Header Ads

GK Questions 6th March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 6th March 2018 PJH

It is necessary that your General Knowledge should be good enough that you can qualify any entrance or competitive exam because all exams include General Awareness as one of the section and also it is a scoring subject. In this regard, GK Questions on 6th March 2018 are prepared by PJH team in which all the latest updates either related to National Affairs or International Affairs are covered in this single page.

By going through all syllabuses of exams we have listed some important GK Questions and answers, which will surely going to help you a lot. Also, you can read daily GK current affairs which also proof an asset in your upcoming exams. To gather all related details of 6th March 2018 read out complete page that is prepared by the team members of www.privatejobshub.in

GK Questions 6th March 2018 PJH

Today’s Current Affairs
  • India, Russia, Bangladesh sign pact for Rooppur atomic plant
  • Indian Navy sailboat INSV Tarini arrives in Cape Town, South Africa
  • Government approves Rs 2,919 crore projects under Nirbhaya fund to create 8 safe cities
  • ICG C-162: Bharati Defence delivers interceptor boat to Coast Guard
  • PSBs begin to rationalise 35 overseas operations
  • China to build nuclear-powered aircraft carrier Liaoning within 7 years
  • Navjot Kaur: First Indian woman to win gold medal at Asian Wrestling Championships
  • Arunachal Express connecting Naharlagun-Anand Vihar flagged off
  • India, Jordan ink 12 agreements
  • Paschim Lehar: Tri-service maritime exercise concludes

Question 1: Under the aegis of the Union Ministry of Textiles, the National Institute of Fashion Technology (NIFT) – New Delhi, will conduct a National Sizing Survey of India to develop an ‘India size chart’ for the garment industry. At present India is following which country’s tweaked version of size charts?

A.    US or UK
B.    US or China
C.    US or Japan
D.   US or Malaysia
E.    US or UAE

Answer: A

Explanation:

Under the aegis of the Union Ministry of Textiles, the National Institute of Fashion Technology (NIFT) – New Delhi, will conduct a National Sizing Survey of India to develop an ‘India size chart’ for the garment industry. The garment industry in India currently follows tweaked versions of US or the UK size charts of ‘small, medium, large, extra large’. Following these charts has been identified as main reason for high return and rejection rate of 20% to 40% in Indian garments industry.

Question 2: Which state government launched ‘Khushi’, a scheme that offers free sanitary pads to 17 lakh girl students in the state?

A.    Goa
B.    Bihar
C.    Punjab
D.   Odisha
E.    Gujarat

Answer: D

Explanation:

Odisha government launched ‘Khushi’, a scheme that offers free sanitary pads to 17 lakh girl students in Odisha. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched the scheme ‘Khushi’. This will offer free sanitary pads for girl students from Class 6 to 12 studying in all government and government-aided schools of Odisha.

Question 3: Which country announced that it will be on the grey list of Financial Action Task Force (FATF) from June 2018?

A.    Pakistan
B.    Afghanistan
C.    India
D.   China
E.    Srilanka

Answer: A

Explanation:

Pakistan confirmed that it will be on the grey list of Financial Action Task Force (FATF) from June 2018. Decision to place Pakistan on ‘grey list’ was taken at FATF meeting in February 2018. Pakistan will be placed on the ‘grey list’ as FATF has observed deficiencies in its Anti-Money Laundering and Countering of Terrorist Financing framework. Being on the ‘grey list’ will make it harder for Pakistan Government to raise money from foreign sources, including multilateral financing agencies.


Question 4: In a bid to increase the importance of services sector and to encourage banks to lend more to this sector, Reserve Bank of India (RBI) has decided to remove the per borrower loan limits for ________________ involved in services, for classification under priority sector lending?

A.    IT Companies
B.    MSME’s
C.    Agricultural Companies
D.   Film Industry
E.    All the above

Answer: B

Explanation:

In a bid to increase the importance of services sector and to encourage banks to lend more to this sector, Reserve Bank of India (RBI) has decided to remove the per borrower loan limits for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) involved in services, for classification under priority sector lending.

Question 5: How many total Advance Pricing Agreements (APAs) are introduced by Central Board of Direct Taxes (CBDT) so far?

