Header Ads

GK Questions 11th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 11th December 2017 PJH

Current Affairs are not only used in succeeding the current knowledge but also used to qualify the competitive examination. So either you are a person who loves to be updated or a contender who is preparing for any competitive examination then provided GK Questions of 11th December 2017 will be very helpful for you. List of General Knowledge questions have been provided below by the team of PJH to provide you latest and current updates of 11th December 2017. Practice daily GK quiz with the help of our web page which will help you in upcoming exams of 2018.

General Knowledge questions date wise are updated on our web page aspirants can collect daily updates by going through page of www.privatejobshub.in. We are shortly bringing details on Current Affairs and daily GK Questions for you. So, don’t be late to get latest update regarding the same, stay tune with our portal. With the help of provided page you will get updates of all current affairs such as national news, international new, economic updates, business news, sport affairs etc. Have a look on provided information.

GK Questions 11th December 2017 PJH

Today’s Current Updates
  • India declared free from Trachoma, a bacterial infection of eye
  • Prez inaugurates Naval Maritime Aircraft Museum in RK Beach
  • Shri Giriraj Singh Launches Public Procurement Portal for MSEs – MSME Sambandh
  • Wassenaar Arrangement Admits India as Its 42nd Member
  • India’s GDP growth to rise to 7.5% in 2018: Morgan Stanley
  • Kanchanmala Pande becomes first Indian to win gold at World Para Swimming Championship
  • India to achieve ‘electricity for all’ by early 2020s: IEA
  • 1st Intl. Conference on Sports Medicine & Sports Sciences SAICON 2017 inaugurated in Delhi
  • Kacheguda becomes India’s first energy-efficient railway station
  • Kerala’s ‘zero-waste’ Alappuzha among top five cities in UN list

Question 1: Adithyan, a noted South Indian ________ died in Hyderabad recently due to health issues.

A) Actor
B) Choreographer
C) Producer
D) Music Director

Answer: D

Explanation:

Noted South Indian music director, Adithyan, has passed away following a kidney problem.

Question 2: The Rama Krishna Mission Beach is situated in which Indian state?

A) Andhra Pradesh
B) Goa
C) Maharashtra
D) Gujarat

Answer: A

Explanation:

The Rama Krishna Mission Beach is one of the most popular beach parks in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. It gets its name from the Ramakrishna Mission ashrama across the Beach Road from the park. The beach is best known for the INS Kursura Submarine Museum, which preserves the Kalvari class submarine.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 3: Name the Minister of State (Independent Charge) for MSME

A) Mahesh Sharma
B) Giriraj Singh
C) Rao Inderjeet Singh
D) Hardeep Singh Puri

Answer: B

Explanation:

Giriraj Singh (born 8 September 1952) is an Indian politician and the current Minister of State (Independent Charge) for Micro, Small and Medium Enterprises in the Government of India. He is the Member of Parliament from the Nawada parliamentary constituency in the 16th Lok Sabha, and formerly serves as Minister of Cooperative, Animal Husbandry and Fisheries Resource Development in the Government of Bihar.


Question 4: Which Indian city’s waste management system has recently been recognized as one of the five models across the world for fighting the pollution menace by United Nations Environment Programme (UNEP)?

A) Kozhikode
B) Thiruvananthapuram
C) Kochi
D) Alappuzha

Answer: D

Explanation:

The waste management system being implemented in Kerala’s coastal town of Alappuzha, often called “the Venice of East”, has been recognised by the United Nations Environment Programme (UNEP) as one of the five models across the world for fighting the pollution menace.

Question 5: Who has been honored with the 2017 Ballon d’Or award?

A) Harry Kane
B) Lionel Messi
C) Cristiano Ronaldo
D) Kevin de Bruyne

Answer: C

Explanation:

Cristiano Ronaldo has won the Ballon d’Or for a fifth time to move level with rival Lionel Messi. Ronaldo previously won the award in 2008, 2013, 2014 and 2016.


