime Exception?

Answer: This question is also from overfilling and superseding concept. The answer is you can very well throw super class of Runtime Exception in overridden method, but you cannot do same if it’s checked Exception. See Rules of method overriding in Java for more details.

Question3. What is the issue with following implementation of compare To () method in Java

Answer: public int compare To(Object o){
   Employee emp = (Employee) o;
   return this.id - e.id;}


Question4. Where an id is an integer number?

Answer: This question is also right you guarantee that id is always positive. The question is become when you don’t know that id is positive or negative. The tricky part is, If ID becomes negative than subtraction may overflow and produce an incorrect result. See How to override compare To method in Java for the complete answer of this Java tricky question for an experienced programmer.

Question5. What are File Input Stream and File Output Stream? Explain with an example to read and write into files.

Answer: File Input Stream: It contains the input byte from a file and implements an input stream.
File Output Stream: It uses for writing data to a file and also implements an output stream.

It was great experience for me and I learnt a lot and gain knowledge also from it.
Some Tips To Crack Interview
  • Candidates need to wear formal outfit at the time of interview for boys formal pants and shirts are fine and girls can wear saree, Suit or Shirt and Trousers.
  • If you are comfortable and have a beautiful smile on your face then interview will be easy for you.
  • Always make eye contact with interviewer.
  • Don’t forget to bring your mandatory document while appearing in interview.
  • Attain complete knowledge of company and the role where are you going for interview.
  • Remember first impression is the last impression.
  • Show your abilities and how well you can provide them.
  • Don’t be overconfident.
  • Improve and try to be having better communication skills.

If you have an experience you can share with us perhaps someone could help

Note: Dear viewers this was the Java Interview Experience 2017 which is shared by me on this portal privatejobshub.in. Candidates you are advised that you can prepare for your interview this so do preparation according to it.

Get High Salary Sector Jobs in Top MNC’s

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.