Header Ads

RPSC Question Paper 2018-19 Headmaster/RAS/RTS Pre-Main Old Papers PDF

Edit

RPSC Question Paper

RPSC Question Paper 2018: Download RPSC Headmaster/RAS/RTS Pre-Main Old Papers PDF from here!!! Candidates preparing for upcoming Rajasthan PSC Recruitment examination must check the RPSC Question Paper. RPSC Previous Year Question Paper gives you a clear picture of pattern of the exam.

To know where you stand in the preparation and test your progress, solving the RPSC Old Paper is the best practice. You can download the RPSC Question Paper 2018-19 PDF for RAS, RTS, and Lecturer (Pre-Mains) Exam from here.

RPSC Question Paper PDF-Provided Below!!!

Besides, RPSC Previous Year Papers helps candidates to know the topic-wise distribution of questions, marking scheme, type of questions candidates might expect in the exam. Applicants can easily qualify the exam due to proper practice of RPSC Old Papers.

To get complete details regarding RPSC Question Paper 2018-19, you need to go through the below section of this page which is prepared by team of www.privatejobshub.in. Take a look and download now RPSC Model Question Paper With Answer.

RPSC Question Paper

RPSC Headmaster Question paper PDF

Release Date
Exam
RPSC Sample Paper Download PDF
05/09/2018
RPSC Headmaster Question Paper (Secondary School) - 2018 (Paper - II)
05/09/2018
RPSC Headmaster Question Paper (Secondary School) - 2018 (Paper - I)

RPSC RAS /RTS Question Paper PDF:

Release Date
Exam
RPSC Sample Paper Download PDF
05/08/2018
RPSC Previous Papers for Raj. State and Sub. Services Comb. Comp.(Pre) Exam - 2018
05/08/2018
RPSC Old Paper for Raj. State and Sub. Services Comb. Comp (Pre) Exam - 2018

RPSC Chemist Question Paper PDF:

Release Date
Exam
Download PDF
05/08/2018
RPSC Model Paper for Chemist - 2015


RPSC Previous Year Papers PDF for School Lecturer:

Exam
Title
Download PDF
School Lecturer (School Edu.) - 2015
Rajasthan PSC Question Papers for School Lecturer-2015 (Rajasthani)
School Lecturer (School Edu.) - 2015
Question Paper for School Lecturer-2015 (Drawing)
School Lecturer (School Edu.) - 2015
Question Paper for School Lecturer-2015 (Physics)

RPSC Lecturer Question Paper PDF:

Exam
Title
PDF
College Lecturer - 2014
RPSC Old Paper for College Lecturer - 2014(Music-Vocal-II)
College Lecturer - 2014
Question Paper for College Lecturer - 2014(Music-Vocal-I)
College Lecturer - 2014
RPSC Previous Year Papers for College Lecturer - 2014(Philosophy-II)
College Lecturer - 2014
RPSC Previous Year Paper for College Lecturer - 2014(Philosophy-I)



RPSC Teacher Question Paper

RPSC Previous Paper for Sr. Teacher
Gr II (Spl. Edu.)
RPSC Teacher Question Paper PDF
(Maths)
(Urdu)
(Science)
(English)
(Sanskrit)
(Hindi)
(Social-Science)
(GK-and-Education-Psychology)

RPSC RAS Question Paper

RPSC Question Paper For RAS Exam
RPSC RAS Exam Question Paper PDF
RPSC RAS Mains Question Paper (Paper-IV)
RAS/RTS Comb. Comp. (MAINS) Exam (Paper-III)
RAS/RTS Comb. Comp. (MAINS) Exam  (Paper-II)
RAS/RTS Comb. Comp. (MAINS) Exam (Paper-I)

RPSC College Lecturer Question Paper

RPSC Online Question Paper
for College Lecturer
RPSC Old Paper PDF
RPSC Question Paper of (Music-Vocal-II)
(Music-Vocal-I)
(Philosophy-II)
(Philosophy-I)
(Political-Science-II)
(Political-Science-I)
RPSC Question Paper of (Urdu-II)
(Urdu-I)
(Farsi-II)
(Farsi-I)
(Sindhi-II)
(Sindhi-I)

RPSC Junior Accountant Old Question Paper

RPSC Question Paper
for Junior Accountant
RPSC Old Paper In PDF
RPSC Question Paper of (Paper-II)
(Paper-I)

RPSC Clerk Question Paper:

RPSC Previous Paper For Clerk
GR II Comb. Comp. Exam (Phase II)
RPSC Clerk Question Paper PDF
(Session 8)
(Session 7)
(Session 6)
(Session 5)
(Session 4)
(Session 3)
(Session 2)
(Session 1)

RPSC Solved Papers 2018:

Every year, Rajasthan Public Service Commission organizes various examinations to appoint eligible aspirants for the respective post and massive number of applicants appears to avail jobs in government department.

So contenders if you are going to appear in Rajasthan PSC exam this year can get Rajasthan Public Service Commission Question Paper through this page directly. We have prepared this page with RPSC Last Year Papers willing contenders can get RPSC Question Paper by pressing the below provided links.

