Header Ads

RBI Assistant Previous Year Question Paper | with Answers Free Download

Edit

RBI Assistant Previous Year Question Paper

In this article, we are providing complete information regarding RBI Assistant Previous Year Question Paper. Applicants, who had applied for RBI Assistant Recruitment Examination, must start their preparation according to RBI Assistant Previous Year Question Paper with Answers. You may get free RBI Assistant Model Question Paper 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 in PDF Format from this page. As per RBI Assistant Exam Pattern, we have shared RBI Assistant Exam Questions with their answer, on this page. Have a look.

So, candidates are advised to keep practicing RBI Assistant Model Questions as well as try to solve each and every question as given below. It is the best way to prepare for RBI Assistant Prelims & Mains Examination. Those candidates are interested in participating in RBI Assistant Examination, must focus their studies with full enthusiasm. Candidates who are doing preparation for the concerned exam, they can practice for exam through these types of questions and answers as given below on this page of www.privatejobshub.in.

RBI Assistant Previous Year Question Paper

RBI Assistant Question and Answers
Ques1: First Afghan War took place in
  1. 1839
  2. 1843
  3. 1833
  4. 1848
Answer: 1


Ques2: Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as
  • Letter of Credit (L/C)
  • laissezfaire
  • inflation
  • None of the above
Answer: 1

Ques3: The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of
  • Sutlej and Beas
  • Jhelum and Chenab
  • Ravi and Chenab
  • Ganga and Yamuna
Answer: 2

Ques4: Golf player Vijay Singh belongs to which country?
  • USA
  • Fiji
  • India
  • UK
Answer: 2

Get Here Details of: RBI Assistant Syllabus

Ques5: The name of the Laccadive, Minicoy and Amindivi islands was changed to Lakshadweep by an Act of Parliament in
  • 1970
  • 1971
  • 1972
  • 1973
Answer: 4

Ques6: Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after
  • military affairs
  • the state treasury
  • the royal household
  • the land revenue system
Answer: 1

Ques7: The Battle of Plassey was fought in
  • 1757
  • 1782
  • 1748
  • 1764
Answer: 1   
  
Ques8: The present Lok Sabha is the
  • 13th Lok Sabha
  • 14th Lok Sabha
  • 15th Lok Sabha
  • 16th Lok Sabha
Answer: 4

Ques9: The power to decide an election petition is vested in the
  • Parliament
  • Supreme Court
  • High courts
  • Election Commission
Answer: 3


Ques10: Former Australian captain Mark Taylor has had several nicknames over his playing career. Which of the following was NOT one of them?
  • Tubby
  • Stodge
  • Helium Bat
  • Stumpy
Answer: 4

Ques11: Track and field star Carl Lewis won how many gold medals at the 1984 Olympic games?
  • Two
  • Three
  • Four
  • Eight
Answer: 3   

Ques12: SCD, TEF, UGH, ____, WKL
  • CMN
  • UJI
  • VIJ
  • IJT
Answer: 3

Ques13: Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?
  • 7
  • 10
  • 12
  • 13
Answer: 2  
   

Ques14: FAG, GAF, HAI, IAH, ____
  • JAK
  • HAL
  • HAK
  • JAI
Answer: 1

Ques15: Which was the 1st non Test playing country to beat India in an international match?
  • Canada
  • Sri Lanka
  • Zimbabwe
  • East Africa
Answer: 2

Ques16: Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, … What number should come next?
  • 12
  • 14
  • 27
  • 53
Answer: 2

Ques17: Which word does NOT belong with the others?
  • parsley
  • basil
  • dill
  • mayonnaise
Answer: 4

Ques18: Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24…… What number should come next?
  • 20
  • 22
  • 23
  • 26
Answer: 2


Ques19: CMM, EOO, GQQ, _____, KUU
  • GRR
  • GSS
  • ISS
  • ITT
Answer: 3

Ques20: Which word does NOT belong with the others?
  • tyre
  • steering wheel
  • engine
  • car
  • Answer: 4
RBI Assistant Previous Years Sample Papers In PDF Format

RBI Assistant Sample Papers 2015
RBI Assistant Sample Papers 2014
RBI Assistant Sample Papers 2013
RBI Assistant Sample Papers 2012


RBI Assistant Prelims Exam Pattern

Type of Exam
Subjects
No. of Questions
Marks
Duration
Objective test
English
30
30
1 Hour
Numerical Ability
35
35
35
35
Total
100
100

Reserve Bank of India Assistant Mains Test Pattern

Type of Exam
Subjects
No. of Questions
Marks
Duration
Objective Type
Reasoning
40
40
2 Hrs
40
40
Numerical Ability
40
40
40
40
40
40
Total
200
200

We will keep updating our portal with more and more articles every week regarding relevant competitive exams for aspirants in accordance to their better preparation. Comment your doubts and queries if any in the comments section as given below.

Dear candidates you can also use the free email service of our portal, all you need to do for this is to enter your email address in the subscription box.

Related Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.