Header Ads

GK Questions 12th November 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 12th November 2017

GK Questions 12th November 2017 is available here given by team of PJH for our readers as well as participants. Those candidates who are going to appear in any competitive exam/ entrance exam from all upcoming exams and searching for date wise GK Questions with Answers and Daily GK Quiz can subscribe this page and get all the General Knowledge Questions, Updates time to time. Here on this page we have given daily current affairs and daily General Knowledge Quiz related to national, business, economy, sports, international, or others. By the help of below given GK Questions with Answers you can prepare well for competitive exams.

In all the exams such as IAS, Union Public Service Commission, Staff Selection Commission, Bank Exams and many other competitive or entrance exams, General Knowledge is the most important part of each and every exam. Go through below given complete GK Questions and solve them one by one and then check the correct answer. You can also read the explanation of each question as given below by the team members of www.privatejobshub.in

Latest Current Affairs
  • Radha Mohan Singh inaugurates the Organic World Congress 2017
  • Radha Mohan Singh inaugurates three-day Organic World Congress – 2017 in Greater Noida
  • First ever Nordic-Baltic youth film festival in India
  • President of India launches Bihar Krishi roadmap 2017-2022
  • Kiren Rijiju inaugurates the ‘India Disaster Response Summit’
  • PM Modi flagged off Bandhan Express & Inaugurates two bridges
  • Skywalk & FOB at ITO among 5 projects approved for funding of Rs. 643.58 crore through Urban development Fund: Hardeep S Puri
  • Delhi govt signs twin city agreement with Seoul
  • Health Ministry issues pollution advisory for citizens
  • Chennai included in UNESCO’s Creative Cities Network for Contribution in Music
  • Bengaluru outranks San Francisco in Confidence to Go Digital
  • FSSAI issued rules for organic food
  • Facebook launches 'Disaster Maps' feature in India
  • Hong Kong becomes World’s Top City for International Visits
  • Banking facility will be available to the elderly and the people over 70 years old at home
  • India jumps to 3rd spot in global gaming installs: Unity Tech

GK Questions 12th November 2017


Question 1: According to the Grant Thornton’s International Business Report (IBR), what is the rank of India in the ‘business optimism’ index in the September quarter?

1.    7th
2.    2nd
3.    4th
4.    10th

Answer: 1

Explanation:

As per Grant Thornton’s International Business Report (IBR), India has slipped in ‘business optimism’ index to the 7th position in the September quarter, from the 2nd slot in the previous three months, showing clear signs of lag in the economy.


Question 2: Typhoon ________ with winds speed of up to 90 kmph is the 12th major storm to hit Vietnam in the year 2017.

1.    Hato
2.    Haiyan
3.    Damrey
4.    Storm Talas

Answer: 3

Explanation:

Typhoon Damrey, the 12th major storm to hit Vietnam this year, made landfall with winds of up to 90 km/h (56 mph) that damaged more than 40,000 homes, knocked down electricity poles and uprooted trees.

Question 3: When is the International Day of Radiology observed?

1.    November 10
2.    November 7
3.    November 9       
4.    November 8

Answer: 4

Explanation:

The International Day of Radiology (IDoR) is an annual event celebrated on November 8 promoting the role of medical imaging in modern healthcare. Main theme of International Day of Radiology 2017 is: “Emergency Radiology”.


Question 4: India’s second Technology and Innovation Support Center (TISC) has been established in Chennai. The first such center has been set up in which state?

1.    Tamil Nadu
2.    Gujarat
3.    Haryana
4.    Punjab

Answer: 4

Explanation:

The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce & Industry, Government of India, has signed an Institutional agreement with Anna University to establish India’s second Technology and Innovation Support Center (TISC) at the Centre for Intellectual Property Rights (CIPR), Anna University, Chennai, under the World Intellectual Property Organization’s (WIPO) TISC program. India’s first Technology and Innovation Support Centre is established in Punjab.

Check out Month wise: Pratiyogita Darpan

Question 5: Who has been conferred with the Entrepreneur of the Year Award 2017 by ASSOCHAM at the One Day National Summit on Leadership Cum Awards 2017?

1.    Srikant Bolla
2.    Maya Swaminathan Sinha
3.    Trishneet Arors
4.    Nagavara Ramarao Narayana Murthy

Answer: 2

Explanation:

ASSOCHAM (Associated Chambers of Commerce and Industry of India) bestowed CMC Skills’ Founder Ms. Maya Swaminathan Sinha with the ‘Entrepreneur of the Year Award 2017’ in Ranchi.

Question 6: The first ever youth film festival of the European Nations will be held in which city in November 2017?

1.    Delhi
2.    Bangalore
3.    Surat
4.    Nasik

Answer: 1

Explanation:

The Nordic-Baltic embassies are all set to host the first ever youth film festival of the European nations in Delhi from November 13-18 in collaboration with the India Habitat Centre showcasing movies from the region.


Question 7: Name the winner of the Senior National Badminton Championships 2017 in the women’s singles event.

1.    Jwala Gutta
2.    Ashwini Ponnappa
3.    Saina Nehwal
4.    PV Sindhu

Answer: 3

Explanation:

Saina Nehwal defeated PV Sindhu in the Senior National Badminton Championships to clinch the women’s singles title.

Question 8: According to a report from the Economic Intelligence Unit, which city is ranked to be the best host among 45 cities worldwide in the race to go digital?