Question 6: Which among the given has become the first ever railway station in India to achieve the status of Energy Efficient ‘A1 Category’ Railway Station on Indian Railways?

A) Chhatrapati Shivaji Terminus
B) Kacheguda Railway Station
C) Cuttack Railway Station
D) Viramgam Junction Railway Station

Answer: B

Explanation:

Kacheguda Railway Station under the South Central Railway (SCR) has earned the unique distinction of being the first Energy Efficient ‘A1 Category’ Railway Station on Indian Railways. The station has achieved 100% energy efficiency by replacing 1,312 conventional lights with light-emitting diode (LED) lighting, among other steps.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 7: India has been admitted as the _____ member of the Wassenaar Arrangement on Export Controls for Conventional Arms and Dual-Use Goods and Technologies

A) 30
B) 42
C) 45
D) 37

Answer: B

Explanation:

India has been admitted as the 42nd member of the Wassenaar Arrangement, a global export control regime. This development will burnish India’s nonproliferation credentials and broaden its access to sensitive technologies.

Question 8: The global financial services major Morgan Stanley has projected the GDP growth rate of Indian economy to grow at ____ percent in 2018 as compared to the previous estimate of 6.4 percent

A) 7.4%
B) 7.1%
C) 7.7%
D) 7.5%

Answer: D

Explanation:

According to global financial services major Morgan Stanley, the Indian economy is expected to witness cyclical growth recovery, with real gross domestic product (GDP) growth likely to accelerate from 6.4% this year to 7.5% in 2018 and further to 7.7% in 2019.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 9: Name the first Indian to clinch a gold medal at the World Para Swimming Championship 2017 being held in Mexico

A) Deepa Malik
B) Kanchanmala Pande
C) Mariyappan Thangavelu
D) Ajai Mishra

Answer: B

Explanation:

Visually impaired swimmer Kanchanmala Pande scripted history by becoming the first Indian to win gold at the World Para Swimming Championship, taking place in Mexico. Pande is currently working with Reserve Bank of India (RBI).

Current Highlights: Political Current Affairs


Question 10: According to the 2017 World Energy Access report of International Energy Agency (IEA), India is expected to achieve its target under ‘electricity for all’ by which year?

A) 2020
B) 2019
C) 2021
D) 2022

Answer: A

Explanation:

According to the World Energy Access report released by the International Energy Agency (IEA), half a billion people have gained access to electricity in India since 2000, almost doubling the country’s electrification rate. This “remarkable” growth puts India on course to achieving access to electricity for all in the early 2020s, the report added.

Question 11: Ja Ra Sundaresan who passed away on December 7 was a senior Tamil _______

A) Journalist
B) Musician
C) Jurist
D) Actor

Answer: A

Explanation:

Senior Tamil journalist and humourist Ja Ra Sundaresan has passed away. He was 87.

Question 12: The President of India Ram Nath Kovind has inaugurated the Naval Maritime Aircraft Museum featuring Tupolev-142M in which state on December 7, 2017?

A) Maharashtra
B) Karnataka
C) Andhra Pradesh
D) Tamil Nadu

Answer: C

Explanation:

President Ram Nath Kovind inaugurated the Naval Maritime Aircraft Museum in Visakhapatnam, Andhra Pradesh featuring the maritime patrol aircraft Tupolev-142M, which served the Navy for almost three decades. The museum, at the famous RK Beach Road, will feature the reconnaissance and anti-submarine warfare aircraft, which was decommissioned in March this year.


Question 13: The first edition of the International Conference on Sports Medicine and Sports Sciences SAICON 2017 has been inaugurated in which city?

A) Gurgaon
B) Hyderabad
C) Mumbai
D) New Delhi

Answer: D

Explanation:

The First International Conference on Sports Medicine and Sports Sciences SAICON 2017 was inaugurated in New Delhi. The SAICON 2017 will promote scientific temperament in the country and inspire students, researchers and educationists alike to take up sports science and research to the next level.