A.    190
B.    198
C.    200
D.   203
E.    205

Answer: 4

Explanation:

Central Board of Direct Taxes (CBDT) entered into seven more Advance Pricing Agreements (APAs), taking the total number of APAs to 203 so far. All seven APAs signed in February 2018 are unilateral APAs and pertain to automobile, pharmaceuticals, Financial and Food & Beverages sectors. Out of all APAs entered into by the CBDT till date, 185 are Unilateral APAs and 18 are Bilateral APAs.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 6: Which Indian Actor-Politician has been honoured with a lifetime achievement award for his contribution to the fields of arts and politics at the annual ‘Political and Public Life Awards’ presented by Britain’s Asian Voice weekly newspaper?

A.    Kamal Hasan
B.    Amitabh Bachchan
C.    Shatrughan Sinha
D.   Govinda
E.    Vinod Khanna

Answer: D

Explanation:

Indian Actor-politician Shatrughan Sinha has been honoured with a lifetime achievement award for his contribution to the fields of arts and politics at the annual ‘Political and Public Life Awards’ presented by Britain’s Asian Voice weekly newspaper. ‘Political and Public Life Awards’ presented by Britain’s Asian Voice weekly newspaper, honours individuals who have made a significant impact on public life or made a difference in their local communities.

Question 7: Armen Sarkisian was elected as the new president of which country?

A.    Bolivia
B.    Peru
C.    Chile
D.   Ecuador
E.    Armenia

Answer: E

Explanation:

On March 2, 2018, Armenian Parliament elected Armen Sarkisian as country’s next president. 64 years-old Armen Sarkisian is Armenia’s former Prime Minister and currently serving as Armenia’s ambassador to the United Kingdom. In the Presidential vote by Armenia’s National Assembly, 90 members voted in favour of Armen Sarkisian, 10 voted against and one abstained.

Question 8: Which Space Organisation launched GOES-S, the world’s most advanced weather satellites?

A.    ISRO
B.    NASA
C.    Roscosmos
D.   JAXA
E.    CNES

Answer: B

Explanation:

NASA launched GOES-S, another of world’s most advanced weather satellites. Abbreviation GOES stands for Geostationary Operational Environmental Satellites. GOES-S has been launched to safeguard Western US, by monitoring, forecasting and providing crisp images of hurricanes, wildfires, floods, mudslides and other natural calamities.

Question 9: By defeating Pakistan, which country won the inaugural IBSF Snooker Team World Cup 2018 in Doha, Qatar?

A.    Argentina
B.    USA
C.    India
D.   Japan
E.    Malaysia

Answer: C

Explanation:

India won the inaugural IBSF Snooker Team World Cup in Doha, Qatar. India beat Pakistan by 3-2 in the best-of-five final. In the finals, Indian duo of Pankaj Advani and Manan Chandra staged a remarkable recovery after being 0-2 down. In the semi finals, India won against Iran by 3-2, while Pakistan had beaten Hong Kong by 3-2.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 10: Shubhankar Sharma is related to which of the following?

A.    Swimming
B.    Golf
C.    Hockey
D.   Wrestling
E.    Tennis

Answer: B

Explanation:

Indian golfer Shubhankar Sharma secured tied second position after the opening round of the World Golf Championships-Mexico Championship at Mexico City. Shubhankar Sharma fired six-under 65 and obtained tied second position after the opening round. Now, he is one shot behind Louis Oosthuizen. This is the first WGC tournament for Shubhankar Sharma. Shubhankar Sharma is 21 years old.

Question 11: Cabinet approves Establishment of National Financial Reporting Authority. How many members are there in NFRA?

A.    3
B.    4
C.    5
D.   6
E.    7

Answer: C

Explanation:

Cabinet approves Establishment of National Financial Reporting Authority. On March 1, 2018, Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi approved the proposal for establishment of National Financial Reporting Authority (NFRA). The NFRA will have a Chairperson, a Secretary and three full-time Members.

Question 12: Which state Government announced the launch of a 24-hour helpline, claiming to be the first in India, to offer information and guidance on education to students?

