Header Ads

GK Questions 9th March 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 9th March 2018 PJH

Practicing daily GK Questions will encourage you and gives motivation to achieve your desired goals because reading daily GK updates keep you updated and also you will get knowledge about current happenings worldwide.

So, today team of PJH is here with GK Questions of 9th March 2018 so, candidates can read provided GK Quiz which will be helpful for all upcoming exams.

Team of www.privatejobshub.in has well equipped this page with pin pointed details related to GK Questions of 9th March 2018 you can collect all updates through this single page and practice for your exams by reading daily General Knowledge questions from our web page.

GK Questions 9th March 2018 PJH

Current Highlights Of 9th March 2018
  • Saposhi: Threat of new malware looms over cyberspace
  • Iraq overtakes Saudi Arabia as India’s biggest Oil Supplier
  • India’s first HeliTaxi service launched in Bengaluru
  • WTO to set up compliance panel in solar dispute case between India, US
  • India-US team test-fires M777 ultra-light howitzers in Pokhran
  • Government sets up Subhash Chandra Garg Committee to regulate fintech sector
  • Services PMI contracts to 47.8 in February 2018
  • Neil Basu: Indian-origin UK officer appointed new Chief of Scotland Yard’s Counter-terrorism Unit
  • Silver copper telluride (AgCuTe): Researchers develop thermoelectric compound
  • Marshall Islands to launch world-first digital legal tender
Want To Read? International Current Affairs


Question 1: Which city is hosting the 19th edition of FICCI Frames 2018?

[A] Mumbai
[B] Pune
[C] New Delhi
[D] Kochi

Answer: A

Explanation:

The 19th edition of FICCI Frames has inaugurated by Union Information and Broadcasting Minister Smiriti Irani in Mumbai, Maharashtra on March 5, 2018. The 3-day global convention covering the entire gamut of Media and Entertainment Industry will attract not only the industry stakeholders from across the world but also the government policy makers from India and abroad.

Question 2: Who has won the best actress award at the 90th Academy Awards 2018?

[A] Allison Janney
[B] Sally Hawkins
[C] Frances McDormand
[D] Saoirse Ronan

Answer: C

Explanation:

Frances McDormand has won the best actress award at the 90th Academy Awards 2018 for her performance as a grieving mother in movie “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, at the award ceremony held at Hollywood’s Dolby Theatre in Los Angeles on March 5. It is the second time McDormand has picked up the best actress statuette, following a 1996 win for her performance in Fargo.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 3: Vinod Kumar Omprakash has clinched bronze in which men’s freestyle category at the 2018 Asian Wrestling Championships?

[A] 65kg
[B] 70kg
[C] 62kg
[D] 60kg

Answer: B

Explanation:

Vinod Kumar Omprakash has clinched bronze in men’s 70kg freestyle at the 2018 Asian Wrestling Championships at Bishkek, Kyrgyzstan. Also, defending champion Bajrang Punia won bronze in men’s 65kg freestyle on March 3.

Question 4: Which India sports personality has become the brand ambassador of gaming platform Dream 11?

[A] Sachin Tendulkar
[B] Yuvraj Singh
[C] Saurab Ganguli
[D] M S Dhoni

Answer: D

Explanation:

Mahendra Singh Dhoni, the noted an Indian cricketer, has become a brand ambassador of gaming platform Dream11 on March 5, 2018. Dhoni, who had led the country to a famous triumph in the inaugural World T20 Championship in 2007, would be the new face of the gaming platform’s multi-channel marketing campaigns and brand engagement activities.  


Question 5: Which state government has launched ‘Ama Gaon, Ama Vikas’ programme?

[A] Manipur
[B] Kerala
[C] Odisha
[D] West Bengal

Answer: C

Explanation:

The Odisha government has launched a programme “Ama Gaon, Ama Vikas (Our Village, our development)” to reach out to the people in rural areas and involve themselves in the developmental activities. Chief Minister Naveen Patnaik has flagged off mobile video vans for ‘Ama Gaon Ama Vikas’ programme that will move across the State to highlight various welfare schemes at villages in the state.

Question 6: Conrad Sangma has been sworn-in as the 12th Chief Minister of Meghalaya. He is MP from which Lok Sabha constituency?

