Header Ads

GK Questions 19th August 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit
GK Questions 19th August 2017 PJH

GK Questions 19th August 2017 PJH

All GK Questions of 19th August 2017 are available under one roof. Practicing of daily General Knowledge quiz is not only helpful for a common man, but also provides immense benefits to the students who are preparing for competitive exams. In this regard our team of PJH provides daily GK Questions with the explanation of answers so that our readers can remember answers for long time.


General Knowledge is the sections that are mostly covered in competitive exam with high weightage of marks. If students go through daily 25-30 questions they will definitely one step closer to their achievement. Visitors can go through below structured page for obtaining Daily GK Quiz of 19th August 2017 for All Upcoming Exams.

GK Questions 19th August 2017 PJH

Question 1: Which nationwide campaign has been launched by the Union Government to protect elephants?

[A] Gaj Kesari Yatra
[B] Gajanan Yatra
[C] Gajraj Yatra
[D] Gaj Yatra

Answer: D

Explanation:

Dr. Harsh Vardhan, the Union Environment, Forest and Climate Change Minister, has launched a nationwide campaign “Gaj Yatra” in New Delhi to protect elephants on the occasion of World Elephant Day (WED). The campaign is planned to cover 12 elephant range states.

Question 2: Which state government has launched mobile therapy vans for elderly people?

[A] Bihar
[B] Assam
[C] Uttar Pradesh
[D] Kerala

Answer: A

Explanation:

Nitish Kumar, the Chief Minister of Bihar, has recently flagged off mobile therapy vans which would provide basic medical assistance to elderly people, widows and other section who requires social security. 

Question 3: Ruth Pfau, popularly known as Pakistan’s Mother Teresa has passed away. She hailed from which country?

[A] Italy
[B] United States
[C] Germany
[D] France

Answer: C

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Explanation:

Dr Ruth Pfau (87), a German doctor and nun who dedicated her life to eradicating leprosy in Pakistan, has passed in Karachi, Pakistan on August 10, 2017. She was hailed as Pakistan’s “Mother Teresa” after her work towards helping people displaced by the 2010 Pakistan floods. 

Question 4: The Grizzled Squirrel Wildlife Sanctuary (GSWS) is located in which state?

[A] Uttrakhand
[B] Tamil Nadu
[C] Gujarat
[D] Chhattisgarh

Answer: B

Explanation:

The Grizzled Squirrel Wildlife Sanctuary (GSWS) is located in Virudhunagar and Madurai districts of Tamil Nadu and covers an area 485.2 sq Kms. Over 240+ species of birds are seen in this sanctuary including 14 species of birds endemic to the Western Ghats, such as the critically endangered Oriental white-backed vulture and the long-billed vulture.

Question 5: Who has won the 2017 Kenya Presidential election?

[A] William Ruto
[B] Raifa Odinga
[C] Yoweri Museveni
[D] Uhuru Kenyatta

Answer: D

Explanation:

Uhuru Kenyatta, the current President of Kenya, has officially declared the winner of the 2017 Kenya Presidential election amid allegations of voting fraud by the opposition. 

Question 6: Maheshwari Chauhan is associated with which sports?

[A] Shooting
[B] Cricket
[C] Boxing
[D] Chess

Answer: A

Explanation:

Indian Shooter Maheshwari Chauhan has won a bronze at the 7th Asian Shotgun Championship to earn India’s first women’s skeet individual medal in Astana, Kazakhstanon on August 11, 2017. Before that, Maheshwari also led India to the team silver alongside compatriots Rashmmi Rathore and Saniya Sheikh in the tournament. 

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 7: What is the theme of 2017 International Youth Day (IYD)?

[A] Change Our World
[B] Youth and Mental Health
[C] Youth Building Peace
[D] Youth Civic Engagement

Answer: C

Explanation:

The International Youth Day (IYD) is observed every year on August 12 to draw attention to a given set of cultural and legal issues surrounding youth. 

Question 8: Which Indian sportsperson has been appointed as the WHO Goodwill Ambassador for physical activity in the South-East Asia Region (SEAR)?

