Header Ads

GK Questions 18th August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 18th August 2017

GK Questions 18th August 2017

New and important agenda current affairs, based on all competitive exam are well prepared here by the team of PJH. So, go through GK Questions of 18th August 2017 and get up to date with the world. When you go through with daily updates it will help you to qualify General Knowledge Questions that appear in all upcoming competitive exams. While studying General Knowledge, you have to take study material from so many books and also from so many online sites. So, now we are here with solution of it, kick back to your old books and connect with us so get GK daily updates in one single page.

We will provide you daily GK Quiz questions with their description as it will help you to learn answer for long time. In below part we have provided General Knowledge Questions based on all competitive exams like IAS, bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC because all exams include a common topic that is General Knowledge which is very difficult to qualify if not prepared on regular basis. All questions related to Indian as well as International market, business, sports etc all sections important questions are based on GK Questions of 18th August 2017 by the team of www.privatejobshub.in.

GK Questions 18th August 2017

Question1: The Union Government will launch a new sub-scheme “AGEY” as part of the DAY– NRLM. What does “AGEY” stands for?  

[A] Aagam Grameen Express Yojana
[B] Aajeevika Grameen Express Yojana
[C] Angad Grameen Express Yojana
[D] Ahilya Grameen Express Yojana

Answer: B


Description:

The Government of India is soon going to launch a new sub-scheme named “Aajeevika Grameen Express Yojana (AGEY)” as part of the Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). Initially, AGEY will be implemented in 250 Blocks in the country on pilot basis with each Block provided upto 6 vehicles to operate the transport services.

Question2: Which bank has recently launched two digital products: Bharat QR and Bharat Bill Payment System (BBPS) for online payments?

[A] Central Bank
[B] Dena Bank
[C] Canara Bank
[D] Punjab National Bank

Answer: C

Description:

The Canara Bank has recently launched two digital products: ‘Bharat QR’, a platform for payment settlement at merchant locations, and Bharat Bill Payment System (BBPS) is an integrated bill payment system for Net banking customers.

Question3: Vijay Nambisan, who passed away recently, was the renowned personality of which field?

[A] Poetry
[B] Politics
[C] Sports
[D] Law

Answer: A

Description:

Vijay Nambisan (54), the well-known poet, writer and journalist of India writing in English, has passed away on August 10, 2017. He was the first-ever All India Poetry Champion in 1988 for his poem Madras Central. He co-authored a book of poems ‘Gemini’ with Dom Moraes and Jeet Thayil. 

Question4: Which state government has launched Facebook’s ‘She Means Business’ programme to train women entrepreneurs?

[A] Assam
[B] Karnataka
[C] Kerala
[D] Odisha

Answer: D

Description:

Naveen Patnaik, the Chief Minister of Odisha, has recently launched Facebook’s ‘She Means Business’ programme in Bhubaneswar to train women entrepreneurs in the state. For this, Facebook has partnered the Odisha’s MSME department and Project Mission Shakti to train 25,000 women entrepreneurs and self-help group (SHG) members on digital marketing skills by the end of 2018.

Question5: Which state is hosting the 2017 India-ASEAN Youth Summit?

[A] Uttar Pradesh
[B] Haryana
[C] Madhya Pradesh
[D] Assam

Answer: D

Description:

The 2017 India-ASEAN Youth Summit has started in Bhopal, Madhya Pradesh on August 14, 2017 with theme of “Shared Values, Common Destiny”. The event is being organised by Foreign Ministry, Madhya Pradesh government and India Foundation.

Question6: The Orang National Park (ONP) is located in which state?

[A] Manipur
[B] Mizoram
[C] Tripura
[D] Assam

Answer: D

Description:

The Orang National Park (ONP) is located on the north bank of the Brahmaputra River in the Darrang and Sonitpur districts of Assam and covers an area of 78.81 square kilometers. The park has a rich flora and fauna, including great Indian one-horned rhinoceros, pigmy hog, elephants, wild buffalo and tigers.


Question7: Which state government has launched “Namo Yuva Rojgar Kendra” for unemployed youth?

[A] Tamil Nadu
[B] Gujarat
[C] Maharashtra
[D] Rajasthan

Answer: C

Description:  

Devendra Fadnavis, the Chief Minister of Maharashtra, has launched ‘Namo Yuva Rojgar Kendra’ on August 14, 2017 to provide job opportunities to unemployed youth in Mumbai. 

Question8: The 2017 World Elephant Day (WED) is observed on which date?