[A] Shillong
[B] Tura
[C] Mawlai
[D] Nongkrem

Answer: B

Explanation:

Conrad Sangma, the President of National People’s Party (NPP) & currently a Member of Parliament (MP) from Tura Lok Sabha constituency, has been sworn-in as the 12th Chief Minister of Meghalaya.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 7: Manu Bhaker won gold in 10m air pistol women event at the 2018 ISSF World Cup in Mexico. She hails from which Indian state?

[A] Punjab
[B] Madhya Pradesh
[C] Karnataka
[D] Haryana

Answer: D

Explanation:

India’s shooter Manu Bhaker from Haryana won the gold medal in 10 metre Air Pistol Women event at the 2018 ISSF World Cup in Guadalajara, Mexico on March 4. She shot 237.5 points to bag top honour at the ongoing event. Meanwhile, in the men’s 10-metre Air Rifle event, Ravi Kumar won a Bronze, which was his first World Cup medal.

Question 8: Which Indian naval command is hosting the multinational mega event ‘Milan 2018’ at Port Blair?

[A] Eastern Naval Command
[B] Western Naval Command
[C] Southern Naval Command
[D] Andaman & Nicobar Naval Command

Answer: D

Explanation:

The Andaman Nicobar naval command is organizing multinational mega event “Milan 2018” with theme ‘Friendship Across the Seas’ at Port Blair in Andaman & Nicobar islands from March 6 to March 13, 2018. The purpose of Milan 2018 is to enhance regional cooperation for combating Unlawful Activities at sea will be organised.


Question 9: The 2018 Shigmotsav festival has started in which state?

[A] Assam
[B] Goa
[C] Maharashtra
[D] West Bengal

Answer: B

Explanation:

The Shigmotsav is the biggest festival for the Hindus in Goa, which is celebrated in the month of Phalguna (March) from the 9th moon day to full moon day as per the Hindu calendar. The 5th day is called ‘Rang Panchami’. This day of rejoicing is celebrated with the abundant use of ‘Gulal’ or red powder. This year, in 2018, the 2-week long festival has started from March 3.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 10: Javed Abidi, the noted disability rights activist has passed away. He belonged to which state?

[A] Uttar Pradesh
[B] Himachal Pradesh
[C] Telangana
[D] Rajasthan

Answer: A

Explanation:

Javed Abidi (53), the noted disability rights activist, has passed away in New Delhi on March 4, 2018. A former civil servant, Abidi was one of the most authoritative voices in the field of disability rights and believed in engaging the government for ensuring betterment of the persons with disabilities.

Question 11: Sarat Mohanty, the veteran film actor has passed away. He was associated with which state?

[A] Manipur
[B] Tripura
[C] Odisha
[D] Nagaland

Answer: C

Explanation:

Sarat Mohanty (88), the Veteran Odia film actor, has passed away in Balasore, Odisha on March 3, 2018. The comedian, a native of Khirkona, had acted in a number of Odia films. He acted in the film Laxmi released in 1962. Other hit films in which he acted are: Amadabata,, Kaa, Stree, Puja Phula, Bhulihuena, Malhajanha, Sakal Tirtha to Charane and from many others. Mohanty had also acted in many TV serials in Odisha.

Question 12: Which state government has launched the free sanitary napkin scheme ‘Khushi’ for girl students across the state?

[A] Punjab
[B] Kerala
[C] Karnataka
[D] Odisha

Answer: D

Explanation:

The Odisha government has launched the free sanitary napkin scheme ‘Khushi’ for girl students from Class 6 to 12 in all the government and government-aided schools in the state. The scheme will be implemented by the health and family welfare department of the state at a cost of Rs 70 crore per year.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 13: Which committee has been constituted by the Union Government to study issues in Fintech space?

[A] Arun Jaitley committee
[B] Ajit Doval committee
[C] Subhash Chandra Garg committee
[D] Manohar Parrikar committee

Answer: C

Explanation:

The Union government has set up a steering committee to consider various issues relating to the development of Fintech space in India with a view to make Fintech related regulations more flexible and generate enhanced entrepreneurship. The move is a follow up to the announcement made by Finance Minister Arun Jaitley in his Budget speech of 2018-19.

Question 14: Rashid Khan has become the youngest captain in international cricket history. He belong to which country?