Question 14: Name the Public Procurement Portal launched by MSME Minister, Shri Giriraj Singh, to monitor implementation of Public Procurement from MSEs by CPSEs

A) MSME Sambandh
B) MSME Ekta
C) MSME Nirvaahan
D) MSME Samvedana

Answer: A

Explanation:

A Public Procurement Portal ‘MSME Sambandh’ was launched by Shri Giriraj Singh, Minister of State (Independent Charge) for MSME in New Delhi. The objective of the portal is to monitor the implementation of the Public Procurement from MSEs by Central Public Sector Enterprises.

Question 15:  National Trachoma Survey Report (2014-17), India has been declared free from infective Trachoma which is a contagious bacterial infection causing damage to ____

A) Liver
B) Bones
C) Stomach
D) Eyes

Answer: D

Explanation:

India has been declared free from infective Trachoma which is a contagious bacterial infection of the eye. It causes inflamed granulation on the inner surface of the lids. Releasing the National Trachoma Survey Report (2014-17) in New Delhi, Health Minister J P Nadda made an announcement in this regard and termed it as a momentous achievement.


Question 16: Which among the given Indian cities is also known as the Venice of East?

A) Mysore
B) Ooty
C) Warangal
D) Alappuzha

Answer: D

Explanation:

Alappuzha also known as Alleppey, is the administrative headquarters of Alappuzha District of Kerala state of southern India. Alappuzha is a city and a municipality in Kerala with an urban population of 174,164 and third among the districts having highest literacy rate in Kerala.

Check These Newest Articles:
Question 17: The headquarter of the International Energy Agency (IEA) is located in ____

A) New York, United States
B) London, United Kingdom
C) Paris, France
D) Geneva, Switzerland

Answer: C

Explanation:

The International Energy Agency (IEA) is an OECD-dependent autonomous agency whose headquarters are located in Paris. The IEA was created following the oil crisis in the early 1970s, when oil prices increased fourfold, leading to dramatic socio-economic repercussions on a global scale.

Question 18: The World Para Swimming Championship 2017 is being held in which country?

A) Russia
B) India
C) France
D) Mexico

Answer: D

Explanation:

IPC Swimming and IPC Powerlifting have announced that Mexico City will jointly host their 2017 World Championships. Around 550 swimmers from more than 60 countries are expected to compete at the Francisco Marquez Olympic Swimming Pool, whilst more than 360 powerlifters from 65 countries will gather in the Juan de la Barrera Olympic Gymnasium.

Get Related Links:
Question 19: The Morgan Stanley is a leading global financial services firm having its headquarter in ____

A) New York, United States
B) London, United Kingdom
C) Paris, France
D) Geneva, Switzerland

Answer: A

Explanation:

Morgan Stanley is a leading global financial services firm providing investment banking, securities, wealth management and investment management services. It is headquartered at 1585 Broadway in the Morgan Stanley Building, Midtown Manhattan, New York City. With offices in more than 42 countries and more than 55,000 employees, the firm's clients include corporations, governments, institutions and individuals.

Question 20: Kacheguda Railway Station is located in which state?

A) Maharashtra
B) Telangana
C) Madhya Pradesh
D) Goa

Answer: B

Explanation:

Kachiguda Railway Station (station code:KCG) is one of the three Central Stations in Hyderabad City of Telangana in India. It is operated by the South Central Railway zone of Indian Railways.

Get More Links:

Dear visitors we always display such type of content for the readers which are useful for them. Individuals, after reading the complete information, if anybody has any type of query then writes in comment box. We will try to solve your query as soon as we can. You can also book mark this page by using CTRL + D and follow us on Google Plus / Face book to get latest notifications on your time line. Individuals can also take advantage by subscribing our mail web- portal through mail address to get direct mail in their mail box from our free mail services.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.