[A] August 13
[B] August 14
[C] August 12
[D] August 11

Answer: C

Description:

The World Elephant Day (WED) is observed every year on August 12 to focus the attention of various stakeholders in supporting various conservation policies to protect elephants, including improving enforcement policies to prevent illegal poaching and trade in ivory.

Question9: Yisrael Kristal, the world’s oldest man passed away. He hailed from which country?

[A] Israel
[B] Japan
[C] France
[D] Germany

Answer: A

Get Related Links:
Description:

Yisrael Kristal (113), the world’s oldest man who lived through both World Wars, has passed away in Haifa, Israel on August 11, 2017. He was officially recognized as the world’s oldest man by the Guinness Book of Records in March 2016.

Question10: Which Indian pair has won gold in the skeet mixed team event at the 7th Asian Championship Shotgun?

[A] Ankur Mittal and Shreyasi Singh
[B] Mairaj Ahmad Khan and Rashmmi Rathore
[C] Kynan Chenai and Shreyasi Singh
[D] Maheshwari Chauhan and Mairaj Ahmad Khan

Answer: B

Description:

The Indian duo of Mairaj Ahmad Khan and Rashmmi Rathore has won a gold medal in the skeet mixed team event at the 7th Asian Championship Shotgun in Astana, Kazakhstan on August 13, 2017. With this, India finished the championship with a total of 8 medals.

Question11: India’s first museum on the Partition of the Indian Sub-continent will open in which state?

[A] Uttar Pradesh
[B] Odisha
[C] Punjab
[D] Assam

Answer: C

Description:

India’s first museum on the Partition of the Indian Sub-continent will soon open in Amritsar, Punjab, which focuses on stories and display memorabilia of survivors. The museum will include newspaper clippings and donated personal items meant to tell the story of how the region’s struggle for freedom from colonial rule turned into one of its most violent episodes, as communal clashes left hundreds of thousands of Hindus, Muslims and Sikhs dead and another 15 million displaced from their ancestral homes.

Question12: NABARD has conferred the ‘best performance award’ for 2016-17 to which regional rural bank?

[A] Telangana Grameena Bank
[B] Allahabad UP Gramin Bank
[C] Karnataka Vikas Grameen Bank
[D] Madhyanchal Gramin Bank

Answer: C

Description:

The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has conferred the ‘best performance award’ for 2015-16 and 2016-17 to Karnataka Vikas Grameen Bank (KVGB) for its work in the field of credit-linking joint liability groups (JLGs).


Question13: Which state government has launched “Indira Canteen” for urban poor?

[A] Karnataka
[B] Himachal Pradesh
[C] Puducherry
[D] Punjab

Answer: A

Description:

The Karnataka government and Congress Vice President Rahul Gandhi have launched ‘Indira Canteen’ in Bengaluru with an aim to reach out to the poorer sections of the society. The canteens will offer breakfast at Rs 5 and lunch and dinner at Rs 10 per plate.

Question14: Who has authored the book “The Adivasi Will Not Dance”?

[A] Hansda Sowvendra Shekhar
[B] Abhilash Pudukad
[C] Amit Shankar
[D] Chetan Bhagat

Answer: A

Description:

The book “The Adivasi Will Not Dance” has been authored by Hansda Sowvendra Shekhar. It is a mature, passionate, intensely political book of stories, made up of the very stuff of life. Recently, the book is in news because the Jharkhand government has banned the book on the grounds that it portrayed the Santhal women in a bad light.

Question15: The CCEA has approved the proposal of DIPAM for strategic disinvestment. What does “DIPAM” stands for?

[A] Department of Investment and Proper Asset Management
[B] Department of Investment and Public Asset Management
[C] Department of Investment and Property Asset Management
[D] Department of Investment and Private Asset Management

Answer: B

Description:

The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has recently approved the proposal of Department of Investment and Public Asset Management (DIPAM) for the strategic disinvestment. The approval will help in speedy completion of strategic disinvestment transactions.

Check This Also: Latest Online Quiz
Question16: Who has won the 2017 Kalpana Chawla Award for courage and daring enterprise?

[A] Preethi Srinivasan
[B] K. Satyagopal
[C] S.P. Thyagarajan
[D] V.P. Elayapari

Answer: A

Description:
Preethi Srinivasan, the former State under-19 cricket captain, has bestowed with the 2017 Kalpana Chawla Award for courage and daring enterprise from Chief Minister Edappadi K. Palaniswami during the 71st Independence Day celebrations at Fort St. George in Chennai, Tamil Nadu.

Question17: Which Indian shuttler has won the men’s singles 2017 Bulgaria Open International Series tournament?