[A] Nepal
[B] Bangladesh
[C] Afghanistan
[D] Sri Lanka

Answer: C

Explanation:

Rashid Khan, the world’s No.1 ODI and Twenty20 International bowler, has become the youngest international captain in cricket history by leading Afghanistan at the age of 19 years & 165 days against Scotland in the first match of the 2018 ICC World Cup qualifiers played in Bulawayo, Zimbabwe. He replaced Rajin Saleh of Bangladesh who captained his side against South Africa at the age of 20 years and 297 days in 2004.

Question 15: What is the theme of the 2018 World Wildlife Day (WWD)?

[A] Big cats: predators under threat
[B] Listen to the young voices
[C] Stop wildlife crime
[D] The future of wildlife is in our hands

Answer: A

Explanation:

The World Wildlife Day (WWD) is observed every year on March 3 to raise awareness about our planet’s flora and fauna. On this day, the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) was finalised & and the day has been celebrated as World Wildlife Day since 2014.


Question 16: Prafulla Das, the renowned litterateur has passed away. He was belonged to which state?

[A] Assam
[B] Odisha
[C] West Bengal
[D] Karnataka

Answer: B

Explanation:

Prafulla Das (91), the renowned litterateur, has passed at Rajkanika in Kendrapara district of Odisha on March 3, 2018. He was a recipient of the prestigious “Sarala Award” for his achievement in the literary field. ‘Banhimana’, the biography of freedom fighter Malati Chaudhury, brought him the Sarala Award in 2014. Das had written a number of books on the history of India’s freedom struggle and the role of Odisha.

Question 17: Which state government has signed a MoU with e-Governance Foundation (e-Gov) of Nandan Nilekani to provide citizen centric services??

[A] Punjab
[B] Andhra Pradesh
[C] Himachal Pradesh
[D] Haryana

Answer: A

Explanation:

The Punjab Government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with e-Governance Foundation (e-Gov) of Nandan Nilekani regarding the managing of electronic governance of Urban Local Bodies (ULBs) throughout Punjab.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 18: India has signed a tripartite Memorandum of Understanding (MoU) with which countries for civil nuclear cooperation?

[A] USA & Nepal
[B] Japan & Myanmar
[C] Russia & Bangladesh
[D] Germany & Sri Lanka

Answer: C

Explanation:

For the first time, India has signed a tripartite Memorandum of Understanding (MoU) with foreign partners — Russia & Bangladesh — for civil nuclear cooperation. The MoU will be helpful for cooperation in construction of Rooppur Nuclear Power Plant in Pabna, Bangladesh.

Question 19: Which Indian chess master has clinched the 2018 Tal Memorial Rapid Chess tournament in Moscow?

[A] Tania Sachdev
[B] Koneru Humpy
[C] Parimarjan Negi
[D] Viswanathan Anand

Answer: D

Explanation:

Viswanathan Anand, the five-time world champion, has won the 11thTal Memorial Chess tournament (rapid section) 2018 with a score of 6.0/9 in Moscow on March 4. The win came after an easy final round draw against Boris Gelfand of Israel. . The trophy adds to Anand’s world rapid title won in Riyadh over two months ago. The Tal Memorial Rapid is a 10-player single round-robin taking place in the Museum of Russian Impressionism in Moscow. The ten top players were competing for a $130,000 prize fund, with $25,000 for 1st place.

Question 20: Shahzar Rizvi won gold in 10m air pistol men event at the 2018 ISSF World Cup in Mexico. He hails from which Indian state?

[A] Telangana
[B] Uttar Pradesh
[C] Andhra Pradesh
[D] Madhya Pradesh

Answer: B

Explanation:

Indian shooter Shahzar Rizvi has clinched gold with a world record score of 242.3 in 10m air pistol men’s final in the 2018 ISSF World Cup at Guadalajara in Mexico on March 3. Striking a score of 242.3, Meerut-based Shahzar made sure that he gave India a taste of gold and kept his cool to achieve his target.

If you have any query related to GK Questions 9th March 2018 you can leave a comment in below provided comment box our team will soon reply towards it. Team of www.privatejobshub.in covers daily updates in GK sections applicants can bookmark our web page to get daily updates of general knowledge. You can join us on Facebook or Google+ or twitter to get instant updates.

Get Here GK January Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.