Header Ads

Social Studies Quiz 2018 Free Online Practice Test (Class 3 to 9) Ques/Ans

Edit

Social Studies Quiz

Social Studies Quiz 2018: On this page, we are providing Social Studies Quiz, by the help of this you can easily prepare yourself for the upcoming examinations. Online Practice Test will definitely assist you to remember all the topics which can come in the examination.  

Here you can get Mock test of (Class 3 to 9) Social Studies at free of cost. Mock test is the good way to boost up your performance as well your knowledge. So, prepare yourself by solving one test on daily basis as Nowadays, online exam or test is the most popular process for exam preparation.

Social Studies Ques/Ans: Check Here!!

We have provided here Social Studies (Class 3 to 9) Ques/Ans PDF. By solving these questions you may evaluate your capability and awareness about this particular subject. Please have a look at the below segment. 

To grab more details in concern with Social Studies Quiz 2018, candidates need to go through this page which is created by the team members of www.privatejobshub.in

Social Studies Quiz

Social Science Quiz for Class-3

Ques 1: What is New York's nickname?

1.    The Empire State
2.    The Granite State
3.    The Apple State

Answer: 1

Ques 2: What is Pennsylvania's nickname?

1.    The Buckeye State
2.    The Vounteer State
3.    The Keystone State

Answer: 3


Ques 3: What is Virginia's nickname?

1.    The First State
2.    The Empire State
3.    The Old Dominion State

Answer: 3

Ques 4:  According to myth, who sewed the first American flag?

1.    Uncle Sam
2.    Betsy Ross
3.    Ben Franklin
4.    George Washington 

Answer: 2



Social Science Quiz for Class-4


Ques 1: What was the name of the city originally built on the modern site of Mexico City?

1.    Machu Pichu
2.    Mazatlan
3.    Mexicali City
4.    Tenochtitlan

Answer: 4

Ques 2:  On which continent is India located?

1.    Antarctica
2.    South America
3.    Europe
4.    Asia

Answer: 4

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Ques 3: India is divided into how many states?

1.    10
2.    50
3.    35
4.    29

Answer: 4

Ques 4: What is the major religion of India?

1.    Christianity
2.    Hinduism
3.    Islam
4.    Buddhism

Answer: 2



Social Science Quiz for Class-5


Ques 1: Where is the birthplace of Islam?

1.    Iran
2.    Saudi Arabia
3.    Mecca
4.    Medina

Answer: 2

Ques 2: Which religion is practiced by more people in the world?

1.    Christianity
2.    Hinduism
3.    Islam
4.    Judaism

Answer: 3


Ques 3: Which continent is referred to as the "Dark Continent"?

1.    South America
2.    Europe
3.    Africa
4.    Asia

Answer: 3 

Ques 4: Who is known as the "Prophet of Islam"?

1.    Khadija
2.    Jesus
3.    Mohammed
4.    Moses

Answer: 3


Social Science Quiz for Class -6

Ques 1: According to the concept of Varnashrama, when a man tries to break his ties with material world he belongs to which stage?

1.    Gurukul
2.    Sanyas
3.    Vanprastha
4.    Grihastha

Answer: 2

Ques 2: The sacred book of Parsis is

1.    Tripitakas
2.    ZendAvestha
3.    Ashtadhyayi
4.    Mundaka

Answer: 2


Ques 3: Scholar who cured diseases using herbs ______________.

1.    Balbhatta
2.    Charak
3.    Varahmihira
4.    Aryabhatta

Answer: 2

Ques 4: The longest poem in world literature is ______________

1.    Mahabharata
2.    Ramayana
3.    Sillappadikaram
4.    My Blah Story

Answer: 1



Social Science Quiz for Class-7


Ques 1: When was the Government of India passed the Disabilities Act?

1.    1991
2.    1995
3.    2001
4.    2005

Answer: 2

Ques 2: Thinking of oneself and other persons as worthy of respect is referred as _________

1.    Equality
2.    Dignity
3.    Commoness
4.    Debasement

Answer: 2


Ques 3: Who said these words, “… Nothing is more disgraceful for a brave man than to live life devoid of self-respect.”

1.    OmprakashValmiki
2.    OmprakashChauthala
3.    R. Ambedkar
4.    K. Gandhi

Answer: 3

Ques 4: Which is a threat to environment?

1.    Growing population
2.    Growing plant
3.    Growing crops

Answer: 1



Social Science Quiz for Class-8


Ques 1: For Rajya Sabha, how many members are nominated by President 

1.    7
2.    10
3.    12
4.    15

Answer: 3

Ques 2: Chankya was the chief adviser of which ruler? 

1.    Ashok
2.    Harshvardhan
3.    Chandragupta Maurya
4.    Kanishka

Answer: 3


Ques 3: Akbar's tomb was located at ...

1.    Delhi
2.    Agra
3.    Fatehpur Sikri
4.    Sikandra

Answer: 4

Ques 4: Mansabdari System was introduced by ....

1.    Akbar
2.    Sher Shah
3.    Humanyun
4.    Jahangir

Answer: 1



Social Science Quiz for Class-9


Ques 1: The Great Agrarian Depression of the 1930s was caused by:

1.    overproduction of wheat
2.    fall of wheat production
3.    rise in the price of wheat
4.    overproduction of rice

Answer: 1

Ques 2: Opium was exported from India to:

1.    China
2.    Rome
3.    K.
4.    Portugal

Answer: 1


Ques 3:  Who benefited the most from enclousers?

1.    Traders
2.    Landlords
3.    Peasants
4.    British Parliament

Answer: 2

Ques 4:  What is the use of compass on as map?

1.    To find the biggest lake
2.    To decide which direction to drive
3.    To find how many lakes there are
4.    Determine the length of a trip

Answer: 2


Final Words:

We hope that above Social Studies Quiz will boost up your knowledge and make you feel confident. We will provide you more Free Online Practice tests soon. You can comment for any doubts and query through below given comment box our representative is available 24*7 for your help.

Start Your Test


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.