A.    Kerala
B.    Karnataka
C.    Delhi
D.   Tamil Nadu
E.    Maharashtra

Answer: D

Explanation:

Tamil Nadu Government announced the launch of a 24-hour helpline, claiming to be the first in India, to offer information and guidance on education to students. Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswami launched the toll free number 14417 through the 24-hour Education Guidance Centrethat has been set up at the Secretariat.


Question 13: Which state government has partnered with Wikipedia, to spread the Marathi language and enhance its online usage?

A.    Madhya Pradesh
B.    Gujarat
C.    Telangana
D.   Odisha
E.    Maharashtra

Answer: E

Explanation:

The Maharashtra government has partnered with Wikipedia, to spread the Marathi language and enhance its online usage. Maharashtra government made this announcement on Marathi language day (27th February 2018). It is aimed to spread the Marathi language across the world. It will also offer Marathi-speaking people a single platform to interact. It would also help to reach Maharashtrians who have migrated to the United States.

Question 14: In which state, the Satara Mega Food Park was inaugurated by Harsimrat Kaur Badal, Minister of Food Processing Industries?

A.    Maharashtra
B.    Sikkim
C.    Rajasthan
D.   Haryana
E.    Assam

Answer: A

Explanation:

On 1st March 2018, M/s Satara Mega Food Park Pvt. Ltd., the first Mega Food Park in Maharashtra, was inaugurated by Harsimrat Kaur Badal, Minister of Food Processing Industries at Degaon village, Satara district of Maharashtra. Satara Mega Food Park is the 12th Mega Food Park put to function in India.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 15: Central Government approved projects worth Rs. __________ under the ‘Nirbhaya Fund’ for eight major cities of India, in order to make them safer for women?

A.    1911.55 crore
B.    1914.55 crore
C.    2916.55 crore
D.   2919.55 crore
E.    3920.55 crore

Answer: D

Explanation:

Central Government approved projects worth Rs 2919.55 crore under the ‘Nirbhaya Fund’ for eight major cities of India, in order to make them safer for women. The projects have been approved for Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Bengaluru, Hyderabad Ahmedabad and Lucknow. In Delhi, the projects include, deploying latest technologies, such as video monitoring, facial recognition analytics and tracking of people.

Question 16: Which state inaugurated the 27th Technological Conference of Indian Jute Industries’ Research Association (IJIRA) on Shaping the Future of Jute?

A.    Maharashtra
B.    Odisha
C.    Assam
D.   Manipur
E.    West Bengal

Answer: E

Explanation:

Union Textile Minister Smriti Irani attended the 27th Technological Conference of Indian Jute Industries’ Research Association (IJIRA) on Shaping the Future of Jute, in Kolkata, West Bengal. While addressing the conference, Ms Irani praised (IJIRA) for developing low-cost jute-based sanitary napkins.


Question 17: As per Hurun Global Rich List 2018, which country has the highest number of billionaires in the world?

A.    Germany
B.    USA
C.    China
D.   India
E.    Britain

Answer: C

Explanation:

As per Hurun Global Rich List 2018, India has the third highest number of billionaires in the world after China and US. Hurun Global Rich List is a ranking of US-dollar-billionaires in the world. Hurun Global Rich List 2018, ranked 2694 billionaires from 68 countries and from 2157 companies.

Question 18: India and Bangladesh signed a tripartite agreement with which other country, that allows Indian firms to participate in construction and installation works in the “non-critical” category for the Rooppur nuclear power plant project in northwest Bangladesh?

A.    USA
B.    Pakistan
C.    Srilanka
D.   Japan
E.    Russia

Answer: E

Explanation:

India, Russia and Bangladesh signed a tripartite agreement which allows Indian firms to participate in construction and installation works in the “non-critical” category for the Rooppur nuclear power plant project in northwest Bangladesh. The MoU was signed in Moscow by Deputy Director General of Rosatom (Russia’s Apex civil nuclear body) Nikolay Spassky, Indian Ambassador to Russia Pankaj Saran and ambassador of Bangladesh in Russia S.M. Saiful Hoque.  

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 19: Reserve Bank of India (RBI) has allowed a limit of Rs. ___________ for foreign portfolio investors (FPIs) to go long in Interest Rate Futures (IRFs)?