Download Here: RPSC Syllabus

Way to Download the RPSC Solved Question Papers:
  • To download the RPSC Old Question Paper, candidates first visit the official site of Rajasthan Public Service Commission that is rpsc.rajasthan.gov.in
  • On home page of official site go to “Candidate Information” section and hit “Question Papers” link.
  • Then, on next page, RPSC Mains Question Paper / RPSC Pre Question Paperof various posts will be displayed on your computer screen.
  • Select and hit the appropriate links related to RPSC 1st Grade Question Paper / RPSC 2nd Grade Teacher Question Paper In Hindi.
  • Now, RPSC Question Papers with Answers will be displayed on your computer screen within second.
  • Download the RPSC Previous Year Question Paper on your desktop or take print out of it and start preparation accordingly.
Get Here: RPSC RAS Exam Pattern

RPSC Question And Answers:

Ques 1: Which of the following is suitable definition of ‘Archipelago’?

1.    A circular coral reef that encloses a shallow lagoon.
2.    A chain or set of islands grouped together.
3.    The plant and animal life on the earth.
4.    None of the above

Ans: (2)

Ques 2: Which of the following is the largest Archipelago in the world?

1.    Andaman & Nicobar Island
2.    Malaysia
3.    Indonesia
4.    Maldives

Ans: (3)

Ques 3: Which of the following is the world’s largest peninsula?

1.    India
2.    South Africa
3.    Arabia
4.    Both A & B

Ans: (3)


Ques 4: Which of the following passes cuts through the PirPanjal range and links Manali and Leh by road?

1.    Rohtas Pass
2.    Mana Pass
3.    Niti Pass
4.    Nathula Pass

Ans: (1)

Ques 5: Which of the following pass has been created by the Indus River?

1.    Rohtas Pass
2.    Nathula Pass
3.    Baralachala Pass
4.    Banihal Pass

Ans: (4)

Ques6: Which passes make way to the land route between Kailash and the Manasarovar?

1.    Mana Pass
2.    Rohtas Pass
3.    Nathula Pass
4.    Baralachala Pass

Ans: (1)


Ques 7: Which of the following pass link the Srinagar to Leh?

1.    Mana Pass
2.    Rohtas Pass
3.    Nathula Pass
4.    Zoji La Pass

Ans: (4)

Ques 8: The highest waterfall of the world is

1.    Jog Falls
2.    Angel
3.    Gavarine
4.    Ribbon

Ans: (2)

Ques 9: The deepest lake in the world is

1.    Wular Lake
2.    Lake Superior
3.    Victoria Nyanza
4.    Baikal Lake

Ans: (4)

Ques 10: The capital city reputed to be the oldest in the world is

1.    Rome
2.    Damascus
3.    Alexandria
4.    Athens

Ans: (4)

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Ques11. The battle between Alexander and Porus took place on the bank of river—

1.    Sutlej
2.    Ravi
3.    Jhelum
4.    Ganga

Ans : (C)

Ques12. The first Persian ruler who occupied part of Indian Territory was—

1.    Cyrus
2.    Darius I
3.    Cambyses
4.    Xerxes

Ans : (2)


Ques13. Alexander remained in India for—

1.    29 months
2.    39 months
3.    19 months
4.    10 months

Ans : (3)

Ques14. Gedrosia corresponds to modern—

1.    Baluchistan
2.    Lahore
3.    Multan
4.    Peshawar

Ans : (1)

Ques15. Which of the following statements is not true ?

1.    Formal accession of Asoka was very probably delayed
2.    The fifth rock edict proves the existence of Harems of Asoka’s brothers
3.    Asoka held the viceroyalty of Taxila and Ujjain in the reign of Bindusara
4.    Asoka was the younger brother of Bindusara

Ans : (4)


Ques16. The nirvasita (excluded) and anirvasita (not excluded) Shudras have been referred to—

1.    in the Nirukta of Yaska
2.    in the Ashtadhyayi of Panini
3.    in the Arthashastra of Kautilya
4.    None of the above

Ans : (4)

Ques17. The first translator of Mahabharata into Tamil was—

1.    Perundevanar
2.    Kamban
3.    Sundaramurthi
4.    Bharavi

Ans : (1)

Ques18.  Which one of the following inscriptions of Asoka refers to the grant of concession in land revenue to a village ?

1.    Lumbini Pillar edict
2.    Sarnath Pillar edict
3.    Girnar Rock edict
4.    Sanchi Pillar edict

Ans : (1)


Ques19. Who of the following was not a patron of Jainism ?

1.    Bimbisara
2.    Kharvela
3.    Kanishka
4.    Chandragupta Maurya

Ans : (1)

Ques20. Who was the ambassador in the Court of Bindusara ?

1.    Machiavelli
2.    Megasthenes
3.    Deimachus
4.    Antiochus I

Ans : (3)

Important Note:

Hit this Official Link to get more details regarding RPSC Question Paper 2018-19. For getting latest and upcoming updates related to RPSC Model Question Paper with Answer in Hindi, must stay in touch with web portal.

Applicants can also join us on Face book and Google plus to get updates regarding RPSC Question Paper on your wall. After reading above given information if you have any query regarding RPSC Headmaster Question Paper then you may ask in comment box and we will try to solve your problem soon.

Have a Look On Below Links:


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.