1.    New Delhi
2.    San Francisco
3.    Mumbai
4.    Bangalore

Answer: 4

Explanation:

In the race to go digital, businesses judge India’s Silicon Valley — Bangalore — the best host among 45 cities worldwide. San Francisco came in second followed by two other Indian cities — Mumbai and New Delhi.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 9: Mary Kom beat North Korea’s Hyang Mi Kim in the 48 kg category to win her ________ Gold at the Asian Boxing Championships.

1.    1st
2.    4th
3.    5th
4.    6th

Answer: 3

Explanation:

Mary Kom won her fifth Asian Boxing Championships title by beating Korea’s Hyang Mi Kim. The Championship held at Ho Chi Min City in Vietnam. It was Mary’s fifth gold in the Asian Boxing Championship and first in the 48kg weight category.


Question 10: A committee of government officialsheaded by _________ has started a review of the laws governing goods and services tax (GST) to remove glitches.

1.    Sanjay Kumar
2.    M Vinod Kumar
3.    Rajiv Jain
4.    Pankaj Patel

Answer: 2

Explanation:

A committee of government officialsheaded by M Vinod Kumar, has started a review of the laws governing goods and services tax (GST), signalling there is no reluctance to make the regime smoother for businesses, especially the smaller players who have been complaining of a significant increase in compliance burden.

Question 11: The 20th edition of the International Children’s Film Festival has been organized in which city?

1.    Hyderabad
2.    New Delhi
3.    Jaipur
4.    Indore

Answer: 1

Explanation:

The 20th International Children’s Film Festival has been kick started in Hyderabad, Telangana. Over 300 films from all over the world will be screened at about 30 theaters in Hyderabad and at district headquarters of various districts across Telangana.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 12: H.S. Prannoy defeated which player to win the 82nd edition of the Senior National Badminton Championships in men’s single event?

1.    Parupalli Kashyap
2.    Sourabh Varma
3.    Kidambi Srikanth
4.    Chetan Anand

Answer: 3

Explanation:

Hyderabad’s H.S. Prannoy defeated Kidambi Srikanth in the Senior National Badminton Championship 2017 to clinch the men’s singles title.

Get More Links:
Question 13: Which country has topped the business optimism index based on Grant Thornton’s International Business Report (IBR)?

1.    Finland
2.    Indonesia
3.    Netherlands
4.    South Korea

Answer: 2

Explanation:

Indonesia is at the top of the list in ‘business optimism’ index as per Grant Thornton’s International Business Report (IBR) followed by Finland and the Netherlands.

Question 14: Who will be the head of the Multi-Agency Group (MAG) that will monitor investigations related to the Paradise Papers on offshore financial holdings?

1.    Rajiv Jain
2.    Purushottam Das
3.    Sushil Chandra
4.    Rajnikant Mishra

Answer: 3

Explanation:

According to government, a Multi-Agency Group (MAG) headed by CBDT Chairman Sushil Chandra, will investigate the Paradise Papers on offshore financial holdings, including a list 714 Indian individuals and entities.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 15: Chennai has been recently included as the third Indian city by UNESCO in its list of Creative Cities for its contribution to music. Name the other Indian cities to included in the list?

1.    Agra and Chennai
2.    Jaipur and Varanasi
3.    Udaipur and Delhi
4.    Amritsar and Mysore

Answer: 2

Explanation:

Unesco, the UN cultural organisation, has included Chennai in its list of Creative Cities for its contribution to music. Chennai is the third Indian city on the list of UNESCO Creative Cities list after Jaipur and Varanasi.

Question 16: Indian Navy is set to use an advanced catapult-based aircraft launch mechanism (CATOBAR) from ___________for its second indigenous aircraft carrier (IAC-II)

1.    United Kingdom
2.    United States
3.    Russia
4.    China

Answer: 2

Explanation:

The Indian Navy is likely to go with an advanced catapult-based aircraft launch mechanism (CATOBAR) from the U.S. for its second indigenous aircraft carrier (IAC-II), which is on the drawing board. For some time, India has been exploring the possibility of installing the U.S. electromagnetic aircraft launch system.


Question 17: What is the currency of Vietnam?

1.    Vietnamese Dollar
2.    Vietnamese Franc
3.    Vietnamese Lek
4.    Vietnamese Dong

Answer: 4

Explanation:

Extra Knowledge-Capital: Hanoi

Question 18: Joko Widodo is the President of which country?

1.    Indonesia
2.    Vietnam
3.    Myanmar
4.    Malaysia

Answer: 1

Explanation:

Capital: Jakarta and Currency: Indonesian rupiah


Question 19: Who is the President of ASSOCHAM?

1.    Ram Lakhina
2.    Shobana Kamineni
3.    Sandeep Jajodia
4.    Pankaj Patel

Answer: 3

Explanation:

Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM)

President: Sandeep Jajodia

Question 20: Narsingh Yadav is related to which sports?

1.    Wrestling
2.    Golf
3.    Shooting
4.    Athletics

Answer: 2

Explanation:

Rising wrestling star Narsingh Yadav is the first Indian wrestler ever to earn an Olympic berth with a medal at the World Championship.


Final Words:

Visitors can go through this page to know the more about the GK Questions 12th November 2017.  Aspirants can bookmark this page by pressing CTRL+D or can go to our face book or google plus account to know the more General Knowledge Updates.

          Get Here GK November Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.