A.    1000 lakh
B.    5000 lakh
C.    1000 crore
D.   2500 crore
E.    5000 crore

Answer: E

Explanation:

Reserve Bank of India (RBI) has allowed a limit of Rs. 5000 crore for foreign portfolio investors (FPIs) to go long in Interest Rate Futures (IRFs). An agreement to buy or sell a debt instrument at a specified future date, at a price that is fixed today, is referred to as Interest Rate Futures(IRFs).

Question 20: In a bid to support Indian farmers, Central Government has raised import tax on crude and refined palm oil to the highest level in more than a decade. What is the % increase?

A.    Crude palm oil-44%, Refined palm oil-54%
B.    Crude palm oil-42%, Refined palm oil-52%
C.    Crude palm oil-40%, Refined palm oil-50%
D.   Crude palm oil-38%, Refined palm oil-48%
E.    Crude palm oil-36%, Refined palm oil-46%

Answer: A

Explanation:

In a bid to support Indian farmers, Central Government has raised import tax on crude and refined palm oil to the highest level in more than a decade.Import tax on crude palm oil has been raised to 44 percent from 30 percent while for refined palm oil, it has been raised to 54 percent from 40 percent.


Question 21: Name the Indian-American scientist, who has been granted over USD 1.1 million for cancer research?

A.    Ashok Das
B.    Navin Vardarajan
C.    Krishan Sabnani
D.   Jogesh Pati
E.    Har Gobind

Answer: B

Explanation:

Navin Vardarajan, an Indian-American scientist, along with a fellow researcher, has been granted over USD 1.1 million for cancer research. Navin Vardarajan and Sanghyuk Chung of University of Houston, were granted funds by Cancer Prevention & Research Institute of Texas (CPRIT).

Question 22: Name the first Indian woman wrestler to win gold in the Senior Asian Championships by winning gold medal in the 65kg freestyle category in Bishkek, Kyrgyzstan.

A.    Babitha Kumari
B.    Vinesh Phogat
C.    Kavita Devi
D.   Anisha Sayyed
E.    Navjot Kaur

Answer: E

Explanation:

Navjot Kaur became the first Indian woman wrestler to win gold in the Senior Asian Championships by winning gold medal in the 65kg freestyle category in Bishkek, Kyrgyzstan. India’s Navjot Kaur defeated Japan’s Miya Imai 9-1 in the finals of the women’s 65kg freestyle category and won gold medal.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 23: T Thomas recently passed away. Who was he?

A.    Dentist
B.    Surgeon
C.    Businessman
D.   Architect
E.    Judge

Answer: C

Explanation:

On 2nd March 2018, T Thomas, former Hindustan Unilever (HUL) and Business Standard chairman, passed away at the Breach Candy Hospital in Mumbai. T Thomas was 90 years old. He had been ill for some time. He was Chairman of Hindustan Unilever (HUL) from 1973 to 1980. He was also a visiting scholar at Sloan School, Massachusetts Institute of Technology, USA. He was also non-executive chairman of companies like Glaxo and Lafarge.

Question 24: In which state of India, the food processing centre will be launched, in collaboration with Israel?

A.    Assam
B.    Manipur
C.    Meghalaya
D.   Mizoram
E.    Bihar

Answer: D

Explanation:

Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh, launched the social media of “Namaste Shalom”, a magazine on India-Israel relations. The magazine ‘Namaste Shalom’ is edited by Tarun Vijay, former MP. Mr. Daniel Carmon, Israeli Ambassador to India, and other officials were also present on the occasion.

Question 25: When is the “World Wild Life Day” celebrated all over the world?

A.    28th February
B.    1st March
C.    2nd March
D.   3rd March
E.    4th March

Answer: D

Explanation:

On 3rd March 2018, World Wild Life Day was celebrated all over the world. On 20th December 2013, the United Nations General Assembly (UNGA) announced 3 March, as UN World Wildlife Day, to mark the date on which the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) was signed.

Team of www.privatejobshub.in covers daily updates in GK sections applicants can bookmark our web page to get daily updates of general knowledge. You can join us on Facebook or Google+ or twitter to get instant updates. If you have any query related to GK Questions 6th March 2018 you can leave a comment in below provided comment box our team will soon reply towards it.

Get Here GK January Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.