[A] Mary Kom
[B] Milkha Singh
[C] Pullela Gopichand
[D] Abhinav Bindra

Answer: B

Explanation:

Milkha Singh, the legendary athlete, has been appointed as the World Health Organisation’s (WHO) Goodwill Ambassador for physical activity in the South-East Asia Region (SEAR). 

Question 9: Who has been appointment as the new chief of the Central Board of Film Certification (CBFC)?

[A] Shyam Benegal
[B] Prasoon Joshi
[C] Naresh Chandra Lal
[D] Vivek Agnihotri

Answer: B

Get Related Links:

Explanation:

Prasoon Joshi, the famous lyricist, has been appointment as the new chief of the Central Board of Film Certification (CBFC) for a period of three years. He succeeded Pahlaj Nihalani, who has been accused of autocratic conduct and of morally policing films.

Question 10: Which of the following have won the 2017 The Hindu Playwright Award?

[A] Deepika Arwind and K. Madavane
[B] Manjima Chatterjee and Arshia Sattar
[C] Gerish Khemani and Akshat Nigam
[D] Sunil Shanbag and Keval Arora

Answer: C

Explanation:

Gerish Khemani and Akshat Nigam have won The Hindu Playwright Award 2017 for their play ‘In Search of Dariya Sagar’ at the 13th edition of The Hindu Theatre Fest in Mumbai. 

Question 11: Which city to host the 2017 India – ASEAN Youth summit?

[A] Bhopal
[B] Lucknow
[C] New Delhi
[D] Gandhinagar

Answer: A

Explanation:

The 2017 India – ASEAN Youth summit will be held in Bhopal, Madhya Pradesh from August 14 to 19, 2017 with theme ‘Shared values, common destiny’. 

Question 12: Shapath Bhardwaj has become the India’s youngest athlete to be named in the Target Olympic Podium (TOP) scheme. He is associated with which sports?

[A] Boxing
[B] Wrestling
[C] Shooting
[D] Sprint

Answer: C

Explanation:

India shooter Shapath Bhardwaj (15) from Merrut has become the India’s youngest athlete to be named in the Union Government’s Target Olympic Podium (TOP) scheme. He is among 45 elite athletes, including Olympic medallists PV Sindhu, Sakshi Malik and Saina Nehwal, to be selected for the scheme. 

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 13: Which fish has been officially declared as one of the rarest species of fish in the world by the Marine Living Resources Department of Andhra University?

[A] Rohu
[B] Rayichapalu
[C] Catla
[D] Tengra

Answer: B

Explanation:

‘Rayichapalu’ has been officially declared as one of the rarest species of fish in the world by the researchers from the Marine Living Resources Department of Andhra University. 

Question 14: Which Indian-origin personality will be honoured with the 2017 Asia Game Changers Award?

[A] Jasleen Laghari
[B] Anuja Ravindra Dhir
[C] Dev Patel
[D] Ishani Duttagupta

Answer: C

Explanation:

Indian-origin actor Dev Patel will be honoured with the Asian Game Changer award for 2017 by the Asia Society for making a transformative and positive difference for the future of Asia and the world.

Question 15: What is the India’s rank in the 2017 Natixis Global Retirement Index (GRI)?

[A] 43rd
[B] 52nd
[C] 35th
[D] 24th

Answer: A

Also Read Out: National Current Affairs

Explanation:

India has been ranked 43rd among 43 nations in the 2017 Global Retirement Index (GRI). The list is topped by Norway, followed by Switzerland, Iceland and Sweden. 

Question 16: The International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on which date?

[A] August 7
[B] August 8
[C] August 9
[D] August 10

Answer: C

Explanation:

The International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed every year on August 9 to promote and protect the rights of the world’s indigenous population. 

Question 17: The Keoladeo National Park (KNP) is located in which state?

[A] Uttrakhand
[B] Chhattisgarh
[C] Himachal Pradesh
[D] Rajasthan

Answer: D

Explanation:

The Keoladeo National Park (KNP) is located in the Bharatpur district of Rajasthan. It is home to Nilgai, feral cattle, chital deer, wild boar, Indian porcupine, etc. 

Question 18: Sanwar Lal Jat, the former Union minister has passed away. He hailed from which state?

