Header Ads

SSC CPO Previous Year Papers | SI/ASI (Pre-Mains) Question Paper Download

Edit

SSC CPO Previous Year Papers

Preparation from old papers is very old method but no doubt it is useful and effective to. When the preparation of exam is completed all students want to practice with Previous Year Papers. In this regard, we have collected SSC CPO Previous Year Papers for the individuals who had applied towards SSC Central Police Organizations for SI/ ASI positions.

Download SSC CPO SI/ ASI Question Paper for pre and mains exams and start solving SSC CPO Question Paper for better result in the performance. Besides SSC CPO SI Previous Year Question Papers, the candidates are also advised to practice with SSC CPO mock tests, SSC CPO sample papers which help the candidates in polishing their question solving ability, accuracy, speed and creative skills.

SSC CPO previous year question papers with solutions PDF are provided in the below section, applicants can download it through below given link. With the help of SSC CPO question papers with solutions, candidates can manage their time also and make strategies for it. To gain other facts in regard to SSC CPO Previous Year Papers, you may go through below given page which is well equipped by team members of www.privatejobshub.in. 

SSC CPO Previous Year Papers

SSC CPO SI Previous Year Papers with Answers can be downloaded free from here!!!! Those who are looking for SSC CPO Exam Previous Year Papers can collect them from below given PDF. Select the year for which you need SSC CPO question papers and download it in free and further practice for your exam with SSC CPO ASI Previous Year Papers.   

SSC CPO Previous Year Papers
Download Here
SSC SI/ASI Previous Year Paper FOR 2015
SSC CPO Pre-Mains Previous Question Paper FOR 2014
SSC CPO Question Paper FOR 2013

SSC CPO Selection Procedure 2018

Selection of candidates in SSC CPO Exam will be done on the basis of three rounds. Aspirant who will get qualified in all the rounds will get final appointment in applied position. So, have a look on details structure of SSC COPI SI/ ASI Exam and then prepare for exam accordingly.
SSC CPO Exam Pattern 2018:

SSC CPO Paper I Exam Pattern
Subjects
No. of Questions
Maximum Marks
Duration
50
50
2 Hours
General Knowledge and General Awareness
50
50
50
50
50
50
Total
200
200
SSC CPO Paper-II Exam Pattern 2018
English Language & Comprehension
200
200
2 hours

Physical Efficiency (Endurance) Test (PET):

Category
Male Candidates
Female Candidates
100 meters race
16 seconds
18 seconds
1.6 Kms race/ 800 metres
6.5 minutes
4 minutes
Long Jump
65 metres in 3 chances
2.7 metres in 3 chances
High Jump
1.2 metres in 3 chances
0.9 metres in 3 chances
Shot put (16 Lbs)
4.5 metres in 3 chances 11
--

Category
Height in Cms
Chest in Cms
Unexpanded
Expanded
General Male
170
80
85
For candidates belonging to Hill areas
165
80
85
ST
162.5
77
82
For Female candidates only GENERAL
57
-
-
For candidates belonging to Hill areas
155
-
-
For all candidates belonging to Scheduled Tribes
154
-


Download Here: SSC CPO Syllabus

SSC CPO Question Paper

Question 1: A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

A.    12 days
B.    15 days
C.    16 days  
D.   18 days

Answer: B

Question 2: Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.

A.    4 
B.    7
C.    9 
D.   13

Answer: A

Question3: Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angle of elevation of the top of the lighthouse is observed from the ships are 30° and 45° respectively. If the lighthouse is 100 m high, the distance between the two ships is:

A.    173 m
B.    200 m
C.    273 m
D.   300 m

Answer: C

Question4: The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60º and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is:

A.    2.3 m
B.    4.6 m
C.    7.8 m
D.   9.2 m

Answer: D


Question5: A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

A.    Rs. 650
B.    Rs. 690
C.    Rs. 698
D.   Rs. 700

Answer: C

Question 6: Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, ... What number should come next?


A.   
B.    10
C.    12
D.   13

Answer: B


Question 7: Even if it rains I shall come means ……

A.    if I come it will not rain
B.    if it rains I shall not come
C.    I will certainly come whether it rains or not
D.   whenever there is rain I shall come

Answer: C

Question 8: His appearance is unsmiling but ……

A.    his heart is full of compassion for others
B.    he looks very serious on most occasions
C.    people are afraid of him
D.   he is uncompromising on matters of task performance

Answer: A

Read This: SSC Success Planner

Question 9: She never visits any zoo because she is strong opponent of the idea of ……

A.    setting the animals free into forest
B.    feeding the animals while others are watching
C.    watching the animals in their natural abode
D.   holding the animals in captivity for our joy

Answer: D

Question 10: I felt somewhat more relaxed ……

A.    but tense as compared to earlier
B.    and tense as compared to earlier
C.    as there was already no tension at all
D.   and tension-free as compared to earlier

Answer: D

Question 11: Neutron was discovered by:

A.    J. Thompson
B.    Rutherford
C.    Bohr
D.   Chadwick

Answer: D

Question 12: Which of the following principle is made use of in the working of an atom bomb?

A.    Thermionic emission
B.    Nuclear fusion
C.    Nuclear fission
D.   Transmutation

Answer: C


Question 13: ‘Palaeontology’ is the study of:

A.    Fossils
B.    Bones
C.    Animals
D.   Birds

Answer: A

Question 14: Amylase acts upon:

A.    Lipids
B.    Oils
C.    Starch
D.   Glucose

Answer: C

Question 15: All the provisions of The Karnataka Panchayat Raj Act 1993 came into force from:

A.    1 Nov 1993
B.    1 May 1993
C.    10 May 1993
D.   1 May 1994

Answer: C

Question 16: The plans of Muncipalities and Panchayats are consolidated by:

A.    State Govt
B.    District Planning Committee
C.    Ministry of Health
D.   None

Answer: C


Question 17: The Grama Sabha is expected to meet at least once in

A.    six months
B.    three months
C.    two weeks
D.   Not specified

Answer: A

Question 18: The Gram Panchayat is responsible for:

A.    Providing sanity latrines to not less than ten percent of the household every year and achieve full coverage as early as possible
B.    ensuring universal enrollment of children in primary school
C.    construction, repair and maintenance of public streets
D.   all of the above

Answer: D

Question 19: The first Viceroy of British India:

A.    Lord Cornwallis
B.    Lord Ripon
C.    Lord Canning
D.   Lord Dalhousie

Answer: C


Question 20: Who was the first king presided the court of Kanauj?

A.    Samudra Gupta
B.    Chandragupta
C.    Harsha
D.   Kanishka

Answer: D

Note:

Practicing through SSC CPO Previous Year Papers will lead you to success and you will get selection towards applied position. Bookmark our web page to get latest and instant updates of SSC CPO Exam 2018.

Have a Look On Below Given Section

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.