Header Ads

How to Prepare Verbal Ability for CAT 2018 Powerful Tricks to Solve VA

Edit
Verbal Ability For CAT

Verbal Ability For CAT

Students always struggle in verbal ability section to get qualified marks. But don’t worry as we have come with some powerful tricks to solve Verbal Ability for CAT. Verbal Ability section is not just that much tough how students thinks it’s a tricky section in which you need you basics strong and off-course practice is also needed to score marks. So let’s move towards and check how you can prepare Verbal Ability section and Solve VA questions easily.

CAT Verbal Section is all about testing Reading Ability. So, go through the Powerful Tricks which we have provided here for you to solve Verbal Ability for CAT 2018. Aspirants must have a good command on English language as it is a global language & we must have complete knowledge about it. Details in regard to how to Prepare Verbal Ability for CAT 2018 and other important details to crack the CAT 2018 Exam is prepared in this page by the team members of www.privatejobshub.in

Verbal Ability for CAT

CAT Verbal Ability Exam Pattern:

Area
Topic
Number of Questions per topic
Reading Comprehension (16 Questions)
4- 5 Reading Comprehension Passage
16
English Usage (18 Questions)
Jumble Paragraph
4
Deductive Logics
4
Sentence Correction
3
Critical Reasoning
4
Para Completion
3
Grammar
3

Get here in Detailed Way: CAT Syllabus

How To Prepare For Verbal Ability And Reading Comprehension For CAT

Here we are going to discuss topic wise tips to prepare Verbal Ability section for CAT Exam 2018. So let’s go ahead and follow the tips in your preparation and make strategies of it to make excellence in CAT Verbal Ability.

# Reading

To answer, every tricky verbal ability question within the time limit your basic of language must be in tips so that you are able answers any tricky question. You can improve your reading skills by following these simple and basics tips which every individual should follow in day to day life also.
  • Reading Newspapers
  • Reading Books
  • Reading Magazines
Let’s discuss this in details:

Reading Newspapers: Reading newspaper is most vital part for any competitive exam. You can follow Times of India, the Hindu or Economic Times and other newspapers pick-up the articles daily and read them on a daily basis. Preferably, the Sunday editions are the best to read as they give a quick glance of the week issues and other interesting facts.

Also you can through online mode and read interesting article online which will increase your reading skills. Some best authors list we are providing which can read them by going online.
  • SA Aiyar
  • P Sainath
  • The Caravan Book of Profiles
  • Bachi Karkaria
  • Dare to Dream: A Life of Rai Bahadur Mohan Singh Oberoi
  • Hasan Suroor
Solved Papers are available here: CAT Previous Year Papers with Solutions

Reading Books: Reading books is another powerful method through which you can increase your skills. Aspirants can read the books that are most effective and the list of which we have provided below.

Tin Fish
Sudeep Chakravarti
To Sir with Love
ER Braithwaite
Tuesdays with Morrie
Mitch Albom
Anthem
Ayn Rand
Love Story
Erich Segal
Time Machine
HG Wells
We the Living
Ayn Rand
Oliver’s Story
Erish Segal
The Prophet
Khalil Gibran
The Diary of Anne Frank
Anne Frank
Five Point Someone
Chetan Bhagat
Animal Farm
George Orwell
Mediocre but Arrogant
Abhijit Bhaduri
Bridges of Madison Country
Robert James Waller
The War of the Worlds
HG Wells

Download Free Papers From here: CAT Mock Test Online Test Series

# Vocabulary

Read More and More to increase your vocab. Your vocab must be enough strong to answer tricky questions in CAT 2018 exam. But make sure that the words you’ve discovered are embedded in your memory. So, here’re some books and useful tools to make your vocabulary better. Increase your vocabulary by reading books mentioned below. Following books are highly preferable as vocabularies used in these books are highly strong which will improve your skills to.
  • ‘Word Power Made Easy’
  • ‘Six weeks to words of power’.
# Grammar

Grammar is the part that can be improved from High School books. So, read your school books and your basics will surely going to be strong by reading books.  When basic get strong you can opt. the option of study online mode and increase your grammar. This will help you in identifying noun/ pronouns / adjectives and other. Practice such questions on regular basis because practice is the only solution to score good marks. This is how you can improve verbal ability for CAT.

Read Out Here: English Preparation Tips

Question 1: Find the correctly spelt words.
A. Efficient
B. Treatmeant
C. Beterment
D. Employd
Answer: A

Question 2: Find the correctly spelt words.
A. Ommineous
B. Omineous
C. Ominous
D. Omenous
Answer: C

Question 3: DIVA: OPERA
A. producer: theatre
B. director: drama
C. conductor: bus
D. thespian: play
Answer: D   
 
Question 4: PAIN: SEDATIVE
A. comfort: stimulant
B. grief: consolation
C. trance: narcotic
D. ache: extraction
Answer: B

Question 5: In each question, an incomplete statement (Stem) followed by fillers is given. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.
Despite his best efforts to conceal his anger......
A. we could detect that he was very happy
B. he failed to give us an impression of his agony
C. he succeeded in camouflaging his emotions
D. he could succeed in doing it easily
E. people came to know that he was annoyed
Answer: E


Question 6: Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The miser gazed ...... at the pile of gold coins in front of him.
A. avidly
B. admiringly
C. thoughtfully
D. earnestly
Answer: A

Question 7: In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.
CORPULENT
A. Lean
B. Gaunt
C. Emaciated
D. Obese
Answer: D

Question 8: Each question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship.
TEN: DECIMAL
A. seven: septet
B. four: quartet
C. two: binary
D. five: quince
Answer: C

Question 9: MUNDANE: SPIRITUAL
A. common: ghostly
B. worldly: unworldly
C. routine: novel
D. secular: clerical
Answer: B
    
Question 10: ARMY: LOGISTICS
A. business: strategy
B. soldier: students
C. war: logic
D. team: individual
Answer: A

Know how to guess correct answers: How to Reduce Negative Marking in Competitive Exams

Final Note:

Hope the provided information about how to Prepare Verbal Ability for CAT 2018 will proof beneficial for you. By going through this tip you can solve questions of Verbal Ability for CAT 2018. Join us on Facebook or Google + or bookmark our web page for latest and instant updates. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.