Header Ads

MHT CET Previous Years Question Papers With Answers, (2018-17-16-15)

Edit

MHT CET Previous Years Question Papers       

MHT CET Previous Years Question Papers: Students who are planning to participate in Maharashtra Common Entrance Test, may boost up their preparation with the help of MHT CET Previous Years Question Papers with Answers.

We have provided MHT CET Previous Years Question Papers of 2018-17-16-15. Applicants Looking for MHT CET Sample Question Papers PDF With Answers may download from this page and prepare for exam to score better marks.

About MHT CET 2019 Entrance Exam:

MH CET 2019 is State Level Entrance Exam is conducted by Government of Maharashtra, State Common Entrance Test Cell for providing admission to Engineering, Pharmacy and Pharm. D courses in government and private institute Maharashtra state.

Applicants, if you want to get MHT CET Previous Years Question Papers PDF with Answers must go through this page which is well furnished by the expert team member of www.privatejobshub.in.

MHT CET Previous Years Question Papers

Subjects
Year
Paper Code
MHT CET Previous Years Question Papers for Physics and Chemistry
MHT CET 2017
MHT CET Previous Years Question Papers for Mathematics
Physics & Chemistry
MHT CET 2016
MHT CET Previous Years Question Papers for Mathematics

Benefits Of MHT CET Previous Year Question Papers:
  • With the help of MHT CET Previous sample Papers, one will get an idea about the exam structure
  • Through Maharashtra CET Previous Papers applicants will be guided about which types of questions asked in exam so that one can prepare according
  • Practice more and more with MHT CET solved question papers, to enhance the skills and knowledge.
MHT CET Question and Answers

Question 1: The nucleus of an atom consists of

1)    electrons and neutrons
2)    electrons and protons
3)    protons and neutrons
4)    All of the above

Answer: 3

Question 2: The most electronegative element among the following is

1)    sodium
2)    bromine
3)    fluorine
4)    oxygen

Answer: 3

Question 3: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

1)    smelting
2)    roasting
3)    calcinations
4)    froth floatation

Answer: 1


Question 4: The absorption of ink by blotting paper involves

1)    viscosity of ink
2)    capillary action phenomenon
3)    diffusion of ink through the blotting
4)    siphon action

Answer: 2

Question 5: Nuclear sizes are expressed in a unit named

1)    Fermi
2)    angstrom
3)    newton
4)    tesla

Answer: 1

Question 6: Mirage is due to

1)    unequal heating of different parts of the atmosphere
2)    magnetic disturbances in the atmosphere
3)    depletion of ozone layer in the atmosphere
4)    equal heating of different parts of the atmosphere

Answer: 1

Download Here: MHT CET Syllabus

Question 7: Light year is a unit of

1)    time
2)    distance
3)    light
4)    intensity of light

Answer: 2

Question 8: Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?

1)    Potassium chloride
2)    Potassium carbonate
3)    Potassium hydroxide
4)    Sodium bicarbonate

Answer: 4

Question 9: Pollination is best defined as

1.    transfer of pollen from anther to stigma
2.    germination of pollen grains
3.    growth of pollen tube in ovule
4.    visiting flowers by insects

Answer: 1


Question 10: Movement of cell against concentration gradient is called

1)    osmosis
2)    active transport
3)    diffusion
4)    passive transport

Answer: 2

Question 11: Which one of the following is not a prime number?

1)    31
2)    61
3)    71
4)    91

Answer: 4

Question 12: What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23 ?

1)    2
2)    3
3)    18
4)    21

Answer: 1


Question 13: The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

1)    0
2)    1
3)    10
4)    19

Answer: 4

Question 14: The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20% is:

1)    40%
2)    42%
3)    44%
4)    46%

Answer: 3

Question 15: A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

1)    Rs. 4991
2)    Rs. 5991
3)    Rs. 6001
4)    Rs. 6991

Answer: 1

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

MH CET Exam Pattern 2019:
  • Mode: The exam will be conducted through offline mode.
  • Duration of Exam: 90 minutes will be provided for whole exam.
  • Type of Question: The question paper will be comprised of multiple choice questions.
  • Language of Question Paper: The medium of examination shall be English/Marathi/Urdu for Physics, Chemistry and Biology. Mathematic paper shall be in English only.
  • Negative Marking: There is no provision of negative marking.
Paper
Syllabus
No. of Question
Total marks
Marks Per Question
Paper 1
50
100
2
Paper 2
50
100
1
50
Paper 3
Biology (Botany)
50
100
1

Check Complete Details: MHT CET Exam Pattern

MH CET Syllabus 2019

Subject
Syllabus
Mathematics
  • Trigonometric functions
  • Trigonometric functions of Compound Angles
  • Factorization Formulae
  • Straight Line
  • Circle and Conics
  • Sets
  • Relations and Functions
  • Probability
  • Sequences and series
Physics
  • Measurements
  • Scalars and Vectors
  • Force
  • Friction in solids and liquids
  • Refraction of Light
  • Ray optics
  • Magnetic effect of electric current
  • Magnetism
Chemistry
  • Some basic concepts of chemistry
  • States of matter: Gases and liquids, Redox reaction
  • Surface chemistry
  • Nature of chemical bond Hydrogen
  • s-Block elements(Alkali and alkaline earth metals)
  • Basic principles and techniques in organic chemistry
  • Alkanes
Biology Botany
  • Diversity in organisms
  • Biochemistry of cell
  • Plant Water Relations and Mineral Nutrition
  • Plant Growth and Development
Biology Zoology
  • Organization of Cell
  • Animal tissues
  • Human Nutrition
  • Human Respiration


MH CET 2019 Imp Dates

Events
Date 2019 (Tentative)
Online application starts from
2nd  week of February 2019
Last date of filling online application form
4th week of March 2019
Availability of admit card
4th week of April 2019
Date of entrance exam
2nd week of May 2019
Declaration of result
1st week of June 2019
Conduction of counselling
1st week of June 2019

Essential Note:

Candidates who wish to get MHT CET Previous Years Question Papers directly then must go through the official link. For more updates and interesting facts keep visiting to our site www.privatejobshub.in regularly.

Take Help From These Preparation Stuff

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.