[A] Valiyaveetil Diju
[B] HS Prannoy
[C] Kidambi Srikanth
[D] Lakshya Sen

Answer: D

Description:

Young Indian shuttler Lakshya Sen has clinched the 2017 Bulgaria Open International Series title after defeating Croatia’s Zvonimir Durkinjak in the men’s singles final by 18-21 21-12 21-17 in Sofia, Bulgaria.

Question18: The Desert National Park (DNP) is located in which state?

[A] Gujarat
[B] Haryana
[C] Rajasthan
[D] Assam

Answer: C

Also Read Out: 
Description:

The Desert National Park (DNP) is located near Jaywalker, Rajasthan and covers an area of 3162 km². The park is an excellent example of the ecosystem of the Thar Desert. The sand dunes form around 20% of the Park. It is home to desert fox, Bengal fox, desert cat, wolf, hedgehog, blackbuck and chickaree.

Question19: Which country has been declared the world’s most livable city by The Economist’s 
Global Livability Report-2017?

[A] Melbourne
[B] Sydney
[C] London
[D] Perth

Answer: A

Description:

Melbourne has been declared the world’s most livable city for the 7th consecutive year by The Economist’s annual global livability survey, despite soaring housing costs and serious congestion challenges. The annual survey assesses 140 cities and ranks them according to their stability, healthcare, culture and environment, education and infrastructure. 

Question20: Which country to host the steering committee of the proposed TAPI Gas pipeline?

[A] Turkmenistan
[B] Afghanistan
[C] Pakistan
[D] India

Answer: D

Description:

India will host the next steering committee meeting of the proposed 1,814 kilometer-long Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI) gas pipeline in New Delhi. The decision was taken during the 6th joint Inter-Governmental Committee (IGC) meeting on trade, economic, scientific and technological cooperation.

Question21: Dr Bhakti Yadav, who passed away recently, was the first woman doctor of which state?

[A] Uttar Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Haryana
[D] Madhya Pradesh

Answer: D

Description:

Dr Bhakti Yadav (92), the first woman doctor of Madhya Pradesh, has recently passed away in Indore on August 14, 2017. Her life epitomised the power of compassion and service and she is an inspiration for all. Dr Yadav had offered free treatment to patients for last 68 years.


Question22: India’s first-ever Aviation University will come up in which state?

[A] Uttar Pradesh
[B] Assam
[C] Maharashtra
[D] Tamil Nadu

Answer: A

Description:

The Rajiv Gandhi National Aviation University (RGNAU), which is India’s first-ever aviation university, will soon be inaugurated at Fursatganj in Rae Bareli, Uttar Pradesh. The central university is planned as an autonomous body under the administrative control of the Ministry of Civil Aviation with an aim to facilitate and promote aviation studies, teaching, training and research.

Question23: Which country to host 2017 G7 Interior Ministers summit on security issues?

[A] Germany
[B] Canada
[C] Italy
[D] Japan

Answer: C

Description:

Italy will host a summit of G7 Interior Ministers centered on security issues, which is scheduled to be held in October 2017. The meeting is being organised at the request of Italy’s G-7 partners- Canada, France, Germany, the United Kingdom, Japan and the United States.


Question24: Who has been appointed as the new MD & CEO of India Infrastructure Finance Company Limited (IIFCL)?

[A] Nalin Tandon
[B] Sankara Rao
[C] P S Murthy
[D] Chandan Kumar

Answer: B

Description:

Sankara Rao has been appointed as the new Managing Director & Chief Executive Officer (CEO) of the India Infrastructure Finance Company Limited (IIFCL). According to an order issued by the Department of Personnel and Training (DoPT), the Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved his appointment to the post for a period of 3 years.

Question25: Stephen Wooldridge, the former world cycle champion has passed away. He hailed from which country?

[A] United States
[B] France
[C] Australia
[D] Germany

Answer: C

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Description:

Stephen Wooldridge (39), Australia’s former Olympic and world cycle champion, has passed away in Australia on August 14, 2017. The former star team pursuiter won gold for Australia in the 2004 Athens Olympics, was also a four-time world champion in the discipline and the 2002 Commonwealth Games champion.

Get Preparation Link

Final words:

To get aware about your surrounding it is the best way to read daily GK Questions. It will provide you knowledge as well as will help you for upcoming competitive exams. We can bookmark this page by pressing control + d and you can read daily GK Quiz questions from this page. We will update our page with daily new General Questions that will help you to get updated.  

Get State Wise Current Affairs


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.