Header Ads

HPCET Previous Year Question Papers | Solved Question Paper PDF Online

Edit

HPCET Previous Year Question Papers 

HPCET Previous Year Question Papers: Himachal Pradesh Technical University (HPTU) conducts HPCET for providing admission in B.Tech./B.Pharmacy/ B.Pharmacy (Ayurveda), M.Tech, M.Pharmacy, MCA and MBA. Those are appearing in HPCET, candidates can start their preparation according to HPCET Previous Year Question Papers.  With the practice of HPCET Solved Question Paper, participants will get an idea about the examination pattern, difficulty level, marking scheme, etc. Applicants, who have applied against Himachal Pradesh Common Entrance Test, they can take help of HPCET Solved Question Paper which is available online in the PDF format.

Participants, who are commencing their preparation for Himachal Pradesh Common Entrance Test, can download HPCET Previous Year Question Papers through its official site via online process. Candidates can download HPCET Model Papers PDF via official web portal by accessing online mode or by using the direct link as given at the beneath section of this page which is made by the team of www.privatejobshub.in.

HPCET Previous Year Question Papers 

Year wise Question Papers
Question Papers
HPCET 2013 Question Papers
Physics
Chemistry
Mathematics
Biology
HPCET 2012 Question Papers
Physics
Chemistry
Mathematics
Biology
HPCET 2011 Question Papers
Physics
Chemistry
Mathematics
Biology


HPCET 2018 Reference Books:

  • A Master Resource Book in MATHEMATICS: Prafull K Agarwal
  • A Master Resource Book in PHYSICS: D B Singh
  • A Master Resource Book in CHEMISTRY: Sanjay Sharma
HPCET Question & Answers:

Ques 01: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
  1. Collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
  2. Action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
  3. Action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
  4. Lightning discharge in atmosphere
Answer: 1

Ques 02: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because
  1. work done in rolling is more than in lifting
  2. work done in lifting the stone is equal to rolling it
  3. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
  4. work done in rolling a stone is less than in lifting it
Answer: 4     

Ques 03: The absorption of ink by blotting paper involves
  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action
Answer: 2

Ques04: Siphon will fail to work if
  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same
Answer: 2

Ques05: Nuclear sizes are expressed in a unit named
  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla
Answer: 1

Ques06: Lux is the SI unit of
  1. intensity of illumination
  2. luminous efficiency
  3. luminous flux
  4. luminous intensity
Answer: 1     

Ques07: On a rainy day, small oil films on water show brilliant colours. This is due to
  1. dispersion
  2. interference
  3. diffraction
  4. polarization
Answer: 2

Ques08: The nucleus of an atom consists of
  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above
Answer: 3

Ques09: The most electronegative element among the following is
  1. sodium
  2. bromine
  3. fluorine
  4. oxygen
Answer: 3

Ques10: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is
  1. Na
  2. Ag
  3. Hg
  4. Fe
Answer: 4

Ques11: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called
  1. smelting
  2. roasting
  3. calcinations
  4. froth floatation
Answer: 1
         
Ques12: Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?
  1. Potassium chloride
  2. Potassium carbonate
  3. Potassium hydroxide
  4. Sodium bicarbonate
Answer: 4

Ques13: Ozone hole refers to
  1. hole in ozone layer
  2. decrease in the ozone layer in troposphere
  3. decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
  4. increase in the thickness of ozone layer in troposphere
Answer: 3

Ques14: Pollination is best defined as
  1. transfer of pollen from anther to stigma
  2. germination of pollen grains
  3. growth of pollen tube in ovule
  4. visiting flowers by insects
Answer: 1

Ques15: Photosynthesis is a process
  1. reductive and exergonic
  2. reductive and catabolic
  3. reductive, endergonic and catabolic
  4. reductive, endergonic and anabolic
Answer: 4
Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Ques16: On which of the following plants did Gregor Mendal perform his classical experiment?
  1. Gram
  2. Maize
  3. Pea
  4. Wheat
Answer: 3

Ques17: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?
  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres
Answer: 4

Ques18: Two, trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is:
  1. 2 : 3
  2. 4 : 3
  3. 6 : 7
  4. 9 : 16
Answer: 2

Ques19: A train 800 metres long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel (in meters) is:
  1. 130
  2. 360
  3. 500
  4. 540
Answer: 3     

Ques20: A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?
  1. 320 m
  2. 350 m
  3. 650 m
  4. Data inadequate
Answer: 2     

Ques21: A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is:
  1. 50 m
  2. 150 m
  3. 200 m
  4. Data inadequate
Answer: 2

Note:

Candidates can go through HPCET Previous Year Question Papers as framed above on this page to crack the HPCET Exam easily. You can also bookmark this web portal by pressing ctrl+ d to avail upcoming details.

Have a Look On Below Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.