[A] Madhya Pradesh
[B] Haryana
[C] Rajasthan
[D] Punjab

Answer: C

Explanation:

Prof Sanwar Lal Jat (62), the BJP MP from Ajmer and former Union minister, has passed away in New Delhi on August 9, 2017. He was member of the Rajasthan Legislative Assembly for five terms. 

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 19: Kynan Chenai has won bronze in men’s trap event at the 7th Asian Championship Shotgun. He hails from which city?

[A] New Delhi
[B] Hyderabad
[C] Jaipur
[D] Bhopal

Answer: B

Explanation:

Indian shooter Kynan Chenai from Hyderabad has won a bronze in men’s trap event at the 7th Asian Championship Shotgun at Astana, Kazakhstan on August 8, 2017.

Question 20: India’s first micro forest will be built in which state?

[A] Madhya Pradesh
[B] West Bengal
[C] Uttar Pradesh
[D] Chattisgarh

Answer: D

Explanation:

India’s first micro forest will be built in Raipur, Chattisgarh. Approximately, 19 acres of land which housed around 70 government office buildings will be converted into micro forest in order to create an oxy-zone. 

Question 21: Which country to host the 8th edition of Global Entrepreneurship Summit (GES)?

[A] Turkey
[B] India
[C] United States
[D] France

Answer: B

Explanation:

The 8th edition of Global Entrepreneurship Summit (GES)-2017 will be hosted by India and is scheduled to be held on November 28, 2017. The NITI Aayog in association with the Ministry of External Affairs and the Andhra Pradesh government have been assigned with organising the event. 


Question 22: Which union minister has recently launched a Swachh Survekshan (Gramin) -2017?

[A] Rajnath Singh
[B] Narendra Modi
[C] M Venkaiah Naidu
[D] Narendra Singh Tomar

Answer: D

Explanation:

Narendra Singh Tomar, the Ministry of Drinking Water and Sanitation, has recently launched a Swachh Survekshan (Gramin)-2017 in New Delhi to encourage states and districts to improve their sanitation coverage and Solid Liquid Waste Management (SLWM). 

Question 23: Which country is hosting the 2017 FIBA Asia Championship?

[A] China
[B] India
[C] Lebanon
[D] Nepal

Answer: C

Explanation:

The FIBA Asia Cup, which is known as the Asia’s biggest basketball tournament, has started in Beirut, Lebanon from August 8-20, 2017. All 16 teams who qualify for the tournament also qualify for the first round of the 2019 FIBA Basketball World Cup qualification for FIBA Asia and FIBA Oceania. Indian men’s team, led by Amjyot Singh Gill, is participating in the tournament in group A.

Get Here GK Question and Answers:

Question 24: Where is the headquarters of the Bureau of Police Research and Development (BPRD)?

[A] Jaipur
[B] New Delhi
[C] Pune
[D] Lucknow

Answer: B

Explanation:

Recently, the Union Government has merged National Crime Records Bureau (NCRB) with the Bureau of Police Research and Development (BPRD) to improve administrative efficiency and optimal utilization of resources related to policing. 

Check This Also: Latest Online Quiz


Question 25: Which team has won the 2017 All-India MCC-Murugappa Gold Cup hockey tournament?

[A] Punjab National Bank (PNB)
[B] Bengaluru Hockey Association (BHA)
[C] Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)
[D] Indian Oil Corporation (IOC)

Answer: C

Explanation:

The Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) has won the 91st edition of All-India MCC-Murugappa Gold Cup hockey tournament by defeating Bengaluru Hockey Association (BHA) by 4-2 in the final at Mayor Radhakrishna stadium Egmore at Chennai, Tamil Nadu. Man of the match: Rajkumar Pal.


Current affairs are very helpful in everybody’s life, if you go through it on regular basis it help you to know the happenings of the world on the other hand also give benefits in upcoming examination. Hope you are satisfied from above mentioned updates of GK Questions of 19th August 2017 that are prepared by the team of www.privatejobshub.in. Join us on Facebook or Google + or bookmark our web portal to get up to date with General knowledge.

State Wise Current Affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.